De spirituele uitgeverij van Nederland

Het verstrooide brein

ADD begrijpen en helen

Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Zie je ADD als aandachtstekortstoornis of als een creatief brein?

Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd ontdekken. Maté (zelf ADD'er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Zijn visie stelt ouders in staat om te begrijpen wat hun ADD-kinderen beweegt en volwassenen met ADD krijgen inzicht in hun emoties en gedrag.

Het verstrooide brein geeft een waardevol programma voor de neurologische ontwikkeling van iedereen met ADD. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

Lees meer >
Over de auteur
Inhoud
Recensies

Gabor Mate

Gabor Mate auteur van Het verstrooide brein

De Canadees dr. Gabor Maté, bekend arts, trauma- en verslavingsdeskundige, schreef over zijn ervaringen diverse baanbrekende bestsellers en spreekt hierover wereldwijd. Naomi Klein noemde hem een healer om te koesteren. De documentaire over zijn werk The Wisdom of Trauma werd al meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Meer boeken van deze auteur

Noot van de auteur 9
Inleiding 11

Deel 1 Wat is ADD precies?
1 Een heleboel soep en een vuilnisbak 17
2 Vele niet bewandelde paden 25
3 Iederéén kan wel gek worden 35
4 Een conflictueus huwelijk: ADD en het gezin (I) 40
5 Vergeten om aan de toekomst te denken 46

Deel 2 Hoe het brein zich ontwikkelt en hoe de hersencircuits en chemische processen die bij ADD horen ontstaan
6 Verschillende werelden: erfelijkheid en de leefomgeving tijdens de kindertijd 57
7 Emotionele allergieën: ADD en gevoeligheid 67
8 Een surrealistische choreografie 73
9 Emotionele afstemming en hechting 79
10 De voetsporen van de vroege kindertijd 86

Deel 3 De wortels van ADD in gezin en samenleving
11 Een volslagen vreemde: ADD en het gezin (II) 95
12 Verhalen binnen verhalen: ADD en het gezin (III) 102
13 De jachtige maatschappij: de sociale wortels van ADD 113

Deel 4 De betekenis van ADD-kenmerken
14 Versplinterde gedachten en warhoofden: dissociatie en snel afgeleid zijn 123
15 De slinger gaat heen en weer: hyperactiviteit, lusteloosheid en schaamte 133

Deel 5 Het helingsproces van kinderen met ADD
16 Het is pas voorbij als het voorbij is: onvoorwaardelijke positieve aandacht 145
17 Het kind ‘het hof maken’ 155
18 Als vissen in de zee 163
19 Kinderen willen ‘gewoon’ aandacht 173
20 Opstandige kinderen: tegendraadsheid 183
21 Tegenwil ontmantelen 192
22 Mijn marshmallow is in de fik gevlogen: motivatie en autonomie 198
23 Vertrouwen in het kind, vertrouwen in jezelf: ADD in de klas 207
24 Altijd op mijn nek: tieners 216

Deel 6 Volwassenen met ADD
25 Je bestaan rechtvaardigen: eigenwaarde 229
26 De invloed van herinneringen 239
27 Herinneringen aan wat niet gebeurde: ADD en relaties 247
28 Mozes gered door de engel: zelfopvoeding (I) 259
29 De fysieke en spirituele omgeving: zelfopvoeding (II) 270
30 In plaats van tranen en verdriet: verslavingen en het ADD-brein 282

Deel 7 Slot
31 Nu zie ik de bomen pas echt: wat medicijnen wel en niet kunnen 291
32 Wat betekent ‘aandacht geven’? 301

Dankwoord 305
Noten 307
Bibliografie 315

Wat vinden anderen van Het verstrooide brein van Gabor Maté?
René Kars deelt zijn review:

Je herkent dat soort momenten waarschijnlijk wel. Zonder dat je het verwachtte gebeurde er iets bijzonders, of ontmoette je een bijzonder iemand. Dat was mijn gevoel tijdens en na het lezen van Het verstrooide brein van Gabor Maté. Wat een bijzonder boek is dit….

Gabor Maté is zelf een ADD-ervaringsdeskundige bij uitstek. Hij heeft ADD, en ook alle drie zijn kinderen. Is ADD dan erfelijk? Volgens Gabor ontstaat ADD door een verstoorde ontwikkeling van de hersenen, en wordt vooral veroorzaakt door de omgeving. Hechting aan de ouders en opgroeien in een veilige omgeving spelen daarbij een bepalende rol. De onderliggende problemen van ouders kunnen onbewust en meestal onbedoeld de ontwikkeling van hun kind verstoren. Los van informatie over ADD geeft dit boek je dan ook nog eens de nodige pedagogische inzichten die waardevol zijn voor opvoedsituaties.

Als je dit boek leest, kun je veel van de onderliggende symptomen bij jezelf herkennen. Dat maakt ADD soms ook lastig te vangen. Als je ADD hebt, heb je vaak veel van de in dit boek beschreven symptomen, maar als je de symptomen vertoont wil dat niet zeggen dat je ADD hebt.

Wat het boek je zou kunnen opleveren, is erkenning voor veel van de problemen waar je nu tegenaan loopt bij jezelf of je kind. Het is geen kwestie van een foute printplaat of een tegendraads kind. De verkeerde bedrading in de hersenen en het ontbreken van bepaalde stoffen in de hersenen zijn de oorzaak van het gedrag. De schrijver geeft een aantal voorbeelden dat de onbewuste processen in de hersenen zo snel verlopen dat bewust ingrijpen kansloos is.

In het boek wordt ADD vanuit een breed perspectief bekeken. De primaire oplossing ligt in de omgeving van de ADD-er. Daarbij kan medicatie een oplossing bieden, die alleen gaat werken als de omgeving ook wordt aangepakt. En vanuit de nieuwe inzichten in de neuroplasticiteit van de hersenen is er ook nog kans op verbetering van de problemen voor volwassenen.

In de beschrijving wordt aangegeven dat er tips worden gegeven daarvoor. Er wordt inderdaad verwezen naar een aantal methoden, zonder uitgebreide oefeningen. Dat begrijp ik volkomen, omdat over deze methoden het internet en vele andere boeken vol staan. Hier ook nog eens aandacht aan besteden zou de kracht van het boek wegnemen.

Zoals gezegd, een zeer bijzonder boek, voor wie hulp zoekt bij ADD, dat op een duidelijke en brede manier op ADD ingaat. Daarom is het ook zonder interesse in ADD een waardevol boek, omdat je over zoveel andere gebieden aan het denken wordt gezet.Wat mij betreft verplichte kost voor ouders, leraren en hulpverleners.

René Kars, oktober 2021

Wat vinden anderen van Het verstrooide brein van Gabor Maté?
Lilian Retel deelt haar review:

Toen ik de aankondiging van het boek zag, werd ik gelijk ertoe aangetrokken. De kleur geel staat voor focus, en dat is nu juist wat “wij” AD(H)D’ers missen. Daarnaast is er een afbeelding van een lekker rommelig brein, heel herkenbaar dus. Het feit dat de schrijver zelf ADD heeft, is zeker een pré.

De eerste indruk van dit boek, is dat er veel informatie in staat! In de inhoudsopgave komt naar voren dat er veel aandacht besteed wordt aan wat ADD precies is en doe de hersenen werken. Daarnaast komen het gezin, het ADD-kind en de volwassen ADD’er aan bod. Een heel compleet aanbod dus.

Wat mij echter opviel is dat er véél tekst op een bladzijde staat in een relatief klein lettertype. Dit kan best intimiderend overkomen indien je niet graag leest. Echter, door het boek op te delen in kleine stukjes of vooral te focussen op de hoofdstukken die je als eerste aanspreken kan je het op een behapbare manier lezen.

Op basis van de inhoudsopgave verwacht ik een zeer informatief, maar complete benadering van ADD. Hierdoor wordt het boek ook heel toegankelijk voor mensen die zelf geen ADD hebben maar mensen in hun omgeving hebben die dit wel meedragen. Daarnaast ligt er best een focus op ADD bij het kind, dus voor ouders is dit een absolute aanrader.

Over het algemeen vind ik dit dus een heel fijn boek. Ja, er is veel informatie en dat is best overweldigend. Ook voor een ervaren lezer zoals ik. Maar door het boek op te delen en jezelf niet de druk op te leggen dat je het in één keer uit moet lezen, wordt het zeker behapbaar. Inzicht krijgen in de werking van het ADD-brein helpt erg in het acceptatieproces van je eigen brein, of van dat van je kind/partner/vriend/collega.

Het boek is een aanrader voor iedereen die met ADD te maken heeft!

Lilian Retel, oktober 2021

Wat vinden anderen van Het verstrooide brein van Gabor Maté?
Jasmijn van Beusekom deelt haar review:

Het verstrooide brein klonk voor mij direct interessant, omdat ik vaak het gevoel heb dat mijn brein ook verstrooid is. Daarna pas las ik de ondertitel ‘ADD begrijpen en helen’. Zelf heb ik ook ADD en was dus erg benieuwd naar de inhoud. Het boek zelf oogt rustig door de kleuren in de kaft en ziet er een beetje uit als een praktisch boek, dat klopte zeker.

Gabor Maté geeft veel informatie in dit boek en wisselt dit af met zijn eigen ervaringen (hijzelf én zijn kinderen hebben ADD) en ervaringen van cliënten van alle leeftijden. Deze praktijkvoorbeelden houden het boek luchtig, ook zit er humor in. Of je nu wel of niet al kennis hebt van ADD doet er niet toe voor het lezen van dit boek. ADD komt breed aan bod, het begint met wat ADD is, maar alle uitdagingen en moeilijkheden komen aan bod, inclusief hoe hiermee om te gaan. Een duidelijk terugkerend hoofdonderwerp is opvoeding, de banden tussen ouders en kind. De sfeer en spanning in huis, wat dit met een kind doet en hoe dit wel te doen.

‘Mijn leven leek net als dat van vele anderen met ADD op een jongleer act uit de Ed Sullivan show van vroeger’

Om deze opmerking heb ik erg gelachen, zoals met meer van deze opmerkingen omdat het zo waar is. In dit boek had ik heel veel momenten van herkenning. Dit en de ervaringen van anderen met ADD vond ik erg prettig. Ik denk dat voor veel mensen die ADD hebben of in hun omgeving of werk te maken hebben met ADD dit een leerzaam en interessant boek kan zijn en wellicht een warm bad van herkenning. Zeker met betrekking tot opvoeden staan er erg waardevolle tips in.

Jasmijn van Beusekom, september 2021

Wat vinden anderen van Het verstrooide brein van Gabor Maté?
Iris Kouwen deelt haar review:

Het boek Het Verstrooide Brein van Gabor Maté over het begrijpen en helen van ADD heb ik met veel interesse opgepakt en met veel plezier en gemak uitgelezen. De voornaamste reden hiervoor is dat het ‘lekker wegleest’ terwijl het allesbehalve simpel geschreven is. Het is juist een mooi boek dat in de juiste verhouding het persoonlijke met het wetenschappelijke combineert. Ik ben altijd nieuwsgierig naar mensen die zich professioneel gezien met het menselijk gedrag bezighouden en vanuit eigen ervaring en kennis kunnen spreken.

In Het Verstrooide Brein raakt Maté wat mij betreft de juiste toon en schijnt hij een alternatief en positief licht op ADD. Toen ik het boek uitgelezen had, was ik zelfs een beetje euforisch en dat gebeurt niet zo vaak. Ik verwachtte voordat ik het boek begon te lezen een voornamelijk persoonlijk verhaal, maar ik ben blij dat het daarnaast ook informatief, inzichtelijk en goed onderbouwd is. Dit soort boeken wil ik absoluut vaker lezen; het geeft mij als toekomstig psycholoog een goed gevoel om op deze manier vanuit nieuwe perspectieven naar stoornissen zoals ADD te kunnen kijken.

Ik denk dat het een waardevol boek is voor veel mensen: mensen die zelf ADD hebben of iemand kennen of een kind hebben met ADD en ook professionals in de GGZ zullen er wat aan hebben.

Iris Kouwen, december 2021

25,00

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
paperback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020218404
 • Pagina's: 368
 • Publicatiedatum: 08-09-2021

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Zie je ADD als aandachtstekortstoornis of als een creatief brein?

Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd ontdekken. Maté (zelf ADD'er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Zijn visie stelt ouders in staat om te begrijpen wat hun ADD-kinderen beweegt en volwassenen met ADD krijgen inzicht in hun emoties en gedrag.

Het verstrooide brein geeft een waardevol programma voor de neurologische ontwikkeling van iedereen met ADD. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

Gabor Mate

Gabor Mate auteur van Het verstrooide brein

De Canadees dr. Gabor Maté, bekend arts, trauma- en verslavingsdeskundige, schreef over zijn ervaringen diverse baanbrekende bestsellers en spreekt hierover wereldwijd. Naomi Klein noemde hem een healer om te koesteren. De documentaire over zijn werk The Wisdom of Trauma werd al meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Meer boeken van deze auteur