Vind je richting met het medicijnwiel van Alberto Villoldo

Laatste update door Team AnkhHermes op 5 oktober 2022

Wat is het sjamanisme? Wat betekent het medicijnwiel en hoe kun je ermee werken? Dit en meer vertelt Alberto Villoldo in 'Het wiel van wijsheid'.

Tijdens het lezen van Het wiel van wijsheid van Alberto Villoldo deed ik een sjamanistische retraite in Duitsland. Er was een grote ronde ceremonieplek waar op elke windrichting een altaar was gemaakt. Er waren zweethutten, waar de windrichtingen werden aangeroepen en uitgenodigd. Het wiel van wijsheid paste precies in het moment waar ik toen was. En dat is denk ik ook het bijzondere van dit boek: je kunt het lezen als een inleiding in het sjamanisme en een kennismaking met het medicijnwiel, dat binnen het sjamanisme zo’n centrale rol speelt. Maar je kunt het ook lezen ter verdieping van je eigen sjamanistische of zelfs boeddhistische beoefening.

Hoeders van wijsheid

Villoldo laat zich namelijk inspireren door uiteenlopende leermeesters. Hij noemt ze ‘hoeders van wijsheid’ en meteen al in zijn inleiding introduceert hij ze: de zenboeddhistische leraar en schrijfster Joan Halifax, de Peruaanse sjamaan Don Manuel Quispe, spiritueel leider Rolling Thunder uit Nevada en de Tibetaanse dokter en priester Amchi Tenjing Bista. In de hoofdstukken erna beschrijft hij zijn ervaringen met deze leermeesters, met wie hij vaak lange tijd doorbrengt op diverse plekken in de wereld. Zo verhaalt hij over een pelgrimsreis door de Himalaya in Nepal, samen met zijn vrouw Marcela, onder leiding van Joan Halifax. Ze bezoeken een tempel, een klooster, een grot. De verhalen zijn vaak heel persoonlijk en dicht op de huid geschreven; Villoldo maakt daarmee de lezer deelgenoot van zijn belevenissen waardoor we een inkijkje krijgen in de vaak magische wereld van het sjamanisme.

Toch is Het wiel van wijsheid zeker geen ego-document. Er is een goede balans tussen beschrijvingen van Villoldo’s eigen ervaringen, ‘theoretische’ kennis (tussen aanhalingstekens want binnen het sjamanisme telt vooral de ervaring) en praktische oefeningen. Je krijgt als lezer inzicht in wat sjamanisme is, wat het medicijnwiel betekent en hoe je er mee kunt werken.

Op de afbeelding is het omslag van 'Het wiel van wijsheid' te zien. Bovenaan is de auteursnaam, Alberto Villoldo vermeld. Op het omslag is een oranje natuurbeeld te zien, met bergen in de verte. In het midden staat de titel van het boek vermeld, omrand door een ring.
Het wiel van wijsheid van Alberto Villoldo

Windrichtingen en archetypische dieren

Villoldo – psycholoog, medisch antropoloog, onderzoeker, maar bovenal sjamaan – verbindt in Het wiel van wijsheid de vier windrichtingen elk aan een archetypisch dier: de slang voor het zuiden, de jaguar voor het westen, de kolibrie voor het noorden en de adelaar voor het oosten. Het zijn geen gewone dieren maar krachtdieren, die symbool staan voor verschillende energieën, processen en lessen. Villoldo beschrijft de betekenis en de lessen die deze krachtdieren ons te brengen hebben in vier opeenvolgende hoofdstukken.

Zo schrijft hij over de slang:

‘De slang zorgt ervoor dat je loslaat wat je ervan weerhoudt om te ontdekken wat je nog meer kunt ervaren. Ze laat je het grote geheel zien, de onderlinge verbondenheid van mensen, ervaringen en mythologieën. Ze laat je zien dat als we een conflict hebben met elkaar, we een conflict hebben met onszelf, en omgekeerd.’

Goddelijk vrouwelijke

Wat mij opvalt is dat de auteur het steeds over ‘zij’ en ‘haar’ heeft als hij schrijft in algemene termen. Het heeft mij altijd verbaasd dat baby’s de achternaam van hun vader krijgen, terwijl vrouwen het leven doorgeven. Aan het begin van het boek houdt Villoldo een pleidooi voor het ‘goddelijk vrouwelijke’.

‘Overal in de wereld loopt het goddelijk vrouwelijke gevaar verloren te gaan,’ schrijft hij. Hij wil dan ook ‘de vrouwelijke energie van Moeder Aarde erkennen en het feit dat vrouwelijke helers door de eeuwen heen zijn genegeerd.’

Het is niet vaak dat een man op deze manier over vrouwen en het vrouwelijke schrijft. Mij raakten deze woorden dan ook. Villoldo haalt ook regelmatig zijn vrouw Marcela aan, die medicijnvrouw is.

Op de afbeelding is Alberto Villoldo te zien. Hij is een witte man, van middelbare leeftijd met peper-en-zoutkleurig haar. Hij rust zijn kin op zijn handen en draagt een witte blouse.
Alberto Villoldo, auteur van Het wiel van wijsheid

Confronterend

Voor mij persoonlijk was Het wiel van wijsheid, naast toegankelijk en prettig leesbaar, ook best een confronterend boek. Het wierp vragen op over waar ik op dit moment in mijn leven sta en welke richting ik op wil. In die zin vond ik het een heel leerzaam en inspirerend boek. Villoldo geeft ook praktische handvatten om met het medicijnwiel te werken, in de vorm van oefeningen, meditaties en ceremonies. Zo beschrijft hij hoe je je chakra’s kunt reinigen en een vuurceremonie die je heel gemakkelijk zelf thuis kunt doen.

Na het lezen van Het wiel van wijsheid staat voor mij ook als een paal boven water dat het duizenden jaren oude sjamanistische gedachtengoed springlevend is, met een boodschap die actueler is dan ooit. De oproep die de auteur op het einde van het boek doet aan de lezer om ‘hoeder van de aarde’ te worden, een homo luminus – een verlicht mens – is dan ook niet aan dovevrouwsoren gericht.

Geschreven door: Yvonne Lauwers


Het wiel van wijsheid

Het wiel van wijsheid

In ‘Het wiel van wijsheid’ reis je met Alberto Villoldo door de vier windrichtingen met behulp van vier archetypische krachtdieren om trauma’s te helen en je te bevrijden van je lotsbestemming.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Luisteren met je ziel: zo verdiep je gesprekken
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *