Trauma: 11 boeken voor inzicht en heling

Laatste update door Team AnkhHermes op 13 mei 2024

Heb je behoefte aan meer inzicht in de invloed van trauma op je gezondheid en 'geërfd' trauma? Vind inzicht en informatie in deze boeken.

Na de aflevering van Zomergasten met Bessel van der Kolk (28 augustus 2022) zijn veel mensen geraakt en gaan nadenken over trauma. Herkende je jezelf of iemand uit je familie in zijn verhalen over hoe trauma kan doorwerken in lichamelijke klachten? Wellicht wil je meer lezen over de effecten van trauma op je lichaam, over trauma in je familielijn of zelfs het helen van collectief trauma door oorlogen en pandemieën.

In deze 11 boeken vind je inzichten in trauma en suggesties om je te verdiepen in hoe emoties en angsten werken. Het is belangrijk dat je contact opneemt met een professional wanneer je klachten ervaart. Als uitgeverij vinden we het belangrijk dat je je goed kunt informeren. Je vindt onder andere de boeken van dr. Gabor Maté, bekend arts, en trauma- en verslavingsdeskundige. Zijn boeken zijn een grote aanrader wanneer je na het zien van Bessel van der Kolk meer wilt weten over de effecten van (onbewust) trauma op je gezondheid en ook over de rol van onze huidige maatschappij hierin.

Onder de boekenslider vind je de boeken één voor één uitgelicht. Bij de publicatie van nieuwe titels rondom dit thema zal deze lijst aangevuld worden. Wil je op de hoogte blijven van onze titels? Dan kun je je ook hier aanmelden voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

9789020219456
9789020212280
9789020217858
9789020219401
9789020218770
9789020217339
De mythe van normaal
EMDR
Helen van collectief trauma
Het is niet met jou begonnen
Hongerige geesten
Chakrakracht voor vrouwen
Radicale transformatie
Wanneer je lichaam nee zegt
Ongekende gevoelens
Ik voel me op mijn ziel getrapt

De mythe van normaal

De mythe van normaal

Gedurende vier decennia klinische ervaring ontdekte Maté dat vrijwel alle ziekten een weerspiegeling zijn van het leven in een ongezonde en toxische samenleving. We negeren de rol van trauma en stress en de druk van het jachtige bestaan op ons lichaam en onze geest. Ondanks alle expertise en technologische verfijning slaagt de westerse geneeskunde er vaak niet in de hele persoon te behandelen, en negeert zij hoe de toxische hedendaagse cultuur ons lichaam en ons immuunsysteem belast, en bovendien ons emotionele evenwicht ondermijnt.

Gabor Maté biedt in De mythe van normaal zijn visie op de oorzaken van ziekte en geeft scherpe kritiek op hoe onze maatschappij ons ziek maakt. Toch doet hij niet aan doemdenken: hij geeft ons perspectief en handvatten op weg naar gezondheid en heling.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

EMDR

EMDR

Marion Lang omschrijft alle aspecten van deze verbluffend effectieve, kortdurende methode om traumatische gebeurtenissen als een ongeluk, overval of verlies te verwerken. EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) is wetenschappelijk bewezen en wordt ook toegepast bij angstklachten of een negatief zelfbeeld. Door tijdens het denken aan de nare gebeurtenis afleiding te bieden in de vorm van handbewegingen of geluidsklikjes via een headset, neemt de intensiteit van de traumatische ervaring enorm af. Eén sessie EMDR is vaak al voldoende om vrij te worden van de belastende emotie.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 15,00

Bestellen

Het is niet met jou begonnen

Het is niet met jou begonnen

Wanneer we gebukt gaan onder angst, depressie, problemen of pijn komt het niet in ons op dat we dit geërfd hebben van onze voorouders. Echter, hoe we reageren op stressvolle situaties kan steeds opnieuw doorgegeven zijn. Onopgeloste trauma’s moeten aan het licht gebracht worden. Zolang zij begraven blijven in pijn of stilte, kunnen angsten en gevoelens die niet bij ons horen blijven opduiken in ons leven. Met de transformatieve aanpak uit het boek is het mogelijk de cyclus te doorbreken. Het is immers niet met jou begonnen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Helen van collectief trauma

Helen van collectief trauma

Trauma is nooit alleen maar een individueel probleem, het is ook het probleem van onze samenleving. We leven in een wereld die getraumatiseerd is, denk aan oorlogsleed dat van generatie op generatie van invloed is. Hoe reageren we op globale ontwikkelingen als de pandemie, klimaatverandering en politieke ontwikkelingen?

Door te erkennen dat collectief trauma ons allemaal raakt, kunnen we een toekomst scheppen die het verleden kan helen. Thomas Hübl geeft in dit boek de handvatten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Hongerige geesten

Hongerige geesten

Gabor Maté laat in Hongerige geesten zien dat we ten diepste allemaal hongerige geesten zijn, op zoek naar verdoving (en verlossing!). Zijn kernboodschap: verslaving in welke vorm dan ook is het gevolg van een psychische en spirituele leegte. Trauma, soms van generatie op generatie doorgegeven, speelt daarbij een grote rol. De meeste trauma’s lopen we op in onze jeugd, met alle gevolgen van dien op latere leeftijd: sociaal isolement en eenzaamheid, stress, angst en uiteindelijk dus die verslavende afhankelijkheid.

Aan de hand van verhalen uit zijn praktijk, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap gaat Maté naar de bron van verslaving. Hij laat ons ontdekken dat zelfinzicht en het openen van ons hart de weg is naar heling van verslaving.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen

Lisa Erickson geeft oefeningen, meditaties en tips om met behulp van je chakra’s je innerlijke kracht te versterken. Speciale aandacht is er voor het helen van seksueel trauma met behulp van de chakratools.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Radicale transformatie

Radicale transformatie

Langston Kahn geeft je alle tools om je innerlijk te bevrijden van oude ingesleten patronen en triggers. Kahn is ervan overtuigd dat als wij onszelf bevrijden, van oude overtuigingen, verhalen, trauma’s en vastgeroeste patronen, radicale transformatie mogelijk is. Hij maakt dit concreet met nieuwe basisvaardigheden die we niet op school leren. Kahn heeft ze gebundeld in het Deep Liberation Process, dat is gebaseerd op de tijdloze wijsheid van de sjamanistische traditie. Het is een verzameling krachtige (visualisatie)technieken voor een grondige energetische schoonmaak. De meditaites en visualisaties zijn ook los opgenomen als luisterboek (klik hier om naar het luisterboek te gaan).

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Wanneer je lichaam nee zegt

Wanneer je lichaam nee zegt

Gabor Maté houdt ons een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. De stress van (onbewust) trauma hoort daarbij. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

Je kunt getraumatiseerd zijn door iets vreselijk ingrijpends wat is gebeurd. Maar je kunt ook last hebben van wat er vroeger niet was. In dit bijzonder inzichtvolle boek laat psycholoog Jonice Webb je kennismaken met ongekende gevoelens.

Wanneer er in je kindertijd weinig aandacht was voor jouw gevoelens, dan kun je daar in je latere leven behoorlijk mee worstelen. Als je emoties er niet mochten zijn heb je diep van binnen geleerd dat jij er ook niet mag zijn. Vaak wordt dit van generatie op generatie doorgegeven. Door dit gemis te herkennen begrijp je waarom je in je volwassen leven vastloopt op bepaalde levensthema’s.

Dit boek laat zien hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en het patroon van ongekende emoties doorbreekt.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Schaamte

Nauw verwant aan trauma is de schaamte: écht persoonlijke schaamte is een beperkende, verlammende en giftige emotie waar we het niet graag over hebben. Het beïnvloedt ons denken, voelen en onze lichamelijke gezondheid en kan leiden tot depressie, sociale angst en agressie. Wie met schaamte aan de slag gaat, zal zien dat onder deze emotie vaak nog een dieperliggende laag schuilt. Met behulp van dit boek kun je dit onderzoeken, en met behulp van de tips en oefeningen zet je vervolgens stappen op weg naar een schaamteloos leven. Dit boek is niet bedoelt om aan je trauma te werken, maar geeft inzicht in schaamte als emotie en fenomeen, en bovendien oefeningen om je emotionele landschap beter te leren kennen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 14,99

Bestellen

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Op een andere manier verwant aan trauma is omgaan met kwetsing en afwijzing, juist wanneer je zo’n onzichtbare (psychische) wond met je meedraagt. In dit boek krijg je helder inzicht in hoe kwetsing werkt. Waarom kunnen de woorden van anderen ons pijn doen en wat zou je zelf kunnen doen om je innerlijk te verstevigen zodat je niet zo snel omver wordt geblazen? Het is geen boek om met je trauma aan de slag te gaan, maar heel wezenlijk als je meer inzicht wilt in hoe emoties werken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Heb je zelf nog tips van anderstalige boeken over trauma die nog niet in het Nederlands zijn uitgegeven en die je bij ons vind passen? Neem contact met ons op via het contactformulier. Ken je (of ben je) Nederlands traumadeskundige met een manuscript? Lees dan hier hoe je je manuscript aan ons kunt aanbieden.

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Vind je richting met het medicijnwiel van Alberto Villoldo
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *