8 boeken over het omgaan met anderen

Laatste update door Obe Alkema op 19 maart 2024

Effectieve communicatie, empathie, grenzen stellen, emotieregulatie en zelfvertrouwen zijn onontbeerlijk bij het omgaan met andere mensen, zo laten deze 8 boeken uit ons fonds zien.

Leren omgaan met jezelf betekent ook leren omgaan met andere mensen. Het een kan namelijk niet zonder het ander en dus betekent leren omgaan met een ander ook leren omgaan met jezelf. We sommen in dit artikel 8 boeken op over het omgaan met anderen.

Effectieve communicatie

Het kan voorkomen dat je jezelf herkent in een ander en je zo iets kunt leren over die persoon en jezelf. Of misschien is het tegenovergestelde het geval: je identificeert je totaal niet met de ander en dan is het handig om je grenzen aan te kunnen geven.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de onderwerpen die we in dit artikel behandelen. De rode draden zijn altijd effectieve communicatie, zowel verbaal als non-verbaal, empathie, grenzen stellen, emotieregulatie en zelfvertrouwen.

De taal van de vrede

Je spreekt dan, om Marshall Rosenberg aan te halen, de taal van de vrede. Je communiceert zonder agressie. Je geeft en ontvangt boodschappen die gebaseerd zijn op de antwoorden op twee bijzonder belangrijke vragen: Wat leeft er in ons? en Wat kunnen we doen om het leven mooier te maken?

Wanneer we de taal van de vrede spreken, begint in ons contact met anderen ons aangeboren mededogen vrijelijk te stromen. Conflicten lijken minder erg te zijn of worden zelfs opgelost en het contact met anderen is oprecht, eerlijk en vreedzaam.

8 boeken met tips en tricks

Maak hieronder kennis met een 8 boeken die over communicatie en omgaan met anderen gaan.


Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf. Sellin laat je zien dat wanneer anderen telkens over jouw grenzen heen gaan, jij daar zelf een belangrijk aandeel in hebt.

Je leert je grenzen stellen en andere bijbehorende vaardigheden aan, zodat je ook gemakkelijker kunt omgaan met de ander.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Luister alsjeblieft!

Luister alsjeblieft!

Hans Stolp en Harm Wagenmakers beschrijven in dit boek de tien heilige wetten van communicatie. Communicatie met de ander bepaalt of we eenzaam zijn of niet, of we anderen kunnen helpen of  niet. Er hangt zo veel vanaf: geluk, levensvreugde, innerlijke vrede.

In het eerste deel van dit boek laat Hans Stolp zien dat luisteren een kunst is. Harm Wagenmakers geeft in het tweede deel concrete voorbeelden van de kunst van het luisteren. Vergis je niet: luisteren is niet zomaar iets, het is een kunde, en meer dan dat: het is een kunst.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 15,50

Bestellen

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Waarom voelen we ons toch zo snel onzeker, boos en afgewezen? Bärbel Wardetzki geeft inzicht in de kleine en grote kwetsuren die we al vanaf onze kindertijd oplopen en grote en langdurige impact kunnen hebben.

Ze biedt handvatten om met onze kwetsbaarheid aan de slag te gaan, door ons op onze eigen verantwoordelijkheid te wijzen. Soms worden we gekwetst, maar vaak genoeg laten we ons ook kwetsen.

De bedoeling is anders leren om te gaan met kwetsing en afwijzing, op een manier die minder destructief is voor onszelf en de ander. Ik voel me op mijn ziel getrapt is een boek met grote helende waarde.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Boek van vergeving

Boek van vergeving

Willem Glaudemans ontkracht het idee dat vergeven moeilijk is. Vergeving hoeft geen lang en moeizaam proces te zijn, laat hij zien. Je schaadt alleen jezelf als je niet vergeeft en dát kost pas veel tijd en energie.

Elke stap die Glaudemans uittekent kan jou direct een bevrijdende ervaring brengen, of het nu om vergeving van een ander of jezelf gaat. Het sleutelwoord is ‘overgave’.

Je beweegt van ‘wond’ naar ‘wonder’: alleen al het feit dat je bereid bent te vergeven zet de zaak in gang, aldus Glaudemans. Vergeven is een keuze.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Als je steeds voor anderen zorgt en het altijd goed wilt doen, hoe kom je dan nog aan jezelf toe?

Velen van ons hebben zich zo geïdentificeerd met een-goed-mens-zijn dat we niet eens doorhebben dat we opgesloten zitten in een onechte identiteit die niet eens in de buurt komt van ons authentieke zelf.

We willen het goede doen en goed genoeg zijn, maar verwaarlozen onszelf daardoor. We weten niet wat we willen, we weten niet wat we nodig hebben, terwijl we dat bij de ander heel goed weten.

Deze paradox staat centraal in Stop met pleasen van Andrea Mathews. Zij laat zien wat het verschil is tussen een verplichting en oprechte compassie, tussen een écht goed mens en een pleaser, zodat jouw leven weer van jezelf wordt.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Waarom doe ik zo?

Waarom doe ik zo?

Waarom blijf ik dezelfde fouten maken in mijn leven? Waarom kan ik anderen niet toelaten? Waarom twijfel ik voortdurend aan mezelf? Waarom voel ik me zo gekwetst en boos? Waarom doe ik zoveel voor anderen en niets voor mezelf?

Wanneer jij jezelf een of meerdere bovenstaande vragen wel eens stelt, is het tijd om ze eens écht te beantwoorden. Dat kun je met behulp van Waarom doe ik zo? van Robert Jackman doen, zodat je erachter komt waarom jij jezelf altijd saboteert.

In je hart zit een verloren, verwond innerlijk kind, dat wijsheid in zich draagt en verlangt naar bevestiging en heling. Deze niet-erkende pijn ligt aan de basis van al deze vragen. Deze verwonding blijft steeds opnieuw in je leven opduiken, meestal in de vorm van impulsieve en overdreven reacties.

Pak ze aan, tem je triggers en heel je gewonde innerlijke kind met Waarom doe ik zo?

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Gelijk hebben of gelukkig zijn

Gelijk hebben of gelukkig zijn

De Geweldloze Communicatie van Marshall B. Rosenberg gaat uit van inlevingsvermogen. Die zorgt ervoor dat de dreiging in conflicten verdwijnt en situaties oplosbaar blijken.

Bij Geweldloze Communicatie gaat het erom een empathisch contact te hebben met onszelf en anderen. Helaas vervreemdt de taal, zoals wij die geleerd hebben, ons van onze menselijke aard. Geweldloze Communicatie helpt ons om contact te maken met ons natuurlijke inlevingsvermogen.

In Gelijk hebben of gelukkig zijn? gaat Gabrielle Seils in gesprek met Rosenberg. In deze vruchtbare dialogen wordt de kern en impact van Geweldloze Communicatie duidelijk, in Seils eigen woorden stuk voor stuk opvallend open en alert.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Leugens die je jezelf vertelt

Leugens die je jezelf vertelt

De leugens die je jezelf vertelt helpt je de onbewuste leugens te herkennen die je jezelf voorhoudt en die een authentiek leven belemmeren.

Deze leugens en illusies zijn de oorzaak van onze problemen en angst. Wanneer we de waarheid onder ogen zien kunnen we onze onhaalbare fantasieën loslaten en een beter leven leven.

Dit boek verschijnt op 15 mei 2024.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Verder lezen?

Wil je meer lezen over interpersoonlijke communicatie en hoe je kunt omgaan met anderen? Naast de acht boeken die centraal staan in dit artikel hebben we nog veel meer boeken over het omgaan met anderen. Ze helpen in je zelfontwikkeling en interpersoonlijke contact.

Bekijk hier ook onze top 25 spirituele boeken aller tijden.

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

Lees ook

Meridianen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *