Misschien is het niet jouw schuld: je gezondheid en de maatschappij

Laatste update door Team AnkhHermes op 19 juni 2024

We zoeken de oorzaken van onze problemen en kwaaltjes vaak bij onszelf, maar wat als de oorzaken voortkomen uit de cultuur waarin we leven?

Hoewel we steeds meer holistisch naar gezondheid (én de maatschappij) kijken, leven we nog altijd in een gebroken wereld. We hebben veel te danken aan onze geavanceerde samenleving, ook op medisch vlak, maar tegelijkertijd kunnen we problemen en ziekte niet volledig uitbannen.

Integendeel: soms lijkt de maatschappij de klachten te verergeren. We zijn gestrester, onzekerder en eenzamer dan ooit. In dit artikel gaan we in op deze paradox.

In ons fonds tref je een groot aantal boeken aan die je aan nieuwe perspectieven helpen om je pijn te verlichten en je leven in onze gebroken wereld te helen.

De invloed van de wereld om je heen

De wereld om je heen beïnvloedt ons op verschillende manieren. De maatschappij bewaakt de kwaliteit van de lucht, het water en het voedsel dat je binnenkrijgt, maar slaagt daar desondanks niet altijd in. Ze faciliteert een gezonde leefstijl met genoeg beweging, maar niet iedereen kan zich dat even goed eigen maken, bijvoorbeeld door armoede.

En wat te denken van stress? Stress is een belangrijke oorzaak van veel van onze problemen en kwaaltjes en onze maatschappij is door en door gestrest. We rennen van hot naar her, vaak zonder stil te staan waarom eigenlijk.

De hedendaagse rat race kan tot zowel fysieke als mentale problemen leiden. Je komt jezelf tegen op het werk, thuis of in je relaties. Of denk aan de normen en waarden die in de samenleving heersen, maar misschien niet helemaal de jouwe zijn. Ze beïnvloeden je zelfbeeld en omgang met anderen en kunnen je welzijn aantasten, ook wanneer je je te veel probeert te conformeren aan wat er van je verwacht wordt.

omslag van 'Wanneer je lichaam nee zegt' van Gabor Maté. Een witte achtergrond met een schuin aflopend lichtroze vlak daaroverheen. Een lijnfiguur van een vrouw staat onder de grote grafische titel

Het onmisbare werk van Gabor Maté

Op een gegeven moment, vaak voordat je het zélf zou toegeven, zegt je lichaam nee. Niet voor niets luidt de ondertitel van Gabor Matés bestseller Wanneer je lichaam nee zegt: ‘Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid’.

Maté windt er geen doekjes om. In zijn inleiding schrijft hij: ‘Het moderne leven brengt een betreurenswaardige dissociatie met zich mee, een scheiding tussen wat we met ons hele wezen weten en wat onze denkgeest als waarheid accepteert. Van deze twee soorten kennis wint de laatstgenoemde, beperktere, het meestal. Dat gaat ten koste van onze gezondheid.’

Is dit normaal? Nee, dit is de mythe van normaal – een andere titel van Maté. Onze sociale en economische cultuur zit zo in elkaar dat ze zelf chronische stressfactoren teweegbrengt die ons welzijn enorm aantasten, en dat is de afgelopen decennia alleen maar erger geworden. We vinden dit normaal, alles functioneert zoals het hoort, maar dat is niet zo.

Wat normaal lijkt, blijkt niet gezond of natuurlijk te zijn. Wanneer we voldoen aan wat in onze moderne maatschappij als normaal wordt gezien, schrijft Maté, dan proberen we te voldoen aan behoeften die volledig afwijken van onze natuurlijke behoeften. Met andere woorden, ze zijn op fysiologisch, mentaal en zelfs spiritueel niveau ongezond en schadelijk.

Met De mythe van normaal, maar ook met zijn andere boeken, Wil Maté je nieuwe manieren aanreiken om naar deze verschijnselen te kijken en erover te praten, ze naar de voorgrond te halen, zodat we er sneller de broodnodige remedies voor kunnen vinden.

Onze boeken

Welke boeken kunnen je helpen begrijpen op welke manieren de maatschappij jouw leven en gezondheid beïnvloedt? Neem hieronder een kijkje.


De mythe van normaal

De mythe van normaal

We willen allemaal een zo normaal mogelijk leven leiden, maar wat als normaal juist de weg verspert naar geluk en vervulling?

In De mythe van normaal laat Gabor Maté zien wat ‘normaal’ in een toxische maatschappij betekent voor trauma, ziekte en heling.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Burn-on

Burn-on

Bij een burn-out stort je na een lange periode van overmatige stress en zorgen in, maar in het geval van een burn-on komt er geen ontlading, maar is er sprake van een implosie. Hier blijft de crash uit, de spanning keert zich naar binnen.

Je hebt een functionerende burn-out, maar ondervindt evenveel schadelijke gevolgen. Leer de burn-on kennen, signaleren en helen met Burn-on van ervaringsdeskundige Mieke Lannoey.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending.

Bestellen

Het verstrooide brein

Het verstrooide brein

AD(H)D staat steeds meer in de aandacht, waardoor we ook steeds beter in staat zijn om het te begrijpen. Voor veel mensen vallen puzzelstukjes op hun plaats en de omgeving weet steeds beter in te spelen op de AD(H)D’er.

Gabor Maté schreef een optimistisch boek dat heling en empathie biedt, waarbij AD(H)D niet als stoornis of ziekte begrepen wordt. Maté wijst op ontwikkeling, omgevingsfactoren en de hooggevoeligheid van AD(H)D’ers.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Het gepeste brein

Het gepeste brein

Pesten is een groot maatschappelijk probleem en heeft een grote emotionele en lichamelijke impact op het slachtoffer. Het kan zelfs zichtbare littekens achterlaten in de hersenen.

Fraser laat zien dat deze littekens niet permanent hoeven te zijn. Dankzij het plastische vermogen van het brein kan het zich aanpassen en vernieuwen. Zo is herstel mogelijk, zodat je niet langer getekend bent door pesten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Hongerige geesten

Hongerige geesten

Gabor Maté stelt dat trauma de bron is van al onze verslavingen. Iedere verslaafde probeert een psychische en spirituele leegte op te vullen, maar slaagt daar niet in. Hij blijft een hongerige geest.

Maté pleit ervoor dat we de keten stop zetten door ons trauma te helen. We zijn bang om te voelen, bang om bij onszelf na te gaan waar het werkelijk om gaat en dus blijven we de verlossing buiten onszelf zoeken in plaats van in onszelf.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Helen van collectief trauma

Helen van collectief trauma

Trauma is nooit puur en alleen een individuele aangelegenheid, laat Thomas Hübl zien in Helen van collectief trauma. De last die een individu draagt, bereikt ook de grotere structuren: de familie en de maatschappij.

De erfenis van trauma is verbonden en vervlochten met onze wereld en geeft vorm aan hoe we erin leven, hoe we haar zien, en hoe we elkaar zien en verstaan. Kom erachter hoe met dit boek.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Breuklijnen in de familie

Breuklijnen in de familie

Ellende komt in de beste families voor, bijvoorbeeld van elkaar vervreemde familieleden. Toch is juist dat – vervreemding – een taboe, terwijl het belangrijk is om deze pijnlijke ervaring te helen.

Herstel is binnen handbereik dankzij Breuklijnen in de familie van Karl Pillemer. Het boek biedt een stappenplan voor verzoening.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Geur- en chemicaliënovergevoeligheid

Geur- en chemicaliënovergevoeligheid

MCS (Multiple Chemical Sensitivity) staat voor meervoudige chemische overgevoeligheid, een complexe allergie voor alledaagse chemische stoffen. Denk aan verpakkingen, luchtverfrissers en verzorgingsproducten.

Wat doet het met je als zelfs voor de geringste hoeveelheden van deze stoffen allergisch bent? Ze bevinden zich overal om je heen. Je omgeving is ziekmakend.

Geerteke de Haas deelt haar ervaringen en tips om om te gaan met deze milieuziekte.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Perfect verborgen depressie

Perfect verborgen depressie

De druk om gelukkig en succesvol te zijn is vandaag de dag immens, waardoor we onszelf allerlei onrealistische eisen opleggen. Het is nooit genoeg. Ook de maatschappij zegt dat expliciet en impliciet tegen je: het kan altijd beter.

Perfectionisme viert hoogtij, maar richt ongelooflijk veel schade aan, laat Margaret Robinson Rutherford zien in Perfect verborgen depressie. Perfectionisme is namelijk ideaal om wanhoop en somberheid te maskeren.

Door (overmatig) te presteren lijkt het alsof je alles op een rijtje hebt en succesvol bent, terwijl achter de glimlach op je gezicht depressie, schaamte en een gebrek aan eigenwaarde heersen.

Dit boek helpt om depressieve gevoelens te herkennen waar je deze misschien niet direct zou verwachten, verborgen achter het perfecte plaatje.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Verder lezen?

Als je meer wilt lezen over de verhouding tussen gezondheid en maatschappij, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Hieronder lichten we een aantal artikelen uit die voor meer verdieping zorgen.

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Houdt het dan nooit op: opgroeien met narcistische ouders
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *