Luisteren met je ziel: zo verdiep je gesprekken

Laatste update door Marjan van Druenen op 10 mei 2024

Luister jij écht naar iemand? In 'Van ziel tot ziel' gaat Thomas Moore de diepte in en vertelt hij hoe je echt een luisterend oor kunt bieden.

Laten we beginnen met een waarschuwing in de stijl van de directe manier van schrijven van de auteur Thomas Moore: Leef je een oppervlakkig leven, waarin je onbewust bent en niet geeft om persoonlijke ontwikkeling?

Volg je voornamelijk de massa en doe je wat de commerciële media jou zeggen dat je moet doen? Is jouw doel meer geld te verdienen en bezit te vergaren of streef je een hogere status na? Begin dan maar niet aan dit boek.

Je leven zal oppervlakkig blijven en het nut van zielsgerichte therapie zal je ontgaan. Vanzelfsprekend herken jij jezelf hier niet in en ben je nieuwsgierig naar zorg voor de ziel.

Katholieke monnik bestudeert Jung

Moore is 12 jaar katholieke monnik geweest. Hij heeft het werk van Carl Gustav Jung intensief bestudeerd, zo ook de Tao Te Tjing, een belangrijk geschrift van het Taoïsme.

En dat is merkbaar. Zijn handleiding Van ziel tot ziel, de kunst van helpende en helende gesprekken is doorspekt met Jungiaanse (analytische) psychologie en ieder hoofdstuk sluit af met een kort, filosofisch gedicht. Therapeut zijn ziet de auteur als een manier van leven.

En dat biedt een interessant perspectief, want dat maakt het boek niet alleen geschikt voor therapeuten en coaches, maar voor eenieder die een luisterend oor willen bieden, zowel in privéomstandigheden als op de werkvloer.

Therapie is in allerlei verschillende vormen mogelijk. Het woord therapeut kan dan ook vervangen worden door luisteraar of goede vriend.

Het leven bestaat uit verhalen

Op de afbeelding is het omslag van 'Van ziel tot ziel' te zien. De bovenste helft heeft een zalmroze kleur en de onderste helft een zeeblauwe kleur. De naam van de auteur staat aan de bovenkant vermeld en op de onderste helft staat de titel en ondertitel van het boek.
Van ziel tot ziel van Thomas Moore

Als therapeut is het wenselijk een scherp oor te hebben, omdat je de verhalen achter de verhalen moet kunnen horen en ook moet horen wat er níet gezegd wordt. Moore toont het belang aan van verhalen, mythen en dromen.

‘Haal de verhalen uit ons leven en er blijft niets over. Alles is onderdeel van een groter of dieper verhaal’

‘Het allerbelangrijkste is het verhaal, want alleen dit toont de menselijke achtergrond en het menselijk lijden en alleen daar kan de therapie beginnen. Verhalen zijn individueel, diagnose stopt mensen in hokjes.’

Symptoom als leidraad

Uitgaan van het symptoom is de basisregel van de archetypische (Jungiaanse) psychologie. Een symptoom verdedigt ons tegen een broodnodige verandering en probeert vaak op minder leuke wijze de aandacht te trekken.

Wanneer je symptomen doorziet en herkent zijn het waardevolle wegwijzers en kun je de bijbehorende kwaliteit die hierachter schuilt, positief gaan gebruiken. Iemand die bijvoorbeeld veel woede in zich heeft kan dit gaan omzetten in persoonlijke kracht en een control-freak heeft als les daadkrachtiger te worden.

Zelfkennis is hierbij de sleutel.

Er ligt altijd overdracht en projectie op de loer

Bekend is dat oude gebeurtenissen uit de kindertijd doorwerken in interacties met mensen. Als we deze oude, veelal onaangename beelden gaan zien als filters in plaats van feiten, kunnen we bepaalde aspecten van wat er in het heden speelt doorzien.

Verder is het van belang om alert te blijven op het fenomeen van overdracht. Overdracht gevoelens kunnen zich ontwikkelen wanneer we ons onbewust een archetypische ontmoeting uit het verleden herinneren en deze projecteren op het heden.

Minder bekend is dat je als therapeut ook het onderwerp van overdracht kan zijn, je kunt zelfs deelnemer van overdracht zijn. Moore zegt hierover: ‘Bij iedere cliënt is er sprake van overdracht. Iedereen roept reacties op die gerelateerd zijn aan iemand anders.’

Bewust geworden overdracht kan een zinvol veranderingsproces op gang brengen bij zowel de cliënt als de therapeut. De fijne uiteenzetting hierover samen met de praktijkvoorbeelden geven een diep inzicht in het mechanisme waar niemand aan ontkomt.

Luisteren zonder oordeel

Je hebt een plek gevonden waar je in vertrouwen kunt praten, zorgvuldig kies je jouw woorden, want woorden hebben een enorme kracht. Kritiekloos en zonder oordeel luister je naar je vriend of cliënt.

Hoe goed kun je eigenlijk een geheim bewaren? Neem je jouw therapeutisch geweten serieus? Luister je eigenlijk ook naar dat wat níet gezegd wordt? En wat doe je als het gesprek dreigt vast te lopen?

Dat zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen. Je luistert naar je cliënt om erachter te komen wie de ander is. Je luistert naar jezelf om te zien of je reacties de dialoog niet belemmeren.

Moore geeft therapeutische handvatten en laat door praktijkvoorbeelden en mythen zien hoe onbewuste dynamieken werken.

Dromen zijn geen bedrog

De nodige aandacht wordt gegeven aan droomwerk. Iedere droom is van betekenis en houdt verband met ons leven. De kunst is om er niet meteen een label op te plakken, dat gaat ten koste van de interpretatie.

Reflecteren over de beelden levert meer op. Met de gegeven richtlijnen voor droomwerk kom je een heel eind. Deze kun je gebruiken in therapiesessies, en ook voor jezelf.

Dromen onthullen meer dan iemands levensverhalen, het zijn boodschappen uit ons onbewuste en sleutels tot inzicht in welke kwesties er onder de oppervlakte meespelen.

Pas op voor Eros en je schaduwkanten

Moore gaat niks uit de weg en door zijn openhartige verteltrant blijft het boeiend. Hij vertelt over zijn ervaring met een vrouwelijke cliënt waarbij hij geconfronteerd werd met de mythische figuur Venus die hem in haar greep had.

Hij zegt daarover: ‘Als je iedere intimiteit met je cliënt actief probeert te voorkomen, kan het zijn dat je die energie in je onbewuste wegduwt en haar zo dwingt om als een groot probleem tot ontploffing te komen.’

Therapeutische liefde wordt wel eens verward met persoonlijke liefde. Als therapeut moet je met jouw eigen complexen en schaduwkanten om kunnen gaan en daar geeft Moore de nodige aandacht aan. Leer je donkere kant kennen, zodat je volledig bij de ander aanwezig kunt zijn.

Thomas Moore, auteur van Van ziel tot ziel

In deze wereld zijn helpende gespreken hard nodig

Therapie is overal. Het ontstaat soms ineens in een winkel, bij de tandarts of fysiotherapeut. Als ouder ben je opvoeder of begeleider van de ziel van jouw kinderen, zodat ze opgroeien tot unieke individuen.

In een wereld waar narcisme, eigenbelang en totale onvolwassenheid domineren, terwijl samenwerking, zorgzaamheid, aandacht en empathie is waar we naar snakken, zijn helpende gesprekken hard nodig.

Wanneer we op het juiste moment de juiste, liefdevolle woorden spreken zijn we al therapeutisch bezig. Van ziel tot ziel gaat verder dan therapeutische basiskennis.

Juist door de diepte in te gaan is het Moore gelukt een handleiding te schrijven voor lekentherapeuten, coaches, managers, ouders, maar ook voor beroepstherapeuten die een vleugje spiritualiteit nodig hebben om hun therapie meer diepgang te geven. Bijkomend voordeel is dat het je oplettender maakt tijdens interacties en je liefdevoller naar de ziel van anderen kunt kijken.


Van ziel tot ziel

Van ziel tot ziel

Internationaal bestsellerauteur Thomas Moore biedt in ‘Van ziel tot ziel’ verdieping voor de therapeut, de counselor, en wie ook in het dagelijks leven zielenzorg verleent aan een ander.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Marjan van Druenen

Ik luister naar de naam Marjan, ben geboren en getogen in regio nultien. Mijn spirituele reis begon toen ik zestien was en het universum bestudeerde. Ik ging op zoek naar antwoorden. Ik bezocht de bibliotheek wekelijks en kwam met stapels boeken thuis, die ik ook nog eens ging lezen. Overigens waren het vaak veel te moeilijke boeken, maar ik worstelde mezelf erdoorheen. Altijd nieuwsgierig gebleven ben ik blijven studeren naast mijn werk. Astrologie, intuïtieve ontwikkeling, tarot, Jungiaanse psychologie, aura-en chakra reading en nog veel meer. Niet zomaar een cursus, maar veelal een beroepsopleiding. Non-dualiteit is waar ik nu veel over lees en probeer toe te passen in mijn leven. Met veel plezier schrijf ik boekrecensies en besprekingen. Liefs, Marjan

Lees ook

Dierendag! Lees jouw favoriete boeken over dieren & spiritualiteit
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *