De spirituele uitgeverij van Nederland

Helen van narcistisch misbruik: 4 boeken die je kunnen helpen

Laatste update door Anouschka van Wettum op 13 juli 2021

Zet de eerste stappen op weg naar heling met deze boeken over omgaan met narcistisch misbruik.

Wanneer je te maken hebt met een narcist (of iemand met narcistische trekken) in je leven, kan het voor veel eenzaamheid en (emotionele) schade zorgen. De eerste stap om te kunnen helen van narcistisch misbruik is het vinden van herkenning van jouw situatie, erkenning voor wat je ervaart, en de acceptatie dat je jezelf op nummer een mag zetten.

Als uitgeverij zagen we de behoefte aan helende boeken over dit onderwerp, en zo hebben we Voorbij het narcisme van Mjon van Oers uitgegeven in 2016. Andere titels volgden later voor de specifieke vragen die opkwamen. Niet alleen hoe ga je om met narcisme in je omgeving, maar vooral: hoe ga je om met narcistisch misbruik in liefdesrelaties? Wat kun je doen wanneer je gegaslight wordt door iemand, en hoe kun je helen van de wonden die je oploopt wanneer je moeder narcistische trekken heeft?

Voor wie rondloopt met vragen over narcisme zijn deze vier boeken aan te raden:

Voorbij het narcisme, in je relaties, familie en werk

Omslag van 'Voorbij het narcisme' van Mjon van Oers, voornamelijk typografisch. Grote witte letters op een violetachtergrond die lijken te spiegelen op de grond
Voormij het narcisme van Mjon van Oers

Waarom dit boek? Mjon van Oers schrijft: “Narcisten kunnen man zijn of vrouw, rijk of arm, jong of oud, gelovig of niet-gelovig, westers of niet westers … Er zijn geen bepalende maatschappelijke factoren die een narcist een narcist maken. Narcisten zijn charmant, ergerlijk, boeiend en dikwijls ronduit schadelijk. Ze kunnen veel pijn veroorzaken als je niet weet op welke manier je het best kunt omgaan met iemand met deze ingewikkelde persoonlijkheid. Gezien de aanzienlijke invloed die een narcistische partner, vriend, ouder, kind of baas kan hebben op jouw wereld, is het verstandig zo veel mogelijk te weten over wie deze mensen zijn, wat hen drijft en hoe je met hen omgaat. Iedereen die niet geïnformeerd is, is kwetsbaar.”

Welke invloed heeft narcisme op je leven en hoe kun je het herkennen? Daar gaat dit boek over. Daarnaast geeft Mjon van Oers handvatten om je te wapenen tegen het misbruik.

Voorbij het narcisme, Mjon van Oers

Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoorden

Narcistisch misbruik in de liefde - 50 vragen en antwoorden - Mjon van Oers - Uitgeverij AnkhHermes
Narcistisch misbruik in de liefde van Mjon van Oers

Mjon van Oers legt uit waarom ze dit tweede boek over narcisme schreef: “De reden dat ik dit boek over narcistisch misbruik wilde schrijven, is dat er veel mensen zijn die relaties zijn aangegaan vol verdriet en hartepijn, waardoor ze zich verwoest voelen. Er is echter geen reden om je verwoest te blijven voelen door deze relaties, als je kunt inzien dat alle liefdes in je leven een betekenis hebben. De groei die je door een dergelijke ervaring kunt doormaken, is bijzonder. Al was het alleen al omdat ze je voor altijd  bewuster maakt van wat het te betekenen heeft om wel of niet door te gaan met bepaalde personen in je leven.
Je kunt altijd betekenis vinden in je ervaringen − zelfs in de slechte. Dat is de belangrijkste boodschap die ik je in dit boek wil meegeven: vind betekenis in je ervaring.”

In deze 50 vragen en antwoorden over narcistisch misbruik in de liefde vind je onder andere hoe je je zelfvertrouwen kunt terugkrijgen na narcistisch misbruik, hoe je liefdevolle keuzes voor jezelf kunt maken en hoe je omgaat met narcisten.

Narcistisch misbruik in de liefde, Mjon van Oers

Het gaslighteffect, verborgen narcisme

Omslag van Het Gaslighteffect van Robin Stern. Een zwarte achtergrond met een blauwe gasvlam in het midden en de titel in witte letters.
Het gaslighteffect van Robin Stern

De auteur Robin Stern legt uit: “In zijn mildste vorm geeft gaslighten vrouwen een ongemakkelijk gevoel en vragen zij zich af waarom ze toch altijd ongelijk lijken te hebben of niet echt gelukkig zijn met hun ogenschijnlijk ‘joviale’ partner. In het ergste geval leidt gaslighten tot zware depressies, die voorheen krachtige, levendige vrouwen reduceren tot een hoopje ellende vol zelfhaat. Maar als therapeut en in mijn privéleven stond ik hoe dan ook steeds weer versteld van de mate van zelftwijfel en verlamming die gaslighten kan veroorzaken.

Gaslighting: een vorm van stiekem gepest

Gaslighten is een vorm van heimelijk pesten en wordt vaak gedaan door een echtgenoot, vriend, of familielid die/dat volhoudt dat hij van je houdt, terwijl hij je ondermijnt. Je weet dat er iets niet klopt, maar je kunt je vinger er niet op leggen. De term ‘gaslighten’ geeft een naam aan dit misbruik, waardoor je beter in staat bent om te zien wat je vriend, je tante Martha of je zogenaamd beste vriend(in) eigenlijk doet. ‘You have to name it to tame it’ – je moet het benoemen wil je het kunnen indammen.”

Een gaslighter is niet per se een narcist, maar de ervaring van misbruik is herkenbaar. Misschien lijkt narcistisch misbruik de lading niet te dekken? Dan is gaslighten iets om te onderzoeken.

Het gaslighteffect, Robin Stern

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn? Helen van een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie

Omslag van Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn van Karyl McBride. Een zalmroze achtergrond met een lijntekening van twee vrouwelijke gezichten op de voorgrond
Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn van Karyl McBride

Wanneer je moeder een narcist is, kun je daar als kind veel last van hebben. Je mag je moeder niet teleurstellen door onder te presteren, maar je mag haar ook zeker niet overtreffen. Als kind van een narcistische moeder loop je op je tenen en heb je vaak last van onzekerheden, angsten en een laag zelfbeeld.

In dit boek gaat Karyl McBride specifiek in op de moeder-dochterrelatie, juist omdat de moeder het primaire rolmodel is voor de dochter. De auteur schrijft hierover: “Omdat de moeder-dochter dynamiek zo geënt is, zal de dochter van een narcistische moeder met andere worstelingen zitten dan haar broers. Een narcistische moeder ziet haar dochter namelijk, anders dan haar zoon, als een reflectie en verlenging van zichzelf meer dan een eigen persoon met haar eigen identiteit.”

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn, Karyl McBride

Meer over helen van narcistisch misbruik en narcisme

Lees meer over narcisme en helen van narcistisch misbruik in de artikelen op onze zustersite Inspirerend leven waar onder andere Mjon van Oers vaste auteur voor is. Deze artikelen kunnen je al op weg helpen:

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.

Lees ook

Spirituele boeken die je gelezen moet hebben
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *