Hans Stolp

Hans Stolp

Hans Stolp maakt in zijn werk de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan (waaronder ook kinderboeken en dichtbundels), waarvan er vele bij Uitgeverij AnkhHermes verschenen. Een aantal van zijn boeken is in het Duits en Engels vertaald. www.hansstolp.nl

Wat gebeurt er als je dood gaat?

Wat gebeurt er als je dood gaat?

Hans Stolp beschrijft in 'Wat gebeurt er als je dood gaat?' de reis door de astrale wereld die na overlijden begint. De gestorvene zal het gevoel krijgen: eindelijk ben ik thuis.

Bestellen

Terug naar boven


Biografie

Uitgeverij AnkhHermes geeft al jaren de boeken van Hans Stolp uit, maar wie is hij eigenlijk? Stolp (1942) is pastor en auteur en studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Later bestudeerde hij ook de psychologie van Jung en maakte hij een studie van het esoterische christendom. Sindsdien is hij werkzaam geweest als docent in het middelbaar onderwijs. Hij doceerde geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst.

In 1978 werd hij ziekenhuispastor van het AZG in Groningen. Daar was hij de metgezel zowel van volwassenen, als van kinderen in hun laatste levensfase. Over zijn werk met zieke en stervende kinderen publiceerde hij de boeken Als de dood te vroeg komt en De gouden vogel. Dit laatste boekeen kinderboek, werd in vele talen vertaald. In deze boeken vertelt hij over de eigen taal, de symbooltaal, waarin (zieke) kinderen spreken over ingrijpende vragen van leven en dood.

In 1987 werd hij benoemd tot radiopastor van de IKON. In de jaren dat hij bij de Ikon werkte, publiceerde hij diverse boeken over spirituele thema’s, zoals het boek Dichterbij dan ooit…., over verlichtende ervaringen, waarin hij ingaat op bijna-doodervaringen en andere spirituele ervaringen. Het boek kreeg de ene herdruk na de andere en trok in die jaren sterk de aandacht. Later schreef hij, als vervolg daarop, boeken over Engelen en Karma en Reïncarnatie.

Lees meer over Hans Stolp op zijn eigen website.

Begin 1994 legde hij zijn werk als radiopastor neer om zich volledig te kunnen wijden aan het esoterische christendom. Sinds die tijd geeft hij cursussen en lezingen over dit thema, o.a. voor Stichting De Heraut. In zijn werk maakt hij de oorspronkelijke, spirituele of esoterische christelijke traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Behalve in Nederland geeft hij ook lezingen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Hij schreef inmiddels meer dan 60 boeken, waaronder kinderboeken, dichtbundels en verhalende boeken. Ook begon hij een reeks boeken die de esoterische betekenis van de bijbelverhalen laten zien, o.a.Jezus van Nazareth en Johannes de Ingewijde, uitgegeven door Stichting De Heraut.

Terug naar boven


Het esoterische christendom: wat is het?

De esoterische traditie
Het woord esoterisch betekent 1. geheim en 2. innerlijk. Het gaat daarbij om een geheime traditie die ons helpt om zicht op onszelf te krijgen – en dus: zelfinzicht.
Het staat tegenover het woord exoterisch dat uiterlijk of buitenbetekent. Het gaat daarbij om een traditie die voor iedereen zichtbaar is en die verwijst naar regels en leringen die van buiten onszelf komen.

Terug naar boven


Een interview met Hans Stolp over Rudolf Steiner

Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, is ‘de grote meester die we nodig hebben in deze tijd’, vindt zijn biograaf Hans Stolp.
Door: Alexandra van Ditmars 

Vijfentwintig jaar geleden snuffelde Hans Stolp (1942) rond op een rommelmarkt in Heerenveen. Tussen afgedankt speelgoed en oud serviesgoed zag hij vier boeken liggen van de Oostenrijker Rudolf Steiner (1861-1925), grondlegger van de antroposofie, voor een gulden per stuk. Stolp besloot ze te kopen. Die avond begon hij te lezen en hij las de hele nacht door. Stolp: “Vanaf dat moment heb ik elke dag wel iets van of over Steiner gelezen.”

Lees hier de rest van het interview op de website van Trouw. 

Terug naar boven