Helen van narcistisch misbruik: 6 boeken die je kunnen helpen

Laatste update door Team AnkhHermes op 6 februari 2024

Zet de eerste stappen op weg naar helen van narcistisch misbruik met deze boeken over omgaan met narcistisch misbruik.

Wanneer je te maken hebt met een narcist (of iemand met narcistische trekken) in je leven, kan het voor veel eenzaamheid en (emotionele) schade zorgen. De eerste stap om te kunnen helen van narcistisch misbruik is het vinden van herkenning van jouw situatie, erkenning voor wat je ervaart, en de acceptatie dat je jezelf op nummer één mag zetten.

Als uitgeverij zagen we de behoefte aan helende boeken over dit onderwerp, en zo hebben we Voorbij het narcisme van Mjon van Oers uitgegeven in 2016. Andere titels volgden later voor de specifieke vragen die opkwamen. Niet alleen vragen als: hoe ga je om met narcisme in je omgeving? Maar vooral: hoe ga je om met narcistisch misbruik in liefdesrelaties? Wat kun je doen wanneer je gegaslight wordt door iemand, en hoe kun je helen van de wonden die je oploopt wanneer je moeder narcistische trekken heeft?

Voor wie rondloopt met vragen over narcisme zijn deze zes boeken aan te raden:


Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme, in je relaties, familie en werk

Waarom dit boek? Mjon van Oers schrijft: “Narcisten kunnen man zijn of vrouw, rijk of arm, jong of oud, gelovig of niet-gelovig, westers of niet westers … Er zijn geen bepalende maatschappelijke factoren die een narcist een narcist maken. Narcisten zijn charmant, ergerlijk, boeiend en dikwijls ronduit schadelijk. Ze kunnen veel pijn veroorzaken als je niet weet op welke manier je het best kunt omgaan met iemand met deze ingewikkelde persoonlijkheid. Gezien de aanzienlijke invloed die een narcistische partner, vriend, ouder, kind of baas kan hebben op jouw wereld, is het verstandig zo veel mogelijk te weten over wie deze mensen zijn, wat hen drijft en hoe je met hen omgaat. Iedereen die niet geïnformeerd is, is kwetsbaar.”

Welke invloed heeft narcisme op je leven en hoe kun je het herkennen? Daar gaat dit boek over. Daarnaast geeft Mjon van Oers handvatten om je te wapenen tegen het misbruik.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoorden

Mjon van Oers legt uit waarom ze dit tweede boek over narcisme schreef: “De reden dat ik dit boek over narcistisch misbruik wilde schrijven, is dat er veel mensen zijn die relaties zijn aangegaan vol verdriet en hartepijn, waardoor ze zich verwoest voelen. Er is echter geen reden om je verwoest te blijven voelen door deze relaties, als je kunt inzien dat alle liefdes in je leven een betekenis hebben. De groei die je door een dergelijke ervaring kunt doormaken, is bijzonder. Al was het alleen al omdat ze je voor altijd bewuster maakt van wat het te betekenen heeft om wel of niet door te gaan met bepaalde personen in je leven.
Je kunt altijd betekenis vinden in je ervaringen − zelfs in de slechte. Dat is de belangrijkste boodschap die ik je in dit boek wil meegeven: vind betekenis in je ervaring.”

In deze 50 vragen en antwoorden over narcistisch misbruik in de liefde vind je onder andere hoe je je zelfvertrouwen kunt terugkrijgen na narcistisch misbruik, hoe je liefdevolle keuzes voor jezelf kunt maken en hoe je omgaat met narcisten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Het gaslighteffect

Het gaslighteffect, verborgen narcisme

De auteur Robin Stern legt uit: “In zijn mildste vorm geeft gaslighten vrouwen een ongemakkelijk gevoel en vragen zij zich af waarom ze toch altijd ongelijk lijken te hebben of niet echt gelukkig zijn met hun ogenschijnlijk ‘joviale’ partner. In het ergste geval leidt gaslighten tot zware depressies, die voorheen krachtige, levendige vrouwen reduceren tot een hoopje ellende vol zelfhaat. Maar als therapeut en in mijn privéleven stond ik hoe dan ook steeds weer versteld van de mate van zelftwijfel en verlamming die gaslighten kan veroorzaken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Gaslighting: een vorm van stiekem gepest

Gaslighten is een vorm van heimelijk pesten en wordt vaak gedaan door een echtgenoot, vriend(in), of familielid die/dat volhoudt dat hij/zij van je houdt, terwijl hij/zij je ondermijnt. Je weet dat er iets niet klopt, maar je kunt je vinger er niet op leggen. De term ‘gaslighten’ geeft een naam aan dit misbruik, waardoor je beter in staat bent om te zien wat je vriend, je tante Martha of je zogenaamd beste vriend(in) eigenlijk doet. ‘You have to name it to tame it’ – je moet het benoemen wil je het kunnen indammen.”

Wil je meer weten over gaslighting en de destructieve relaties waarin het voorkomt? Lees hier het artikel over de ongezonde dynamiek waarin gaslighting schering en inslag is.

Een gaslighter is niet per se een narcist, maar de ervaring van misbruik is herkenbaar. Misschien lijkt narcistisch misbruik de lading niet te dekken? Dan is gaslighten iets om te onderzoeken.


Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn? Helen van een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie

Wanneer je moeder een narcist is, kun je daar als kind veel last van hebben. Je mag je moeder niet teleurstellen door onder te presteren, maar je mag haar ook zeker niet overtreffen. Als kind van een narcistische moeder loop je op je tenen en heb je vaak last van onzekerheden, angsten en een laag zelfbeeld.

In dit boek gaat Karyl McBride specifiek in op de moeder-dochterrelatie, juist omdat de moeder het primaire rolmodel is voor de dochter. De auteur schrijft hierover: “Omdat de moeder-dochter dynamiek zo geënt is, zal de dochter van een narcistische moeder met andere worstelingen zitten dan haar broers. Een narcistische moeder ziet haar dochter namelijk, anders dan haar zoon, als een reflectie en verlenging van zichzelf meer dan een eigen persoon met haar eigen identiteit.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Houdt het dan nooit op

Houdt het dan nooit op? Helen van een door narcisme verstoorde opvoeding

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn gaat speciaal in op de dynamiek tussen de narcistische moeder en de dochter. Houdt het dan nooit op gaat breder in op narcisme in het gezin. Dus ook als jij de zoon bent van een narcistische moeder of wanneer je te maken hebt met een narcistische vader.

Kinderen van narcistische ouders ontdekken al vroeg dat wat zij denken, willen of voelen niet belangrijk is, want binnen het gezin komt de narcist altijd op de eerste plaats. Ze proberen alles om te voldoen aan de behoeften en eisen van hun ouders. De narcistische gezinsdynamiek heeft schadelijke gevolgen voor de eigenwaarde en ontwikkeling van deze kinderen met blijvende impact in de volwassenheid. McBride, expert op het gebied van de verwoestende effecten van narcistisch misbruik, heeft antwoorden voor iedereen die zoekt naar erkenning en herstel.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Marjan van Druenen schreef een uitgebreide bespreking van Houdt het dan nooit op. Ze kwam erachter hoe je een door narcisme verstoorde opvoeding kunt helen. In dit artikel gidst ze je door het boek van McBride heen.


Het gaslightproces

Het gaslightproces. Verborgen emotionele manipulatie herkennen en stoppen

Voor de lezers van Het gaslighteffect komt nu het antwoord na het lezen van alle inzichten rondom gaslighting: hoe nu verder? De nadruk in het nieuwe boek van Robin Stern ligt op romantische relaties, maar ook familie- en werkrelaties komen aan bod. Het bevat alle stappen om uit deze ongezonde dynamiek – door Stern de gaslight tango genoemde – te ontsnappen.

In Het gaslightproces laat Robin Stern zien hoe deze gaslighttango werkt, welke fasen je doorloopt en hoe je kunt stoppen met meedansen en zodoende loskomt van dat subtiele en glibberige proces van onzekerheid en angst, achterdocht en desinformatie.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Verder lezen:

Ben je uit de narcistische relatie, maar zou je houvast willen om om te gaan met het verlies, een nieuwe relatie aan willen gaan met je eigen emoties, en een nieuwe ondermijnende relatie willen voorkomen? Dan kunnen onderstaande boeken je helpen:


Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

In Ongekende gevoelens van Jonice Webb leer je de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders (en hun relatie met hun ouders) te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken.

Jonice Webb over Ongekende gevoelens: “Dit boek is geschreven om je te helpen je bewust te worden van wat er niet is gebeurd in je jeugd, over dat wat je je niet herinnert. Want wat niet is gebeurd heeft veel meer invloed op wie jij als volwassene bent geworden dan al die gebeurtenissen die je je wel herinnert. Ongekende gevoelens laat je zien wat de gevolgen zijn van wat er niet is gebeurd: een onzichtbare kracht die kan doorwerken in je leven. Ik help je bepalen of je getroffen bent door deze onzichtbare kracht, en hoe je die kunt overwinnen als dat het geval is.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken van Jonice Webb is het praktische gevolg op de bestseller Ongekende gevoelens. Herken je een gemis in de emotionele opvoeding die je hebt gekregen? In dit boek leer je jouw patronen te herkennen en te doorbreken.

Als je gebukt gaat onder de gevolgen van emotionele verwaarlozing in je kindertijd, wil je graag weten hoe je de cirkel doorbreekt zodat je niet in hetzelfde patroon stapt met je eigen kinderen. Te weinig aandacht voor je emotionele ontwikkeling in je kindertijd heeft een grote impact op je leven en je relaties. In Patronen van ongekende gevoelens doorbreken leer je hoe je emotionele verwaarlozing bij jezelf kunt herkennen om de patronen te doorbreken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk laat zien dat een gebroken hart kan helen, en dat je er zelfs sterker uit kunt komen!

Akke-Jeanne Klerk schrijft in haar voorwoord het volgende: “Door ons te verdiepen in onze persoonlijke beleving en door ons lijden onder ogen te zien, leren we over onszelf. Uiteindelijk is persoonlijke transformatie noodzakelijk om na verlies (weer) met een open hart te leven is. Persoonlijke transformatie geeft betekenis aan het leven, alleen gebeurt die transformatie niet zomaar. Voor die transformatie moeten we ons perspectief veranderen en ons leren verbinden met een ander en groter levensverhaal.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Hoe kun je gezonde relaties aantrekken nadat je giftige relaties vaarwel hebt gezegd? Detox je liefdesleven is een blauwdruk voor het ontgiften van je liefdesleven om je relaties naar een hoger niveau te brengen, inclusief die met jezelf. Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Stop met pleasen van Andrea Mathews is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Je biedt graag een helpende hand, een luisterend oor en een schouder om uit te huilen. Maar wanneer je anderen steeds op de eerste plek zet, heb je ze geleerd dat jij zelf steeds als laatste aan de beurt bent.  Stop met pleasen helpt je met helende inzichten, zodat je leven weer van jou wordt.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Meer over helen van narcistisch misbruik en narcisme:

Lees meer over narcisme en helen van narcistisch misbruik in de artikelen op onze zustersite Inspirerend leven waar onder andere Mjon van Oers vaste auteur voor is. Deze artikelen kunnen je al op weg helpen:

Bekijk hier ook onze top 25 spirituele boeken aller tijden.

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Spirituele boeken die je gelezen moet hebben
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *