Dompel je onder in de esoterische en mystieke boeken van AnkhHermes

Laatste update door Obe Alkema op 29 maart 2024

Altijd al willen weten wat esoterie en mystiek betekenen? Ontdek de geheimen en esoterische boeken van AnkhHermes.

Naast psychologie, nieuwe wetenschap en spiritualiteit is esoterie ook een belangrijke pijler van Uitgeverij AnkhHermes. Maar wat houdt het eigenlijk in en welke esoterische boeken vind je in ons fonds?

In dit artikel gaan we in op een aantal esoterische boeken en ook mystieke onderwerpen waar je je in kunt gaan verdiepen. Oftewel: welke verborgen kennis kun je in ons fonds vinden? Maar eerst zetten we uiteen wat esoterie en mystiek zijn.

Wat is esoterie?

Esoterie is de verzamelnaam voor een breed scala aan mysterieuze ideeën en praktijken. Het gaat om geheime wijsheid waar je niet zomaar toegang toe hebt. Pas na uitgebreide studie betreed je de esoterische wereld.

Esoterische kennis en wijsheid helpen je de werkelijkheid beter te begrijpen of doorzien. Het biedt je de mogelijkheid een hoger niveau van bewustzijn te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de kabbala, de esoterische traditie binnen het jodendom die zich bezighoudt met de aard van God.

Vraag je je nu af wat het verschil tussen esoterie en spiritualiteit is? Die twee liggen dicht bij elkaar, maar verschillen op een aantal punten. Lees er alles over in dit artikel over esoterie en spiritualiteit.

Wat is mystiek?

Een van de subcategorieën van esoterie is mystiek, oftewel ‘de zoektocht naar een directe, persoonlijke ervaring van het goddelijke.’ Mystieke geschriften doen verslag van het spirituele pad dat het individu – vaak de schrijver zelf – aflegde. Hij of zij ervaart eenheid met een hogere werkelijkheid, vaak beschermen in termen van liefde en vrede.

Mystieke geschriften kunnen de vorm aannemen van meditaties of gebeden. In Het gebed zegt Hans Stolp: ‘Zelf vind ik houvast in het gesprek met de geestelijke wereld. Zo’n gesprek ga ik overal aan wanneer de behoefte in mij opwelt.’

Mystieke ervaringen en geschriften kunnen maar hoeven niet per se verbonden te zijn met een bepaalde religie. Wat ze wel allemaal gemeenschappelijk hebben is dat ze persoonlijk en transformerend zijn.

Benieuwd welke mystici er zoal zijn? In Ongetemde wijsheid licht Mirabai Starr er een aantal uit. Lees hier meer over de mystici uit Ongetemde wijsheid.

Tekst gaat verder onder de galerij.


Ongetemde wijsheid

Ongetemde wijsheid

Ongetemde wijsheid van Mirabai Starr laat aan de hand van inspirerende en mystieke vrouwen uit de wereldgeschiedenis zien wat vrouwelijke spiritualiteit is.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Mystiek en esoterie bij AnkhHermes

Mystiek en esoterie zijn al sinds jaar en dag onderdeel van ons fonds. Hieronder lichten we een aantal onderwerpen uit deze tradities uit. We besteden aandacht aan de I Tjing, Akasha, spirituele poëzie, het esoterische christendom, spiritueel ontwaken, tweelingzielen, spiegelogie, spirituele romans, tarot, oude zielen en de universele spiritualiteit van Willem Glaudemans. Stuk voor stuk onderwerpen die onze esoterische boeken verdiept en uitgewerkt worden.

I Tjing

De I Tjing is een klassieke Chinese orakeltekst die een schat aan wijsheid bevat. Het staat ook wel bekend als het Boek der Veranderingen. Het bestaat uit 64 hexagrammen; elk hexagram vertegenwoordigt een patroon van zes gebroken of ononderbroken lijnen.

Elk hexagram heeft een eigen betekenis en door ze met elkaar te combineren ontstaan nog meer beelden en betekenissen. Je kunt de I Tjing raadplegen om advies te krijgen over de situatie waarin je je bevindt, hoe je daarin verzeild bent geraakt en hoe je kunt handelen om verder te komen.

Benieuwd naar een handleiding om stap voor stap met de I Tjing te werken? Lees dit artikel over de zeven stappen door de I Tjing.

Tekst gaat verder onder de galerij.


I Tjing

I Tjing

De I Tjing, de bron van het taoïsme en confucianisme, een van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur, is het eeuwenoude Boek der Veranderingen, afkomstig uit het oude China.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 37,50 met gratis verzending.

Bestellen

De I Tjing stap voor stap

De I Tjing stap voor stap

De I Tjing stap voor stap van Harmen Mesker ontsluiert de beginselen van dit eeuwenoude Chinese orakelboek en leert je hoe je adviezen van het boek in je leven kunt toepassen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 19,50

Bestellen

Akasha

Linda Howe

De Akasha-kronieken vormen een allesomvattend energetisch archief van alle informatie die ooit heeft bestaan. Beschouw het als een universeel geheugen dat verleden, heden en toekomst omvat.

Het woord Akasha is afkomstig uit het Sanskriet en betekent ‘leegte’ of ‘ether’.

Je kunt toegang krijgen tot dit archief door te mediteren en jezelf geestelijk en spiritueel te ontwikkelen. Of via het Pathway Prayer Process, een methode die Linda Howe ontwikkeld heeft. Lees hier meer over hoe je via gebeden toegang krijgt tot de Akasha-kronieken.

Je kunt echter ook via je lichaam contact maken met de Akasha-kronieken, namelijk via de Lijn: een energiepunt van kruin tot teen. Via Lijnactivering, zoals auteur Ashley Wood het noemt, stem je je bewustzijn af op de juiste energiefrequentie, zodat je de wijsheid van de Akasha-kronieken tot je kunt nemen. Bekijk De Lijn van Ashley Wood hier.

Spirituele poëzie

In de Patroon-serie verzamelen we de poëtische wijsheid van de wereld. De stoïcijnse kennis van Marcus Aurelius goot hij in overpeinzingen, de levenswijsheid uit de Bhagavad Gita is episch, maar doorgaans neemt deze poëtische wijsheid de vorm aan van gedichten.

Denk aan iemand als Rumi. In zijn poëzie probeert deze soefidichter grip te krijgen op het innerlijke leven, zoals blijkt uit dit korte gedicht dat in Het kleine boek van het leven is opgenomen:

Vragen kunnen het geheim van de waarheid niet ontrafelen
het weggeven van je rijkdom en aanzien ook niet.
Alleen woorden verheffen het hart niet
pijn is de prijs die het hart moet betalen.

Andere spirituele poëzie in de Patroon-reeks is afkomstig van Hafiz en Tagore. Laat je in dit artikel bedwelmen door de poëzie van Hafiz.

Tekst gaat verder onder de galerij.


Het kleine boek van het leven

Het kleine boek van het leven

Lees de 202 mooiste gedichten van Rumi in de verzamelbundel ‘Het kleine boek van het leven’. Rumi’s bedwelmende uitdrukkingen van liefde en verlangen zijn voor de geest, het hart én de ziel.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Verzen uit het boek van de ziel

Verzen uit het boek van de ziel

Laat je raken door verzen uit het boek van de ziel in ‘Hafiz’, liefdevol vertaald door Wali van der Zwan.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Wijzangen

Wijzangen

Een nieuw deel in de Patroon-serie: Nobelprijswinnende poëzie van de Bengaalse dichter Rabindranath Tagore. Humane, zinnelijke en bij vlagen mystieke gedichten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Esoterisch christendom

Het esoterische christendom is een heel oude stroming binnen het christendom die uitging van een direct weten en een directe verbinding onderhield met de geestelijke wereld, los van een kerkelijke orde of hiërarchie. Reden voor bijvoorbeeld de Rooms-katholieke kerk om het in de kiem te smoren, bijvoorbeeld door de middeleeuwse vertegenwoordigers – de Katharen – te vervolgen.

Hans Stolp, auteur van Rudolf Steiner en Johannes

Hans Stolp weet als geen ander de stroming tot leven te wekken in zijn esoterische boeken. Hij richt zich niet alleen op de geschiedenis van het esoterische christendom, maar ook op het belang ervan voor ons vandaag de dag, in het hier en nu. Hoewel het al eeuwenoud is, kunnen we er nog steeds belangrijke lessen uittrekken. Lees dit artikel voor een aantal inzichten uit het esoterische christendom.

Een belangrijke rol is weggelegd voor Rudolf Steiner. Stolp ziet in deze antroposoof een belangrijke esoterische leraar, nadat hij door Johannes de Evangelist ingewijd werd in de geestelijke wereld. Het was een wereldschokkende ervaring, toen hij door Johannes‘ ogen naar de kruisiging van Christus mocht kijken. Over de relatie tussen Steiner en Johannes en de nasleep van deze ervaring beantwoordde Stolp een aantal vragen: lees hier het interview met Stolp.

Spiritueel ontwaken

Bij spiritueel ontwaken zet je je in om dieper inzicht te krijgen in de zin van het leven en jouw plaats in de wereld. Je transformeert je bewustzijn, verdiept je leven en ontwikkelt nieuwe manieren van leven, denken en voelen.

Onze topauteur Mary Mueller Shutan schrijft: ‘Laten we ontwaken, zodat we ontdekken wie we zijn en wat de ware aard van de wereld is, zonder alle illusies, patronen en trauma’s die ons beperken en van elkaar afgescheiden houden.’

Enkele kenmerken van spiritueel ontwaken zijn 1) een nieuw inzicht in de werkelijkheid en jezelf, 2) een gevoel van verbondenheid met alles om je heen en vaak ook iets hogers of groters dan jezelf, 3) een toename van liefde, vrede, vreugde en empathie en 4) een creatieve impuls aan je inspiratie.

Wil je meer weten over spiritueel ontwaken of de eerste stappen zetten om het mogelijk te maken? Lees je in, oefen met meditatie en sta open voor nieuwe ervaringen. Laat je leiden door je intuïtie en laat je gidsen door onze auteurs. Negen van hen gingen je voor en schrijven heel inspirerend over hun reis.

Tekst gaat verder onder de galerij.


Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Een diepgaande gids vol inzichten en oefeningen als waardevolle steun op het pad van spiritueel ontwaken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Tweelingzielen

Men zegt wel eens dat op ieder potje een deksel past – en niet zonder reden. En hoe bijzonder is het als jij iemand ontmoet met wie je een perfecte match vormt! Je kunt diegene de ware noemen, maar je kunt ook spreken van tweelingzielen.

Sommigen zien tweelingzielen letterlijk als twee helften van dezelfde ziel, terwijl anderen geloven dat er gewoon een zeer sterke band tussen twee personen is. Hoe dan ook: hun relatie wordt gekenmerkt door liefde en begrip, immense verbondenheid en intense herkenning.

Ze vormen een eenheid, maar aan die eenheid kan een moeizaam proces van groei en verandering voorafgaan. Tweelingzielen kunnen elkaar uitdagen en soms is het niet altijd mogelijk of gemakkelijk om nader tot elkaar te komen.

Wil je meer weten over tweelingzielen? Patricia Joudry en Maurie Pressman schreven met Tweelingzielen een inzichtvol portret van deze partners. Lees hier een artikel over tweelingzielen.

Een van onze andere auteurs, Kate Rose, identificeert tweelingzielen als één van de in totaal drie grote liefdes die je in je leven tegenkomt. Zij spreekt in De drie grote liefdes in je leven ook van soulmates en karmische partners. ‘We doorlopen drie liefdesfasen om uiteindelijk uit te groeien tot de beste versie van onszelf.’

Net zoals we niet rennend geboren zijn, zijn we ook zelden in staat om de eerste keer hartgrondig en voor altijd van iemand te houden. In plaats daarvan is het de bedoeling dat we trauma’s, verdriet en de verlangens van ons ego doorleven om het idee los te kunnen laten over wat liefde volgens ons was, en om te ontdekken wat liefde werkelijk is.

Een soulmate, een karmische partner en uiteindelijk je tweelingziel leiden je op deze weg naar persoonlijke groei, inzicht en liefde voor jezelf én de ander: ‘We moeten deze drie liefdes meemaken om de lessen te leren over wie we werkelijk zijn en wat we werkelijk willen.’

Wil je meer lezen over spiritualiteit en liefde? Ontdek onze boeken over spiritualiteit en liefde hier.

Spiegelogie

Portret van Willem de Ridder met rode bril
Willem de Ridder

Spiegelogie volgens Willem de Ridder: wat je een ander geeft, krijg je terug. In Handboek Spiegelogie schrijft hij over het steunen van een ander:

Door een ander te steunen (je hoeft geen geld te geven of ook maar iets te laten blijken, want je steunt alleen vanbinnen) steun je in feite jezelf. De ander is een perfecte spiegel van de staat waarin jouw bewustzijn zich op dit moment bevindt. Je bent dus gek als je de ander niet steunt. Je zegt dan letterlijk het vertrouwen in jezelf op. Dat is de basis van Spiegelogie. Door een ander onvoorwaardelijk te steunen, zal de ander die instelling automatisch weerspiegelen en jou ook steunen. Als wij in een wereld leven waarin alles en iedereen ons van harte steunt, leven we in een sprookje en blijft er niet veel te wensen over. Of wel soms?

Alles wat je ziet en voelt, is een weerspiegeling van de staat van ons eigen bewustzijn. Dat is het uitgangspunt van de speelse Spiegelogie. ‘Iedere persoon die we in ons leven aantrekken, laat ons een bepaald aspect zien van wie we eigenlijk zijn. Ieder gevoel dat iemand anders ons laat zien, weerspiegelt een gevoel dat diep in ons huist.’

De Ridder noemt deze weerspiegelingen geschenken: we worden ons bewust van onze overtuigingen en kunnen de macht teruggrijpen die we aan die overtuigingen gegeven hebben.

Luister naar de stem van De Ridder en lees meer over het audioboek Het leven als sprookje, waarin De Ridder zijn handboek opnieuw tot leven brengt:

Spirituele romans

Wij geven geen romans uit en toch hebben we er een aantal in ons fonds zitten. Hoe dat kan? Omdat deze esoterische boeken zoveel meer zijn dan alleen een roman. Deze tijdloze vertellingen bezitten een schat aan wijsheid. We zetten drie klassiekers voor je op een rij.

Tekst gaat verder onder de galerij.


De Meesters van het Verre Oosten

De Meesters van het Verre Oosten

Een groep Amerikaanse wetenschappers, onder wie de auteur van De Meesters van het Verre Oosten, onderneemt een expeditie in de Himalaya. Onderweg ontmoeten ze een groep Meesters die hen onderwijzen over het universum, de ziel en de weg naar spirituele verlichting.

De inzichten die ze opdoen, nemen ze mee terug naar huis. Baird T. Spalding maakte de wijsheid van de Meesters van het Verre Oosten beschikbaar voor vele anderen. Deze klassiekers uit de spirituele literatuur is een inspiratiebron van iedereen die op zoek is naar spirituele groei!

Bestel nu jouw exemplaar voor € 35,00 met gratis verzending.

Bestellen

Inwijding

Inwijding

In Inwijding doet Elisabeth Haich verslag van haar inwijding in een geheim genootschap. Die vond plaats in een van de piramides van Gizeh. Haar geest opende zich voor nieuwe inzichten over de wereld en het universum en ze leerde over de kracht van liefde, compassie en wijsheid.

Na haar inwijding keert ze terug naar Europa en begint ze haar ervaringen op te schrijven. Ze beschrijft een weg naar spirituele verlichting die op velen van grote invloed is geweest.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

De vallei van de onsterfelijke meesters

De vallei van de onsterfelijke meesters

Aaravindha Himadra reisde naar de Himalaya, op zoek naar de Vallei van de Onsterfelijke Meesters. Moeilijk begaanbare paden bereist hij. Hij ontmoet hen en ze vertellen hem over het universum, hun zuivere leven en het pad naar spirituele wijsheid.

Wat is het geheim van hun levenskracht? Himadra neemt je in zijn spirituele klassieker mee naar een plek waar geen ander boek je ooit bracht.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Tarot

Een aantal tarotkaarten

Ontdek de wereld van tarot met Tarot voor jezelf van Annick van Damme, haar handige gids om zelf je tarotkaarten te leggen en te lezen. Ze geeft een heldere uitleg van de betekenis en interpretatiemogelijkheden van de tarot en vele tips om je intuïtie te ontwikkelen en erop te vertrouwen.

Een tarotdeck bestaat uit 78 kaarten die verdeeld worden over twee groepen: de grote en kleine arcana. De grote arcana heeft betrekking op belangrijke levensthema’s, zoals liefde, dood en transformatie. De kleine arcana – bestaande uit reeksen of ‘kleuren’: staven, bekers, zwaarden en munten – gaat over emoties, intellect, welzijn en creativiteit.

Door de kaarten te leggen, te lezen en aan elkaar te relateren krijg je inzicht in je huidige situatie. De symboliek en betekenis van de kaarten stimuleren je om over jezelf na te denken en persoonlijke groei te bevorderen.

Wil je meer weten over tarot? Of zou je zelf wel eens aan de slag willen met tarot? Lisa Ensing ging aan de slag met tarot en doet verslag van haar zoektocht. Lees hier het artikel van Lisa over tarot.

Oude zielen

Oude zielen zijn mensen die veel levenservaring hebben opgedaan, bijvoorbeeld in eerdere levens, wanneer je ervan uitgaat dat de ziel eeuwig is en we in verschillende levens nieuwe ervaringen opdoen. Ze hebben vaak veel wijsheid, compassie en begrip voor het leven.

Oude zielen zijn spiritueel ontwikkeld, zoeken naar de diepere betekenis van het leven en blijven hun innerlijke zelf ontwikkelen. Vaak zijn ze erg creatief of weten ze grote groepen mensen aan te spreken of te inspireren.

Wil jij weten of jij een oude ziel bent? Lees dan Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod. Hij zegt: ‘Vorige levens verklaren alles. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat.’

De kennis die je in vorige levens opdeed en de ervaringen die je had, kunnen je vandaag de dag helpen om een gelukkiger en meer vervuld leven te leiden. MacLeod laat je zien hoe, zodat je je realiseert waarom er gebeurt wat er gebeurt en hoe je de macht over het stuur van je leven weer kunt krijgen.

Tekst gaat verder onder de galerij.


Gids voor oude zielen

Gids voor oude zielen

Ontdek of je een oude ziel bent met ‘Gids voor oude zielen’ van Ainslie MacLeod. Leer de reis van je ziel begrijpen en ga aan de slag met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Universele spiritualiteit

In zijn achtdelige Biblos-serie vouwde Willem Glaudemans uiteen hoe schepping werkt, wat een wonderlijk proces het is, op weg naar een vervuld en ontwaakt leven vol vergeving, mededogen en vreugde. Dat doet hij op een heel toegankelijke manier.

Het kleinood Universele spiritualiteit is een shortcut naar de antwoorden op de grote metafysische vragen van het leven, of het nu gaat om eenheid, liefde, waarheid of de goddelijke bron. De mogelijkheid om te ontwaken is binnen handbereik en daarmee is Universele spiritualiteit een perfecte inleiding op zijn andere esoterische boeken.

Glaudemans schrijft er in Universele spiritualiteit zelf over:

Universele spiritualiteit is iets stromends en levends, zoals alles in deze voortdurend scheppende wereld. Ze evolueert met het bewustzijn mee. Ze is voortdurend in ontwikkeling en groeit naar eenheid, naar de Al-Ene God. Zo dient zij de ontwikkeling van elke ziel. Dat is haar ware functie: zielen terugbrengen bij God. Bij wie ze in waarheid nooit zijn weggegaan.


Universele spiritualiteit

Universele spiritualiteit

In zijn langverwachte boek ‘Universele spiritualiteit. Alles is één. Je goddelijkheid leven’ geeft Willem Glaudemans een shortcut naar de antwoorden op de grote metafysische vragen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Bovenstaande lijst esoterische boeken en onderwerpen is niet uitputtend. We hebben het bijvoorbeeld niet over astrologie gehad, waarover Yasmin Boland inspirerend schrijft. Maak kennis met haar serie Leven met astrologie.

Als je je verder wilt verdiepen in onze esoterische boeken, dan raden we je de volgende artikelen aan:

Niet alleen onze esoterische boeken, maar ál onze boeken zijn cadeautjes voor de ziel en handleidingen voor het leven. We hebben een aantal boekenplanken op thema ingericht, zodat jij snel je weg kunt vinden. Maak in dit artikel kennis met de handleidingen voor het leven van AnkhHermes.

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

Lees ook

Fascia: de belangrijkste verbinder in je lichaam
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *