De spirituele uitgeverij van Nederland
Hans Stolp

Alle boeken van Hans Stolp

Hans Stolp is pastor, auteur en veelgevraagd spreker. In zijn werk maakt hij de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Op deze pagina vind je alle boeken van Hans Stolp die bij Uitgeverij AnkhHermes in druk zijn. Hij werd “verbinder tussen de oude traditie en de nieuwe spiritualiteit” genoemd in De Nachtzoen.


Uitgebreide biografie

Uitgeverij AnkhHermes geeft al jaren de boeken van Hans Stolp uit, maar wie is hij eigenlijk? Stolp (1942) is pastor en auteur en studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Later bestudeerde hij ook de psychologie van Jung en maakte hij een studie van het esoterische christendom. Sindsdien is hij werkzaam geweest als docent in het middelbaar onderwijs. Hij doceerde geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst.

In 1978 werd hij ziekenhuispastor van het AZG in Groningen. Daar was hij de metgezel zowel van volwassenen, als van kinderen in hun laatste levensfase. Over zijn werk met zieke en stervende kinderen publiceerde hij de boeken Als de dood te vroeg komt en De gouden vogel. Dit laatste boekeen kinderboek, werd in vele talen vertaald. In deze boeken vertelt hij over de eigen taal, de symbooltaal, waarin (zieke) kinderen spreken over ingrijpende vragen van leven en dood.

In 1987 werd hij benoemd tot radiopastor van de IKON. In de jaren dat hij bij de Ikon werkte, publiceerde hij diverse boeken over spirituele thema’s, zoals het boek Dichterbij dan ooit…., over verlichtende ervaringen, waarin hij ingaat op bijna-doodervaringen en andere spirituele ervaringen. Het boek kreeg de ene herdruk na de andere en trok in die jaren sterk de aandacht. Later schreef hij, als vervolg daarop, boeken over Engelen en Karma en Reïncarnatie.

Lees meer over Hans Stolp op zijn eigen website.

Begin 1994 legde hij zijn werk als radiopastor neer om zich volledig te kunnen wijden aan het esoterische christendom. Sinds die tijd geeft hij cursussen en lezingen over dit thema, o.a. voor Stichting De Heraut. In zijn werk maakt hij de oorspronkelijke, spirituele of esoterische christelijke traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Behalve in Nederland geeft hij ook lezingen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Hij schreef inmiddels meer dan 60 boeken, waaronder kinderboeken, dichtbundels en verhalende boeken. Ook begon hij een reeks boeken die de esoterische betekenis van de bijbelverhalen laten zien, o.a.Jezus van Nazareth en Johannes de Ingewijde, uitgegeven door Stichting De Heraut.


Het esoterische christendom: wat is het?

De esoterische traditie
Het woord esoterisch betekent 1. geheim en 2. innerlijk. Het gaat daarbij om een geheime traditie die ons helpt om zicht op onszelf te krijgen – en dus: zelfinzicht.
Het staat tegenover het woord exoterisch dat uiterlijk of buitenbetekent. Het gaat daarbij om een traditie die voor iedereen zichtbaar is en die verwijst naar regels en leringen die van buiten onszelf komen.
Lees hier verder op de website van Hans Stolp. 

Uit de krant: een interview met Hans Stolp over Rudolf Steiner

Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, is ‘de grote meester die we nodig hebben in deze tijd’, vindt zijn biograaf Hans Stolp.
Door: Alexandra van Ditmars 

Vijfentwintig jaar geleden snuffelde Hans Stolp (1942) rond op een rommelmarkt in Heerenveen. Tussen afgedankt speelgoed en oud serviesgoed zag hij vier boeken liggen van de Oostenrijker Rudolf Steiner (1861-1925), grondlegger van de antroposofie, voor een gulden per stuk. Stolp besloot ze te kopen. Die avond begon hij te lezen en hij las de hele nacht door. Stolp: “Vanaf dat moment heb ik elke dag wel iets van of over Steiner gelezen.”

Lees hier de rest van het interview op de website van Trouw.