Hoe luister je écht naar je lichaam? Ellen Meredith geeft handvatten en oefeningen

Laatste update door Team AnkhHermes op 3 november 2022

Weet jij hoe je goed naar je lichaam kan luisteren? Ellen Meredith leert je om de taal van je lichaam te spreken in 'Wat je lichaam vertelt'.

Ankie Broers, aankomend energetische therapeut, leest Wat je lichaam vertelt vanuit haar achtergrond als student. De aanpak van Ellen Meredith is anders dan de andere boeken over energetisch werk die ze heeft gelezen: een out of the box-kijk op genezing, een nieuwe manier van naar je lichaam luisteren en een grote hoeveelheid oefeningen om zelf te kiezen wat het best bij je past. Heb je het gevoel dat je beter naar je lichaam zou kunnen luisteren?

Ik ben altijd blij om een pakket van mijn lievelingsuitgeverij AnkhHermes in de bus te vinden. Deze keer heet het boek Wat je lichaam vertelt, geschreven door de auteur en energieheler Ellen Meredith. De cover is mooi warmrood en donkerpaars van kleur en bij de vormgeving moet ik denken aan de cover van Claim je cyclus, een ander erg waardevol AnkhHermes boek.

Dit boek past in een lang rijtje met uitgaves over energetisch lichaamswerk. De auteur ken ik niet en dat is bijzonder. Ik verdiep me namelijk al een tijdje in de wereld van energiewerk. Als aankomend energetisch therapeut ben ik bovendien altijd op zoek naar nieuwe oefeningen en misschien nog meer naar verschillende visies op energiewerk. Het voorwoord door Donna Eden, een pionier in de energetische geneeskunde, belooft alvast heel veel goeds. Als ik het boek opensla voel ik een soort van boekenlust en prettige nieuwsgierigheid, ik kan niet wachten om dit nieuwe boekenvriendje te verorberen!

Op de afbeelding is het omslag van het boek te zien. Het heeft een paars-roze omslag, met een half vrouwenlichaam erop. Op de bovenste helft staat in gele letters de naam van de auteur vermeld. In het midden is in witte letters de titel te lezen. Onder titel is in kleinere, gele letters de ondertitel te lezen.
‘Wat je lichaam vertelt’ van Ellen Meredith

Zo’n honderd pagina’s ver in het boek, begin ik helemaal in het concept van Merediths methode te landen. Ze pleit voor een out of the box-kijk op genezing, en nog het meest op de verwáchting te genezen: helemaal loslaten, vindt ze. Ze gaat anders te werk dan bij het populaire energiewerk. Gooi alle tools en methodes die je jezelf hebt aangeleerd overboord, zegt ze, en begin van nul. Leer de taal van je lichaam alsof je opnieuw baby zou zijn. Begin niet bij grammatica en spellingsregels, dat gaat te zeer via het hoofd, maar ga naar jouw eigen startpunt. Een baby hoort, voelt en ziet wat de omgeving communiceert, proeft met alle zintuigen wat de betekenis van de dingen is. Aan de intonatie van een stem herkent hij spanning dan wel vreugde in de gebruikte woorden, uitdrukkingen of gebaren. Wanneer een kind aan taalregels toekomt, heeft het zich eigenlijk al een heel uniek spectrum aan taal eigen gemaakt. Een spectrum dat bovendien zó veel rijker en intuïtiever communiceert dan via het alfabet. Dit vind ik zo’n waarachtige insteek. Ik word eraan herinnerd dat we zo veel intuïtieve ‘taal’ van ons lichaam kennen lang voor ons hoofd gaat werken. Mijn energiesysteem kikkert helemaal op van dit inzicht.

Als je jezelf wilt helen, ga je dus sensomotorisch te werk om je lichaam en haar signalen, haar ‘taal’ te leren. Meredith benadrukt daarbij dat er maar één taal kan zijn die voor jou geldt, er bestaat geen kant en klaar script voor dezelfde klacht bij verschillende mensen. Ze geeft daarbij talloze oefeningen die initieel nogal simpel aanvoelen (‘Praat met je knie. Zie je een kleur? Wat betekent die steek bij het sporten? Aai je knie…’), maar na een paar keer proberen voel ik waar ze naartoe wil: ‘Toets alles af’. ‘De kleur oranje hoeft voor jou niet dezelfde betekenis te hebben als bij de buurvrouw’. (Bevrijdend! Ikzelf vind bijvoorbeeld de betekenis van kleuren in de chakraleer nogal beperkend aanvoelen). ‘Speel met klanken (Iedereen heeft een kernnoot die helend is en dissonant voor een ander kan zijn. Experimenteer en pas aan tot je niet meer dissonant met de kern van je collega bent)’. Met het oefenen neemt geleidelijk aan een kinderlijk plezier toe, een soort overgave aan mezelf. Niet omwille van een vooropgesteld doel om te genezen of helen, maar puur de ervaring en lichtheid van het leren kennen van mezelf, een energiestroom, mijn lichaam… Als ik daarover doordenk, dan zit in veel informatie over helingswerk de veronderstelling dat iets stuk is.

Op de afbeelding is de auteur Ellen Meredith te zien. Ze is een witte vrouw van middelbare leeftijd, met grijs haar en een blauwe bril. Ze draagt een blauwe trui.
Ellen Meredith, auteur van ‘Wat je lichaam vertelt’

Mevrouw Meredith ontkent niet dat een lichaam, een mens, ziek kan zijn. Ze bespreekt zelfs talloze cases van cliënten uit haar praktijk die door de medische wereld opgegeven waren (tumoren, vergevorderde kankers) en die zij in haar behandelkamer éérst uit het hoofd praatte dat ze kwamen genezen. In plaats daarvan gingen ze aan de slag met subtiele gebaren of symbolische verhalen en oefeningen om hun lichaam te leren begrijpen. Soms vond genezing alsnog plaats, maar altijd vonden patiënten een soort welbevinden door het nieuwe bijna opwindende contact met hun lichaam. Ze leerde hen de boodschappen van hun lichaam begrijpen en zelf hun energie aan te sturen. Volgens haar methode vindt welbevinden en heling dan plaats door te focussen op alles wat in ons systeem aanwezig is en wat met liefdevolle aandacht en sturing naar buiten gebracht mag worden. Dat is de kracht van zelfheling.

Naar het einde van het boek toe verdiepen de oefeningen nog veel meer en krijg je een inkijk in waar Meredith de mosterd haalt. Onder meer uit eeuwenoude tradities als de Chinese geneeskunde, kennis van de meridianen, de chakraleer, de vijf natuurelementen en de heilige geometrie. De oefeningen die ze daarop baseert, resoneren bij mij nog een stuk dieper dan de eerdere, alsof mijn lichaam die verborgen kennis of symboliek nog sneller oppikt.

Om af te ronden krijgen we nog een mooie energetische routine mee. Een soort highlight van voorgaande oefeningen en raadt Meredith de lezer aan om dit gedurende dertig dagen te gaan doen en te zien wat het opbrengt. Maar ik voel al dat dit laatste voor mij niet gaat werken, het is me te omslachtig en het past niet bij mij om veel extra routines in te bouwen. Gelukkig had ik al genoeg lekker laagdrempelige oefeningen in het boek gevonden waar ik komende tijd verder mee wil. Op een heel intuïtieve manier. In die zin volg ik Ellen Merediths raad helemaal op: mijn zelfheling met energetisch lichaamswerk lukt alleen vanuit mijn persoonlijke energetische dialoog met mijn lichaam. Dankjewel Ellen! Echte aanrader.

Geschreven door: Ankie Broers


Wat je lichaam vertelt

Wat je lichaam vertelt

Ellen Meredith laat je in haar boek ‘Wat je lichaam vertelt’ zien hoe je met behulp van energetische tools en technieken lekkerder in je vel kunt zitten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de marketingassistent en de hoofdredacteur van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Trauma: 11 boeken voor inzicht en heling
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *