Geneeswijzen in Nederland

In de serie Geneeswijzen in Nederland bespreken Corwin Aakster en Fleur Kortekaas een aantal alternatieve geneeswijzen en hoe die het beste gebruikt kunnen worden.

Steeds meer Nederlanders gebruiken met enige regelmaat natuurlijke zelfzorgmiddelen zoals kruiden en voedingssupplementen. Aakster en Kortekaas geven betrouwbare en hedendaagse informatie over de meest gebruikte alternatieve geneeswijzen en natuurlijke middelen. Doel hierbij is zo veel mogelijk vragen over alternatieve geneeskunde te beantwoorden.

Deze serie bespreekt de natuurgeneeskunde, kruidengeneeskunde (fytotherapie), homeopathie, ayurveda, antroposofie, Chinese geneeskunde, body-mind-geneeskunde, spirituele geneeskunde, manuele geneeskunde, voedingstherapie en integratieve geneeskunde. Hiermee bouwen Aakster en Kortekaas voort op het gerenommeerde handboek Geneeswijzen in Nederland van Paul van Dijk.

In ieder boekje vind je uitleg wat de therapie is, wat je kunt verwachten bij een behandeling met deze therapie, wat de therapie eventueel voor je zou kunnen betekenen, wat voor wetenschappelijk onderzoek er naar de therapie is uitgevoerd, hoe je kunt bepalen of een alternatieve therapeut of arts betrouwbaar en competent is, en waar je terecht kunt voor meer informatie. Ook vertellen de auteurs je wat meer over de werking van de middelen, omdat er sinds 2014 als gevolg van wetgeving geen informatie meer over de werking van een product op de verpakking mag staan.

De serie Geneeswijzen in Nederland bestaat uit de volgende delen:

1. Natuurgeneeskunde

2. Kruidengeneeskunde

3. Chinese geneeskunde

4. Ayurvedische geneeskunde

5. Antroposofische geneeskunde

6. Homeopathie

7. Lichaam- & geesttherapieën

8. Manuele behandelwijzen

9. Spirituele westerse geneeswijzen

10. Traditionele niet-westerse geneeswijzen

11. Voedingstherapie en -supplementen

12. Integrale geneeskunde