Meridianen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

Laatste update door Lisa Ensing op 21 februari 2024

Meridianen vormen een belangrijke basis van de TCG, maar wat zijn het eigenlijk? Lisa Ensing las het boek van Mike Mandl en vertelt over hun invloed op je gezondheid.

Meridianen zijn onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De TCG is de afgelopen duizenden jaren ontwikkeld, getest en aangescherpt in China. Het is een verzameling van holistische en medische oplossingen voor lichamelijke en mentale gebreken die verder gaan dan symptoombestrijding.

De TCG zoekt naar de oorsprong van lichamelijke problemen. Deze zijn volgens de TCG vaak psychisch en laten zien dat het lichaam en de geest uit balans zijn. Evenwicht is een van de belangrijkste principes van de TCG.

Meridianen en TCG

Meridianen vormen een andere, belangrijke basis van de TCG. Zij slaan een brug tussen de innerlijke en uiterlijke wereld en laten zien dat je innerlijk je uiterlijk bepaalt. Mike Mandl, auteur van Meridianen, zegt: ‘De TCG beweert dat onze inwendige energie ook in belangrijke mate verantwoordelijk is voor hoe onze uiterlijke wereld eruitziet, dat wil zeggen ons lichaam en alle dingen waarmee wij onszelf omringen. Ons bewustzijn bepaalt ons wezen.’

3D-cover van Meridianen van Mike Mandl

Werken met en lezen over de meridianen geeft je meer grip op je gezondheid en begrip voor de innerlijke balans van je lichaam en de uiterlijke balans in je leven. Je hoeft geen ingewikkelde studie te volgen om de basisbeginselen te begrijpen. Je kunt dankzij de principes van de TCG jezelf gelijk op het juiste pad van heling brengen wanneer je uit balans dreigt te raken of al uit balans bent.

Werkelijke gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte. Werkelijk gezond zijn is groeien op alle niveaus.

Mike Mandl

Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn energetische stromingen die in contact staan met psychologische levensprincipes, lichamelijke functies en organen. Meridianen worden ook wel de levenslijnen van de ziel genoemd en vormen een soort landkaart of schatkaart van het lichaam. Je kunt dankzij de meridianen zoeken naar disbalans in je lichaam.

Ondanks dat meridianen makkelijk te begrijpen zijn, worden ze vaak te simplistisch uitgelegd. Meridianen zijn geen banen of vaten die langs acupunctuurpunten in je lichaam lopen. Het zijn geen tastbare onderdelen van je lichaam. Mike Mandl zegt hierover:

Deze mechanische voorstelling is een kunstmatig product van de Chinese culturele revolutie, die de levende kennis van de TCG heeft aangepast, gestandaardiseerd en gestructureerd, met de bedoeling de indruk te geven van een exacte nauwkeurigheid, zoals die past bij huidige wetenschappelijke idealen. Toen deze kennis naar het Westen kwam, zijn er ook de nodige vertaal- en interpretatiefouten gemaakt, met als gevolg dat het systeem van meridianen doet denken aan dat van spieren, botten en duidelijk omschreven orgaanfuncties. Maar dat is nooit de bedoeling van dit systeem geweest. Meridianen zijn geen abstracte energiebanen en ook geen nauwkeurige energetische aanvoerwegen. Meridianen zijn veel meer.

De geest en het lichaam zijn met elkaar verbonden en volgens de TCG één. Meridianen vormen de bruggen tussen de geest en het lichaam en zorgen voor uitwisseling van informatie. Meridianen zijn dus een soort energiesnelwegen en tegelijkertijd energetische codes die zowel figuurlijk als letterlijk doorwerken.

Het levensprincipe van de maagmeridiaan gaat bijvoorbeeld niet alleen over het verteringsproces van je voedsel, maar over alles wat met jouw voeding te maken heeft: van het jagen naar voedsel tot het voeden van je geest. De kaak hoort bij de maagmeridiaan en laat zien in hoeverre jij in psychologische zin van je af kunt bijten én hoe je je in het leven kunt vastbijten.

De maag gaat ook over jagen: kun jij naar voedsel ‘jagen’ en je droomleven najagen? Levenslust is dan ook een belangrijk onderdeel van de maagmeridiaan en dit kun je ook aflezen aan het uiterlijk. Iemand met een sterke kaaklijn kan zich goed ‘vastbijten’ in het leven, goed van zich afbijten en heeft veel levenslust. Wanneer dit mist bij iemand, heeft diegene waarschijnlijk een slappe kaaklijn. Dit laat zien dat je innerlijk je uiterlijk bepaalt.

Hoeveel meridianen zijn er?

Er zijn twaalf meridianen. Elf meridianen zijn verbonden aan organen en één meridiaan is niet direct verbonden met een orgaan: de drievoudige verwarmer. Deze laatste heeft geen vorm maar is de belangrijkste coördinator van ons lichaam.

Elke meridiaan heeft zijn eigen levensprincipe. Deze levensprincipes geven aan wat we kunnen doen om de meridianen en dus ons lichaam en geest in balans te brengen. Ze sluiten in filosofische zin aan bij de functie van het orgaan en de energetische code van de meridiaan. Als al deze levensprincipes in balans zijn, zijn we als lichamelijk geheel ook in balans.

Dit zijn de twaalf meridianen en hun levensprincipes:

 • De longmeridiaan: het grote ‘ja’ tegen het leven
 • De dikkedarmmeridiaan: de kracht van ‘nee’
 • De maagmeridiaan: de kunst van de jacht
 • De miltmeridiaan: de oermoeder en het centrum
 • De hartmeridiaan: de barmhartige keizer
 • De dunnedarmmeridiaan: scherpzinnige helderheid
 • De blaasmeridiaan: activiteit, reiniging en herstel
 • De niermeridiaan: je potentieel benutten
 • De pericardiummeridiaan: de brenger van vreugde
 • De drievoudige verwarmermeridiaan: coördinatie en homeostase
 • De galblaasmeridiaan: de vastberaden generaal
 • De levermeridiaan: de creatieve vrije geest

Dankzij de levensprincipes van de meridianen kun jij je leven bewust vormgeven en ervoor zorgen dat je je beste leven soepel leeft. De levensprincipes van de meridianen vormen namelijk een stevige fundering waar je je leven op kunt bouwen.

Je kunt erachter komen waar de gaten in deze fundering zitten door te kijken naar welke organen, spieren, zintuigen en andere lichaamsfuncties problemen hebben. Wanneer deze lichaamsonderdelen of -functies goed werken, weet je dat het levensprincipe van die meridiaan goed ontwikkeld is en dat je op dat gebied zo door mag gaan.

Alle levensprincipes zijn belangrijk. Ze mogen allemaal ontwikkeld en geïntegreerd worden. Pas dan kan onze persoonlijkheid zich ten volle ontwikkelen en herkennen en bereiken we de werkelijk belangrijke doelen in ons leven, schrijft Mandl.

Meridiaanfamilies: de weg van baby tot volwassene

De volgorde van de meridianen in de opsomming geeft aan in welke ontwikkelingsfase van baby tot volwassene de meridiaan is ‘aangezet’. Niet alle meridianen zijn gelijk vanaf je geboorte actief, dit gebeurt naarmate je ouder wordt. De longmeridiaan wordt gelijk actief wanneer je geboren wordt en de levermeridiaan is de laatste meridiaan die actief wordt wanneer je wat ouder bent.

Zwart-wit portretfoto van Mike Mandl
Mike Mandl

Er zijn in totaal drie meridianenfamilies. Deze meridiaanfamilies hebben alle drie een eigen kernvraag die aansluit bij de levensprincipes van de meridianen. Deze kernvraag brengt je dichter bij het in balans brengen van je lichaam.

De eerste meridiaanfamilie bestaat uit de longmeridiaan, de dikkedarmmeridiaan, de maagmeridiaan en de miltmeridiaan en heeft de kernvraag: ben ik in staat om voor mezelf te zorgen?

De tweede meridiaanfamilie bestaat uit de hartmeridiaan, de dunnedarmmeridiaan, de blaasmeridiaan en de niermeridiaan en vraagt zich af: wie ben ik en wat wil ik?

De derde meridiaanfamilie bestaat uit de pericardiummeridiaan, de drievoudige verwarmermeridiaan, de galblaasmeridiaan en de levermeridiaan en de kernvraag van deze vier is: hoe wil ik mijn leven leven?

Hoe weet je of een meridiaan uit balans is?

Elke meridiaan kan uit balans raken en daarmee je leven moeizamer laten verlopen. Een meridiaan uit balans zorgt voor een deuk in je levenswiel waardoor je niet soepel vooruit komt. Het kan er zelfs voor zorgen dat jouw ontwikkeling even stilstaat en dat je geen groei meer doormaakt.

Je kunt deze disbalans zowel lichamelijk als mentaal voelen. In Meridianen beschrijft Mike Mandl bij elke meridiaan wat de tekenen van disbalans zijn. Deze disbalans gaat veel verder en werkt ook veel verder door dan je waarschijnlijk denkt.

De levermeridiaan is een goed voorbeeld van hoe alles met elkaar verbonden is en hoe ver de disbalans doorwerkt. De levermeridiaan is de creatieve geest van alle meridianen. Het is een echte kers op de taart: het is de meridiaan die het laatst ‘online’ komt. De levermeridiaan gaat over je levensvisie, flexibiliteit, je vrijheid en grootse dromen. De meridiaan heeft dezelfde energie als de lente en wil dingen dóen.

Wanneer deze actieve energie geblokkeerd is, komt er woede vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je alleen plannen maakt en deze verder niet uitvoert. De levensenergie stroomt niet meer en dat past niet bij de actieve psychologie van de lever.

Psychologisch gezien staat dit in verband met je ogen: vooruitkijken is belangrijk voor de levermeridiaan. Wanneer de leverenergie geblokkeerd wordt, kun je oogproblemen (zoals verminderd zicht en droge ogen), migraine, nachtmerries en meer krijgen.

Wanneer de flexibiliteit van de lever geblokkeerd wordt en je star door het leven gaat, volgt je lichaam en word je ook lichamelijk stijf met gewrichtsklachten en verminderde mobiliteit als gevolg. Zo zijn er nog meer lichamelijke en geestelijke klachten aan de levermeridiaan en alle andere meridianen te koppelen wanneer de levensprincipes van de meridianen niet volledig nageleefd worden.

Hoe kun je de meridianen in balans brengen?

Je kunt zelf veel doen om je meridianen en dus je lichaam en leven weer in balans te brengen. Door de eigenschappen van de meridianen te bestuderen en de meridianen te leren kennen kom je er vanzelf achter welke meridianen uit balans zijn en hoe je deze weer in balans kunt brengen. Je kunt ook actief aan elk levensprincipe werken. Mike Mandl legt je dit in zijn boek allemaal uitgebreid uit.

Dit boek is echt een aanrader voor iedereen. Het heeft me echt verbaasd hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe simpel het vaak is om je leven en lichaam weer in balans te brengen. Zo interessant!


Meridianen

Meridianen

Verdiep je in de meridianen en ontdek dat lichaam en geest écht samenhangen en dat je veel leed kunt voorkomen door in balans te zijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Wil je meer weten over de Traditionele Chinese Geneeskunde of holistisch lichaamswerk? We hebben meer in huis over deze onderwerpen.

Lisa Ensing

Lees ook

Je energetische identiteit: vier boeken over aura’s
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *