De spirituele uitgeverij van Nederland
Wanneer je lichaam nee zegt | Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid | Gabor Mate

Wanneer je lichaam nee zegt

Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid

Gabor Maté houdt ons in Wanneer je lichaam nee zegt (When the Body says No) een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desasteuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben.Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: Als het lichaam nee zegt ...

Lees meer >
Over de auteur
Inhoud
Over het boek
Recensies

Gabor Mate

Gabor Mate auteur van Wanneer je lichaam nee zegt

De Canadees Gabor Maté voerde een eigen artsenpraktijk en werkte in de palliatieve zorg en verslavingszorg. Over zijn ervaringen schreef hij diverse baanbrekende bestsellers en spreekt hij wereldwijd. Naomi Klein noemde hem een healer om te koesteren.

Meer boeken van deze auteur

Opmerking voor de lezer 9

1 De Bermudadriehoek 11
2 Het meisje dat te mooi was om waar te zijn 25
3 Stress en emotionele competentie 41
4 Levend begraven 55
5 Nooit goed genoeg 78
6 Jij hebt hier ook een aandeel in, mama 91
7 Stress, hormonen, verdringing en kanker 105
8 Hier komt iets goeds uit voort 125
9 Bestaat er zoiets als een ‘kankerpersoonlijkheid’? 141
10 De 55 procent-oplossing 155
11 Het zit allemaal tussen de oren 164
12 Ik zal eerst bovenin doodgaan 181
13 Wel of niet van jezelf: het immuunsysteem in de war 194
14 Een delicaat evenwicht: de biologische aspecten van relaties 214
15 Het effect van verlies op ons lichaam 227
16 De dans van generaties 239
17 De biologie van de overtuiging 256
18 De kracht van negatief denken 270
19 De zeven elementen van genezing 289

Over Wanneer het lichaam nee zegt

Nu in het Nederlands: de bestseller op het gebied van het onderzoek naar de effecten van de mind-bodyconnectie op stress en ziekte

Kan iemand letterlijk doodgaan door eenzaamheid? Is er een verband tussen de ziekte van Alzheimer en de mate waarin iemand zich emotioneel kan uiten? Kunnen ervaringen uit onze jeugd doorwerken in onze gezondheid als we eenmaal volwassen zijn?
 
Deze en andere vragen beantwoordt Gabor Maté in dit uitgebreide standaardwerk: Wanneer het lichaam nee zegt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, tientallen jaren ervaring als arts en met behulp van vele verhalen uit de praktijk geeft hij zijn visie op de mind-bodyconnectie in relatie tot gezondheid en ziekte. Ook belicht hij het effect van (verborgen) stress en onze mentale gesteldheid op het ontstaan van veelvoorkomende ziektes.

Gabor Maté houdt ons een spiegel voor waarin we zien dat we op allerlei onbewuste manieren een voedingsbodem creëren voor ongezonde keuzes. Hij overtuigt ons van de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest en bovenal van de wijsheid die wij bezitten om onszelf te helen, als we maar beter naar ons lichaam zouden luisteren.

Dit boek:

 • Onderzoekt de rol die de mind-bodyconnectie speelt in de condities en ziektes zoals arthritis, kanker, diabetes, hart- en vaatziekte, IBS, en multiple sclerosis
 • Baseert zich op medisch onderzoek en de klinische ervaring als huisarts van de auteur
 • Is inclusief De zeven A’s van Helingsprincipes over helen en de preventie van ziekte door verborgen stress
 • Deelt veel verschillende verhelderende voorbeelden en verhalen

Wanneer je lichaam nee zegt is een internationale bestseller die vertaald is in vijftien talen en promoot leren en helen. Het boek biedt transformatieve inzichten in hoe ziekte een manier kan zijn van het lichaam om nee te zeggen tegen van de geest niet kan of wil erkennen.

Wat vinden anderen van Wanneer je lichaam nee zegt van Gabor Maté? Alida Verhave deelt haar leeservaring. 

Het boek Wanneer je lichaam nee zegt heeft mij inzicht gegeven in hoe een onbewuste manier van leven kan bijdragen aan het ontstaan van ziektes. Gabor Maté beschrijft voorbeelden van ziektes van patiënten, hun levensgeschiedenis en karakter. Hierbij wordt er regelmatig biologische- en medische terminologie gebruikt om hun situaties te verduidelijken (zie ook de uitgebreide notenlijst). Desondanks waren er toch een aantal medische termen die mij niet bekend zijn en wat het lezen er voor mij niet makkelijker op heeft gemaakt.

Om te genezen is het belangrijk te kijken naar wat niet werkt, wat is niet in evenwicht, wat heb ik genegeerd, waar zegt mijn lichaam nee tegen, de mind-body connectie.  Als deze vragen onbeantwoord blijven, zullen de stressfactoren onverminderd verantwoordelijk zijn voor de onbalans in ons.

De voorbeelden in het boek van mensen met een ziekte hebben veel gemeen met elkaar: de onderdrukking van boosheid, stress, het ontkennen van kwetsbaarheid en de compenserende hyperafhankelijkheid. Niemand kiest of ontwikkelt deze eigenschappen bewust. Het onderdrukken van boosheid is een grote risicofactor voor ziekte omdat het organisme er fysiologisch gezien meer door wordt belast. Het laatste hoofdstuk bevat de zeven elementen van genezing.

Ik zou het boek aanraden aan mensen die te kampen hebben met stress, fysiologische en/of psychologische problemen en aan de medische zorgbehandelaars.

Alida Verhave, september 2020

Wat vinden anderen van Wanneer je lichaam nee zegt van Gabor Maté? Xandra Scherpbier deelt haar leeservaring. 

Toen ik het boek ontving, viel me gelijk de mooie en rustige uitstraling van de kaft op. De kaft is door zijn zacht roze kleur en vormgeving voor mijn gevoel gericht op de vrouwelijke lezer. De titel van het boek geeft duidelijk aan waar het boek over gaat en de ondertitel geeft de diepere inhoud weer. Op de achterkant wordt beschreven welke hoofdvragen er beantwoord worden in dit boek van Maté. Mijn eerste indruk van het boek is goed en zorgt ervoor dat ik gelijk begin met lezen in het boek. Het boek is opgedeeld in 19 hoofdstukken en begint met een kleine inleiding getiteld: Opmerking voor de lezer. Hierin wordt beschreven dat inzicht in onszelf en de werking van onze geest en ons lichaam nog waardevoller voor ons is dan advies en voorschriften. De duidelijke inhoudsopgave en de verwijzende noten zorgen ervoor dat de lezer naast dit boek ook nog meer diepgang kan zoeken. Mate heeft 3 bestsellers op zijn naam staan en een vierde met een co-auteur.

Het boek is geschreven voor de leek onder ons die (intuïtief) begrepen heeft dat het lichaam en geest niet van elkaar gescheiden kunnen worden bij het behandelen van ziekten.

De titels van de hoofdstukken geven niet weer welke ziektebeelden in die hoofdstukken aanbod komen. Hiervoor dient het register gebruikt te worden. Het was praktisch geweest als dat in één oogopslag te zien was via de titels. Een kritische noot is dat de zinnen erg lang zijn en er veel medische termen gebruikt worden ook al wordt benadrukt dat het boek voor de leek is geschreven.

Mijn verwachtingen van het boek worden waar gemaakt, door de praktijkverhalen en de onderbouwing vanuit de medische wetenschap wordt zeer duidelijk dat geest en lichaam voor de behandeling van de ziektebeelden welke Maté beschrijft verbonden zijn. Er wordt diep op ingegaan wat voor rol je verleden speelt bij het mogelijk ontstaan van bepaalde ziektebeelden.

Het boek heeft veel diepgang en is afgezien van de lange zinnen en het gebruik van veel medische termen erg boeiend en houdt je als lezer in haar greep. Zoals eerder genoemd is het prettig dat de schrijver veel praktijkverhalen gebruikt in het boek, waardoor je als lezer meer betrokken raakt bij het boek en er verheldering en onderbouwing volgt. Het boek zal nog veel weerstand kunnen oproepen bij de medici die niet holistisch kijken. Ook is het boek eventueel confronterend voor de desbetreffende mensen die te kampen hebben met de ziektebeelden die aanbod komen in dit boek.

Er wordt benadrukt in het boek dat schuld geen rol speelt, maar mogelijk kan dit wel zo voelen.

Het boek is een soort handleiding voor mensen die ervoor openstaan om verder te kijken naar de ziekte die ze hebben. Dit boek zou ik aanraden aan mensen die inzien dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dat verleden en heden een rol spelen bij het ontstaan van klachten.

Als verpleegkundige zou ik dit boek aan collegae aanraden om meer inzicht te krijgen en te ondersteunen. Met behulp van vraaggerichte zorg ook gericht op geest. Ziektebeelden die Maté in zijn boek aanstipt, zijn: auto-immuunziektes, verschillende typen kanker, dementie. Het boek laat zien dat veel uit je leven een rol speelt bij het mogelijk krijgen van deze ziekten, waardoor er indien er inzicht komt ook de mogelijkheid is het ziekteproces te verbeteren of vertragen.

Wat me in het boek aansprak was de afwisseling tussen onderbouwing vanuit medisch wetenschappelijk onderzoek en praktijk. Wat Maté opviel en ook anderen in de medische wereld. Maar ook dat Maté schrijft dat bepaalde zienswijzen nog erg op weerstand stuiten in de medische wereld. Een interessant boek dat een link legt tussen persoonlijkheden, omstandigheden, achtergronden, psychische problematiek en het (mogelijk) ontstaan van bepaalde ziektebeelden.

Xandra Scherpbier, september 2020

24,99

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
paperback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020216820
 • Pagina's: 320
 • Publicatiedatum: 14-07-2020

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
 • AfterPay
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Gabor Maté houdt ons in Wanneer je lichaam nee zegt (When the Body says No) een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desasteuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben.Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: Als het lichaam nee zegt ...

Gabor Mate

Gabor Mate auteur van Wanneer je lichaam nee zegt

De Canadees Gabor Maté voerde een eigen artsenpraktijk en werkte in de palliatieve zorg en verslavingszorg. Over zijn ervaringen schreef hij diverse baanbrekende bestsellers en spreekt hij wereldwijd. Naomi Klein noemde hem een healer om te koesteren.

Meer boeken van deze auteur

Quotes

“Once thought to be in the domain of genes, our health and behavior have recently been revealed to be controlled by our perception of the environment and our beliefs. Gabor Mate, M.D., skillfully blends recent advances in biomedicine with the personal insights of his patients to provide empowering insight into how deeply developmental experiences shape our health, behavior, attitudes, and relationships. A must-read for health professionals and lay readers seeking awareness of how the mind controls health.”

-- Bruce Lipton, Ph.D., cellular biologist

“The interviewees’ stories are often touching and haunting. . . . Mate carefully explains the biological mechanisms that are activated when stress and trauma exert a powerful influence on the body, and he backs up his claims with compelling evidence from the field. . . . Both the lay and specialist reader will be grateful for the final chapter, ‘The Seven A’s of Healing,’ in which Mate presents an open formula for healing and the prevention of illness from hidden stress.”

-- Quill & Quire

“Medical science searches high and low for the causes of cancer, multiple sclerosis, rheumatoid arthritis, chronic fatigue syndrome, and a host of other conditions. Yet it often ignores one of the most pervasive factors leading to illness: the hidden stresses embedded in our daily lives. In this important book, Dr. Gabor Mate combines a passionate examination of his patients’ life histories with lucid explanations of the science behind mind-body unity. He makes a compelling argument for the importance of understanding stress both in the causation of disease and in the restoration of health.”

-- Richard Earle, Ph.D.  Director of the Canadian Institute of Stress/ Hans Selye Foundation