Begin jezelf te ontwikkelen met onze boeken

Laatste update door Obe Alkema op 6 november 2023

Wil je jezelf ontwikkelen, maar weet je niet waar te beginnen? Wij bieden een aantal handvatten om van start te gaan.

Het is nooit te laat om jezelf te ontwikkelen. Je hele leven lang ben je aan het leren. De een begint daar al vroeg mee, voor anderen start dat proces pas later in het leven.

Op welke leeftijd jouw persoonlijke ontwikkeling ook begint, dat maakt niet uit, want het draait erom dat je begonnen bent aan je zoektocht naar verdieping, wijsheid en inzicht in je ziel.

In dit artikel helpen we je op weg. Allereerst gaan we in op het belang van zelfontwikkeling, daarna geven we een aantal onderwerpen waar je mee zou kunnen beginnen. We gaan het hebben over zelfhelende vermogens, het loslaten van negativiteit, destructieve relaties, het loslaten van je ego, emotionele verwaarlozing, patronen doorbreken, vergeving en positieve affirmaties.

Houvast en duiding

Wij van Uitgeverij AnkhHermes zeggen vaak dat je iets meegemaakt moet hebben, voordat je aan onze boeken begint. Je kunt een groot verlies meegemaakt hebben, je realiseert je dat je te lang over je grenzen bent gegaan of er heeft een andere grote omslag in je leven plaatsgevonden.

Juist in tijden van crisis zoeken mensen naar houvast en duiding, wanneer je ontwaakt uit de illusies die je leven sturen of wanneer je niet meer binnen de bepaalde kaders past van je omgeving.

Hiermee bedoelen we niet dat je jezelf pas kunt ontwikkelen als je iets ergs hebt meegemaakt. Ook zonder ingrijpende gebeurtenissen in je leven kun je aan jezelf werken, zolang je maar nieuwsgierig naar en ontvankelijk voor jezelf, je lichaam, je ziel en de wereld om je heen bent.

Waar te beginnen?

Sta je nog aan het begin van je zelfontwikkeling en weet je niet zo goed waar je moet beginnen, terwijl je wel voelt dat er iets niet in de haak is of moet veranderen? Of wil je dat je leven wat meer reliëf krijgt? Hieronder noemen we een aantal onderwerpen waarmee je kunt starten.

Je zelfhelende vermogens

Je lichaam is uitermate weerbaar en bezit de ongelofelijke capaciteiten om zichzelf te helen. Je kunt je lichaam daar een handje bij helpen door voldoende rust te pakken, stress te vermijden en je te verdiepen in de werking van het lichaam. We hebben een hele reeks boeken voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen. Lees hier meer over de 17 (!) beste boeken over je zelfhelend vermogen.

In een van die boeken, Spontaan genezen, gaat de auteur (Jeffrey Rediger) op zoek naar de bron van onze zelfhelende vermogens. Hij laat aan de hand van talloze casussen zien dat we een biologische omgeving in de geest en het lichaam moeten creëren die de weg vrijmaakt voor genezing:

Het lichaam wil uiteindelijk genezen. Er is meer voor nodig om de voorwaarden daarvoor te scheppen dan we geleerd hebben. Mijn doel is om het proces met je te delen, je mee te nemen op mijn reis door deze gevallen een voor een te onderzoeken, de baanbrekende nieuwe wetenschap van het lichaam en de geest te onderzoeken en het pad naar genezing te volgen die deze verhalen aan het licht brengen. Waar het me uiteindelijk bracht was naar de basis van een nieuw model van de geneeskunde, een die gebaseerd is op wat ik nu ‘de vier pilaren’ van gezondheid noem: je immuunsysteem genezen, je voeding genezen, je stressreactie genezen en je identiteit genezen.

Tekst gaat verder onder de galerij.


Spontaan genezen

Spontaan genezen

Dr. Jeffrey Rediger wijst ons de weg naar de bron van ons zelfhelend vermogen en geeft antwoord op de vraag: spontaan genezen, kan dat?

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Negativiteit loslaten

Wanneer je merkt dat je al een tijd lang omringd wordt door negativiteit, kun je de behoefte krijgen om dit los te laten. Hoe doe je dat, waar begin je en door wie laat je je inspireren?

Een van onze bestsellerauteurs, Eckhart Tolle, heeft met zijn levenslessen al miljoenen mensen geholpen op hun pad naar een beter leven. Ook over het loslaten van negativiteit heeft hij zinnige dingen te zeggen. Lees en beluister zijn advies over negativiteit loslaten.

In ons fonds hebben we verschillende boeken die je helpen bij het loslaten van negativiteit. Benieuwd naar onze titels? We hebben in dit artikel elf boeken over loslaten op een rij gezet. En hieronder lichten we er drie uit.

Allereerst het positieve, liefdevolle en affirmatieve Je kunt je leven helen van Louise Hay, dan Nooit meer bang voor angst van Sheryl Paul, waarin ze je langs angst, stress en zorgen gidst, en tot slot Puur Lichter Leven van Jolijn Hendriks, over hooggevoeligheid en loslaten.

Tekst gaat verder onder de galerij.


Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

‘Je kunt je leven helen’ is hét basisboek voor een gelukkiger leven. De liefdevolle inzichten van bestsellerauteur Louise Hay helpen jou jezelf beter te leren kennen. Gun jezelf dit mooie boek!

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Nooit meer bang voor angst

Nooit meer bang voor angst

Sheryl Paul laat zien dat angst zowel de wond als de boodschapper als het geschenk is. Ontdek de verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Puur Lichter leven

Puur Lichter leven

‘Puur lichter leven’ van Jolijn Hendriks is een gids over alles wat je los kunt laten om je fysiek en psychisch beter te voelen en voluit te leven.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Destructieve relaties

Veel van onze problemen ontstaan in relatie tot anderen. We worden getekend door onze opvoeding, in zowel positieve als negatieve zin. En onze partner, familie en vrienden blijven degenen tot wie we ons telkens opnieuw moeten verhouden.

Dat is lang niet altijd gemakkelijk, zeker niet wanneer de relaties destructief (blijken te) zijn. Misschien heb je een relatie met een narcist of iemand met narcistische trekken. Onze fondsauteur Mjon van Oers is dé expert op het gebied van narcisme in relaties, het werk van Karyl McBride richt zich op narcisme en opvoeding en Robin Stern gaat in haar oeuvre in op de desastreuze gevolgen van gaslighting. Lees alles over deze auteurs en hun boeken in dit artikel over narcistisch misbruik.

Tegenover zulke verstikkende relaties staan kille en afstandelijke relaties die even destructief kunnen zijn. Het recent verschenen Breuklijnen in de familie gaat in op de vervreemding die tussen gezinsleden, partners en vrienden kan ontstaan.

Wanneer er zulke breuklijnen door jouw leven heen lopen, kun je bij Karl Pillemer terecht. Hij besteedt ruim aandacht aan vervreemding en benadrukt de kracht van verzoening. Benieuwd? Lees hier meer over Breuklijnen in de familie.

Ego loslaten

Het ego kan je flink in de weg zitten, maar hoe bevrijd je je ervan?

Eckhart Tolle omschrijft het ego als een ‘onecht ik, ontstaan door de onbewuste identificatie met het verstand’. Deze identificatie zorgt voor pijn, omdat je je niet focust op het hier en nu, maar op wat er misgaat, ontbreekt of beter kan.

Tekst gaat verder onder het filmpje.

Op Youtube vind je allerlei inzicht gevende video’s van Eckhort Tolle waarin hij zich buigt over het ego.

Pas als je je ophoudt je gevoel van identiteit te ontlenen aan de identificatie met je verstand, d.w.z. met het ego, kun je van je pijn afkomen. In De kracht van het Nu wijst Tolle de weg uit de ban van het ego, zodat je in het Nu kunt leven. Lees hier meer over De kracht van het Nu.

9789020217148 Ongekende gevoelens van Jonice Webb bij Uitgeverij AnkhHermes
Ongekende gevoelens van Jonice Webb

Emotionele verwaarlozing

Wanneer je verwaarloosd wordt, wordt er niet tegemoet gekomen aan jouw behoeften. Dat kan ook op emotioneel vlak gebeuren. Sterker nog: dat komt heel vaak voor, maar wordt niet als zodanig herkend, omdat het een heel subtiele vorm van verwaarlozing is en vaak onzichtbaar en niet te herinneren is.

Dankzij het werk van Jonice Webb, auteur van Ongekende gevoelens, bestaat er eindelijk een naam voor: emotionele verwaarlozing.

Webb zegt erover: ‘Het huist in dat wat ontbreekt in plaats van wat gedeeld wordt. Het is de lege ruimte in het gezinsportret en niet de foto zelf. Vaak is het dat wat niet wordt gezegd, opgemerkt of onthouden uit de jeugd in plaats van wat er wel is gezegd.’

Ben jij benieuwd of jij misschien wel emotioneel verwaarloosd bent? Ongekende gevoelens begint met een vragenlijst om erachter te komen. We hebben die voor het gemak op onze website gepubliceerd. Kom er hier achter of jij emotioneel verwaarloosd bent.

Herkenning zul je ook vinden in De emotioneel afwezige moeder van Jasmin Lee Cori. Emotionele verwaarlozing treedt niet alleen op als jouw behoeften niet erkend of gehonoreerd worden, maar ook wanneer een ouderfiguur, in dit geval je moeder, (volledig) afwezig is. Zonder moeder geen zelf, schrijft Fabienne Peters in haar inzichtelijke artikel over het boek van Cori. Leer je moederwond kennen in dit artikel.

Loslaten van patronen

Erachter komen waar je last van hebt, is de eerste stap. Daarna kun je je pas toeleggen op het doorbreken en loslaten van patronen. Ook daarbij helpen onze boeken jou, omdat dat lastig is om in je eentje of op eigen houtje te doen.

Als je erachter gekomen bent wat jouw ongekende gevoelens zijn, kun je je verleden en pijn helen met Patronen van ongekende gevoelens doorbreken, het vervolg op Jonice Webbs Ongekende gevoelens. Lees hier meer over Patronen van ongekende gevoelens doorbreken.

Leer vergeven met Ho’oponopono!

Loslaten is moeilijk, zeker als je al zo lang vasthoudt aan bepaalde patronen en bepaald gedrag. Dat is dan zo verknoopt met je identiteit dat het moeilijk loskomen is. Maar het is mogelijk en zal je veel goeds brengen. Benieuwd welke boeken je daarbij kunnen helpen? We hebben in dit artikel elf boeken op een rijtje gezet.

Vergeving

Een belangrijk deel van je heling is vergeving. Bewustwording en inzicht helpen je te groeien, maar vergeving en vrede sluiten met het verleden of bepaalde delen van jezelf dragen daar ook aan bij. Het gaat erom moeilijke relaties en gebeurtenissen uit het verleden te accepteren en ervan te leren.

Ho’oponopono, het sjamanistische vergevingsritueel uit Hawaï, helpt je hierbij. Ulrich Emil Duprée introduceert dit ritueel in een klein, handzaam en concreet boekje. Lees hier meer over Ho’oponopono.

Dichter bij huis is het Willem Glaudemans die in zijn Biblos-serie veel aandacht besteedt aan vergeving. In Boek van vergeving laat hij zien hoe bevrijdend vergeving kan zijn:

Alleen al het feit dat je bereid bent om te vergeven zet de zaak in gang. Je hebt er misschien al jaren mee rondgelopen en erover nagedacht, maar nu ben je eraan toe, je bent bereid. Bereidheid wil zeggen: je hebt je bezwaren even opzijgezet, je bent open om een nieuwe mogelijkheid te overwegen. Vergeven is uiteindelijk een keuze.

Tekst gaat verder onder de galerij.


Boek van vergeving

Boek van vergeving

‘Boek van vergeving’, het tweede deel uit Willem Glaudemans’ Biblios-serie, is een praktische gids voor iedereen die met vergevingskwesties te maken heeft.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Het wonder van vergeving

Het wonder van vergeving

Het wonder van vergeving van Willem Glaudemans is een succesvol studieboek rond het thema vergeving en laat je in zeven stappen dichter bij vergeving van jezelf en anderen komen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Positieve affirmaties

Als je eenmaal begonnen bent aan je persoonlijke groei en ontwikkeling, is het belangrijk om de stijgende lijn te blijven volgen. Positieve affirmaties helpen je daarbij. Ze zijn een steuntje in de rug, wanneer je het moeilijk hebt. Ze laten je met beide benen op de grond staan, ze gronden je, ze houden je bij de les.

Hiervoor kun je de affirmatiekaarten van Louise Hay gebruiken. Denk aan: ‘Ik kan mezelf helen.‘ Met als toelichting: ‘Helen betekent ‘heel maken’ en alle delen van mezelf accepteren. Dus niet alleen de delen waar ik van hou, maar álle delen.’ Bekijk hier de kaartenbox van Louise Hay.

Of luister naar de helende boodschap van Hay:

Met affirmaties bekrachtig je jezelf en het proces dat je doormaakt. Het is een radicale acceptatie van jezelf. Wil je meer leren over de kracht van zelfacceptatie? Lees dit artikel over de kunst van zelfcompassie en zelfliefde.

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

Lees ook

Onze emotionele wonden: zeven vragen aan Robert Jackman
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *