Rudolf Steiner en Johannes

Twee gezworen vrienden

Auteur: Hans Stolp
Rudolf Steiner en Johannes - cover
Rudolf Steiner en Johannes - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Hans Stolp schetst in Rudolf Steiner en Johannes een liefdevol dubbelportret zoals alleen hij kan. Rudolf Steiner en Johannes hadden beiden de opdracht om het esoterische christendom aan de mensheid door te geven. Johannes beschreef die weg in beelden, Rudolf Steiner in taal.
Hans Stolp schetst in Rudolf Steiner en Johannes een liefdevol dubbelportret zoals alleen hij kan. Rudolf Steiner en Johannes hadden beiden de opdracht om het esoterische christendom aan de mensheid door te geven. Johannes beschreef die weg in beelden, Rudolf Steiner in taal. Zonder hen zouden wij niets begrijpen van het leven op aarde, onze opdracht en van de nieuwe ontwikkelingsweg die we mogen gaan: bewust en met inzicht, liefde en vreugde. Als geen ander neemt Hans Stolp de lezer mee in deze bijzondere vriendschap.
Lees meer ➔
Hans Stolp schetst in Rudolf Steiner en Johannes een liefdevol dubbelportret zoals alleen hij kan. Rudolf Steiner en Johannes hadden beiden de opdracht om het esoterische christendom aan de mensheid door te geven. Johannes beschreef die weg in beelden, Rudolf Steiner in taal. Zonder hen zouden wij niets begrijpen van het leven op aarde, onze opdracht en van de nieuwe ontwikkelingsweg die we mogen gaan: bewust en met inzicht, liefde en vreugde. Als geen ander neemt Hans Stolp de lezer mee in deze bijzondere vriendschap.
Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

Hans Stolp

Hans Stolp

Hans Stolp maakt in zijn werk de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan (waaronder ook kinderboeken en dichtbundels), waarvan er vele bij Uitgeverij AnkhHermes verschenen. Een aantal van zijn boeken is in het Duits en Engels vertaald. www.hansstolp.nl

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020220643
  • Pagina's: 144 pagina's

Wat vinden anderen van 'Rudolf Steiner en Johannes' van Hans Stolp?

Corien de Munter:

Wat een fijn compact boekje, zo kun je het moeiteloos nog eens openklappen en een hoofdstuk terug lezen. Mooi hoe de auteur ook zijn eigen levenservaringen en inzichten gebruikt.

Erg interessant door de korte subhoofdstukjes leest het vlot en wil je doorlezen. Sommige stukken zijn herkenbaar en andere stukken staan weer vol met voor mij nieuwe informatie.

Ik vind het heel handig, dat als je je verder in een onderwerp wilt verdiepen je noten toegewezen krijgt zo kun je nog meer op eigen onderzoek uit.

Ik ben heel wat wijzer geworden over Rudolf Steiner zo ook over Johannes. Iedereen die geïnteresseerd is in het (esoterisch) christendom/Steiner/de bijbel zou ik dit boek aanraden, zeker wanneer je nog niet zo bekend bent met deze materie is dit een goede opstap.

Mijn ziel maakte vreugde sprongetjes tijdens het lezen. Lees dit boek zonder verwachting, met een open geest en zonder oordeel.

juni 2023

 

Ali Manenschijn-Ponsteen:

Rudolf Steiner en Johannes is een klein, compact en mooi vormgegeven boek. Op de voorkant prijken de afbeeldingen van de genoemde mannen.

Het boek, zoals eigenlijk alle boeken van Hans Stolp, is in een prettige stijl geschreven. Het is makkelijk te lezen, goed en in eenvoudige duidelijke taal geformuleerd.

Het beschrijft de opdracht die zowel Johannes als Rudolf Steiner hadden om het eigenlijke, spiritueel of esoterisch christendom aan de mensheid door te geven. De inzichten die Johannes in beelden beschreef, bracht Rudolf Steiner in de logische taal van de huidige tijd in de openbaarheid zodat iedereen die dat wil zich daarmee verbinden kan.

Uit het boek: ‘We moeten leren begrijpen waarom ons allerlei gebeurtenissen overkomen, we moeten ook leren ons eigen innerlijk te begrijpen en te doorzien. Dan zullen we ons bewust worden van onze levensopdracht, ons karma en onze vorige levens.’

Wat ik heel fijn vond is dat de schrijver af en toe even met een paar korte zinnen teruggrijpt op wat hij in een eerder hoofdstuk schreef. Dan heb je weer helder hoe het zat. Daarbij zijn ook de vele noten in het boekje prettig. Ze geven een korte toelichting of een verwijzing naar een boek. Dat geeft je de mogelijkheid om zelf verder in het onderwerp te duiken.

Want het onderwerp, hoe mooi en interessant ook, is niet altijd makkelijk te begrijpen. Er kwamen bij mij ook weer nieuwe vragen naar boven.  Maar zoals Hans Stolp zelf ook aangeeft, het kost vele jaren studie om alles goed te begrijpen en kon hij niet alle thema’s in dit boek uitgebreid behandelen.

Al met al een heel boeiend boek waar ik door geïnspireerd ben. Een aanrader.

juli 2023

 

Linda van Ouwerkerk-Kremers:

Hans Stolp weet op een unieke wijze woorden te geven aan de subtiele maar mogelijk meest wezenlijke verhaallijn van mensen die vanuit het verleden nog altijd inspireren in het heden. Personen die, ondanks hun boodschap en intentie, ergens ook moeite hebben gehad om hun gedachtegoed werkelijk zuiver over te brengen bij de toehoorder. Vanwege een verschil in bewustzijn, bevattingsvermogen en soms ook de belangen van de buitenstaander.

Hans Stolp slaat alsnog een brug en brengt hen als persoon tot leven. Juist door hun persoonlijke belevingen en worstelingen te belichten. Door verder te kijken vanuit een stille aanwezigheid. De oorspronkelijke boodschap wordt dan pas echt bezield.

Voor mij persoonlijk zie ik het boek als een overweging. Iets dat mij kan inspireren om nog meer oog te hebben maar ook wat meer vertrouwen, in dat wat minder zichtbaar is en misschien ons bevattingsvermogen te boven gaat. Om te overwegen dat het er wel degelijk is.

juli 2023

 

Hannie van Dijk-Christ:

Rudolf Steiner heeft ons veel inzichten nagelaten die in de huidige tijd zeer zichtbaar zijn, denk aan de vrijeschool-pedagogiek, de biologisch-dynamische landbouw, de antroposofische geneeskunde, het esoterische christendom. Vooral zijn brede esoterische inzichten zijn niet voorbehouden aan een klein beperkt aantal wijzen of meesters en de inzichten zijn niet langer ‘geheim en alleen voor ingewijden’. In de vele lezingen die hij heeft gegeven en in meerdere boeken zijn weergegeven komen deze onderwerpen veelvuldig aan bod. Kenmerk is wel dat de lezingen niet makkelijk leesbaar zijn en best wat aandacht en achtergrond kennis vraagt!

Hans Stolp is een schrijver die zich juist de laatste jaren heeft verdiept in de inzichten van Rudolf Steiner en zijn inzichten deelt hij op een zeer begrijpelijke en toegankelijke wijze zonder aan de inhoud te sleutelen, sterker nog hij ontrafelt en verduidelijkt de teksten en legt verbanden die dit onderbouwen.  Je leest het boek Rudolf Steiner en Johannes, twee gezworen vrienden als een inzicht gevend verhaal maar ook in een adem uit!

Het esoterisch christendom, met daarin uitgelegd de rol van verschillende incarnaties namelijk Johannes, de ziener van Patmos, Christian Rosenkreutz, die gaven Rudolf Steiner op 39 jarige leeftijd inwijding in de mysteriën van Christus. Hij ervaarde en nam waar wat gebeurd is aan de voet van het kruis op de heuvel van Golgotha, tijdens de kruisiging van Jezus Christus. Dit wordt door Rudolf Steiner gezien als belangrijkste gebeurtenis en zingeving van zijn verdere doel in het leven, dit Golgotha-mysterie delen met de mensen en uitleggen dat de dood en opstanding van Jezus het keerpunt der tijden vormt.

Hans Stolp legt uit in dit boek van 167 pagina’s wat de betekenis en onderbouwing vormt in onze huidige tijd waarin we steeds meer kunnen begrijpen wat er in het verleden heeft plaatsgevonden en hoe zichtbaar dat nu kan zijn. Ook is te lezen hoe moeilijk en lijdend het leven van Rudolf Steiner is geweest om deze kennis te mogen schouwen maar ook door te geven in een wereld die hij eigenlijk voor was.

Toch vind je nergens dogma’s maar je wordt aangezet tot verdere gedachten en achtergronden te verkennen over de genoemde inzichten.

Ook kan het een mooie en compacte kennismaking zijn met het gedachten goed van de antroposofie, kern is ontdek en voel zelf of wat je leest past in je ontwikkeling en je eigen waarheid.

Het boek heeft mij zeker geïnspireerd en aan het denken gezet, een bijzonder boek die dit gedachtengoed heel begrijpelijk naar je toe kan brengen, heb je interesse in de achtergronden dan is dit boek een aanrader!

Ook het eerder verschenen boek van Hans, Rudolf Steiner, Stichter van een nieuwe cultuur past in deze reeks!

juli 2023

 

Karlijn Geerts:

Het boek Rudolf Steiner en Johannes van Hans Stolp vertelt de levens van de twee personages en bespreekt daarbij de spirituele verbondenheid tussen hen beide. Stolp deelt hierin diepgaande inzichten op een begrijpelijke manier. Het is een pre om bekend te zijn met de bijbelpersonages, maar ook zonder deze voorkennis zijn de ideeën goed te volgen.

De omslag is een afbeelding van Rudolf Steiner en Johannes, waardoor er direct een beeld wordt gegeven van de heren.

Stolp neemt de lezer vanaf het begin mee in de complexe concepten van Steiner en legt deze op een begrijpelijke manier uit. Zijn filosofie en antroposofie over de holistische benadering van spiritualiteit en kennis worden ontrafeld. Daarin worden de dwarsverbanden tussen Rudolf Steiner en Johannes gelegd om een dieper begrip te krijgen van het menselijk bestaan. Het nodigt uit om te verdiepen en na te denken over de besproken ideeën.

Het is zeker een aanrader voor geïnteresseerden in filosofie, andere denkbeelden en een spirituele zoektocht. Het werk is toegankelijk en inspirerend en geeft ruim voldoende stof tot nadenken.

juli 2023

Ten geleide 7

1. Drie bijzondere ontmoetingen 13
2. Slechts één regel 23
3. Kijken door de ogen van Johannes 33
4. Gezworen vrienden 43
5. De mysteriën worden openbaar 53
6. Het beroemde congres in 1907 in München 63
7. De grootste martelaar onder de mensen 75
8. Een aanslag op Rudolf Steiner 87
9. De Christusdaad van Rudolf Steiner 99
10. Het geheim van de etherische Christus 109
11. Denk ik aan… 121
12. Hoe de band steeds sterker werd 127
13. Het geestelijk testament van Rudolf Steiner 137
14. De eenwording 147
15. Getuige van de toekomstige mens 157

Tot slot 165
Bijlage 1 167
Noten 171

20,00

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Luisterboek
€ 15.00
Ebook
€ 12.99

Meer info ➔

Hardback
Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Luisterboek
€ 15.00
Ebook
€ 12.99


Over de auteur ➔

Hans Stolp

Hans Stolp

Hans Stolp maakt in zijn werk de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan (waaronder ook kinderboeken en dichtbundels), waarvan er vele bij Uitgeverij AnkhHermes verschenen. Een aantal van zijn boeken is in het Duits en Engels vertaald. www.hansstolp.nl

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020220643
  • Pagina's: 144 pagina's
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Rudolf Steiner en Johannes' van Hans Stolp?

Corien de Munter:

Wat een fijn compact boekje, zo kun je het moeiteloos nog eens openklappen en een hoofdstuk terug lezen. Mooi hoe de auteur ook zijn eigen levenservaringen en inzichten gebruikt.

Erg interessant door de korte subhoofdstukjes leest het vlot en wil je doorlezen. Sommige stukken zijn herkenbaar en andere stukken staan weer vol met voor mij nieuwe informatie.

Ik vind het heel handig, dat als je je verder in een onderwerp wilt verdiepen je noten toegewezen krijgt zo kun je nog meer op eigen onderzoek uit.

Ik ben heel wat wijzer geworden over Rudolf Steiner zo ook over Johannes. Iedereen die geïnteresseerd is in het (esoterisch) christendom/Steiner/de bijbel zou ik dit boek aanraden, zeker wanneer je nog niet zo bekend bent met deze materie is dit een goede opstap.

Mijn ziel maakte vreugde sprongetjes tijdens het lezen. Lees dit boek zonder verwachting, met een open geest en zonder oordeel.

juni 2023

 

Ali Manenschijn-Ponsteen:

Rudolf Steiner en Johannes is een klein, compact en mooi vormgegeven boek. Op de voorkant prijken de afbeeldingen van de genoemde mannen.

Het boek, zoals eigenlijk alle boeken van Hans Stolp, is in een prettige stijl geschreven. Het is makkelijk te lezen, goed en in eenvoudige duidelijke taal geformuleerd.

Het beschrijft de opdracht die zowel Johannes als Rudolf Steiner hadden om het eigenlijke, spiritueel of esoterisch christendom aan de mensheid door te geven. De inzichten die Johannes in beelden beschreef, bracht Rudolf Steiner in de logische taal van de huidige tijd in de openbaarheid zodat iedereen die dat wil zich daarmee verbinden kan.

Uit het boek: ‘We moeten leren begrijpen waarom ons allerlei gebeurtenissen overkomen, we moeten ook leren ons eigen innerlijk te begrijpen en te doorzien. Dan zullen we ons bewust worden van onze levensopdracht, ons karma en onze vorige levens.’

Wat ik heel fijn vond is dat de schrijver af en toe even met een paar korte zinnen teruggrijpt op wat hij in een eerder hoofdstuk schreef. Dan heb je weer helder hoe het zat. Daarbij zijn ook de vele noten in het boekje prettig. Ze geven een korte toelichting of een verwijzing naar een boek. Dat geeft je de mogelijkheid om zelf verder in het onderwerp te duiken.

Want het onderwerp, hoe mooi en interessant ook, is niet altijd makkelijk te begrijpen. Er kwamen bij mij ook weer nieuwe vragen naar boven.  Maar zoals Hans Stolp zelf ook aangeeft, het kost vele jaren studie om alles goed te begrijpen en kon hij niet alle thema’s in dit boek uitgebreid behandelen.

Al met al een heel boeiend boek waar ik door geïnspireerd ben. Een aanrader.

juli 2023

 

Linda van Ouwerkerk-Kremers:

Hans Stolp weet op een unieke wijze woorden te geven aan de subtiele maar mogelijk meest wezenlijke verhaallijn van mensen die vanuit het verleden nog altijd inspireren in het heden. Personen die, ondanks hun boodschap en intentie, ergens ook moeite hebben gehad om hun gedachtegoed werkelijk zuiver over te brengen bij de toehoorder. Vanwege een verschil in bewustzijn, bevattingsvermogen en soms ook de belangen van de buitenstaander.

Hans Stolp slaat alsnog een brug en brengt hen als persoon tot leven. Juist door hun persoonlijke belevingen en worstelingen te belichten. Door verder te kijken vanuit een stille aanwezigheid. De oorspronkelijke boodschap wordt dan pas echt bezield.

Voor mij persoonlijk zie ik het boek als een overweging. Iets dat mij kan inspireren om nog meer oog te hebben maar ook wat meer vertrouwen, in dat wat minder zichtbaar is en misschien ons bevattingsvermogen te boven gaat. Om te overwegen dat het er wel degelijk is.

juli 2023

 

Hannie van Dijk-Christ:

Rudolf Steiner heeft ons veel inzichten nagelaten die in de huidige tijd zeer zichtbaar zijn, denk aan de vrijeschool-pedagogiek, de biologisch-dynamische landbouw, de antroposofische geneeskunde, het esoterische christendom. Vooral zijn brede esoterische inzichten zijn niet voorbehouden aan een klein beperkt aantal wijzen of meesters en de inzichten zijn niet langer ‘geheim en alleen voor ingewijden’. In de vele lezingen die hij heeft gegeven en in meerdere boeken zijn weergegeven komen deze onderwerpen veelvuldig aan bod. Kenmerk is wel dat de lezingen niet makkelijk leesbaar zijn en best wat aandacht en achtergrond kennis vraagt!

Hans Stolp is een schrijver die zich juist de laatste jaren heeft verdiept in de inzichten van Rudolf Steiner en zijn inzichten deelt hij op een zeer begrijpelijke en toegankelijke wijze zonder aan de inhoud te sleutelen, sterker nog hij ontrafelt en verduidelijkt de teksten en legt verbanden die dit onderbouwen.  Je leest het boek Rudolf Steiner en Johannes, twee gezworen vrienden als een inzicht gevend verhaal maar ook in een adem uit!

Het esoterisch christendom, met daarin uitgelegd de rol van verschillende incarnaties namelijk Johannes, de ziener van Patmos, Christian Rosenkreutz, die gaven Rudolf Steiner op 39 jarige leeftijd inwijding in de mysteriën van Christus. Hij ervaarde en nam waar wat gebeurd is aan de voet van het kruis op de heuvel van Golgotha, tijdens de kruisiging van Jezus Christus. Dit wordt door Rudolf Steiner gezien als belangrijkste gebeurtenis en zingeving van zijn verdere doel in het leven, dit Golgotha-mysterie delen met de mensen en uitleggen dat de dood en opstanding van Jezus het keerpunt der tijden vormt.

Hans Stolp legt uit in dit boek van 167 pagina’s wat de betekenis en onderbouwing vormt in onze huidige tijd waarin we steeds meer kunnen begrijpen wat er in het verleden heeft plaatsgevonden en hoe zichtbaar dat nu kan zijn. Ook is te lezen hoe moeilijk en lijdend het leven van Rudolf Steiner is geweest om deze kennis te mogen schouwen maar ook door te geven in een wereld die hij eigenlijk voor was.

Toch vind je nergens dogma’s maar je wordt aangezet tot verdere gedachten en achtergronden te verkennen over de genoemde inzichten.

Ook kan het een mooie en compacte kennismaking zijn met het gedachten goed van de antroposofie, kern is ontdek en voel zelf of wat je leest past in je ontwikkeling en je eigen waarheid.

Het boek heeft mij zeker geïnspireerd en aan het denken gezet, een bijzonder boek die dit gedachtengoed heel begrijpelijk naar je toe kan brengen, heb je interesse in de achtergronden dan is dit boek een aanrader!

Ook het eerder verschenen boek van Hans, Rudolf Steiner, Stichter van een nieuwe cultuur past in deze reeks!

juli 2023

 

Karlijn Geerts:

Het boek Rudolf Steiner en Johannes van Hans Stolp vertelt de levens van de twee personages en bespreekt daarbij de spirituele verbondenheid tussen hen beide. Stolp deelt hierin diepgaande inzichten op een begrijpelijke manier. Het is een pre om bekend te zijn met de bijbelpersonages, maar ook zonder deze voorkennis zijn de ideeën goed te volgen.

De omslag is een afbeelding van Rudolf Steiner en Johannes, waardoor er direct een beeld wordt gegeven van de heren.

Stolp neemt de lezer vanaf het begin mee in de complexe concepten van Steiner en legt deze op een begrijpelijke manier uit. Zijn filosofie en antroposofie over de holistische benadering van spiritualiteit en kennis worden ontrafeld. Daarin worden de dwarsverbanden tussen Rudolf Steiner en Johannes gelegd om een dieper begrip te krijgen van het menselijk bestaan. Het nodigt uit om te verdiepen en na te denken over de besproken ideeën.

Het is zeker een aanrader voor geïnteresseerden in filosofie, andere denkbeelden en een spirituele zoektocht. Het werk is toegankelijk en inspirerend en geeft ruim voldoende stof tot nadenken.

juli 2023

Inhoud ➔

Ten geleide 7

1. Drie bijzondere ontmoetingen 13
2. Slechts één regel 23
3. Kijken door de ogen van Johannes 33
4. Gezworen vrienden 43
5. De mysteriën worden openbaar 53
6. Het beroemde congres in 1907 in München 63
7. De grootste martelaar onder de mensen 75
8. Een aanslag op Rudolf Steiner 87
9. De Christusdaad van Rudolf Steiner 99
10. Het geheim van de etherische Christus 109
11. Denk ik aan… 121
12. Hoe de band steeds sterker werd 127
13. Het geestelijk testament van Rudolf Steiner 137
14. De eenwording 147
15. Getuige van de toekomstige mens 157

Tot slot 165
Bijlage 1 167
Noten 171