De wielen van licht: vijf boeken over chakra’s

Laatste update door Team AnkhHermes op 30 januari 2024

Chakra's zijn energiecentra in je lichaam waar geest, lichaam en ziel samenkomen. Leer ze kennen met deze vijf boeken over chakra's.

Chakra’s zijn energiecentra – kruisingen van energiestromen – in je lichaam die geest, lichaam en ziel met elkaar verbinden. Elk chakra heeft eigen functies en eigenschappen en de zeven bekendste vormen een middellijn in het lichaam.

Het woord ‘chakra’ is afkomstig uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Soms wordt het ook vertaald als ‘wiel van licht’.

Het oude India onderscheidde zeven chakra’s, terwijl andere wijsheidstradities er meer of minder tellen. Feit is dat chakra’s voorkomen in wijsheidstradities over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Traditionele Chinese Geneeskunde of sjamanistische tradities uit de Amerika’s.

Schematische weergave van de plaats van de zeven chakra's in het menselijk lichaam
De chakra’s in het lichaam (bron: Chakrakracht voor vrouwen van Lisa Erickson)

De zeven hoofdchakra’s

Nabij het stuitje vind je het wortelchakra (1) dat staat voor veiligheid, vitaliteit en stabiliteit.

Het heiligbeenchakra (2), gelegen in het bekken, staat voor creativiteit, sensualiteit en emoties.

Onder het borstbeen tref je het zonnevlechtchakra (3), symbool voor wilskracht en het zelf.

Het hartchakra (4) staat voor compassie, evenwicht en liefde en vind je op de plaats van je hart.

In de hals ligt het keelchakra (5) dat staat voor expressie, authenticiteit en helderheid.

Het derdeoogchakra (6), gelegen midden op het voorhoofd, staat voor inzicht, intuïtie en verbeelding.

Boven op het achterhoofd vind je het kruinchakra (7), symbool voor spiritualiteit, vertrouwen en doelbewustheid.

Vijf boeken over chakra’s

Chakra’s zijn erg belangrijk, omdat ze kruispunten en poorten van energie vormen. Ze kunnen verstopt raken, waardoor je uit balans raakt. Het is dan zaak om weer in balans te komen of je chakra’s te reinigen – juist omdat ze zo’n zwaartepunt van energie vormen.

We lichten vijf boeken over chakra’s uit waarmee je ze kunt ontdekken. Je leert hoe ze werken en hoe je er het meeste uit kunt halen.


Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen

Het energielichaam van een vrouw werkt anders dan dat van een man en dus moet je ook anders werken met de chakra’s. Leer hoe je je vrouwelijke chakrakrachten kunt inzetten zodat je je op alle fronten in je leven beter gaat voelen.

Lisa Erickson leidt elk chakra en bijbehorende energie in, legt uit hoe je ze kunt activeren, wat je eventueel blokkeert en hoe je chakratools kunt gebruiken om vooruit te komen.

Omarm je vrouwelijke energie, heel trauma en versterk jezelf en je zelfvertrouwen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Wat je lichaam vertelt

Wat je lichaam vertelt

Dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen laat Ellen Meredith zien in Wat je lichaam vertelt. De taal die je lichaam spreekt, is energie en een van de kanalen waarlangs het lichaam spreekt, is via de chakra’s.

Overal in je lichaam bevinden zich deze ‘draaiende vortexen van energie’, en die naar binnen en buiten ronddraaien om energieën je energieveld in en ook uit te brengen.

Leer de chakra’s, andere energiekanalen en de subtiele communicatie van je lichaam kennen met dit boek.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Ankie Broers las Wat je lichaam vertelt en schreef een recensie over Ellen Merediths boek. Kom erachter hoe je echt luistert naar je lichaam.


Yoga en chakra's

Yoga en chakra’s

Over de verhouding tussen yoga en chakra’s gaat dit boek van Klaas-Jan van Velzen. Chakra’s nemen binnen de yogatradities een belangrijke plek in, omdat ze kruisingen van energiestromen (‘nadi’ genoemd) zijn.

Van Velzen licht de chakra’s dan ook toe vanuit die oude wijsheidstradities. Hun fysieke, psychische en spirituele werking en betekenis komen ruim aan bod.

Stap voor stap wordt duidelijk gemaakt hoe de verschillende chakra-energieën met behulp van de yogahoudingen kunnen worden geactiveerd. Uiteindelijk wordt de innerlijke houding van waaruit de yogahoudingen echt betekenis krijgen voelbaar.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Energiekoorden

Energiekoorden

Hoewel dit boek niet over chakra’s gaat, hangen energiekoorden er wel mee samen: het gaat in beide gevallen om energiestromen in het lichaam die verstoord kunnen zijn.

Wanneer je de energiekoorden probeert te begrijpen en te onderzoeken die je met de wereld om je heen verbinden, is het  waardevol iets te weten van je chakra’s en het soort koorden die zich aan die gebieden kunnen hechten.

Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: energiekoorden bestudeert resulteert in meer inzicht in je chakra’s.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

De hoeders van de aarde

De hoeders van de aarde

Ook in sjamanistische tradities kom je de chakra’s tegen, schrijft Alberto Villoldo. Chakra’s zijn wielen van ronddraaiende energie die worden beschouwd als magische plekken waar het lichaam levenskracht, chi of prana opneemt uit de natuur.

Ik beschouw een chakra graag als een harde schijf die informatie bevat, bijvoorbeeld het verhaal van iemands leven. De herinneringen aan trauma’s en tragische gebeurtenissen, pijn die we geleden hebben, wat we anderen hebben aangedaan, wat ons emotioneel sterk heeft geraakt, het wordt allemaal in een chakra opgeslagen.

Leer de chakra’s vanuit sjamanistisch perspectief kennen met De hoeders van de aarde.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Universeel onderwijs volgens Willem Glaudemans
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *