Schaamte

Zonder schroom of gene verder

Schaamte - cover
Schaamte - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Stephan Konrad Niederwieser schreef met Schaamte, zonder schroom of gêne verder een praktisch en toepasbaar boek over een van de laatste emoties waar nog een taboe op rust. We schamen ons collectief voor van alles: vliegschaamte, vleesschaamte, woonschaamte, het zijn nieuwe labels die we nog enigszins vrolijk op onszelf kunnen plakken. Maar écht persoonlijke schaamte is een beperkende, verlammende en giftige emotie waar we het niet graag over hebben.

Stephan Konrad Niederwieser schreef met Schaamte, zonder schroom of gêne verder een praktisch en toepasbaar boek over een van de laatste emoties waar nog een taboe op rust. We schamen ons collectief voor van alles: vliegschaamte, vleesschaamte, woonschaamte, het zijn nieuwe labels die we nog enigszins vrolijk op onszelf kunnen plakken. Maar écht persoonlijke schaamte is een beperkende, verlammende en giftige emotie waar we het niet graag over hebben. Het beïnvloedt ons denken, voelen en onze lichamelijke gezondheid en kan leiden tot depressie, sociale angst en agressie. Wie met schaamte aan de slag gaat, zal zien dat onder deze emotie vaak nog een dieperliggende laag schuilt. Met behulp van dit boek kun je dit onderzoeken, en met behulp van de tips en oefeningen zet je vervolgens stappen op weg naar een schaamteloos leven.

Lees meer ➔

Stephan Konrad Niederwieser schreef met Schaamte, zonder schroom of gêne verder een praktisch en toepasbaar boek over een van de laatste emoties waar nog een taboe op rust. We schamen ons collectief voor van alles: vliegschaamte, vleesschaamte, woonschaamte, het zijn nieuwe labels die we nog enigszins vrolijk op onszelf kunnen plakken. Maar écht persoonlijke schaamte is een beperkende, verlammende en giftige emotie waar we het niet graag over hebben. Het beïnvloedt ons denken, voelen en onze lichamelijke gezondheid en kan leiden tot depressie, sociale angst en agressie. Wie met schaamte aan de slag gaat, zal zien dat onder deze emotie vaak nog een dieperliggende laag schuilt. Met behulp van dit boek kun je dit onderzoeken, en met behulp van de tips en oefeningen zet je vervolgens stappen op weg naar een schaamteloos leven.

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud
Over

Stephan Konrad Niederwieser

Stephan Konrad Niederwieser is sinds 1989 natuurgenezer. Zijn psychotherapeutische basishouding wortelt in de Hakomi-methode, een op ervaring georiënteerde lichaamspsychotherapie die gebaseerd is op innerlijke alertheid (mindfulness). Met zijn hoofdthema psychotrauma houdt hij zich bezig sinds de eeuwwisseling. Niederwieser publiceerde een reeks van handleidingen over alternatieve geneesmiddelen, zoals lapocho, zwarte komijn, ginseng of ricinus, en over zelfervaringsmethoden, zoals 'Das Trauma von der Seele schreiben. Eine neue Methode zur Selbstheilung'. De geboren Beier is getrouwd en woont in zijn tweede vaderstad Berlijn. In zijn praktijk biedt hij psychotraumatherapie aan. Zijn werk is beïnvloed door het neuro-affectieve relatiemodel voor traumagenezing (NARM), somatic experiencing (SE), de identiteitsgeoriënteerde psychotraumatherapie (IoPT), de ervaringsgeoriënteerde lichaamspsychotherapie Hakomi, de sensomotorische psychotherapie en de ‘Interpersonal Neurobiology’.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020216776
  • Vertaler: Katja Kaiser

Wat vinden anderen van 'Schaamte' van Stephan Konrad Niederwieser?

Nuttig voor iedereen

  • Drs. ,Ben Daeter, NBD Biblion
  • 01/07/2020

Een ondertitel van dit vertaalde werk (‘Nie mehr schämen’) luidt: 82 tips en oefeningen om schaamtelozer te worden. Dit wordt uiteraard niet ...

Lees recensie

Een ondertitel van dit vertaalde werk (‘Nie mehr schämen’) luidt: 82 tips en oefeningen om schaamtelozer te worden. Dit wordt uiteraard niet letterlijk bedoeld, want we moeten er niet naar streven schaamtelozer te worden in de zin van: zonder beleefde terughoudendheid, ongegeneerd of brutaal. Zoals de Duitse ondertitel suggereert moeten we ons zien te bevrijden van het verlammende gevoel van schaamte (lähmenden Gefühlen). De traumatherapeut Stephan Konrad Niederwieser (1962) vat schaamte op als een van de moeilijkste taboegerelateerde belevingen. Het gaat immers om een diep doorwerkende, verlammende emotie die op alle niveaus doordringt en in verband staat met gevoelens van schuld, uitgesloten zijn, angst en woede. Deze praktisch toepasbare, goed geschreven publicatie, bevat veel praktijkvoorbeelden en oefeningen uit verschillende therapeutische tradities. In zes hoofdstukken komen onder andere aan de orde: schaamteregulering; chronische schaamte; schaamte in relaties. Uitgebreide literatuurlijst en afbeeldingen. Nuttig voor iedereen, want we hebben allemaal met schaamte te maken.

Lees minder

Dit boek deed iets met me

  • Sanne Steers
  • 06/08/2020

Tot mijn schande moet ik bekennen, dat ik het boek Schaamte, zonder schroom of gêne verder van Stephan Konrad Niederwieser al een poosje heb ...

Lees recensie

Tot mijn schande moet ik bekennen, dat ik het boek Schaamte, zonder schroom of gêne verder van Stephan Konrad Niederwieser al een poosje heb liggen om een review over te schrijven. Het lijkt zelfs wel of het boek overal achter me aan loopt en om me heen dartelt als een jong hondje.  Wat maakt dan dat ik er zolang tegenaan heb lopen hikken?

Eigenlijk heel simpel: het is zo’n GOED boek. Het doet iets met me. Ik had dit boek gekozen om te lezen en iets over te schrijven, omdat het onderwerp me vanuit de praktijk aanspreekt. Het is een thema dat je, samen met het thema ‘schuld’, tegenkomt als je mensen met ptss/burnout terug naar zichzelf begeleidt.

Wat ik, voordat ik dit boek las, wist over de thema’s ‘schuld’ en ‘schaamte’, is dat ze als een soort broertje en zusje met elkaar verwant zijn.

De een (‘schuld’) heeft het meest met de westerse ik-culturen te maken en de ander (‘schaamte’) met meer oosterse en zuidelijke wij-culturen.

Bij ‘schuld’ kijk je achterom, bij ‘schaamte’ kijk je om je heen en naar de toekomst.

Bij ‘schuld’ spreekt je geweten, als je iets wel of niet of fout gedaan hebt, wat je anders had moeten doen volgens de regels van de familie en maatschappij waarin je leeft.

Je geweten spreekt diffuser, via het gevoel, bij ‘schaamte’. Het gevoel dat je bekruipt dat jij, door hoe je doet of bent, op de een of andere, haast ongrijpbare manier, andere mensen een plaatsvervangend gevoel van ‘schuld’ bezorgt. Doordat jij je zo gedraagt, dat niet ondubbelzinnig duidelijk is, dat jij hen niet in verlegenheid brengt. Want zij zouden door de door jou veroorzaakte onduidelijkheid eventueel kunnen veronderstellen, dat jij je niet op de goede manier gedraagt, niet het goede zegt, denkt of voelt, zodat je tekort schiet. Waarmee je hen in verlegenheid brengt. Misschien. Eventueel. Want al die krullendenkerij zit alleen maar in jou. Je weet niet, durft niet te vragen, hoe die anderen er daadwerkelijk in staan en over denken.

Dat soort verwarrende “het zou best wel eens kunnen, dat anderen veronderstellen dat…, dus ik durf mijn gezicht niet meer te laten zien”-gevoelens kom ik regelmatig tegen bij mensen, die overbelast zijn geraakt door werkzaamheden die langdurig hun krachten te boven gingen. Of die in gevaarlijke situaties boven zichzelf uitgestegen zijn, om anderen er levend doorheen te halen.

Als ik hen begeleid bij het terug vinden van de weg naar zichzelf, doet het al zoveel om hen te helpen al die slagen om de arm met veronderstellingen van wat anderen van hen zouden vinden, los te wikkelen.
De schaamte voor eventuele schuld af te leggen als een jas die niet van jou is. Door telkens de vraag te herhalen: “wie zegt dat?”

Ik word er regelmatig op aangesproken, dat ik ‘schuld’ en ‘schaamte’ wel heel ‘diep’ opvat. Want: ze horen toch zeker alleen maar bij bepaalde religies en godsdienstige gebruiken en gevoelens die daarvan afgeleid zijn?
Met deze uitgangspunten bestelde ik heel nieuwsgierig het boek.

Het omslag, dat zo speels het optrekkend rood op de kaken weergeeft, dat beloofde veel.
En, tsja, oeps, dat schaamrood op de kaken, dat voelde ik bij mezelf gebeuren, toen ik door het net ontvangen boek heen bladerde.
Op een praktische, theoretisch-beeldende manier wordt er veel verteld, dat nog veel dieper gaat dan wat ik wist.
En ik voelde me ont-zet-tend tekortschieten.

Maar niet voor lang. Want ondanks de diepgang is het boek luchtig en helder geschreven, zijn de oefeningen en tips van een eenvoud die direct uitnodigt om ze toe te passen.

Je wordt er blij van. Ervaart hoe het voelt om terug bij jezelf te komen.

Na en door het lezen van dit boek – en het uitvoeren van diverse oefeningen – is mijn idee over ‘schuld’ en ‘schaamte’ veranderd.

Bij ‘schuld’ denk ik nu meer aan ’tekort geschoten zijn in iets wat je (een) andere(n) verschuldigd ‘bent’.

Bij ‘schaamte’ is het gevoel nu meer iets over ‘jezelf door invloeden van buitenaf en binnenuit niet toestaan om te leven vanuit je eigen kern, je Eigenheid, maar je altijd aan te passen aan de veronderstelde antwoorden op de vragen Wie ben ik? Wie willen zij dat ik ben? Wie hebben zij nodig dat ik ben?’

En dit boek helpt je om de (door jou veronderstelde) verplichting, om te voldoen aan de (door jou veelal slechts veronderstelde) eisen van anderen te voldoen, naast je neer te leggen.
Zodat je langzaamaan weer naar buiten durft te laten komen, wie je zelf echt bent. Niet meer alleen ‘diep vanbinnen’, maar ook ‘stralend naar buiten toe’.

Je mogen manifesteren als de mens die je bent. Een prachtig geschenk van dit boek. Om mee te nemen heel je leven in. Of je nu wel of niet ergens ‘last’ van had.

Lees minder

Het boek bevrijdt je van schaamte zodat je jezelf kunt zijn

  • Carla Meeuws
  • 25/06/2020

Schaamte, de titel van het boek. De kaft: overgangen van een zachte tot dieprode kleur zoals schaamte ook vele gradaties heeft. Er zijn veel boeken over ...

Lees recensie

Schaamte, de titel van het boek. De kaft: overgangen van een zachte tot dieprode kleur zoals schaamte ook vele gradaties heeft. Er zijn veel boeken over zelfontwikkeling maar de emotie schaamte wordt hierin nauwelijks beschreven. Geweldig dat nu dit boek verschenen is met het thema dat ieders leven kleurt. De auteur heeft jarenlange praktijkervaring. Zijn doel met het schrijven van dit boek is om duidelijk te maken welke centrale rol schaamte in ons dagelijks leven speelt.

Dit boek geeft veel uitleg over de emotie schaamte en hoe het vaak verborgen zit onder andere emoties en handelingen, zodat je het nauwelijks herkent. Ook legt het uit hoe diep schaamte geworteld kan zijn en zonder dat we het beseffen handelen vanuit schaamte. Dit wordt verduidelijkt met voorbeelden.

Dit boek bevat vele oefeningen. In deze oefeningen vind je ook vragen voor zelfonderzoek die je inzicht geven in je gedrag en je heling in gang zetten. Daarnaast ook oefeningen en uitleg over je fysieke houding, welke hormonen vrijkomen en je gemoedstoestand bepalen. De oefeningen zijn simpel en kort, maar wel met een groot resultaat. Er verschijnt gelijk een glimlach op je gezicht en een blij gevoel.

Het boek is makkelijk leesbaar, duidelijk en voor iedereen te begrijpen. Achter in het boek is een makkelijk overzicht opgenomen van alle oefeningen alsmede een literatuurlijst.

Ik heb vele spirituele boeken gelezen. Zij lieten me steeds een stap vooruit zetten, maar met dit boek maak ik een sprong vooruit. Het geeft inzicht, eyeopeners en fijne oefeningen dat het leven makkelijker en meer vreugdevol maakt. Het heeft me veel persoonlijke groei gebracht en nog steeds. Dit boek is een topper wat niet in je boekenkast mag ontbreken en je steeds weer uit de kast haalt.

Als ik dit boek in een punt uit moet drukken zou ik het een tien willen geven. Het bevrijdt je van schaamte zodat je jezelf kunt zijn.

Citaat uit het boek: Als mensen zich schamen, zijn ze niet meer in staat zich te gedragen zoals ze willen.

Lees minder

Een volledig en goed boek

  • Bea Dankelman
  • 15/07/2020

Het omslag van het boek vond ik opvallend en uitnodigend. Door de mooie kleur trekt het boek meteen mijn aandacht. Ik vind de kleur ook erg goed passen bij ...

Lees recensie

Het omslag van het boek vond ik opvallend en uitnodigend. Door de mooie kleur trekt het boek meteen mijn aandacht. Ik vind de kleur ook erg goed passen bij het thema “schaamte”, omdat het mij doet denken aan het gezegde: ‘schaamrood op de kaken’. Mijn eerste indruk is meteen goed. Het omslag nodigt mij uit door de mooie kleur. En als ik de achterkant van het boek gelezen heb waar geschreven staat waar het boek over gaat, wil ik meteen beginnen te lezen. Het maakt mij nieuwsgierig, het prikkelt mij. Ik verwacht in het boek meer informatie te gaan vinden over schaamte. Ook is mij beloofd door de woorden op de kaft, dat er oefeningen in het boek staan die je zelf thuis kan uitvoeren. Mijn verwachtingen zijn dus best hoog.

Het boek is duidelijk geschreven en leest lekker weg. Er worden goede voorbeelden in het boek genoemd waardoor je een bepaalde schaamte-situatie voor je kan zien. Verder staan er voldoende oefeningen in waarmee jezelf aan de slag kan gaan. Uiteraard kan je zelf de keuze maken welke oefeningen jou aanspreken. Ik vond het een volledig en goed boek dat mensen die last hebben van schaamte handvatten kan geven. 

Ik zou het boek zeker aanraden aan vrienden en familie. Maar ook zeker aan mensen die last hebben van schaamte en daarmee aan de slag zouden willen gaan. Ik ben ervan overtuigd dat dit boek hen mooie tips kan geven waardoor de schaamte misschien wat meer onder controle gehouden kan worden.

Lees minder

De oefeningen bieden veel ondersteuning

  • Nelva Fernandes
  • 13/02/2020

Het omslag heeft een uitnodigend karakter en geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan, door de ietwat rozige kleur. Van het schaamrood, naar het ...

Lees recensie

Het omslag heeft een uitnodigend karakter en geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan, door de ietwat rozige kleur. Van het schaamrood, naar het steeds lichter worden en voelen. Mijn eerste indruk van het boek is dat ik zeer verheugd was om dit boek te lezen vanwege het onderwerp ‘Schaamte’, dit is volgens mij het enige boek die hier volledig aan gewijd is en verdient ook de aandacht en de erkenning te krijgen. Schaduwkanten verdienen het ook om in de belangstelling te staan en ook om te helen. Ik had totaal geen verwachtingen van dit boek, door de kleur van dit boek werd ik sneller gemotiveerd om het boek vaker op te pakken, te lezen en oefeningen te maken en te doorlopen, zonder dat het al te spannend/confronterend wordt.

Mijn algemene indruk is zeer positief! Ik had echt totaal geen idee dat schaamte een bepaalde functie heeft om je deels te beschermen, maar ook dat het zo ver doorwerkt in je ontwikkeling en je verdere leven.

Ik zal dit boek Schaamte aan iedereen aanraden te lezen, het helpt je te begrijpen hoe het komt dat je je schaamt en de oefeningen bieden heel veel ondersteuning, zodat je je niet meer schaamt en je weer zult gaan stralen.

Lees minder

Inleiding: tussen hemel, huid en schande 11
Schaamte: een taboeonderwerp 11
Schaamte doet afbreuk aan voelen, denken en lichamelijke gezondheid 14
Schaamtedagboek 16
Schaamte is niet direct schaamte 18

1 Acute schaamte 20
Het schaamteaffect 20
Schaamte behoort tot de basisuitrusting van de mens 21
Verloop van het schaamteaffect 24
Wat het schaamteaffect doet 26

2 Chronische schaamte 31
Schaamte – een psycho-biologisch proces 31
Symptomen van chronische schaamte 34
Het cognitieve aspect 36
Schaamte en zelfbeeld 42
De dingen waarvoor we ons schamen 49
Ervaringen met geweld zorgen voor gevoelens van schaamte 53
Schaamteregulering 64
Chronische schaamte als overlevingsstrategie 69
Chronische schaamte – een vicieuze cirkel 73
De gevolgen van chronische schaamte 76
Hoe schaamte chronisch blijft 80

3 De broers en zussen van schaamte 89
Schuld 90
Angst 92
Woede 96
Schuchter en verlegen 101
Afkeer en misselijkheid 102
Eenzaamheid 103
Innerlijke criticus 103

4 Hoe we ons tegen schaamte beschermen: overlevingsstrategieën 105

5 Schaamte in relaties 121
Strategieën om schaamte te vermijden 121
Schaamte en seksualiteit in relaties 132
De dynamiek tussen man en vrouw 133

6 Oefeningen om je van schaamte te bevrijden 137
Enkele opmerkingen vooraf 137
De oefeningen 144

Tot slot 201
Schaamte is geen oplossing 201
Bescherm (je) kinderen 204

Dankwoord 207
Overzicht van de oefeningen 209
Literatuur 213
Noten 217
Over de auteur 221

Over 'Schaamte'

Schaamte: omgaan met een van de moeilijkste emoties die er is

Schaamte geeft een genuanceerd beeld van een van de diepst doorwerkende, pijnlijkste, moeilijkste en verlammende emoties die er is. Stephan Konrad Niederwieser, de auteur: “Schaamte doet pijn als schande, grenst aan onze huid en heeft het potentieel van de uitgestrekte lucht.”

Schaamte geeft een diep gevoel van ongemak en wordt soms ervaren als een brandende sensatie of zelfs fysieke pijn. Wie schaamte voelt, voelt zich als een hulpeloos kind: overweldigd en afgewezen.

Stephan Konrad Niederwieser, een ervaren trauma expert, geeft veel oefeningen waardoor we ons bewust kunnen worden van onze emotionele reacties op onze schaamte om ons er zo geleidelijk van te bevrijden.

Schaamte in je dagelijks leven

‘Schaam je!’ ‘Je zou je moeten schamen!’ Schaamte, we schamen ons allemaal wel ergens voor. Voor jezelf, je partner, je kinderen, je baan, je status, bepaalde gevoelens… maar we praten er zelden over. Het is op z’n minst ongemakkelijk om dat waar we ons voor schamen bespreekbaar te maken, zelfs met onze beste vriend(inn)en. We blijven er alleen mee achter; we zonderen ons ervoor en erdoor af. Maar wat is schaamte nu eigenlijk en waarom laten we ons er zo door beperken en zelfs verlammen?

Schaamte werkt op allerlei niveaus door in ons leven. Het bepaalt hoe vrij we ons voelen (of niet). Het werkt voor ons allemaal weer anders. Het raakt diep omdat het te maken heeft met je gevoel van eigenwaarde, met het gevoel dat je er mag zijn. Heel jong leer je ook al te ‘verstoppen’ wat er niet mag zijn, door dat af te lezen uit de ogen van je ouders. Je leert te voldoen aan verwachtingen en je te schamen als dat niet lukt (alsof je voor de verwachtingen van anderen überhaupt verantwoordelijk kunt zijn). Schaamte ontstaat ook wanneer je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen, in sociale contacten bijvoorbeeld, het gevoel er niet bij te horen, loyaliteitsconflicten, je achtergrond, familie. Schaamte is zonder twijfel een van de diepst doorwerkende, pijnlijkste, moeilijkste en verlammende emoties die er zijn.

“Shame is the intensely painful feeling or experience of believing we are flawed and therefore unworthy of acceptance and belonging. … Shame creates feelings of fear, blame and disconnect.” – Brené Brown

Acute en chronische schaamte

We kunnen ons schamen voor iets wat we aan ons lichaam liever anders zouden zien. Dat zijn de zichtbare bronnen van schaamte, maar schaamte behelst nog veel meer. Je kunt je acuut schamen, maar ook chronisch. Je kunt je schamen op basis van emotionele herinneringen, eerdere ervaringen, die het gevoel dat je eerder had direct weer oproepen. Schaamte reguleert in de sociale omgang, schaamte helpt grenzen stellen. Het kan er ook voor zorgen dat je niet voor jezelf durft op te komen, wanneer je je schaamt om nee te zeggen. Je maakt je klein en veroordeelt jezelf. Schaamte kan er de oorzaak van zijn dat we in ons werk niet volledig tot bloei komen. Schaamte is ook vaak de reden voor steeds terugkerende conflicten in relaties en kan echte intimiteit in de weg zitten. Schaamte beperkt je in je levensvreugde, je zin in dingen en je zelfexpressie. Het kan zelfs zo erg zijn dat je er ziek van wordt, fysiek en mentaal onder gaat lijden en een uitweg zoekt in bijvoorbeeld een verslaving en slecht zorgen voor jezelf. Je kunt allerlei compensatiestrategieën ontwikkelen om je schaamte te maskeren (woede, anderen beschamen, depressie, dominantie, perfectionisme, statusgevoeligheid, spiritual bypassing, vermijding etc). Je chronisch schamen heeft zijn uitwerking op je zenuw- en immuunsysteem en je hormoonhuishouding.

Schaamte houd je gebonden aan onverwerkte ervaringen uit het verleden en blokkeert daardoor je geestelijke, emotionele en spirituele groei. Schaamte speelt volgens de auteur een centrale rol in ons leven, maar het is mogelijk je geautomatiseerde reacties van schaamte op te heffen en in plaats daarvan bewustere keuzes te maken, door de schaamte heen. Wanneer je je van je schaamte weet te bevrijden, zal dat ook lichamelijk lichter voelen. Er is moed voor nodig en vooral aardig zijn voor jezelf.

Bevrijd je van schaamte

Hoe onderken je schaamte, hoe ga je ermee om en kun je jezelf er ook weer helemaal van bevrijden? In Schaamte wil de auteur, psychotherapeut en auteur Stephan Konrad Niederwieser, je bewust maken van je schaamtegevoelens en je inzichten, praktische oefeningen en strategieën aanreiken waarmee je je kunt beschermen tegen de beperkende gevoelens van schaamte (in hoofdstuk vier).

In het boek wordt uitgelegd…

  • dat schaamte in basis een noodzakelijk emotie is;
  • hoe schadelijk schaamte zich kan ontwikkelen;
  • dat er na bevrijding een ongekende potentieel achter jouw masker van de schaamte tot uitdrukking kan komen.

Door het boek heen staan vele oefeningen ter reflectie en om uit te proberen. Deze oefeningen zou je in een ‘zelfbevrijdings’-dagboek kunnen bijhouden. Daarnaast veel ervaringsverhalen uit de praktijk van de auteur.

Het verleden loslaten om schaamte te overwinnen

Om je van schaamte te bevrijden hoeft niet gezocht te worden naar de mogelijke bron in het verleden, liever niet zelfs, omdat de schaamtegevoelens dan eerder weer versterkt dan opgelost worden. Een manier is om positieve nieuwe ervaringen op de doen, die in plaats van eerdere ervaringen die schaamtegevoelens opriepen gezet kunnen worden. Lichaamsbewustzijn is hierbij een belangrijke wegwijzer. Je schaamte-thema’s onderzoeken. Loslaten van wat anderen van je denken. Minder sorry zeggen, minder pleasen. “Als…, dan…”-mechanismen doorbreken. In gesprek gaan met je innerlijke criticus. Grenzen stellen. Je kwetsbaarheid tonen, anderen om hulp vragen. Alles is verwoord in positieve affirmerende taal.

14,99

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Meer info ➔

Ebook

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als



Over de auteur ➔

Stephan Konrad Niederwieser

Stephan Konrad Niederwieser is sinds 1989 natuurgenezer. Zijn psychotherapeutische basishouding wortelt in de Hakomi-methode, een op ervaring georiënteerde lichaamspsychotherapie die gebaseerd is op innerlijke alertheid (mindfulness). Met zijn hoofdthema psychotrauma houdt hij zich bezig sinds de eeuwwisseling. Niederwieser publiceerde een reeks van handleidingen over alternatieve geneesmiddelen, zoals lapocho, zwarte komijn, ginseng of ricinus, en over zelfervaringsmethoden, zoals 'Das Trauma von der Seele schreiben. Eine neue Methode zur Selbstheilung'. De geboren Beier is getrouwd en woont in zijn tweede vaderstad Berlijn. In zijn praktijk biedt hij psychotraumatherapie aan. Zijn werk is beïnvloed door het neuro-affectieve relatiemodel voor traumagenezing (NARM), somatic experiencing (SE), de identiteitsgeoriënteerde psychotraumatherapie (IoPT), de ervaringsgeoriënteerde lichaamspsychotherapie Hakomi, de sensomotorische psychotherapie en de ‘Interpersonal Neurobiology’.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020216776
  • Vertaler: Katja Kaiser
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Schaamte' van Stephan Konrad Niederwieser?

Nuttig voor iedereen

  • Drs. ,Ben Daeter, NBD Biblion
  • 01/07/2020

Een ondertitel van dit vertaalde werk (‘Nie mehr schämen’) luidt: 82 tips en oefeningen om schaamtelozer te worden. Dit wordt uiteraard niet ...

Lees recensie

Een ondertitel van dit vertaalde werk (‘Nie mehr schämen’) luidt: 82 tips en oefeningen om schaamtelozer te worden. Dit wordt uiteraard niet letterlijk bedoeld, want we moeten er niet naar streven schaamtelozer te worden in de zin van: zonder beleefde terughoudendheid, ongegeneerd of brutaal. Zoals de Duitse ondertitel suggereert moeten we ons zien te bevrijden van het verlammende gevoel van schaamte (lähmenden Gefühlen). De traumatherapeut Stephan Konrad Niederwieser (1962) vat schaamte op als een van de moeilijkste taboegerelateerde belevingen. Het gaat immers om een diep doorwerkende, verlammende emotie die op alle niveaus doordringt en in verband staat met gevoelens van schuld, uitgesloten zijn, angst en woede. Deze praktisch toepasbare, goed geschreven publicatie, bevat veel praktijkvoorbeelden en oefeningen uit verschillende therapeutische tradities. In zes hoofdstukken komen onder andere aan de orde: schaamteregulering; chronische schaamte; schaamte in relaties. Uitgebreide literatuurlijst en afbeeldingen. Nuttig voor iedereen, want we hebben allemaal met schaamte te maken.

Lees minder

Dit boek deed iets met me

  • Sanne Steers
  • 06/08/2020

Tot mijn schande moet ik bekennen, dat ik het boek Schaamte, zonder schroom of gêne verder van Stephan Konrad Niederwieser al een poosje heb ...

Lees recensie

Tot mijn schande moet ik bekennen, dat ik het boek Schaamte, zonder schroom of gêne verder van Stephan Konrad Niederwieser al een poosje heb liggen om een review over te schrijven. Het lijkt zelfs wel of het boek overal achter me aan loopt en om me heen dartelt als een jong hondje.  Wat maakt dan dat ik er zolang tegenaan heb lopen hikken?

Eigenlijk heel simpel: het is zo’n GOED boek. Het doet iets met me. Ik had dit boek gekozen om te lezen en iets over te schrijven, omdat het onderwerp me vanuit de praktijk aanspreekt. Het is een thema dat je, samen met het thema ‘schuld’, tegenkomt als je mensen met ptss/burnout terug naar zichzelf begeleidt.

Wat ik, voordat ik dit boek las, wist over de thema’s ‘schuld’ en ‘schaamte’, is dat ze als een soort broertje en zusje met elkaar verwant zijn.

De een (‘schuld’) heeft het meest met de westerse ik-culturen te maken en de ander (‘schaamte’) met meer oosterse en zuidelijke wij-culturen.

Bij ‘schuld’ kijk je achterom, bij ‘schaamte’ kijk je om je heen en naar de toekomst.

Bij ‘schuld’ spreekt je geweten, als je iets wel of niet of fout gedaan hebt, wat je anders had moeten doen volgens de regels van de familie en maatschappij waarin je leeft.

Je geweten spreekt diffuser, via het gevoel, bij ‘schaamte’. Het gevoel dat je bekruipt dat jij, door hoe je doet of bent, op de een of andere, haast ongrijpbare manier, andere mensen een plaatsvervangend gevoel van ‘schuld’ bezorgt. Doordat jij je zo gedraagt, dat niet ondubbelzinnig duidelijk is, dat jij hen niet in verlegenheid brengt. Want zij zouden door de door jou veroorzaakte onduidelijkheid eventueel kunnen veronderstellen, dat jij je niet op de goede manier gedraagt, niet het goede zegt, denkt of voelt, zodat je tekort schiet. Waarmee je hen in verlegenheid brengt. Misschien. Eventueel. Want al die krullendenkerij zit alleen maar in jou. Je weet niet, durft niet te vragen, hoe die anderen er daadwerkelijk in staan en over denken.

Dat soort verwarrende “het zou best wel eens kunnen, dat anderen veronderstellen dat…, dus ik durf mijn gezicht niet meer te laten zien”-gevoelens kom ik regelmatig tegen bij mensen, die overbelast zijn geraakt door werkzaamheden die langdurig hun krachten te boven gingen. Of die in gevaarlijke situaties boven zichzelf uitgestegen zijn, om anderen er levend doorheen te halen.

Als ik hen begeleid bij het terug vinden van de weg naar zichzelf, doet het al zoveel om hen te helpen al die slagen om de arm met veronderstellingen van wat anderen van hen zouden vinden, los te wikkelen.
De schaamte voor eventuele schuld af te leggen als een jas die niet van jou is. Door telkens de vraag te herhalen: “wie zegt dat?”

Ik word er regelmatig op aangesproken, dat ik ‘schuld’ en ‘schaamte’ wel heel ‘diep’ opvat. Want: ze horen toch zeker alleen maar bij bepaalde religies en godsdienstige gebruiken en gevoelens die daarvan afgeleid zijn?
Met deze uitgangspunten bestelde ik heel nieuwsgierig het boek.

Het omslag, dat zo speels het optrekkend rood op de kaken weergeeft, dat beloofde veel.
En, tsja, oeps, dat schaamrood op de kaken, dat voelde ik bij mezelf gebeuren, toen ik door het net ontvangen boek heen bladerde.
Op een praktische, theoretisch-beeldende manier wordt er veel verteld, dat nog veel dieper gaat dan wat ik wist.
En ik voelde me ont-zet-tend tekortschieten.

Maar niet voor lang. Want ondanks de diepgang is het boek luchtig en helder geschreven, zijn de oefeningen en tips van een eenvoud die direct uitnodigt om ze toe te passen.

Je wordt er blij van. Ervaart hoe het voelt om terug bij jezelf te komen.

Na en door het lezen van dit boek – en het uitvoeren van diverse oefeningen – is mijn idee over ‘schuld’ en ‘schaamte’ veranderd.

Bij ‘schuld’ denk ik nu meer aan ’tekort geschoten zijn in iets wat je (een) andere(n) verschuldigd ‘bent’.

Bij ‘schaamte’ is het gevoel nu meer iets over ‘jezelf door invloeden van buitenaf en binnenuit niet toestaan om te leven vanuit je eigen kern, je Eigenheid, maar je altijd aan te passen aan de veronderstelde antwoorden op de vragen Wie ben ik? Wie willen zij dat ik ben? Wie hebben zij nodig dat ik ben?’

En dit boek helpt je om de (door jou veronderstelde) verplichting, om te voldoen aan de (door jou veelal slechts veronderstelde) eisen van anderen te voldoen, naast je neer te leggen.
Zodat je langzaamaan weer naar buiten durft te laten komen, wie je zelf echt bent. Niet meer alleen ‘diep vanbinnen’, maar ook ‘stralend naar buiten toe’.

Je mogen manifesteren als de mens die je bent. Een prachtig geschenk van dit boek. Om mee te nemen heel je leven in. Of je nu wel of niet ergens ‘last’ van had.

Lees minder

Het boek bevrijdt je van schaamte zodat je jezelf kunt zijn

  • Carla Meeuws
  • 25/06/2020

Schaamte, de titel van het boek. De kaft: overgangen van een zachte tot dieprode kleur zoals schaamte ook vele gradaties heeft. Er zijn veel boeken over ...

Lees recensie

Schaamte, de titel van het boek. De kaft: overgangen van een zachte tot dieprode kleur zoals schaamte ook vele gradaties heeft. Er zijn veel boeken over zelfontwikkeling maar de emotie schaamte wordt hierin nauwelijks beschreven. Geweldig dat nu dit boek verschenen is met het thema dat ieders leven kleurt. De auteur heeft jarenlange praktijkervaring. Zijn doel met het schrijven van dit boek is om duidelijk te maken welke centrale rol schaamte in ons dagelijks leven speelt.

Dit boek geeft veel uitleg over de emotie schaamte en hoe het vaak verborgen zit onder andere emoties en handelingen, zodat je het nauwelijks herkent. Ook legt het uit hoe diep schaamte geworteld kan zijn en zonder dat we het beseffen handelen vanuit schaamte. Dit wordt verduidelijkt met voorbeelden.

Dit boek bevat vele oefeningen. In deze oefeningen vind je ook vragen voor zelfonderzoek die je inzicht geven in je gedrag en je heling in gang zetten. Daarnaast ook oefeningen en uitleg over je fysieke houding, welke hormonen vrijkomen en je gemoedstoestand bepalen. De oefeningen zijn simpel en kort, maar wel met een groot resultaat. Er verschijnt gelijk een glimlach op je gezicht en een blij gevoel.

Het boek is makkelijk leesbaar, duidelijk en voor iedereen te begrijpen. Achter in het boek is een makkelijk overzicht opgenomen van alle oefeningen alsmede een literatuurlijst.

Ik heb vele spirituele boeken gelezen. Zij lieten me steeds een stap vooruit zetten, maar met dit boek maak ik een sprong vooruit. Het geeft inzicht, eyeopeners en fijne oefeningen dat het leven makkelijker en meer vreugdevol maakt. Het heeft me veel persoonlijke groei gebracht en nog steeds. Dit boek is een topper wat niet in je boekenkast mag ontbreken en je steeds weer uit de kast haalt.

Als ik dit boek in een punt uit moet drukken zou ik het een tien willen geven. Het bevrijdt je van schaamte zodat je jezelf kunt zijn.

Citaat uit het boek: Als mensen zich schamen, zijn ze niet meer in staat zich te gedragen zoals ze willen.

Lees minder

Een volledig en goed boek

  • Bea Dankelman
  • 15/07/2020

Het omslag van het boek vond ik opvallend en uitnodigend. Door de mooie kleur trekt het boek meteen mijn aandacht. Ik vind de kleur ook erg goed passen bij ...

Lees recensie

Het omslag van het boek vond ik opvallend en uitnodigend. Door de mooie kleur trekt het boek meteen mijn aandacht. Ik vind de kleur ook erg goed passen bij het thema “schaamte”, omdat het mij doet denken aan het gezegde: ‘schaamrood op de kaken’. Mijn eerste indruk is meteen goed. Het omslag nodigt mij uit door de mooie kleur. En als ik de achterkant van het boek gelezen heb waar geschreven staat waar het boek over gaat, wil ik meteen beginnen te lezen. Het maakt mij nieuwsgierig, het prikkelt mij. Ik verwacht in het boek meer informatie te gaan vinden over schaamte. Ook is mij beloofd door de woorden op de kaft, dat er oefeningen in het boek staan die je zelf thuis kan uitvoeren. Mijn verwachtingen zijn dus best hoog.

Het boek is duidelijk geschreven en leest lekker weg. Er worden goede voorbeelden in het boek genoemd waardoor je een bepaalde schaamte-situatie voor je kan zien. Verder staan er voldoende oefeningen in waarmee jezelf aan de slag kan gaan. Uiteraard kan je zelf de keuze maken welke oefeningen jou aanspreken. Ik vond het een volledig en goed boek dat mensen die last hebben van schaamte handvatten kan geven. 

Ik zou het boek zeker aanraden aan vrienden en familie. Maar ook zeker aan mensen die last hebben van schaamte en daarmee aan de slag zouden willen gaan. Ik ben ervan overtuigd dat dit boek hen mooie tips kan geven waardoor de schaamte misschien wat meer onder controle gehouden kan worden.

Lees minder

De oefeningen bieden veel ondersteuning

  • Nelva Fernandes
  • 13/02/2020

Het omslag heeft een uitnodigend karakter en geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan, door de ietwat rozige kleur. Van het schaamrood, naar het ...

Lees recensie

Het omslag heeft een uitnodigend karakter en geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan, door de ietwat rozige kleur. Van het schaamrood, naar het steeds lichter worden en voelen. Mijn eerste indruk van het boek is dat ik zeer verheugd was om dit boek te lezen vanwege het onderwerp ‘Schaamte’, dit is volgens mij het enige boek die hier volledig aan gewijd is en verdient ook de aandacht en de erkenning te krijgen. Schaduwkanten verdienen het ook om in de belangstelling te staan en ook om te helen. Ik had totaal geen verwachtingen van dit boek, door de kleur van dit boek werd ik sneller gemotiveerd om het boek vaker op te pakken, te lezen en oefeningen te maken en te doorlopen, zonder dat het al te spannend/confronterend wordt.

Mijn algemene indruk is zeer positief! Ik had echt totaal geen idee dat schaamte een bepaalde functie heeft om je deels te beschermen, maar ook dat het zo ver doorwerkt in je ontwikkeling en je verdere leven.

Ik zal dit boek Schaamte aan iedereen aanraden te lezen, het helpt je te begrijpen hoe het komt dat je je schaamt en de oefeningen bieden heel veel ondersteuning, zodat je je niet meer schaamt en je weer zult gaan stralen.

Lees minder
Inhoud ➔

Inleiding: tussen hemel, huid en schande 11
Schaamte: een taboeonderwerp 11
Schaamte doet afbreuk aan voelen, denken en lichamelijke gezondheid 14
Schaamtedagboek 16
Schaamte is niet direct schaamte 18

1 Acute schaamte 20
Het schaamteaffect 20
Schaamte behoort tot de basisuitrusting van de mens 21
Verloop van het schaamteaffect 24
Wat het schaamteaffect doet 26

2 Chronische schaamte 31
Schaamte – een psycho-biologisch proces 31
Symptomen van chronische schaamte 34
Het cognitieve aspect 36
Schaamte en zelfbeeld 42
De dingen waarvoor we ons schamen 49
Ervaringen met geweld zorgen voor gevoelens van schaamte 53
Schaamteregulering 64
Chronische schaamte als overlevingsstrategie 69
Chronische schaamte – een vicieuze cirkel 73
De gevolgen van chronische schaamte 76
Hoe schaamte chronisch blijft 80

3 De broers en zussen van schaamte 89
Schuld 90
Angst 92
Woede 96
Schuchter en verlegen 101
Afkeer en misselijkheid 102
Eenzaamheid 103
Innerlijke criticus 103

4 Hoe we ons tegen schaamte beschermen: overlevingsstrategieën 105

5 Schaamte in relaties 121
Strategieën om schaamte te vermijden 121
Schaamte en seksualiteit in relaties 132
De dynamiek tussen man en vrouw 133

6 Oefeningen om je van schaamte te bevrijden 137
Enkele opmerkingen vooraf 137
De oefeningen 144

Tot slot 201
Schaamte is geen oplossing 201
Bescherm (je) kinderen 204

Dankwoord 207
Overzicht van de oefeningen 209
Literatuur 213
Noten 217
Over de auteur 221

Over ➔

Over 'Schaamte'

Schaamte: omgaan met een van de moeilijkste emoties die er is

Schaamte geeft een genuanceerd beeld van een van de diepst doorwerkende, pijnlijkste, moeilijkste en verlammende emoties die er is. Stephan Konrad Niederwieser, de auteur: “Schaamte doet pijn als schande, grenst aan onze huid en heeft het potentieel van de uitgestrekte lucht.”

Schaamte geeft een diep gevoel van ongemak en wordt soms ervaren als een brandende sensatie of zelfs fysieke pijn. Wie schaamte voelt, voelt zich als een hulpeloos kind: overweldigd en afgewezen.

Stephan Konrad Niederwieser, een ervaren trauma expert, geeft veel oefeningen waardoor we ons bewust kunnen worden van onze emotionele reacties op onze schaamte om ons er zo geleidelijk van te bevrijden.

Schaamte in je dagelijks leven

‘Schaam je!’ ‘Je zou je moeten schamen!’ Schaamte, we schamen ons allemaal wel ergens voor. Voor jezelf, je partner, je kinderen, je baan, je status, bepaalde gevoelens… maar we praten er zelden over. Het is op z’n minst ongemakkelijk om dat waar we ons voor schamen bespreekbaar te maken, zelfs met onze beste vriend(inn)en. We blijven er alleen mee achter; we zonderen ons ervoor en erdoor af. Maar wat is schaamte nu eigenlijk en waarom laten we ons er zo door beperken en zelfs verlammen?

Schaamte werkt op allerlei niveaus door in ons leven. Het bepaalt hoe vrij we ons voelen (of niet). Het werkt voor ons allemaal weer anders. Het raakt diep omdat het te maken heeft met je gevoel van eigenwaarde, met het gevoel dat je er mag zijn. Heel jong leer je ook al te ‘verstoppen’ wat er niet mag zijn, door dat af te lezen uit de ogen van je ouders. Je leert te voldoen aan verwachtingen en je te schamen als dat niet lukt (alsof je voor de verwachtingen van anderen überhaupt verantwoordelijk kunt zijn). Schaamte ontstaat ook wanneer je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen, in sociale contacten bijvoorbeeld, het gevoel er niet bij te horen, loyaliteitsconflicten, je achtergrond, familie. Schaamte is zonder twijfel een van de diepst doorwerkende, pijnlijkste, moeilijkste en verlammende emoties die er zijn.

“Shame is the intensely painful feeling or experience of believing we are flawed and therefore unworthy of acceptance and belonging. … Shame creates feelings of fear, blame and disconnect.” – Brené Brown

Acute en chronische schaamte

We kunnen ons schamen voor iets wat we aan ons lichaam liever anders zouden zien. Dat zijn de zichtbare bronnen van schaamte, maar schaamte behelst nog veel meer. Je kunt je acuut schamen, maar ook chronisch. Je kunt je schamen op basis van emotionele herinneringen, eerdere ervaringen, die het gevoel dat je eerder had direct weer oproepen. Schaamte reguleert in de sociale omgang, schaamte helpt grenzen stellen. Het kan er ook voor zorgen dat je niet voor jezelf durft op te komen, wanneer je je schaamt om nee te zeggen. Je maakt je klein en veroordeelt jezelf. Schaamte kan er de oorzaak van zijn dat we in ons werk niet volledig tot bloei komen. Schaamte is ook vaak de reden voor steeds terugkerende conflicten in relaties en kan echte intimiteit in de weg zitten. Schaamte beperkt je in je levensvreugde, je zin in dingen en je zelfexpressie. Het kan zelfs zo erg zijn dat je er ziek van wordt, fysiek en mentaal onder gaat lijden en een uitweg zoekt in bijvoorbeeld een verslaving en slecht zorgen voor jezelf. Je kunt allerlei compensatiestrategieën ontwikkelen om je schaamte te maskeren (woede, anderen beschamen, depressie, dominantie, perfectionisme, statusgevoeligheid, spiritual bypassing, vermijding etc). Je chronisch schamen heeft zijn uitwerking op je zenuw- en immuunsysteem en je hormoonhuishouding.

Schaamte houd je gebonden aan onverwerkte ervaringen uit het verleden en blokkeert daardoor je geestelijke, emotionele en spirituele groei. Schaamte speelt volgens de auteur een centrale rol in ons leven, maar het is mogelijk je geautomatiseerde reacties van schaamte op te heffen en in plaats daarvan bewustere keuzes te maken, door de schaamte heen. Wanneer je je van je schaamte weet te bevrijden, zal dat ook lichamelijk lichter voelen. Er is moed voor nodig en vooral aardig zijn voor jezelf.

Bevrijd je van schaamte

Hoe onderken je schaamte, hoe ga je ermee om en kun je jezelf er ook weer helemaal van bevrijden? In Schaamte wil de auteur, psychotherapeut en auteur Stephan Konrad Niederwieser, je bewust maken van je schaamtegevoelens en je inzichten, praktische oefeningen en strategieën aanreiken waarmee je je kunt beschermen tegen de beperkende gevoelens van schaamte (in hoofdstuk vier).

In het boek wordt uitgelegd…

  • dat schaamte in basis een noodzakelijk emotie is;
  • hoe schadelijk schaamte zich kan ontwikkelen;
  • dat er na bevrijding een ongekende potentieel achter jouw masker van de schaamte tot uitdrukking kan komen.

Door het boek heen staan vele oefeningen ter reflectie en om uit te proberen. Deze oefeningen zou je in een ‘zelfbevrijdings’-dagboek kunnen bijhouden. Daarnaast veel ervaringsverhalen uit de praktijk van de auteur.

Het verleden loslaten om schaamte te overwinnen

Om je van schaamte te bevrijden hoeft niet gezocht te worden naar de mogelijke bron in het verleden, liever niet zelfs, omdat de schaamtegevoelens dan eerder weer versterkt dan opgelost worden. Een manier is om positieve nieuwe ervaringen op de doen, die in plaats van eerdere ervaringen die schaamtegevoelens opriepen gezet kunnen worden. Lichaamsbewustzijn is hierbij een belangrijke wegwijzer. Je schaamte-thema’s onderzoeken. Loslaten van wat anderen van je denken. Minder sorry zeggen, minder pleasen. “Als…, dan…”-mechanismen doorbreken. In gesprek gaan met je innerlijke criticus. Grenzen stellen. Je kwetsbaarheid tonen, anderen om hulp vragen. Alles is verwoord in positieve affirmerende taal.