Vijf levenslessen van Eckhart Tolle over leven in helder bewustzijn

Laatste update door Miriam den Ouden op 6 februari 2024

Met de vijf levenslessen van Eckhart Tolle leven we steeds meer in helder bewustzijn, ongehinderd door negatieve gedachten. Hiervoor hoeven we het niet ver te zoeken: de kern ervan dragen we in onszelf.

Eckhart Tolle is de meest bekende en geliefde spirituele leraar van dit moment. Met de vijf levenslessen hieronder maak je een eerste stap naar leven in het Nu. Waarom spreekt zijn boodschap juist nu zoveel mensen aan?

De kracht van het Nu

Eckhart Tolle werd internationaal bekend met De kracht van het Nu dat in het Nederlands bij Uitgeverij AnkhHermes is verschenen. Niemand had kunnen voorzien dat zijn boodschap zo’n impact zou hebben.

Inmiddels is het boek in vijfendertig talen vertaald en is het boek door miljoenen mensen wereldwijd gelezen. De kracht van het Nu (The Power of Now) is voor veel mensen het begin van een bewustzijnsverandering. Maar zoals Eckhart Tolle zelf zegt:

“Hoewel ik het voorrecht had het in de wereld te mogen zetten, is het boek een eigen leven gaan leiden en is het een kracht op zich geworden. Het heeft zijn weg gevonden naar miljoenen lezers over de hele wereld van wie velen mij hebben geschreven over de verandering die het boek in hun leven teweeggebracht heeft.”

De boodschap van Eckhart Tolle

Eckhart Tolle auteur bij Uitgeverij AnkhHermes
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle’s boodschap is ogenschijnlijk simpel, maar niet gemakkelijk toe te passen. Hij schetst een situatie die voor iedereen herkenbaar is. We maken ons vaak zorgen over de toekomst of malen met onze gedachten over het verleden.

Eigenlijk hebben we een soort verslaving aan al deze gedachten. We denken namelijk dat deze gedachten ons maken tot wie we zijn. Hierdoor zijn we vaak ongelukkig. We vertellen onszelf de hele dag door wat we vroeger verkeerd hebben gedaan en wat in de toekomst niet zal lukken.

Of we kampen met angsten en hebben geleerd om de hele tijd op onze hoede te zijn. In De kracht van het Nu laat Eckhart Tolle zien dat we vrede vinden in het moment tussen deze hete vuren in: het Nu.

Want, zo zegt Eckhart Tolle, in het Nu hoef je je geen zorgen te maken om wat was en wat zal komen. Je maakt contact met je innerlijke stilte en ontdekt dat je niet je gedachten bent.

Na De kracht van het Nu schreef hij vervolgens De kracht van het Nu in de praktijk om praktisch aan de slag te gaan met alle inzichten uit zijn eerste boek.

Radicale verandering in bewustzijn

Volgens Eckhart Tolle is het niet vreemd dat zijn boodschap zoveel mensen blijft bereiken, ook 22 jaar na de verschijning van The Power of Now:

“Hoe sterker het disfunctionerende verstand de overhand krijgt in de wereld, iets waarvan we iedere dag via de media getuige kunnen zijn, des te meer mensen gaan beseffen hoe noodzakelijk en urgent een radicale verandering in bewustzijn is, als de mensheid zichzelf en de aarde tenminste niet wil vernietigen.”

De kracht van het Nu van Eckhart Tolle in het Nederlands door Uitgeverij AnkhHermes
De kracht van het Nu van Eckhart Tolle

Als we als mensheid ons ego durven loslaten en collectief de sprong wagen naar een ander en zuiver bewustzijn, dan transformeren we naar een nieuwe samenleving waarin geluk de boventoon voert.

Hier schrijft Eckhart Tolle over in zijn boek Een nieuwe aardeWe maken een begin met onze bewustwording met de vijf levenslessen van Eckhart Tolle hieronder.

De vijf uitgangspunten van Eckhart Tolle

Het begint met stil-zijn en je focussen op dat ene moment waar toekomst en verleden ons niet afhouden van wie we werkelijk zijn.

1 Ervaar het huidige moment werkelijk

Als je het huidige moment werkelijk ervaart, wat ik aanwezigheid noem, is daar het nieuwe bewustzijn dat nu op de planeet aan het ontstaan is. Het is een ongelooflijk inzicht dat je hele leven bestaat uit nu. Het speelt zich af in het nu. Elke levenservaring, zelfs herinneringen en toekomstprojecties spelen zich af in het nu. Het is altijd nu.

Je kunt jezelf aanleren om aanwezig te zijn en te blijven. Fabiënne Peters vertelt in dit artikel hoe je dat met behulp van Een nieuwe aarde doet.

2 Stop met zoeken

Het ego laat ons denken dat zintuiglijk genot voorwaarde is voor geluk. Maar  hoe meer je dat zoekt, hoe meer je het gevoel krijgt dat het niet werkt. Je bent niet in contact met het nu.

3 Onderbreek het dagelijks leven

Maak dit tot je belangrijkste spirituele oefening: dat je het dagelijkse leven voortdurend onderbreekt door momenten van aanwezigheid. Als het denken verdwijnt en er alleen puur waarnemen overblijft.

4 Wees je bewust

Een droom heeft een bewustzijn nodig waarin de droom zich afspeelt. Zonder bewustzijn zou er geen droom zijn. Er is een ding in je leven waarvan je absoluut zeker kunt zijn en dat is de basis van alles: dat je jezelf bewust bent.

5 Schep innerlijke ruimte

Innerlijke ruimte is nodig om schoonheid te zien. Je kunt de bloem alleen maar waarderen als je innerlijke ruimte hebt. Het verstand kan de bloem niet kennen. Een dieper weten wordt geactiveerd door de stilte of de ruimte.


De kracht van het NU

De kracht van het NU

Eckhart Tolle’s boeken staan vol met diepe inzichten en wijsheden. Op zoek naar jouw nieuwe favoriete boek van Eckhart Tolle? Hier staan al zijn boeken op een rij. Kijk vooral ook op Eckhart Tolle’s website voor zijn workshops, lezingen en retreats.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Wil je meer wijsheid van Eckhart Tolle?

Hieronder sommen we een aantal artikelen over de spirituele kennis van Eckhart Tolle op. Neem eens een kijkje!


Miriam den Ouden

Miriam den Ouden is bureauredacteur bij Uitgeverij AnkhHermes.

Lees ook

Negativiteit loslaten: een levensles van Eckhart Tolle
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *