Boeken om aan de slag te gaan met schaduwwerk

Laatste update door Obe Alkema op 17 november 2023

Onderdruk niet langer de invloedrijke schaduwkanten van je persoonlijkheid, maar bevrijd jezelf met schaduwwerk en leef een authentiek leven.

Iedereen heeft een persoonlijkheid die uit vele facetten bestaat. Sommige delen van onszelf laten we maar al te graag aan de wereld zien en sommige delen houden we liever buiten de schijnwerpers. En het kan zelfs zo zijn dat we delen van onszelf óók voor onszelf verborgen houden.

Schaduwkant

Dat wordt onze schaduwkant genoemd: het deel van onze persoonlijkheid dat in onze ogen onaanvaardbaar is, gevaarlijk ook en daarom onderdrukt moet worden. Denk bijvoorbeeld aan negatieve emoties, zoals woede, hebzucht en jaloezie, maar je kunt ook denken aan positieve eigenschappen die we weigeren te erkennen, zoals creativiteit, sensualiteit en verlangen.

Onze schaduwkant geeft ons veel schaamte, onzekerheid en ongenoegen over onszelf. Maar door haar te onderdrukken of te negeren oefent ze des te meer invloed uit over ons leven en gedrag, vaak met ongewenste consequenties, zoals vervreemding, een gebrek aan zelfliefde en somberheid.

Wil je meer leren over loslaten? Lees dit artikel over loslaten.

Je schaduwkant identificeren

Weet jij wat je schaduwkant is? Diep vanbinnen weet je dat je op deze vraag bevestigend kunt antwoorden. Je kunt zelfs benoemen welke emoties of eigenschappen het betreft, juist omdat je zo hard je best gedaan hebt en nog steeds doet om ze af te wijzen of te verbergen. Dit is oude pijn die je niet wil voelen, maar je wél blijft achtervolgen.

Wil je meer weten over de pijnlijke emotionele wonden die je in je jeugd hebt opgelopen? Lees dit interview met Robert Jackman, auteur van Waarom doe ik zo?

Het is belangrijk om de schaduwkant van je persoonlijkheid onder ogen te komen. Erg confronterend, maar identificatie is de eerste stap in het proces om jezelf beter te begrijpen en te accepteren en vervolgens je gedrag en relaties met anderen te verbeteren.

Schaduwwerk

Dat proces wordt schaduwwerk genoemd: het onderzoek naar en de integratie van de schaduwkant van je persoonlijkheid. Je leert bijvoorbeeld hoe je om kunt gaan met ingewikkelde, maar o zo menselijke emoties zoals boosheid en afgunst. Het kan zijn dat deze emoties er niet mochten zijn in je jeugd, waardoor je nog steeds denkt dat ze taboe zijn.

Ook wanneer je het moeilijk vindt om positieve eigenschappen te omarmen, zoals blijheid, creativiteit en passie, heb je baat bij schaduwwerk. Vaak was het je omgeving die deze eigenschappen afkeurde, waarna je dat oordeel internaliseerde en je dat deel van jezelf ging ontkennen. Dankzij schaduwwerk kun je je creativiteit ontplooien en jouw kracht laten spreken, waardoor je authentieker kunt leven.

Beginnen met schaduwwerk

Schaduwwerk is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling en groei. Maar hoe begin je ermee?

Het is belangrijk om op een geduldige en begripvolle manier je schaduwkanten te identificeren. Acceptatie neemt vaak meer tijd in beslag dan je denkt. Schroom niet om hulp in te roepen van een vriend(in) of therapeut.

Je kunt ook de boeken van AnkhHermes raadplegen. Hieronder hebben we een aantal opgesomd die je ondersteunen bij je schaduwwerk.


De kracht van het NU

De kracht van het NU

Het is niet gemakkelijk om je schaduwkanten onder ogen te komen, omdat ze gepaard gaan met oude pijn. Deze kanten van jezelf zijn erg beladen en vaak moet je gebeurtenissen uit het verleden verwerken, voordat je je schaduwkanten kunt accepteren.

In De kracht van het NU schrijft Eckhart Tolle over het pijnlichaam, een veld van negatieve energie dat lichaam en geest bezet en een authentiek leven in de weg zit. Dit veld kan op elk moment getriggerd worden, zéker wanneer je je schaduwkanten gaat identificeren.

Je schaduwkanten onder ogen komen betekent dus ook je pijnlichaam onder ogen komen. In liefdevolle doch ferme bewoordingen helpt Tolle je het stuur van je eigen leven weer in handen te nemen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

Als je niet goed in beeld krijgt of überhaupt geen idee hebt wat je schaduwkanten zijn, dan is Ongekende gevoelens een goed boek om mee te beginnen. Jonice Webb schrijft de oorsprong van de leegte die veel volwassenen voelen.

In hun jeugd leek het hun nergens aan te ontbreken, maar toch zijn ze iets tekort gekomen: het gaat haar daarom om wat er niet is gebeurd of wat je je niet herinnert. Emotionele verwaarlozing, met andere woorden. Waardoor je je nooit gewaardeerd hebt gevoeld, jouw kwaliteit er nooit mochten zijn en je jezelf volledig weggecijferd hebt.

Dat heeft pijn gedaan en doet dat nog steeds. Tijd om die pijn en dat lijden te helen, in het reine te komen met je verleden en voor jezelf te kiezen, zodat zowel jouw negatieve als positieve eigenschappen er mogen zijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Het innerlijke kind in je relatie

Het innerlijke kind in je relatie

Oude pijn werkt niet alleen door in jezelf, maar ook in je gedrag en je relaties. Susanne Hühn maakt heel inzichtelijk hoe dat tussen partners werkt én hoe ze hun oude pijn kunnen helen.

Juist door je schaduwkanten in samenspraak met je partner, toch een van de belangrijkste mensen in je leven, te identificeren kun je niet alleen jezelf, maar ook je partner én jullie relatie verder helpen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

De energetica van Voice Dialogue

De energetica van Voice Dialogue

De Voice Dialogue-methode kun je het gemakkelijkste omschrijven als het in gesprek gaan met de verschillende delen die je in jezelf hebt, óók de schaduwkanten van jezelf.

Via zo’n gesprek leer je te leven met je schaduw, een term van Jung: ‘het geheel van onaanvaardbare, verdrongen, onwelkome neigingen in ons, die we maar liever ontkennen.’

Stamboliev staat bewustwording van al onze kanten voor. Via het proces van individuatie kunnen we harmonie en volwaardige zelfverwerkelijking bereiken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Ruimte om te helen

Ruimte om te helen

Wanneer je je schaduwkanten kunt omarmen en integreert in je persoonlijkheid, kies je in feite voor jezelf. Je maakt, in de woorden van Matt Licata, van jezelf een toevluchtsoord.

In Ruimte om te helen verkent Licata de uitdagingen van het leven, vol nieuwsgierigheid, wijsheid en compassie. Stuk voor stuk kwaliteiten die je nodig hebt bij je schaduwwerk.

In zijn eigen woorden: ‘Als we het oude circuit van schaamte, zelfagressie en zelfverloochening vervangen door berusting, vriendelijkheid en afstemming, dan ontdekken we hoe heilig het “gewone” leven is dat uiteindelijk toch niet zo gewoon blijkt te zijn.’

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

De terugkeer van de koning

De terugkeer van de koning

Ton van der Kroons initiatie in het zogenaamde ‘mannenwerk’ deed hem inzien dat mannelijkheid veel meer betekende dan hij voor mogelijk hield.

Het is helemaal niet nodig dat mannen hun innerlijke strijd op de buitenwereld projecten en hun pijn en leegte wegstoppen. Ook hun angsten, emoties en onzekerheden mogen er zijn. Sterker nog: mannen moet die kant van zichzelf omarmen.

Vandaar De terugkeer van de koning, naar eigen zeggen een ‘oproep aan mannen’: ‘Een oproep om het leven niet louter vanuit het hoofd te beschouwen, of vanuit de onderbuik te benaderen, maar in eerste instantie te leven vanuit het hart.’

(N.B.: De terugkeer van de koning is niet uitsluitend een boek voor mannen, maar ook voor degenen die mannen beter wil begrijpen, natuurlijk.)

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Radicale transformatie

Radicale transformatie

Transformatie en bevrijding staan centraal in het werk van Langston Kahn.

Hij laat zien, bijvoorbeeld aan de hand van eigen ervaringen, hoe krachtig verhalen kunnen zijn: ongezonde verhalen die we onszelf al ons hele leven vertellen blijven invloed op ons uitoefenen als we nalaten nieuwe en corrigerende verhalen te vertellen.

Dat is traumatisch en staat een gelukkig en authentiek leven in de weg. Vandaar dat we het verleden en onze negatieve ervaringen onder ogen moeten komen. We moeten, met andere woorden, onszelf onder ogen komen – ál onze delen.

Het ‘Deep Liberation Process’ dat Kahn uitwerkt in Radicale Transformatie uitwerkt, wijst de weg naar volwassenheid en heelheid.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

De donkere fase van de maan is haar minst bekende fase, ook omdat ze in deze periode het minst zichtbaar is en dus gemakkelijk aan onze aandacht ontsnapt. Is het niet net zo met onze schaduwkanten? Vaker wel dan niet ontkennen we hun bestaan.

Wat houdt zich op in de schaduwen en duisternis? Een schat van kennis waar we niet zonder kunnen, omdat de duisternis begrijpen onmisbaar is voor het bestaan. Als we onze schaduwkanten niet omarmen, zijn we niet compleet, juist omdat ze onlosmakelijk deel van ons zijn.

Zowel de donkere fase van de maan als onze eigen schaduwkanten zijn essentieel voor transformatie, bevrijding en groei.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Niet langer achtervolgd door het verleden

Niet langer achtervolgd door het verleden

We worden in ons leven gestuurd door allerlei onzichtbare verschijnselen, laat James Hollis zien: invloeden van dode voorouders, van versleten normen en waarden, van dromen en angsten, van scripts die ons niet meer dienen.

Onze schaduwkanten behoren ook tot die hardnekkige categorie: onzichtbaar, maar des te aanweziger. Tijd om ze te verjagen, zodat ze onze levens niet langer beïnvloeden.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

Lees ook

De 10 beste spirituele boeken van 2023
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *