Beginnen met tarot: het is makkelijker dan je denkt

Laatste update door Lisa Ensing op 20 juni 2023

In plaats van een medium of tarotist te raadplegen kun je prima je tarotleggingen zelf doen, laat Annick van Damme zien in 'Tarot voor jezelf'.

Tarot: is dat niet iets voor mysterieuze waarzeggers met glazen bollen die je toekomst voorspellen? Een helderziende, glazen bol, typische tierelantijntjes en een mysterieuze sfeer… Ongrijpbaar en misschien ook wel een beetje eng. Dat is verleden tijd!

Elke kaart van de tarot weerspiegelt een stukje van jou en jouw leven.

Tarot en kaartleggen zijn de afgelopen decennia flink veranderd. Tarot wordt nu niet meer alleen gebruikt om de toekomst te voorspellen maar juist om contact te maken met je intuïtie, onderbewuste of je ziel en om inzichten te krijgen. Het is ook niet alleen voor waarzeggers en het hoeft niet in zo’n setting gebruikt te worden. Je kunt het zelf doen zonder mysterieuze tierelantijntjes. Of met, want laten we eerlijk zijn: het maakt de sfeer en het zet de toon. De belangrijkste ontwikkeling van tarot in onze tijd is dat steeds meer mensen zélf kaartleggingen doen.

In dit artikel gebruik ik ziel, intuïtie en onderbewuste tegelijk. Ik wil het artikel voor iedereen toegankelijk maken. Je kunt ook god, het universum of iets anders lezen waar deze woorden staan.

De wonderlijke wereld van tarot

Het is ontzettend bijzonder wat tarotkaarten je kunnen vertellen. Alle tarotleggingen die ik voor mezelf of voor anderen heb gedaan, waren raak. Ze vertelden precies wat er aan de hand was, welke diepere laag er onder de vraag zat en wat de ontvanger van de legging moest horen.

Soms hard, soms lief, soms bemoedigend of juist ontmoedigend, maar altijd eerlijk en oprecht. Tarotkaarten houden je echt een spiegel voor.

Naar een tarotist gaan of zelf tarotkaarten leggen?

Je eigen tarotleggingen doen is een fantastische manier om zélf contact te leggen met je onderbewuste/intuïtie/ziel of met welke energie je contact wilt leggen. Je hebt je antwoorden letterlijk in je eigen handen. Dat is voor sommige mensen een echte uitkomst.

Sfeerbeeld van verschillende tarotkaarten uit het Rider Waite-deck die over elkaar heen liggen.

Naar een tarotist is namelijk niet voor iedereen geschikt: als je geneigd bent om mensen te pleasen, dan zou het zomaar kunnen dat je de tarotist naar de mond praat. Je knikt misschien mee met uitspraken die niet helemaal overeenkomen met jouw leven, omdat je iemand (onbewust) wil plezieren. Dit gebeurt vaak automatisch en is een overlevingsmechanisme (beter bekend als: fawning). Als je zelf je tarotlegging doet, dan heb je pleasen uitgesloten. Je kunt alleen nog jezelf voor de gek houden.

Naar een tarotist of waarzegger gaan heeft natuurlijk voordelen: je hoeft zelf niet de legging te doen, met de kaarten om te leren gaan en contact te zoeken met je intuïtie. Daarbij: als iemand anders iets over jouw leven zegt, geeft dat vaak meer zwaarte aan de boodschap. Je bent geneigd om zoiets eerder te geloven. Dat komt omdat we al vroeg geleerd hebben dat andere mensen beter zouden weten wat goed voor je is.

Maar wat als ik je vertel dat dat niet zo hoeft te zijn en dat jijzelf (of je intuïtie of je ziel) veel beter weet wat goed voor je is? Je ziel en intuïtie kennen je veel beter dan wie of wat dan ook. Contact met ze krijgen is voor velen een uitdaging maar zeker niet onmogelijk. Ik zou zelfs willen voorstellen dat het makkelijker is dan je denkt. We zijn namelijk gemaakt om te luisteren naar onze ziel en intuïtie. Dat is hoe we verder komen als mens. Zo kunnen we onze aangeboren talenten en eigenschappen inzetten om te bereiken of te doen wat precies bij ons past.

Beginnen met tarot: eigenlijk is het heel simpel

Tarot is dus een fantastisch instrument om contact te maken met je intuïtie, onderbewuste en/of ziel. Een ontzettend praktische én makkelijke manier zelfs. Je bent misschien enthousiast geworden en wil graag beginnen. Maar dan loop je tegen het feit aan dat er 78 tarotkaarten zijn met 78 verschillende betekenissen… Hoe leer je snel al die betekenissen uit je hoofd? Heb je jaren van training nodig om de betekenis van de kaarten te ontfutselen en te leren hoe je tarotkaarten moet leggen?

Jaren van training kan helpen maar je kunt ook intuïtief en gaandeweg je tarotreis de kaarten leren lezen. Tarot is een intuïtief middel en het is wijs om het ook zo te benaderen. Als je je denkende geest er te veel bij betrekt dan wordt het weer een denkfeestje in plaats van een intuïtief feestje. Dat is waarschijnlijk niet je doel.

Je eigen interpretatie

Je hoeft niet direct alle kaarten uit je hoofd te leren wanneer je begint met tarot. Het is misschien juist fijn om niet de betekenissen uit je hoofd te weten wanneer je begint zodat je intuïtie vrij kan opborrelen. Je kunt de kaarten dan interpreteren op jouw manier zonder dat je gekaderd of beperkt wordt door de ‘echte’ betekenissen. Zo leer je jezelf alvast aan om naar je eigen intuïtie te luisteren in plaats van de intuïtie van andere mensen.

Een tip van Annick van Damme (auteur van Tarot voor jezelf): kijk eerst zelf goed naar de elementen op de kaarten en probeer je eigen interpretatie van de kaarten te maken voordat je de tekst in het boek leest. Zo raak je gewend aan het zelf interpreteren van de kaarten. Je zult zien dat jouw zelf geïnterpreteerde betekenis overeenkomt of meer resoneert dan met wat er in het boek staat.

Zo heb ik het ook aangepakt en ik kan je vertellen dat dit voor mij heel goed werkt. Toen ik mijn eerste deck had gekocht begon ik gelijk met tarotkaarten leggen voor mezelf. Ik keek naar de kaarten en voelde in wat de betekenis voor mij zou kunnen zijn, zocht vervolgens de betekenis op in een goed boek en kwam tot grote openbaringen.

3D-versie van Tarot voor jezelf van Annick van Damme.
Tarot voor jezelf van Annick van Damme

Ik ben ondertussen al een tijdje bezig met tarotkaarten leggen en nu pas weet ik de betekenissen van de kaarten een beetje. Ik vind het prettig om eerst zelf te voelen, dan de betekenis op te zoeken en alles met elkaar te verbinden. Zo is het echt mijn kaartenlegging.

Eigenlijk is de clue: maak het niet te moeilijk, zet je denken even stil, koop een goed tarotboek en begin gewoon! Als je met een open blik en zonder ego naar de kaarten kijkt en de boodschappen opzoekt in bijvoorbeeld Tarot voor jezelf kom je erachter dat het niet zo moeilijk is.

Hoe kun je snel tarotkaarten onthouden?

Het opzoeken van de betekenissen is leuk en goed, maar op een gegeven moment wil je misschien verder en de kaarten uit je hoofd leren. Hoe doe je dat op een slimme en efficiënte manier?

Het leren van tarot vraagt om een systematische aanpak volgens tarotist Annick van Damme. Als je het leren van de betekenissen in tarot slim aanpakt, dan scheelt dat je veel tijd. Annick heeft al heel wat mensen geholpen met het leren van tarot en weet dus als geen ander hoe je snel en efficiënt tarot leert.

In haar boek Tarot voor jezelf ligt de nadruk op jouw uitleg. Wat betekenen de kaarten voor jou? Opeens wordt het dan veel makkelijker om de taal van tarot te leren.

Je hoeft niet krampachtig vast te houden aan de boodschappen die in tarotboeken beschreven staan, zo benadrukt Annick. Jóúw betekenis is het allerbelangrijkste voor jou. Het is immers jouw intuïtie die de boodschap stuurt en jouw onderbewuste waar je contact mee probeert te maken.

Ontwikkel je eigen tarotstijl

Ben je nog een beetje onzeker over jouw tarotkunsten, denk je dat je het niet zelf kan of voelt het te groot? Misschien vind je het eng om je route zelf uit te stippelen op basis van hints in plaats van een route van iemand anders te volgen? Annick van Damme spoort je aan om toch de uitdaging aan te gaan en je angst te overwinnen: ‘Vertrouw op jezelf en op mijn advies en je zult merken dat werken met tarot een spirituele ontdekkingstocht is, waarbij je niet alleen de tarot leert duiden maar ook jezelf beter leert kennen’.

Tarot voor jezelf ondersteunt je en geeft de juiste bandjes zodat jij vrij kunt zwemmen in de zee van tarot. Annick geeft je praktische tips en het vertrouwen dat je boodschappen van jouw tarotlegging kunt ontvangen.

Kort maar zeer krachtig neemt ze je op reis naar jouw eerste tarotlegging en laat daarbij veel ruimte over om je eigen tarotmethode te ontwikkelen. ‘Want,’ zegt Annick, ‘als je regelmatig met tarotkaarten werkt, ontwikkel je een eigen interpretatiestijl en werkmethode.’

Ze spoort je aan om je eigen vragen en legpatronen te ontwikkelen én neemt de mensen die nog onzeker zijn of inspiratie nodig hebben bij de hand dankzij 99 vragen die je aan de tarot kunt stellen en vele inspirerende legpatronen.

Pluto in Waterman: je eigen stijl

Intuïtie en jouw eigen stijl staat dus voorop in Tarot voor jezelf. Geen afgekaderde uitleg, doctrine of ‘zo hoort het’. Deze vrije stijl past bij de astrologische ontwikkelingen van deze tijd. De reis van Pluto naar het vrije teken Waterman vraagt om eigen interpretaties, eigen inzichten vergaren en je eigen leven bepalen.

Wees je eigen goeroe, voel je vrij en wees de meest authentieke versie van jezelf is de boodschap van Waterman in Pluto. Hoe mooi in lijn met deze astrologische ontwikkelingen is het om dit gelijk in je leven toe te passen tijdens je ontdekkingsreis in het wonderlijke wereld van tarot?

Waarom is tarot zo leuk en magisch?

Tarot is voor mij een echt magisch middel. Ik vraag me vaak af hoe het kan dat er uit een kaartendeck met 78 kaarten de juiste kaarten tevoorschijn komen. Wanneer ik de kaarten schud, vallen de juiste kaarten eruit en wanneer ik de kaarten uitspreid en mijn hand er overheen beweeg, word ik energetisch getrokken naar de kaarten die mij de juiste boodschap geven. Hetzelfde geldt wanneer ik een legging voor een familie of vrienden doe. Misschien trekt je onderbewuste, je ziel of intuïtie energetisch de juiste kaarten uit het deck.

Ik merk in ieder geval dat je makkelijk contact maakt met je onderbewuste/ziel/intuïtie (of wat dan ook) dankzij tarotkaarten. Het is een kwestie van aarden, hoofd leeg, ego uit, kaarten leggen en húp daar is je antwoord. Verrassende antwoorden die me steeds weer verbazen. Zo ontzettend bijzonder!


Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met ‘Tarot voor jezelf’ van Annick Van Damme

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Lisa Ensing

Lees ook

De mythe van normaal: van ziekte naar heling
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *