Universeel onderwijs volgens Willem Glaudemans

Laatste update door Team AnkhHermes op 19 juni 2024

'Universeel onderwijs' is het onderwijs van de toekomst, van en voor de ziel. Maar wat houdt het in? Willem Glaudemans geeft antwoord op de dringende vragen van onze tijd.

Toen ik Universeel onderwijs voor het eerst onder ogen kreeg, viel me de veelzeggende bondigheid op. In de korte alinea’s nodigt Willem Glaudemans, bekend van de Biblos-serie, zijn lezer uit om mee te denken over het onderwijs van de toekomst. Glaudemans reikt je van alles aan om over na te denken, waarbij herkenbaarheid en verrassing elkaar afwisselen.

Wat reikt hij aan?

In zijn woord vooraf noemt Glaudemans Universeel onderwijs ‘een manifest, een oproep, en geen verhandeling of betoog, noch een handboek, al staan er praktische levenslessen in voor de jongere generatie.’

Hij biedt inspiratie aan en schetst hoe ‘onderwijs en opvoeding eruit kunnen zien, hoe kinderen van deze nieuwe tijd gezien en geholpen kunnen worden te groeien naar wie ze werkelijk zijn.’

Universeel onderwijs valt uiteen in drie delen: allereerst richt hij zich tot opvoeders, zoals ouders en onderwijzers, waarna hij ingaat op het universele onderwijs om tenslotte de jongere generatie aan te spreken.

Zielsonderwijs

Ouders, onderwijzers en opvoeders zijn onbeschrijflijk kostbaar, schrijft Glaudemans. Wat zij doen bepaalt de toekomst van de volgende generaties en dus van de mensheid en de wereld.

Onderwijs en opvoeding zouden kinderen moeten leren wie zij werkelijk zijn in plaats van hen in een mal drukken of hen aan te leren hun gevoelens te wantrouwen. We moeten hen vrijlaten in ‘een speeltuin van creatie’.

Zielsonderwijs, zoals Glaudemans dat noemt, beweegt weg van de beperkende regels die kinderen leren te gehoorzamen. Die zijn er alleen maar, zodat de maatschappij haar eigen voortbestaan kan garanderen. Kinderen die luisteren naar hun ziel doorzien dit en willen hier geen deel van uitmaken.

We zouden ze beter kunnen leren dat ze onderdeel zijn van iets veel groters: een zielsgemeenschap die in liefde samenwerkt voor het welzijn van iedereen, alle levende wezens op aarde, waarbij ieder zijn unieke plek in kan nemen en gelukkig kan zijn.

Wat is universeel onderwijs?

Glaudemans begint zijn hoofdstuk over het onderwijzen van goddelijkheid direct met de omschrijving van wat het inhoudt: ‘Universeel onderwijs, net als universele spiritualiteit, verbindt kinderen met het besef van hun innerlijke goddelijkheid, waarmee ze geboren zijn. Het helpt ze hun weg naar God, naar eenheid te vinden, vanuit het besef dat alle mensen één zijn.’

Vanuit dat besef volgt een proces van zich verbinden met je ‘innerlijke leiding’, zodat ze kunnen luisteren naar wat vanbinnen spreekt. Zo kweekt een kind zelfvertrouwen en stelt het zijn innerlijke kompas beter af. Basisbehoeften worden voldaan en gedachten en handelingen zijn scheppend.

Universeel onderwijs helpt kinderen hun eigen zielepad te vinden en stimuleert hen dit te volgen, wellicht tegen alle aanbevelingen en waarschuwingen in. Zo kunnen ze hun levensmissie gaan leven, hun bijdrage leveren en gelukkig zijn.

Levenslessen uit Universeel onderwijs

Dan volgen tien levenslessen, bijvoorbeeld over het ego, relaties, verslaving en een nieuw wereldbeeld.

Met het verhogen van ons bewustzijn kantelt ook ons wereldbeeld: van materialistisch-rationalistisch naar spiritueel. Bewustzijn, en niet materie, is de grond van ons bestaan. We zijn bezig te ontwaken.

Zo zijn we te veel gericht op het lichaam in deze wereld en komt de ziel er bekaaid vanaf. Maar je bent een ziel en hebt een lichaam. Dat is je entreeticket. Je voertuig, maar wie is de passagier?

Je leven verandert als je vanuit je ziel naar alles kijkt. Je gaat vanuit een dieper niveau leven, dichter bij jezelf en bij wie je werkelijk bent. De stem van je ziel is zacht, je moet vanbinnen stil zijn om hem te horen. Het luide gekwetter van het ego ken je inmiddels wel.

En dan zijn er nog bouwstenen – reflectievragen – die bij de levensles horen. In het geval van het ego: ‘Er zijn twee stemmen in je: de zachte stem van je ziel en de luide stem van het ego. Op elk moment kies je waarnaar je luistert. Bij welke stem voel je je helder, rustig en vredig?’

Oproep voor de nieuwe tijd

Glaudemans besluit Universeel onderwijs met een oproep voor de nieuwe tijd. Ontwaken is één ding, er iets mee doen, daar gaat het óók om. Laat van je horen en ga staan voor wie je bent, schrijft hij:

Wat je hebt is je stem, die kun je altijd verheffen. Die kan niet van je worden afgenomen.
Als één iemand zich uitspreekt, is hij niet langer alleen. Dan spreken anderen zich ook uit. Zo komt verandering tot stand.


Universeel onderwijs

Universeel onderwijs

‘Universeel onderwijs’ van Willem Glaudemans is het doen ontwaken tot de innerlijke goddelijkheid en is een toerusting voor de nieuwe tijd

Bestel nu jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Hoe word je niet langer achtervolgd door het verleden?
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *