Laatste update door Lisa Ensing op 15 augustus 2024
Ontdek de verborgen wijsheid van je lichaam met 'Het geheugenpaleis van onze botten'. In dit boek nemen David Lauterstein en Jeff Rockwell je mee op een fascinerende reis door de diepgaande en spirituele betekenis van ons skelet.
Onze botten zijn véél meer dan alleen het geraamte van ons lichaam. Botten leven, houden herinneringen vast, bewegen met jou mee en zijn ontzettend spiritueel. ‘Botten zijn even levend als je hart’ zeggen David Lauterstein en Jeff Rockwell, auteurs van Het geheugenpaleis van onze botten.
“Ieder bot draagt voor ons een boodschap met zich mee, als een bootje in een fles. Deze boodschappen, de bootjes, en de omringende zeeën zijn persoonlijk en tegelijkertijd eeuwenoud.”
Je botten groeien je hele leven met je mee. Vooral tijdens je kinder- en pubertijd zijn nog veel botten niet volgroeid. Een bijzonder feitje is dat je als kind 300 botten had en als volwassene nog 206 botten over hebt. Ze zijn niet verdwenen: meerdere botten zijn aan elkaar gegroeid toen de rest van je lichaam ook aan het groeien was. Dit laat zien dat je botten alles behalve statische lichaamsdelen zijn. Je leven lang slaan ze niet alleen mineralen en vitaminen op; ook levensgebeurtenissen en andere herinneringen draag je met je mee in je botten.
De titel van het boek Het geheugenpaleis van onze botten is dan ook niet zomaar gekozen. Het is afgeleid van de methode om veel dingen te kunnen onthouden: het geheugenpaleis. In dit geheugenspelletje beeld je je een paleis in. In de verschillende kamers van dit denkbeeldige paleis stop je herinneringen en dingen die je wilt onthouden. Op deze manier is het makkelijker om informatie te onthouden.
David Lauterstein en Jeff Rockwell waren geïnteresseerd in het geheugenpaleis en onderzochten de ontwikkeling ervan door de jaren heen. Tijdens deze ontdekkingsreis vroegen ze zich af: “zou het lichaam zelf een geheugenpaleis zijn?”. Verder filosoferend concludeerden ze dat alles ín ons is en leeft: onze herinneringen, wat we hebben geleerd en al onze levens. Ze vroegen zich af wat botten nog meer zouden kunnen vertellen.
Jeff en David combineren in hun boek spiritualiteit, natuurmysticisme en anatomie. Een bijzondere combinatie die aansluit bij de titel van het boek. Naast chiropractors en manueel therapeuten noemen deze twee zichzelf dan ook lichaamsfilosofen. Dit zorgt voor een bijzonder boek met veel anatomiewijsheid en een vermogen om grote bewondering voor onze prachtige botten op te wekken.
“Deze zo diep in ons lichaam liggende verzameling onderling verbonden en aansluitende kristallijne structuren geeft ons kracht en weerbaarheid. […] Kunnen we deze geschenken wel waarderen als we niet even de tijd nemen om een diepere relatie met ze aan te gaan?”
In dit artikel licht ik vijf bijzondere botten en botstructuren uit waar ik met grote verbazing en verwondering over gelezen heb. Belangrijk om te vermelden is dat álle botten natuurlijk bijzonder zijn en jouw aandacht en liefde verdienen. Het is daarom echt aan te raden om over deze verbazingwekkende structuren in je lichaam te lezen waar je waarschijnlijk nog nooit zó diep over na hebt gedacht.
1. De voeten
Al sinds ik leerde over de anatomie van de voet tijdens mijn yogaleraaropleiding ben ik gefascineerd door dit bouwwerk. Een waar anatomisch kunstwerk als je het mij vraagt. De voet bestaat uit maar liefst 26 botten en 33 gewrichten! Daarnaast zijn er 107 gewrichtsbanden en 19 spieren die jou helpen bewegen. Dat zijn ontzettend veel onderdelen op een klein stukje.
De voeten krijgen naar mijn mening veel te weinig liefde. Als onderdeel van het lichaam dat het verste afstaat van de hersenen krijgen ze waarschijnlijk ook van jou de minste aandacht en liefde. Dat terwijl ze je dragen en je overal mee naartoe nemen (tenzij je je voeten niet kunt gebruiken). Ze zijn maar een klein deel van je lichaam terwijl ze het hele lichaam dragen. David Lauterstein deelt:
“Een van de grote mysteries van ons lichaam is dat onze voeten, hoewel die slechts 3 procent van ons lichaamsgewicht uitmaken, 97 procent van dat gewicht kunnen dragen.”
Het klinkt misschien gek maar de voeten zijn ook een soort belangrijk zintuig. De tenen worden door Jeff Rockwell omschreven als “[…] tien antennes die de energie van de aarde in het gehele bindweefselsysteem trekken” hij schrijft verder “[…] de voetzool heeft meer dan 8.000 sensorische zenuwuiteinden per vierkante centimeter”.
Dat is niet alles over de voet: over de afzonderlijke botten in de voet zijn nog veel meer mooie verhalen te lezen in Het geheugenpaleis van onze botten.
2. De knieschijf (patella)
Ik heb de knieschijf altijd al bijzonder gevonden maar dit schijnbaar loszittende schijfje voelde ook altijd wat nutteloos. Niets bleek minder waar. Nooit gedacht dat ik zóveel verwondering zou kunnen krijgen voor dit kleine, ronde, zwevende botje. Een ontzettend belangrijk botje want het is een essentieel onderdeel om te kunnen wandelen. Of lopen soepel gaat hangt helemaal af van de knieschijf. De patella zit niet vast aan een ander bot maar is het grootste botje dat vastzit aan een pees in ons lichaam. Zwevend in een zee van spieren, gewrichtsvloeistof en meer werkt de patella als een hefboom en helpt het de boel in lijn te houden.
“De precieze boodschap van de knieschijf verschilt per individu, maar over het algemeen spreekt hij tot ons over bescherming – een diepere stabiliteit in en rondom de knie, het grootste en ingewikkeldste gewricht van het lichaam.”
3. Het bekken
Het bekken is een kom die een deel van de ingewanden, de blaas en de baarmoeder bij elkaar houdt. Het bekken is echter veel meer. Het is onder andere het centrum van je lichaam: alle onderdelen van je lichaam zijn uiteindelijk verbonden met dit deel. Waar je voeten je staande houden, ‘hangt’ het hele skelet op je bekken.
Het bekken is verder een belangrijk centrum voor je chakra’s. Wanneer we naar de chakraleer kijken zien we dat maar liefst twee chakra’s energetisch in dit bot huizen. Het wortelchakra en het sacraal chakra: twee belangrijke chakra die verbonden zijn met emoties, voortplanting, aarden, creativiteit en je ergens thuis voelen.
Net zoals het sacraal chakra tussen man en vrouw verschillen, is ook de vorm van het bekken anders bij een man dan bij een vrouw. Bij vrouwen is het bekken iets groter en heeft het een andere vorm vanwege het baren van kinderen en bij mannen is het bekken iets kleiner. Dit zorgt ervoor dat mannen vaak wat minder soepel in de heupen zijn wat bijvoorbeeld tot uiting komt tijdens sporten zoals yoga en dansen. Over het baren van kinderen is nog iets bijzonders te zeggen: al sinds mensenheugenis baarden vrouwen kinderen hurkend. Pas sinds Koning Lodewijk IXV van Frankrijk werd het een ‘trend’ om vrouwen liggend te laten bevallen.
Het bekkengebied is verder een echt emotiegebied: emoties komen vaak vast te zitten in de heupen, darmen zijn gevoelig voor emoties en dus ook de chakra’s in dit gebied zijn sterk verbonden met emoties.
Dit is niet alles: er is nog veel meer te ontdekken over deze kom op de helft van je lichaam in Het geheugenpaleis van onze botten.
4. De borstkas
Via het bekken gaan we omhoog naar de kleinste van de twaalf ribben: dit is de rib die verbonden is met het bekken. Vaak gezien als minder belangrijk dan bijvoorbeeld de eerste rib maar tóch een ontzettend belangrijk onderdeel van de borstkas.
Belangrijk om te weten is dat ‘ribbenkast’ het prachtige bouwwerk van de borstkas en haar ribben te kort doet volgens de schrijvers van Het geheugenpaleis van de botten. Het is eigenlijk geen kast:
“Het zijn eerder zeven lichtstralen of zeven golven, want de botten van de ribbenkast stralen vanuit het midden van de borst naar buiten. Deze ribben zijn verbonden met de ribgewrichten die de overgang regelen naar het lichtere en flexibeler kraakbeen. Deze lopen verder naar het midden waar ze via de borstbeengewrichten aanhechten aan het borstbeen.”
Het hart is een onmiskenbaar belangrijk onderdeel van de borstkas. Niet alleen anatomisch gezien, ook figuurlijk en spiritueel. De schrijvers merkten namelijk op dat de wervels in het midden van de borstwervelkolom de vorm van een hartje hebben wat ik een ontzettend leuk feitje vind. Verder huist ook het hartchakra in dit gebied. Het hartchakra staat onder andere voor verbinding en dat is een belangrijk kenmerk voor de borstkas volgens de schrijvers:
“Als we ons laten leiden door angst en ego raken we gepantserd en kunnen we onszelf en anderen moeilijk vergeven. De wervelkolom wordt dan star en geeft niet meer mee. De borstwervelkolom verstart en we komen vast te zitten in een kramp waardoor we betekenisvolle verbindingen met anderen gaan vermijden.”
Hier laten ze zien wat veel spiritueel leraren en oude wijsheid laat zien: de geest beïnvloedt het lichaam. In bepaalde lichaamsgebieden is vaak terug te vinden waar het in de geest ‘fout’ gaat. In de borstkas kun je dus gebrek aan verbinding en grote angst terugvinden.
Jeugdigheid is verder een belangrijk kenmerk van de borstkas en het hartchakra. De schrijvers benadrukken verder bij verschillende botten op allerlei manieren over ‘mythe over ouder worden’ en bij de jeugdige borstkas is dit dan ook een belangrijk onderdeel. Ouder worden zelf heeft vaak niet zoveel invloed op je lichamelijke gezondheid. Wát je denkt over ouder worden wel. Veel mensen denken dat ze stijver en minder mobiel worden, wat uiteindelijk voor hen de waarheid wordt. Dit wordt ‘sensomotorische amnesie’ genoemd:
“[..] een aandoening waarbij de sensomotorische neuronen van de hersenschors die vrijwillige beweging reguleert hun vermogen hebben verloren om bepaalde spieren in het lichaam aan te sturen, of zijn vergeten hoe het moet. De oorzaken zijn: herhaaldelijk verkeerd gebruik van het spierskeletsysteem, ervan uitgaan dat degeneratie de prijs is die we betalen voor ouder worden en een langdurig onvermogen om onszelf en anderen te vergeven.”
5. Het voorhoofdsbeen
Een ander bot waar een chakra huis is het voorhoofdsbeen. In Het geheugenpaleis van onze botten beschrijven David en Jeff verschillende prachtige mythen en bewustzijnstriggerende alinea’s over het voorhoofdsbeen. Dit ogenschijnlijk simpele stukje schedel wordt al sinds mensenheugenis meegenomen in belangrijke teksten en bewonderd.
Het voorhoofdsbeen is het stuk schedel dat boven je ogen zit en loopt tot je kruin. Het voorhoofdsbeen beschermt je hersenen aan de voorkant en draagt de structuren van het hoofd.
In dit gebied huist je derde oog: het chakra voor wijsheid en spirituele gaven. Het vormt daarnaast het dak van je ogen. Volgens Jeff Rockwell wordt het voorhoofdsbeen beschouwt als voordeur naar de wereld. De ogen kijken naar buiten en het derde oog kijkt naar binnen.
Nooit gedacht dat ik zoveel bewondering zou kunnen voelen voor mijn botten! Ik heb ze altijd voornamelijk gezien als dingen die kunnen breken en als het geraamte van mijn lichaam. Het was dan ook een ervaring om dit boek te lezen. Eigenlijk zou iedereen meer boeken over zijn of haar lichaam mogen lezen. Dit geeft zoveel lichaamsbewustzijn en bewondering voor het ‘voertuig van je ziel’. Het lichaam zit zo vernuftig in elkaar en verdient meer aandacht en verwondering. Lezen en filosoferen over je botten is hierin een belangrijke stap. De bewustzijnsoefeningen na elk hoofdstuk in Het geheugenpaleis van onze botten helpen je daarnaast je botten écht te voelen. Dit bewustzijn neem je vervolgens mee in je leven wat zoveel rust en dankbaarheid brengt.
Duik in je lichaam en ontdek je fascinerende botten!
Wat hebben je botten je te vertellen? Kom achter de wijsheid en schoonheid van ons skelet in het poëtische boek ‘Het geheugenpaleis van onze botten’, geschreven door twee lichaamstherapeuten.
Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.
Meridianen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde
Embodied spiritualiteit: leer je lichaam op een spiritueel niveau kennen
Fascia: de belangrijkste verbinder in je lichaam
Hoe luister je écht naar je lichaam? Ellen Meredith geeft handvatten en oefeningen
Luisteren naar en leren van je lichaam met onze boeken