10 november: Dag van de Mantelzorg

10 november 2016

10 november is de Dag van de mantelzorg. Geef mantelzorgers die dag de aandacht die ze verdienen!

In Nederland zijn 4 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Maar liefst 750.000 mantelzorgers doen dat zelfs meer dan 8 uur per week, langer dan 3 maanden. Vaak combineren ze dat ook nog met een betaalde baan en/of een gezin. Mantelzorger worden is vaak iets wat je overkomt: een geliefde, ouder, kind, broer of zus, vriend of vriendin wordt ziek en jij neemt de zorg op je. Wie niet oppast, vergeet zichzelf, met alle nare gevolgen van dien…

Omdat de zorg zich meestal richt op bekenden, vinden mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet! Daarom wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg.

Op de Dag van de Mantelzorger staat de mantelzorger centraal: ken jij een mantelzorger die een steuntje in de rug kan gebruiken of die een bedankje verdient?

Hoe zou het zijn als je als mantelzorger…

  • je gezien voelt en weet in jouw inspanning, dag na dag
  • een betere balans vindt tussen mantelzorg en zelfzorg
  • er stil bij kunt staan hoe gelukkig het je maakt om voor een ander te kunnen en mogen zorgen
  • de juiste informatie kunt vinden wanneer je tegen praktische zaken aanloopt
  • op een simpele manier klein geluk in je dagelijks leven kunt brengen als mantelzorger

Terwijl de mantelzorger voor iedereen klaarstaat en alle uitdagingen aangaat, kan de innerlijke batterij behoorlijk leeglopen zonder dat iemand dat doorheeft. Terwijl er een prachtige vorm van troost en steun klaarstaat om de mantelzorger klein geluk te brengen.


Bestel nu jouw exemplaar voor

Bestellen

Hoe fijn zou het zijn als je een waardevol cadeau kunt geven dat in de zware en vermoeiende momenten steun kan bieden? Een cadeau dat inspiratie geeft en waardevolle informatie waardoor je meer overzicht krijgt in de wirwar van informatie voor mantelzorgers? Een lief gebaar van zelfzorg op een diep niveau van acceptatie, een vriendelijke glimlach en soms nee mogen leren zeggen?

Laten we onszelf met dezelfde vriendelijkheid, zorgzaamheid en meelevendheid
behandelen als waarmee we een goede vriend zouden bejegenen.
(Uit: Zelfcompassie van Kristine Neff)

Hét cadeau voor mantelzorgers: Klein geluk voor de mantelzorger

Klein geluk voor de mantelzorger van Maria Grijpma en Inge Jager door Uitgeverij AnkhHermes

Klein geluk voor de mantelzorger van Maria Grijpma en Inge Jager is een cadeautje, een pareltje, een onmisbaar kleinood voor iedere mantelzorger! In de vorm van recepten die telkens beginnen met een herkenbare situatie of behoefte (je bent moe, je hebt behoefte aan steun, je wilt rust) geven Maria en Inge inspiratie, steun, troost, praktische suggesties, (h)erkenning, ervaringsverhalen en verwijzingen naar inspirerende boeken en websites. De heldere en liefdevolle aanwijzingen van Maria en Inge helpen (overbelaste) mantelzorgers om stap voor stap klein geluk terug in hun leven te brengen. Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk, steun komt soms uit onverwachte hoek en dit boekje is er daar één van!

Het boek heeft een harde kaft dat zacht aanvoelt, de bladzijdes zijn volledig in kleur en de recepten zijn kort en eenvoudig toepasbaar. Met 192 pagina’s geef je een waardevol cadeau vol inspiratie.


Bestel nu jouw exemplaar voor

Bestellen

Over de auteurs: Maria Grijpma en Inge Jager

Maria Grijpma is particulier verpleegkundige, trainer, coach en auteur. Daarvoor werkte zij in het onderwijs en in de zorg. Zij richt zich in elke situatie op de mogelijkheden in het leven en wordt daar erg vrolijk van. Inge Jager is communicatietrainer en coach. Daarvoor was zij werkzaam in diverse typen van onderwijs. In haar werk staan contact maken en bewustwording centraal. Samen schreven zij Handboek voor klein geluk, Klein geluk voor de mantelzorger en Klein geluk als je ziek bent.

Maria en Inge zetten zich met hun boeken en bijbehorende Empowerment training ‘Klein Geluk’ op de kaart, om de (mantel) zorg te ondersteunen in Nederlandse en Vlaamse gemeentes.

Zie ook hun website www.kleingeluk.nu

Wat anderen van Klein geluk voor de mantelzorger vinden

Klein geluk voor de mantelzorger van Maria Grijpma en Inge Jager heeft al meer dan 25.000 stuks verkocht sinds de verschijning in 2016. Bovendien kochten vele gemeentes Klein geluk voor de mantelzorger in om op deze dag cadeau te doen als mantelzorgcompliment. Een greep uit de reacties van mantelzorgers en wie met mantelzorgers te maken heeft:

“Voor een arts is het soms lastig om meer te doen voor de mantelzorgers dan luisteren en begrip tonen. Dit boek is een mooie aanvulling. Het is fraai uitgevoerd, gebruiksvriendelijk en plezierig leesbaar. Het is daarom een aanrader voor iedereen die zelf mantelzorgt of mantelzorgers professioneel ondersteunt.” – Willemjan Slort, Medisch Contact

“Alleen al van de vormgeving wordt een mens blij. Met de onversneden aandacht voor de lastige taak van de mantelzorger én de vele bruikbare tips is dit hét cadeau voor de mantelzorger.” – merel van den Meerendonk, Ypsilon

Klein geluk kan niet vroeg genoeg beginnen, want té veel mantelzorgers gaan doodop en bekaf de laatste levensfase van hun dierbare in en dan wordt goede zorg voor zieke én mantelzorger, zonder adequate hulp, een bijna onmogelijke opgave.” – Jos Aarnoudse, Antenne (VPTZ)

“Behalve de waardevolle tips en de schat aan ervaring van de beide schrijfsters, is het de toon van het boek die me heeft geraakt.
Die is licht, eenvoudig, en geeft de ruimte om te kiezen wat ik vandaag nodig heb.
Ontroerend!” – seija, bol.com

“Dit met vaart geschreven boek is ideaal voor een scala aan mantelzorgers. Het is licht en vriendschappelijk
getoonzet, en geeft inderdaad een schat aan raad en bereikbare bronnen aan mensen die soms hun zorgtaak als een (te)zware last beschouwen, en er een andere draai aan willen geven. Dit boek voorziet in talrijke mogelijkheden om dat daadwerkelijk te doen.
Een lichtje!” – Johanna1999, bol.com

“Alleen al door te lezen in dit kleurrijke boekje voelt het alsof er energie binnenstroomt als vitamines. Ik heb me voorgenomen iedere week 1 recept uit te gaan voeren en me eigen te gaan maken. Dat moet te doen zijn en op die manier maak ik wat meer ruimte voor me zelf om te kunnen blijven mantelzorgen.” – JoosjeC, bol.com


Bestel nu jouw exemplaar voor

Bestellen

Lees hieronder alvast het eerste hoofdstuk, bestel Klein geluk voor de mantelzorger òf Klein geluk als je ziek bent, ontmoet de auteurs en meer. Kijk ook hier op de website van de auteurs voor contact over workshops en lezingen.

Miriam den Ouden

Miriam den Ouden is bureauredacteur bij Uitgeverij AnkhHermes.

Lees ook

I Tjing: hoe werkt het?
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *