Over Uitgeverij AnkhHermes

Uitgeverij AnkhHermes is de grootste uitgeverij op het gebied van persoonlijke groei, gezondheid, bewustwording, spiritualiteit, complementaire geneeswijzen en nieuwe wetenschap.

Je vindt bij ons non-fictietitels over uiteenlopende onderwerpen zoals zelfhelende vermogens, rouwverwerking, alternatieve geneeswijzen, oosterse spiritualiteit, affirmaties, luciditeit, hooggevoeligheid,  gnostiek,  reïncarnatie, milieuziektes en milieuaandoeningen, Een Cursus in Wonderen, de I Tjing, astrologie en psychologie.

De boeken van AnkhHermes bieden lezers (h)erkenning, zijn eye-openers en bieden ondersteuning bij persoonlijke en spirituele groei. Ze voeden onze zelfhelende vermogens met informatie die verrast, je op scherp zet of troost biedt.

Al sinds begin jaren zeventig is AnkhHermes – toen nog Ankh-Hermes – een toonaangevend uitgeefhuis van grote namen als Hannah CuppenWillem GlaudemansLouise HayLynne McTaggartThomas MooreHans StolpEckhart TolleAlan Watts en Marianne Williamson.

We zijn én blijven pioniers!

De geschiedenis van Uitgeverij AnkhHermes

De oorsprong van het huidige AnkhHermes ligt in de jaren twintig van de vorige eeuw. Nico Kluwer, deel van de uitgeversfamilie Kluwer, onderscheidde zich binnen het grote Kluwer-concern al sinds 1923 met de uitgave van boeken op het gebied van oosterse spiritualiteit. Zijn zoon, Paul Salim Kluwer, is sinds 1953 werkzaam bij Kluwer en zette dit traject voort en richtte in 1972 de zelfstandig opererende uitgeverij Ankh-Hermes op.

Paul Salim Kluwer, oprichter van uitgeverij AnkhHermes

Het zelfstandige Ankh-Hermes was een middelgrote uitgeverij, gevestigd in Deventer. Het fonds besloeg zo’n achthonderd titels en per jaar kwamen daar zo’n vijftig nieuwe titels bij. Doelstelling van Ankh-Hermes was altijd om mensen te helpen in hun proces van bewustwording en levensverdieping. Niet vanuit één bepaalde godsdienst of stroming, maar vanuit zo veel mogelijk invalshoeken. Globaal gezien zijn er drie gezichtspunten te onderscheiden: fysiek (natuur, milieu en gezondheid, alternatieve geneeswijzen), psychisch (psychologie, hypnose en zelfkennis) en spiritueel (geestelijke yoga, zen, parapsychologie en grote religies en mystiek).

‘Was voor zijn vader vooral de overbrugging van de kloof tussen oosters en westers gedachtegoed de grote drijfveer, bij Paul wordt het kernwoord “bewustwording”, zowel op spiritueel en psychologisch vlak als op het gebied van gezondheid.’ – Trouw,  

‘Paul Salim Kluwer gaf boeken uit over vorige of volgende levens, toen niemand daar ooit over gehoord had,’ vertelt José van Blokland, de huidige uitgever van AnkhHermes, in het in memoriam dat in augustus 2019 in de Volkskrant verscheen naar aanleiding van het overlijden van Kluwer: ‘In de jaren tachtig en negentig bracht hij homeopathie naar een breed publiek. Ook yoga en mindfulness: lang voor die termen bestonden, had hij er boeken over. En toen bewustwording en zingeving zo mainstream werd als het nu is, bleef het fonds zich onderscheiden.’ In de loop der jaren is op die manier een inspirerend spiritueel fonds – voor zowel de geïnteresseerde als doorgewinterde liefhebber – opgebouwd waarmee de uitgeverij in Nederland en Vlaanderen een pioniersrol vervulde – iets wat het huidige AnkhHermes nog steeds doet.

‘Kluwer stond bekend als een man die was ‘meegegroeid’ met al die schrijvers die in de door zijn bedrijf uitgegeven boeken steeds maar herhaalden dat er meer is dan het aardse en hetgeen we met onze ogen zien.’ – De Stentor, 1 augustus 2019 

Spraakmakende uitgaven

In 1969, dus voor de oprichting van Ankh-Hermes, verscheen het boek Waren de goden kosmonauten? van Erich von Däniken, dat een regelrechte bestseller werd. In de eerste jaren werden er honderdduizenden exemplaren van verkocht, uitzonderlijk voor die tijd. Andere spraakmakende boeken van AnkhHermes waren andere titels uit de Zwarte Serie, zoals Buitenaardse beschaving van Stefan Denaerde, titels uit de Grote Klassieken (oosterse én westerse spiritualiteit) en de Ankertjes. Of denk aan Dialoog met de natuur van prinses Irene. Veel van deze titels nemen nog steeds een centrale positie in het fonds in. Halverwege 2019 verscheen de veertigste (!) druk van Waren de goden kosmonauten?

Eind jaren negentig publiceerde Eckhart Tolle The Power of Now dat in 2001 bij Ankh-Hermes in Nederlandse vertaling verscheen. De kracht van het Nu werd een regelrechte bestseller. Bijna vijfentwintig jaar later maakt een vijfendertigste druk ons klaar voor een nieuw decennium! De overweldigende belangstelling voor de boeken van Eckhart Tolle (méér dan 500.000 verkochte boeken) markeerde een keerpunt, namelijk dat er in de samenleving een grote behoefte bestond aan het soort spiritualiteit waar Ankh-Hermes altijd voor gestaan heeft en tot op de dag van vandaag nog steeds voor staat.

In 2008 werd Ankh-Hermes, tot dan toe nog steeds eigendom van de familie Kluwer, overgenomen door uitgeefconcern NDC/VBK (inmiddels: VBK|media), gevestigd te Utrecht. Enkele maanden later verhuisde de uitgeverij, hernoemd tot AnkhHermes (zonder streepje) én met nieuw logo, naar Utrecht, waar zij gehuisvest is met andere uitgeverijen zoals Kosmos, De Fontein, Van Dale en Kok Boekencentrum. Zoals AnkhHermes leidend is op het gebied van persoonlijke groei en bewustzijn, spiritualiteit en nieuwe wetenschap, zo is VBK|media dat in de algemene boekenmarkt.

Wij zijn én blijven pioniers.

Bestseller auteurs en prijzen

AnkhHermes is het uitgeefhuis van grote namen als Eckhart TolleLouise HayMarianne WilliamsonThomas MooreAlan WattsLynne McTaggartHannah CuppenHans StolpWillem Glaudemans en vele anderen.

  • De vijfde dementie van Evelien Pullens won de ParaVisie Award voor Boek van het jaar 2022
  • Liefdesbang van Hannah Cuppen won de prijs voor het Beste Spirituele Boek 2015
    Bindingsangst en verlatingsangst gaan vaak hand in hand. Cuppen deed jarenlang aan zelfonderzoek en interviewde talloze mensen en kon daarmee deze handleiding schrijven om je angsten te overkomen.
  • Ik heb de tijd van Paul Loomans won de prijs voor het Beste Spirituele Boek 2013
    Zenmonnik en vader Paul Loomans merkt dat het hem moeite kost om de rust die hij vanuit zen wel kent, in de praktijk van zijn leven te vinden. Hij deelt de ervaringen van zijn zoektocht. Stress is niet alleen iets dat door uitwendige druk wordt veroorzaakt; de oorzaak van stress zit binnen in ons. De schrijver leert ons door zijn eigen ervaring hoe we rust vinden in een natuurlijke, ongedwongen vorm van aandacht. Met praktische voorbeelden en opdrachten.

Team AnkhHermes

José van Blokland-van Riemsdijk, uitgever
Maria Rutgers, acquirerend redacteur
Miriam den Ouden, bureauredacteur
Obe Alkema,
online redacteur
Melissa Blad, online marketing assistent
Melissa Oltmans, webcoördinator Inspirerend leven