De spirituele uitgeverij van Nederland

De vijf elementen

Ontdek met spirituele Chinese geneeskunde je unieke persoonlijkheidstype

Met De vijf elementen van Jean Haner ontdek je met behulp van de spirituele Chinese geneeskunde jouw eigen unieke persoonlijkheidstype. Welk element domineert je persoonlijkheid: ben je meer een Water-, Hout-, Vuur-, Metaal-, of Aardetype? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hier achter.

Vervolgens laat Jean Haner je zien hoe je gebruik maakt van de wijsheid van je lichaam om het in optimale gezondheid en balans te brengen. Want je lichaam weet namelijk precies wat het moet doen om de energiebalans te herstellen! Iets eenvoudigs als 'maak iedere dag een wandeling in de natuur, draag meer groen en ga op tijd naar bed' zorgt ervoor dat een Houttype op een heel nieuw spoor gezet wordt.

Dit praktische boek geeft inzichten die je op zielsniveau leert integreren. Daardoor hebben de kleine veranderingen een grote impact op de rest van de leven.

Lees meer >
Over de auteur
Inhoud
Over het boek

Jean Haner

Jean Haner auteur van De vijf elementen

Jean Haner bestudeert al meer dan dertig jaar de spirituele principes van de Chinese geneeskunde. Zij geeft workshops, professionele trainingen en individuele consulten. www.jeanhaner.com

Meer boeken van deze auteur

Inleiding 9

DEEL I ONTDEK JE UNIEKE PERSOONLIJKHEIDSTYPE 17
Hoofdstuk 1 De Vijf Elementen 18
Hoofdstuk 2 De proef op de som: wie ben jij? 28
Hoofdstuk 3 De Vijf Elementen in jouw persoonlijkheid 39

DEEL II LOS JE PROBLEMEN OP MET DE VIJF ELEMENTEN 57
Hoofdstuk 4 Leidraad bij de behandelkeuze 58
Hoofdstuk 5 Het element Water en symptomen van disbalans: angst, gebrek aan vertrouwen, eenzaamheid; gerelateerde gezondheidsproblemen 70
Hoofdstuk 6 Eenvoudige Remedies en Integrale Therapie voor het element Water 80
Hoofdstuk 7 Het element Hout en symptomen van disbalans: boosheid, depressie, moeite met vergeven; gerelateerde gezondheidsproblemen 96
Hoofdstuk 8 Eenvoudige Remedies en Integrale Therapie voor het element Hout 106
Hoofdstuk 9 Het element Vuur en symptomen van disbalans: ontbreken van blijdschap, afwijzing, trauma; gerelateerde gezondheidsproblemen 120
Hoofdstuk 10 Eenvoudige Remedies en een Integrale Therapie voor het element Vuur 130
Hoofdstuk 11 Het element Aarde en symptomen van disbalans: bezorgdheid, zwakke grenzen, gebrek aan support; gerelateerde gezondheidsproblemen 143
Hoofdstuk 12 Eenvoudige Remedies en Integrale Therapie voor het element Aarde 153
Hoofdstuk 13 Het element Metaal en symptomen van disbalans: beklemming, laag zelfbeeld, geldkwesties; gerelateerde gezondheidsproblemen 166
Hoofdstuk 14 Eenvoudige Remedies en Integrale Therapie voor het element Metaal 177

DEEL III REBOOT JE LEVEN IN VIJF WEKEN 191
Hoofdstuk 15 Week 1 – Vul je Waterreservoir bij 192
Hoofdstuk 16 Week 2 – Activeer je Hout 202
Hoofdstuk 17 Week 3 – Wakker je Vuur aan 211
Hoofdstuk 18 Week 4 – Veranker je Aarde 219
Hoofdstuk 19 Week 5 – Staaf je Metaal 228

DEEL IV EEN CHINEES MEDICIJN VOOR DE ZIEL 239
Hoofdstuk 20 Subtiele overdracht 240
Hoofdstuk 21 De Weg van de Vijf Elementen 246
Bijlage: Vijf Elementenvisualisatie 254
Aanbevolen hulpbronnen 265
Aanbevolen literatuur 267
Dankwoord 269
Over de auteur 271

Het unieke van dit boek is dat het een koppeling maakt tussen de leer van de vijf elementen uit de Chinese geneeswijzen en spiritualiteit, psychologie en self-care.

In De vijf elementen laat Jean Haner zien hoe je de krachtige spirituele principes van de Chinese Geneeskunde kunt gebruiken om je persoonlijkheidstype te ontdekken. Met je type breng je je sterke punten in kaart, maar ook je uitdagingen. Zo kun je een ‘bamboe’-persoonlijkheid hebben. Je bent heel flexibel, past je makkelijk aan nieuwe omstandigheden aan en kunt goed overweg met veel verschillende mensen. Je bent echter ook vatbaar voor de invloed van anderen, gaat aan jezelf twijfelen, durft niet te staan wat goed voor je is, met besluiteloosheid en uitstelgedrag tot gevolg. Je persoonlijkheidstype is zowel de bron als de oplossing van de problemen die je in je leven tegenkomt.

Hoe dit boek tot stand kwam

Jean Haner zag in haar coachingspraktijk dat mensen de inzichten en praktische handreikingen die ze hen gaf vaak heel snel weer vergaten, vaak zelfs al direct na afloop van een sessie. De negatieve patronen die ze zo graag wilden doorbreken, bleven zich hardnekkig herhalen en ze realiseerde zich dat ze meer moest doen om haar cliënten écht te helpen.

Toen ze een van haar cliënten in een opwelling (omdat ze het even niet meer wist) een paar hele eenvoudige, concrete opdrachten had meegegeven (maak elke dag een wandeling in de natuur, draag meer groen en ga elke avond om elf uur slapen) was ze met stomheid geslagen over het effect. Haar cliënte blaakte na twee weken weer van zelfvertrouwen en zag er goed uit. Ze had zelfs stappen gezet om een aantal grote thema’s in haar leven aan te pakken. Jean realiseerde zich opeens waarom mensen haar werk vaak beschreven als ‘acupunctuur voor de geest’.

Acupunctuur van de geest

Het geven van hele concrete opdrachten werkt als een acupunctuurbehandeling. Het doel van zo’n behandeling is niet dat je er rechtstreeks door geneest, maar dat je jezelf erdoor leert helen. In de Chinese geneeskunde staat de wijsheid van het lichaam voorop en wanneer de lichaamsenergie in balans is, zullen ook zelfhelende vermogens goed werken. Daar waar de energiebalans hersteld moet worden, zal de acupuncturist naaldjes plaatsen. Daarna doet hij of zij een stap terug en zal de wijsheid van het lichaam het overnemen.

Zo werkt Jean ook. Ze spoort op waar het leven van haar cliënten uit balans is en geeft ze vervolgens heel concrete huiswerkopdrachten mee. Als kleine speldenprikjes. Zoiets eenvoudigs als ‘zwem elke week een uur’, zorgt ervoor dat cliënten de inzichten die ze door Jean aangereikt hebben gekregen ook op zielsniveau kunnen integreren.  Het aanbrengen van kleine veranderingen kan daardoor grote impact hebben op de rest van je leven.

‘If your energy is in balance, life will be working smoothly for you. Your personal Elemental Cycle will be in continuous graceful movement, just like the days, the seasons, and the times of life effortlessly move from phase to phase. Water emerges and then transforms into Wood, Wood moves to become Fire, Fire morphs into Earth, Earth changes to Metal, and finally Metal shifts to become Water, and the cycle begins again, in the elegant rhythm of life.’ – Jean Haner

Het boek is opgebouwd uit drie delen:

In deel I wordt ingegaan op hoe de oude wijsheid van de Chinezen je de sleutel geeft tot het ontdekken van je persoonlijkheidstype. Je leert je natuurlijke sterke punten en uitdagingen kennen, en doorgrondt tegelijkertijd waarom je steeds in dezelfde valkuilen stapt. Er is een uitgebreide vragenlijst die je die inzichten geeft.

Het is volgens Jean Haner belangrijk dat we holistisch werken aan ons fysieke, emotionele, psychologische en spirituele welbevinden. De Chinezen brachten allesomvattend in kaart hoe ons lichaam functioneert. Deze kaart kunnen we, net als in de acupunctuur, gebruiken om allerhande problemen in ons leven (werk, relaties etc.) aan te pakken. Je leert jezelf beter begrijpen aan de hand van spirituele inzichten uit de Chinese gezondheidsleer, waar in het Westen vrij weinig over bekend schijnt te zijn.

Dit boek is niet bedoeld om gezondheidsproblemen op te lossen, maar wanneer je met de vijf elementenaanpak aan de slag gaat zou dat wel heel goed het gevolg kunnen zijn. Genoemde ‘kaart’ is de cyclus van de vijf-elementen en deze wordt uitgebreid geïntroduceerd. De elementen water, hout, vuur, aarde en metaal hebben elk hun eigen energetische kenmerken, staan voor een seizoen, een levensfase en een persoonlijkheidstype. Dit is de ‘kaart’ die alle aspecten van het leven vertegenwoordigt en door deze na te lopen zie je ook wat er eventueel aan schort. Ieder mens is opgebouwd uit deze vijf elementen, alleen de verhoudingen verschillen. Om er achter te komen hoe deze verhoudingen er bij jou uitzien beantwoord je een uitgebreide vragenlijst; 15 vragen per element.

Hierna worden de verschillende persoonlijkheidstypes uitgebreid uitgelegd. Ben je een waterpersoonlijkheid, dan heb je een voorkeur voor een vloeiende manier van leven, in plaats van gestructureerd met je agenda in de hand. Met dominantie op water denk en voel je dieper dan anderen, leef je veel meer vanuit je intuïtie en gevoelsleven. Een houtpersoonlijkheid is veel praktischer en no-nonsense ingesteld, een vuurpersoonlijkheid is vaak sterk ingesteld op de gevoelens van anderen, heeft een open bewustzijn en wordt een ‘emotionele empaat’ genoemd.

Deel II staat vol met remedies op basis van de vijf elementen om de problemen te verhelpen die je steeds weer op je pad tegenkomt. Elk element voedt weer een ander element en elk element controleert weer hoe het met een ander element gesteld is. Dit is een perfecte cirkel van beweging en balans. Wanneer je op een (of meer) van de vijf energieën tekort komt, kun je daar gericht aandacht aan besteden.

Voor elk element liggen bepaalde gevaren op de loer. Zo kan het metaal element staan voor jezelf uitputten, de lat te hoog leggen, teveel werken. Het aarde element laat je veel verantwoordelijkheid voelen, waardoor je moeilijk kunt ontspannen. Aan elk element worden twee hoofdstukken gewijd waarin de symptomen van uit balans zijn worden besproken voor wanneer je dominant bent op dat element of juist niet. Dit zijn psychologische en spirituele symptomen, maar ook gezondheidsproblemen die er vaak mee geassocieerd worden. Vervolgens worden er eenvoudige remedies gegeven en uitgebreide voorschriften bij ingrijpendere, chronische disbalans. Er worden tal van suggesties gegeven voor kleine veranderingen met verbazingwekkend grote impact.

Deel III biedt uitkomst wanneer je echt vastgelopen bent, met een ‘reboot’ om je leven weer in beweging te krijgen en van koers te veranderen. Iedere week pak je een element aan, van praktische self-care tips tot het zetten van intenties en fijne dingen om te doen. Doe gewoon wat er staat, denk er niet teveel over na en vertrouw op het proces.

Deel IV houdt je in je nieuwe flow en mochten zich nieuwe uitdagingen voordoen, dan zul je daar veel sneller antwoord op hebben. Het boek is erop gericht dat je meer tijd voor jezelf mag nemen, voorbij alle verantwoordelijkheden waarmee je jezelf overladen hebt. De kennis van de vijf elementen zal je helpen beter voor jezelf te zorgen. Wanneer je eenmaal doorhebt hoe de vijf elementen werken, zul je ze overal in je leven waar gaan nemen en toe gaan passen.

Het boek sluit af met een lange geleide meditatie.

24,99

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
paperback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020217643
 • Pagina's: 304
 • Publicatiedatum: 13-04-2021

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Met De vijf elementen van Jean Haner ontdek je met behulp van de spirituele Chinese geneeskunde jouw eigen unieke persoonlijkheidstype. Welk element domineert je persoonlijkheid: ben je meer een Water-, Hout-, Vuur-, Metaal-, of Aardetype? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hier achter.

Vervolgens laat Jean Haner je zien hoe je gebruik maakt van de wijsheid van je lichaam om het in optimale gezondheid en balans te brengen. Want je lichaam weet namelijk precies wat het moet doen om de energiebalans te herstellen! Iets eenvoudigs als 'maak iedere dag een wandeling in de natuur, draag meer groen en ga op tijd naar bed' zorgt ervoor dat een Houttype op een heel nieuw spoor gezet wordt.

Dit praktische boek geeft inzichten die je op zielsniveau leert integreren. Daardoor hebben de kleine veranderingen een grote impact op de rest van de leven.

Jean Haner

Jean Haner auteur van De vijf elementen

Jean Haner bestudeert al meer dan dertig jaar de spirituele principes van de Chinese geneeskunde. Zij geeft workshops, professionele trainingen en individuele consulten. www.jeanhaner.com

Meer boeken van deze auteur