De spirituele uitgeverij van Nederland
Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn | Helen van een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie | Karyl McBride

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Helen van een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn van Karyl McBride is internationaal al meer dan tien jaar een belangrijk boek op het gebied van relaties tussen vrouwen en hun narcistische moeders. Het is nu eindelijk vertaald in het Nederlands! Veel vrouwen worstelen met de relatie met hun moeder. Karyl McBride pakt deze relatie op een liefdevolle maar effectieve manier aan. Vaak kom je er pas later achter dat je misschien wel een narcistische moeder had, die er niet voor je kon of wilde zijn. Je hebt inmiddels zelf de nodige levenservaring opgedaan, bent zelf moeder geworden, en ziet nu wat onvoorwaardelijke liefde en steun echt inhoudt. Dit boek staat vol herkenbare verhalen en helende inzichten die je helpen te rouwen om de moeder die je zo graag gehad had. Het mooie is, dat Karyl McBride hierbij niet uitgaat van schuld en boete, maar juist van vergeving, zodat je zelf verder kunt met je eigen leven.

Lees meer >
Over de auteur
Recensies
Interview met de auteur
Over

Karyl McBride

Karyl McBride auteur van Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Dr. Karyl McBride is een Amerikaanse relatie- en familietherapeut met dertig jaar ervaring in haar eigen praktijk. Ze specialiseerde zich in de dynamiek van dysfunctionele gezinnen, de invloed van narcistische ouders op hun kinderen en de relatie tussen moeders en dochters in het bijzonder.

Meer boeken van deze auteur

Wat vinden anderen van Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn van Karyl McBride? Marianne Römers deelt haar leeservaring.

De titel was datgene wat mij als een magneet aantrok, alsof er een belletje ging rinkelen in mijn hoofd. Pas daarna keek ik naar de omslag die uitstekend past bij de context.

Een ieder die te maken heeft gehad of nog heeft met narcisme zal zich in deze titel herkennen, zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn, al ga je wel haspelen als je de titel hardop probeert uit te spreken.

Narcisme is een spectrumstoornis die varieert van mild tot zeer complex maar diepe sporen nalaat bij iedereen die ermee te maken heeft. De auteur richt zicht in dit boek op de moeder- en dochterrelatie. Moeder de narcist en dochter “het slachtoffer”.

De meeste boeken richten zich op de man als narcist maar ook vrouwen kunnen narcistisch zijn.

De auteur laat je kennis maken met wat narcisme eigenlijk is en aan de hand van talloze voorbeelden, maar ook haar eigen ervaring, beschrijft ze moeders met milde of zeer complexe narcistische trekken. Dochters reageren vaak op twee manieren, overactief (zeer druk, ambitieus) of passief (ze geven sneller op) maar beiden delen een overtuiging, ‘zal ik ooit goed genoeg zijn’?

Aan bod komen ook de verhalen van dochters, de een nog succesvoller dan de ander. Maar ook dochters die hun leven niet op de rails krijgen omdat ze steeds te maken krijgen met mislukkingen, omdat ze diep in hun hart overtuigd zijn dat het hen toch niet gaat lukken; schrijnend zijn deze verhalen.

De auteur biedt ook oplossingen, eigenlijk zijn ze zo simpel dat je denkt, is het echt zo eenvoudig?

Of deze oplossingen de moeite waard zijn, dat moet ieder voor zichzelf uitmaken maar mijn inziens is het zeker het proberen waard. Dit boek heeft indruk op mij gemaakt, je weet van horen zeggen of uit eigen ervaring hoe complex een moeder-dochterrelatie kan zijn. Maar wat als het verder gaat dan gewone meningsverschillen of irritatie? Wat als je moeder je leven zo beheerst dat je niet meer weet wie jezelf bent, ergens ben je opgehouden te bestaan en een verlengstuk geworden van je moeder. En er is geen enkele dochter die dat verdient.

Ik zou dit boek zeker aan iedereen aanraden die te maken heeft met een moeder als narcist. Wel is dit boek erg gericht op de Amerikaanse markt, er staan veel verwijzingen in naar films en naar de filmindustrie. Als je daar doorheen weet te prikken en het in het juiste perspectief kan plaatsen (lees Nederland) dan kan dit boek je waardevolle inzichten geven.

Wat vinden anderen van Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn van Karyl McBride? Marlies Buschman deelt haar leeservaring.

Het omslag van dit boek is niet opvallend en niet écht aantrekkelijk in die zin dat het je sterk triggert om in te kijken, maar neutraal. Algemene indruk van dit boek is dat het een sterke therapeutische waarde heeft. Dus geen boek om te lezen als je iets van narcisme en in dit geval over  narcistische moeders en haar kinderen wil weten. Het gaat echt over ernstige traumatische invloeden naar aanleiding van het gedrag en of de opvoeding van de moeder, en de grote invloed die dat heeft op haar kind(eren). Het is goed toegankelijk om te lezen en duidelijk, dus prettig leesbaar.

Veel korte voorbeelden van verschillende personen over het betreffende onderwerp of hoofdstuk. Dat had wat minder gekund en de verhalen van de personen dan iets langer. Ook is het goed dat de schrijver veel aandacht geeft in het boek om de pijn te erkennen en handvatten om te helen.

Dit boek is een aanrader voor mensen met een moeder met ernstig narcistisch gedrag en alle gevolgen van dien, het is geen gezellig leesboek. Er worden ook opdrachten gegeven (o.a. dagboek bijhouden) naast het advies voor een behandeling, persoonlijke hulp zoeken lijkt me dan ook wel zinvol om je leven weer goed op de rails te krijgen na een jeugd met zoveel trauma.
In die zin heeft dit boek wél duidelijkheid gegeven hoe groot de schade is om op te groeien met een narcistische moeder. De schrijver schrijft vanuit eigen ervaringen en komt dan ook geloofwaardig over!

Interview door: Anouschka, pr verantwoordelijke bij Uitgeverij AnkhHermes

Q: Wat is een narcistische moeder? Wat doet ze (of juist niet)?

A: Een narcistische moeder zet haar eigen behoeften boven die van haar kinderen. Ze is egoïstisch, ongelukkig, vol zelfhaat, en heeft weinig tot geen ruimte voor empathie of om rekening te houden met de gevoelens van haar kinderen. Ze is meer bezig met wat haar kinderen doen dan met wie ze zijn als mensen. Ze moeten presteren om haar een goede moeder te laten lijken, maar ze mogen het niet te goed doen, want dan overschaduwen ze haar. Ze zorgt voor de fysieke behoeften van haar kinderen maar niet voor hun emotionele behoeften. Narcisme is een spectrum stoornis dus zijn er verschillende niveaus in moederlijk narcisme. Denk bijvoorbeeld aan misbruik en verwaarlozing op fysiek, emotioneel, psychologisch en seksueel vlak. De moeder kan verstikkend zijn of juist haar kinderen negeren, maar de impact is gelijk in dat er niet voorzien wordt in de behoeften van het kind.

Q: Hoe herken ik narcisme bij mijn moeder?

A: Je kunt jezelf deze vragen stellen: voel ik me geliefd, gezien, gehoord, begrepen, gesteund en aangemoedigd in wie ik ben. Heeft mijn moeder empathie met mij en begrijpt ze wat ik voel? Kent mijn moeder me echt? Als deze vragen niet positief beantwoord worden, kan het zijn dat je een narcistische moeder hebt.

Q: Hoe ga je als volwassene om met een narcistische moeder?

A: Wanneer je vermoedt dat je een narcistische moeder hebt, is het belangrijk om te realiseren dat ze waarschijnlijk niet gaat veranderen. De eerste stap naar herstel is accepteren dat je moeder deze stoornis heeft (of een grote hoeveelheid narcistische trekken) en dat het niet jouw fout is. Je kunt het niet veranderen of oplossen. Als je de realiteit accepteert, zul je in de rouw komen om je trauma te verwerken dat je nooit het soort moeder hebt gehad die je nodig had, wilde en verdiende. Het is belangrijk om te realiseren dat ons werk als dochters volledig innerlijk is. Een narcist confronteren werkt meestal niet en maakt de situatie erger. Als je dit doet, is de kans groot dat je de schuld krijgt als ‘slechte’ dochter. Na het lezen van het boek is het belangrijk om aan het vijfstappen-herstelmodel te beginnen en je eigen trauma te verwerken. Om je daarbij op weg te helpen heb ik een virtuele workshop gemaakt om je te begeleiden bij deze vijf stappen van herstel. Hier is de link voor de workshop. Je kunt het in je eigen veilige omgeving doen en wanneer jij dat wilt. Je krijgt huiswerk en schrijfopdrachten om je te helpen. Het is in het Engels, maar je zou het kunnen laten vertalen door je computer. https://www.willieverbegoodenough.com/workshop-overview-healing-the-daughters-of-narcissistic-mothers/

Q: Moet ik het contact verbreken met mijn narcistische moeder?

A: Contact verbreken met een narcistische ouder is een persoonlijke beslissing die erg van de situatie afhangt. Sommige mensen hebben zo’n giftige en misbruikende ouder dat ze het contact moeten verbreken om te kunnen helen. Anderen hebben ontdekt dat ze in ‘beschaafde’ verbinding kunnen blijven met de ouder wanneer ze aan hun herstel zijn begonnen. Deze mensen realiseren zich dat het contact oppervlakkig zal blijven en nooit emotioneel dichtbij, maar het is een manier om verbonden te blijven met je familie en je wortels. Als je hiervoor kiest, moet je je verwachtingen opgeven dat je voorzien zal worden in je behoeften. Wanneer je begint met je herstel, adviseer ik wel altijd om tijdelijk afstand te nemen van de ouder. Op die manier heb je de ruimte om je op jezelf te focussen. De uiteindelijke beslissing over wel of geen contact moet je pas maken wanneer je veel gewerkt hebt aan je innerlijk herstel. Het is stap 4 uit mijn vijf stappen model.

Q: Hoe ga ik om met mijn moeders jaloezie?

A: Jaloezie van een moeder op een kind is erg moeilijk om te begrijpen en om mee om te leren gaan. Gezonde moeders willen wat het beste is voor hun kinderen en zien hun kinderen graag slagen in het leven. Ze genieten ervan wanneer het goed gaat met hun kinderen. Narcistische moeders geven een gemiste en verwarrende boodschap van “doe je best zodat het er goed uit ziet voor mij, maar overschaduw me niet.” Het kind van een narcist internaliseert het gevoel niet goed genoeg te zijn, hoe hard je je best ook doet. Opgroeien met deze “niet goed genoeg” boodschap maakt het de dochter moeilijk om de jaloezie van haar moeder te herkennen. In andere woorden, “als ik niet goed genoeg ben, wie zou dan jaloers op me zijn?”

Q: Hoe ga ik om met de onzekerheid die ik heb omdat ik ben opgevoed door een narcistische moeder?

A: Wanneer je opgroeit bij een narcistische ouder, dan worden je gevoelens niet erkend of bevestigd. Dat zorgt ervoor dat het kind opgroeit met wat ik “verlammende onzekerheid” noem. Werken aan je herstel leert je om het innerlijke gewonde kind opnieuw op te voeden en om je eigen gevoelens te leren vertrouwen. Je gebruikt je volwassen en moederlijke kant om te zorgen voor en te luisteren naar je innerlijke kind. Dit kost tijd en serieus herstelwerk, maar het is het waard.

Q: Is het voor dochters anders om een narcistische moeder te hebben dan voor een zoon?

A: Zowel jongens als meisjes lijden aan emotionele verstoringen wanneer ze zijn opgevoed door een narcistische vader of moeder. Alleen is een moeder haar dochters primaire rolmodel om zich te ontwikkelen als een individu, geliefde, echtgenote, moeder en vriend, en de aspecten van moederlijk narcisme schaden dochter in specifiek verraderlijke manieren. Omdat de moeder-dochter dynamiek zo geënt is, zal de dochter van een narcistische moeder met andere worstelingen zitten dan haar broers. Een narcistische moeder ziet haar dochter namelijk, anders dan haar zoon, als een reflectie en verlenging van zichzelf meer dan een eigen persoon met haar eigen identiteit.

25,00

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
paperback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020216288
 • Pagina's: 272
 • Publicatiedatum: 05-11-2019

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
 • AfterPay
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn van Karyl McBride is internationaal al meer dan tien jaar een belangrijk boek op het gebied van relaties tussen vrouwen en hun narcistische moeders. Het is nu eindelijk vertaald in het Nederlands! Veel vrouwen worstelen met de relatie met hun moeder. Karyl McBride pakt deze relatie op een liefdevolle maar effectieve manier aan. Vaak kom je er pas later achter dat je misschien wel een narcistische moeder had, die er niet voor je kon of wilde zijn. Je hebt inmiddels zelf de nodige levenservaring opgedaan, bent zelf moeder geworden, en ziet nu wat onvoorwaardelijke liefde en steun echt inhoudt. Dit boek staat vol herkenbare verhalen en helende inzichten die je helpen te rouwen om de moeder die je zo graag gehad had. Het mooie is, dat Karyl McBride hierbij niet uitgaat van schuld en boete, maar juist van vergeving, zodat je zelf verder kunt met je eigen leven.

Karyl McBride

Karyl McBride auteur van Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Dr. Karyl McBride is een Amerikaanse relatie- en familietherapeut met dertig jaar ervaring in haar eigen praktijk. Ze specialiseerde zich in de dynamiek van dysfunctionele gezinnen, de invloed van narcistische ouders op hun kinderen en de relatie tussen moeders en dochters in het bijzonder.

Meer boeken van deze auteur

Lees het gratis Fragment