6 boeken over familie, trauma en heling

Laatste update door Obe Alkema op 19 april 2024

Zijn de relaties in jouw familie verstoord, bekoeld of verbroken? In dit artikel sommen we zes boeken op die je helpen leren omgaan met je familie en relaties te helen.

Je vrienden kun je kiezen, maar met je familie heb je het maar te doen. Als jij met elk familielid door één deur kunt, behoor je tot de minderheid, want in bijna elke familie komen problemen voor. Soms zijn die problemen levensgroot en beslaan ze meerdere generaties. In dit artikel sommen we zes boeken over familie op, zodat jij beter leert omgaan met de verstoorde relaties en ze zelfs kan helen.

Eerst gaat we in op twee boeken over familieopstellingen, daarna volgen boeken over familiepatronen, overgeërfd trauma, vervreemding in de familie en oude pijn.

Familieopstellingen

Door middel van een familieopstelling krijg je inzicht in de onbewuste patronen en dynamieken in jouw familiesysteem. Hoe hebben gebeurtenissen uit het verleden invloed op jouw leven? Door in groepsverband een opstelling te maken kun je jouw familiesysteem blootleggen.

In Familieopstellingen en Een cursus in wonderen brengt Els Thissen deze methode samen met de wijsheid uit Een cursus in wonderen. Tijdens de familieopstelling beweeg van naar liefde toe, weg van angst.

De onderstroom van liefde, heelheid en eenheid – kernthema’s van de Cursus – komt naar voren. Familieopstellingen laten ons zo direct ervaren wat de Cursus ons leert: de onderstroom in alle relaties is liefde, omdat wij liefde zijn.

In Familieopstellingen met jongeren en kinderen legt Ingrid Dykstra de focus op jeugdproblematiek en de rol die familieopstellingen kunnen spelen in het helingsproces. Familiesystemen hebben grote impact op de ontwikkeling van kinderen, vandaar dat het zo belangrijk is om er inzicht in te krijgen. Kinderen kunnen rust en kracht hervinden die ze nodig hebben om te gedijen.


Familieopstellingen en Een cursus in wonderen

Familieopstellingen en Een cursus in wonderen

In dit boek combineert Els Thissen de booschap van liefde en vergeving uit Een cursus in wonderen met tal van voorbeelden van werkzame familieopstellingen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Familieopstellingen met kinderen en jongeren

Familieopstellingen met kinderen en jongeren

Ingrid Dykstra laat in Familieopstellingen met kinderen en jongeren zien hoe je – in groepsverband of individueel – met verschillende leeftijdsgroepen te werk gaat.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Familiepatronen

Welke (onbewuste) patronen en dynamieken beheersen jouw familie? Wil je je familieleden en -verleden beter begrijpen? Wil je je bevrijden van ongezonde familiedynamieken? Familiepatronen doorbreken helpt je om antwoorden te vinden op deze vragen en om stappen te zetten naar een meer vervullend en authentiek leven.

Opvoeding en familieverleden hebben grote invloed op je huidige relaties, zowel binnen als buiten je familie, en je gevoel van eigenwaarde.

Hiërarchie, communicatiepatronen, familiegeheimen en driehoeksverhoudingen zijn maar enkele van de onderwerpen die aan bod komen in Familiepatronen doorbreken van Elaine Gibson.

Hiertegenover zet ze gezonde communicatie, het nemen van verantwoordelijkheid en het stellen van grenzen, zodat jij goede relaties kan opbouwen met je familieleden.


Familiepatronen doorbreken

Familiepatronen doorbreken

‘Familiepatronen doorbreken’ van Elaine Carney Gibsen door je de ongeschreven regels uit je familie herkennen en loslaten

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Overgeërfd familietrauma

Je familie kan ook beheerst worden door zaken uit het verleden. Trauma’s van voorouders kunnen generaties lang doorwerken en ons beïnvloeden, zo laat Mark Wolynn zien in Het is niet met jou begonnen. Het familieverleden triggert onze angsten en veroorzaakt pijn en depressie.

Oude trauma’s leven voort, zo toont de epigenetica aan. Wanneer die een belangrijk stempel drukken op het familieverhaal wordt ons eigen verhaal erdoor beïnvloed. Onze vroegen ervaringen en de onbewuste overtuigingen die we vanuit huis meekrijgen, bepalen namelijk voor een groot deel onze perceptie van de wereld.

Daarom is het volgens Wolynn van belang onze kerntaal onder de loep te nemen: de woorden die we gebruiken bevatten vaak ‘broodkruimels’ die ons naar de bron van een onverwerkt overgeërfd trauma leiden. Dat geldt evengoed voor onze hardnekkige gedragspatronen.

Door inzicht te krijgen in je familietrauma en de impact ervan op je leven, komt heling en verzoening met het verleden én de mensen om je heen binnen handbereik.


Het is niet met jou begonnen

Het is niet met jou begonnen

Ontrafel je erfenis van familietrauma met ‘Het is niet met jou begonnen’ van Mark Wolynn en doorbreek de cyclus voor een vrije toekomst.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Breuklijnen in de familie

Niet in elke familie is het pais en vree, sterker nog: vervreemding komt binnen veel families voor, bijvoorbeeld door conflicten over het verleden, echtscheidingen, problemen met de schoonfamilie of verschillende leefstijlen.

In Breuklijnen in de familie werkt Karl Pillemer toe naar de verzoening van van elkaar vervreemde familieleden. Vervreemding werkt chronische stress, pijn en onzekerheid in de hand, niet alleen bij de betrokkenen, maar ook bij de omstanders.

Pillemer geeft tips om gebroken relaties te herstellen. Verzoening is niet alleen goed voor de ander, maar ook voor jezelf: het vermindert stress, je ervaart minder onzekerheid en je kunt weer een beroep doen op je familie.


Breuklijnen in de familie

Breuklijnen in de familie

Ellende komt in de beste families voor: ‘Breuklijnen in de familie’ van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Oude pijn in de familielijn

Aan voortlevende familietrauma’s kleeft vaak veel oude pijn, maar hoeveel weten we daar eigenlijk over? Er wordt vaak niet over gepraat, terwijl die pijn generaties lang kan blijven bestaan en een negatieve impact heeft op onze gezondheid en ons welzijn.

Daarnaast is het belangrijk om te weten waar we vandaan komen. Ken jij je voorouders eigenlijk wel? Daniel Foor helpt je in Het vooroudermedicijn, weer een van die onmisbare boeken over familie, weer in contact komen met je voorouders, zodat je ook oude pijn en trauma’s in de familielijn kunt oplossen.

Je maakt van je voorouders een levende aanwezigheid in je leven en versterkt je eigen identiteit. Onze voorouders vormen een bron van kracht en steun.


Het vooroudermedicijn

Het vooroudermedicijn

‘Het vooroudermedicijn’ van Daniel Foor gaat over helen van oude pijn in de familielijn. Kom in het reine met je voorouders, zodat jij zelf ook weer vooruit kunt.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Omgaan met andere mensen is een belangrijke pijler van wat AnkhHermes uitgeeft, omdat omgaan met anderen óók betekent dat je beter met jezelf kunt omgaan.

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

Lees ook

ADHD: over jagers in een boerenwereld
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *