Wat houdt de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) in?

Laatste update door Team AnkhHermes op 14 mei 2024

De Traditionele Chinese Geneeskunde is een holistisch systeem van medische wijsheid en behandelwijzen. Maak er kennis mee in dit artikel.

De Traditionele Chinese Geneeskunde – vaak afgekort tot TCG of TCM (Traditional Chinese Medicine) – is een eeuwenoude verzameling van medische wijsheid uit China. Het is gebaseerd op de Chinese filosofie dat lichaam en geest één geheel vormen. Aandoeningen en ziekten ontstaan door een disbalans in de vitale energie (qi).

Uitgangspunten van TCG

De TCG is een holistisch systeem van verschillende onderdelen en behandelwijzen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, kruidengeneeskunde en Qigong, maar ook massagetechnieken en voedingsleer zijn onontbeerlijk.

Het doel van TCG is niet symptoombestrijding, maar heling en in sommige gevallen zelfs genezing. Ook draagt de Traditionele Chinese Geneeskunde bij aan het bevorderen van je gezondheid en die op peil te houden. Het is een aanvullende en alternatieve therapie.

Wat is ziekte? Dit is hoe de Traditionele Chinese Geneeskunde het uitlegt: alles wat het gelijkmatig stromen van de vitale energie verstoort en gepaard gaat met verstoring van de lichaamsstoffen
betekent ziekte. Oftewel: ‘Men raakt uit het lood’.

Vijf boeken over de Traditionele Chinese Geneeskunde

De TCG schrijft een andere manier van denken voor dan de westerse geneeskunde doet. Leer deze materie kennen met de volgende vijf boeken.


Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde

Michael Grandjean en Klaus Birker lichten de filosofie, diagnostiek en behandelmethoden van de traditionele Chinese geneeskunde toe in het standaardwerk ‘Traditionele Chinese geneeskunde’.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Chinese geneeskunde

Chinese geneeskunde

Wegwijs in één uur in de Chinese geneeskunde met het derde deel in de AnkhHermes-serie Geneeswijzen in Nederland!

Bestel nu jouw exemplaar voor € 15,00

Bestellen

De Tao van gezondheid

De Tao van gezondheid

De Tao van Gezondheid, een holistisch en toegankelijk geschreven boek, biedt inzicht in de individuele, maatschappelijke en wereldwijde gezondheid.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Meridianen

Meridianen

Verdiep je in de meridianen en ontdek dat lichaam en geest écht samenhangen en dat je veel leed kunt voorkomen door in balans te zijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

De vijf elementen

De vijf elementen

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in ‘De vijf elementen’ zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Bij AnkhHermes geven wij veel meer boeken uit over aanvullende of alternatieve therapieën.

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

6 boeken over familie, trauma en heling
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *