Hildegard van Bingen: een visionaire mystica

Laatste update door Obe Alkema op 14 maart 2024

Een van de bekendste mystica’s is Hildegard van Bingen. Wat vertellen haar visioenen ons en wat kun wij leren van de mystica?

Een van de zeven archetypen die Mara Branscombe onderscheidt in Zeven vrouwelijke archetypen is de mystica, de goddelijke zieneres. Denk bijvoorbeeld aan de twaalfde-eeuwse abdis Hildegard van Bingen, van wie we een aantal visioenen gebloemleesd hebben.

Branscombe noemt de mystica een etherische tijdreiziger en een alchemist van geest en magie. Door haar intuïtieve gaven betreedt ze hogere niveaus van bewustzijn en de kennis die zij opdoet, deelt zij via haar unieke stem met de wereld.

Soms wordt ze daartoe aangespoord door een hogere macht, zoals Hildegard laat zien. De stem die tot haar sprak, instrueerde haar om zelf te gaan spreken: Sta daarom op en vertel met luide stem wat je is onthuld met de sterkste kracht van goddelijke steun. Hij, die machtig en welwillend bevelen geeft aan de gehele schepping, vervult hen die godvrezend en dienend zijn met een aangename keuze in de geest van nederigheid.

De mystica volgens Mara Branscombe

Mara Branscombe wendt zich tot de mystica (en de andere archetypen) om je te laten zien dat je hun potentieel ook in jezelf kunt vinden. Nodig de mystica uit je sacrale kern aan te raken en er komen beperkende gewoonten en denkpatronen aan het licht die je ervan weerhouden je bestemming te leven.

Mystici zijn de bruggen naar andere dimensies, werelden, culturen en mensen. Ze bevinden zich tussen twee werelden. Enerzijds zijn ze verankerd in de aarde, maar ze zijn ook afgestemd op bovenaardse frequenties – en op hun binnenwereld natuurlijk. Dat is hun hoogste roeping: zich afstemmen op de authentieke innerlijke stem.

In Zeven vrouwelijke archetypen geeft Branscombe allerlei tips en tools om zelf je innerlijke beleving te versterken, bijvoorbeeld door visualisatie, meditatie en sould-care-rituelen. Zo ontwikkel je open kanalen met het hogere zelf, wat leidt naar voelbare waarneming van wat niet met de natuurlijke zintuigen te horen of te zien is. Er worden intuïtieve en helderziende gaven geactiveerd.

Deze diepere ervaringen transformeren de mystica tot een gids, genezeres, intellectueel leidster en visionaire. De ontwikkelde mystica heeft grote wijsheid, waardoor ze kalm blijft in tijden van crisis en crisismanagement. Ze laat zich niet meeslepen door stress, pijn of lijden.

9789020216059 Ongetemde wijsheid van Mirabai Starr door Uitgeverij AnkhHermes

Beroemde mystica’s

In Ongetemde wijsheid licht Mirabai Starr een aantal beroemde mystica’s uit: Juliana of Norwich, Thérèse van Lisieux en Rabia van Basra. Zij ziet de mystica als iemand wier relatie met het grote mysterie of God gebaseerd is op genade, tederheid, barmhartigheid, veelzijdigheid en het radicaal de waarde vertellen.

De weg van het vrouwelijke is de weg van de verbinding, aldus Starr. Vrouwelijke neigingen – ze behoren ook tot de neigingen van de mystica’s – gaan altijd over die verbinding: koesteren, verstoren, gemeenschapszin, de eerbiediging van de innerlijke ervaring en het op haar gemak voelen met dubbelzinnigheid.

Zoals Rabia van Basra schreef: Ik draag een brandende fakkel in mijn ene hand en een emmer water in mijn andere: Met deze dingen ga ik de hemel in brand steken en de vlammen in de hel doven, zodat reizigers die onderweg zijn naar God de sluier kunnen wegtrekken en zien wat het werkelijke doel is.

Het pad van de mystica leidt van de illusie van het afgescheiden zijn tot de werkelijkheid van de goddelijke vereniging, die zich manifesteert als onafhankelijk van al wat is. Als mystica rondlopen in deze wereld betekent erkennen dat onze levens wederzijds doordrongen zijn van die van alle andere bewuste wezens en dat de Ene van wie wij houden zijn licht laat stralen.

Hildegard van Bingen

Een van de mystica’s die Branscombe bespreekt en die deel uitmaakt van ons fonds, is Hildegard van Bingen. Zij was behalve mystica ook non, componiste, genezeres en visionaire. Ze was een standvastige mystica die de kracht van haar visioenen, stem, intellect en religieuze beoefeningen gebruikte om haar wetenschappelijke en spirituele gaven en haar vrouwelijk leiderschap te delen.

Ze raadt je aan om Hildegards essentie te channelen en dat kun je doen met behulp van Brandend licht. Deze bloemlezing uit Hildegards visioenen, deel van de Patroon-serie, laat je kennismaken met de enorme rijkdom en poëtische zeggingskracht van deze mystica.

In zijn inleiding bij Brandend licht schrijft Matthew Fox: ‘Wijsheid komt volgens Hildegard niet zonder slag of stoot. Het is een worsteling, waarbij verwarring, pijn en weerstand op ons pad komen. Maar de ‘sterke ziel’ volhardt. Een sterke ziel is voor Hildegard een deugdelijk mens. Deugden zijn kracht(ig).

Er zit kracht in blijdschap, in standvastigheid, in rechtvaardigheid, in compassie. Deze kracht vindt Hildegard niet enkel mooi om te zien, maar acht zij essentieel voor het persoonlijke en gemeenschappelijke voortbestaan. ‘Word sterk’, gebiedt ze.’

Of, zoals Hildegard het zelf zegt in haar eerste visioen: Mensen die het pad van de waarheid volgen, houden zich bezig met de krachtige werken van verlossing. Zij grijpen de stromende bron van glorie aan waarin zij de meest waardige van goddelijke dingen op aarde en in de hemel voorbereiden.


Brandend licht

Brandend licht

Het leven op aarde is een pelgrimstocht: ontdek de visioenen van Hildegard van Bingen in ‘Brandend licht’

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Wil je meer lezen over mystiek, dan ben je bij ons op de juiste plaats. We sommen een aantal artikelen voor je op over dit of aanverwante onderwerpen.

En als je ook nog zelf aan de slag wil gaan, dan moet je zeker een kijkje nemen bij de onlinecursus van Mara Branscombe die wij via onze zustersite Inspirerend leven aanbieden. Hier vind je alle informatie over de cursus 40 dagen Soulwork van Mara Branscombe.

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

Lees ook

De tien beste boeken over mindfulness
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *