Je kunt je leven helen

Laatste update door Team AnkhHermes op 16 maart 2023

Zodra we onze verantwoordelijkheid nemen over onze gedachten, kunnen we de weg inslaan van verandering en heling. Dat begint altijd met vergeving, stelt Louise Hay. Lees meer over de kracht van 'Je kunt je leven helen'.

Bestel hier Je kunt je leven helen van Louise Hay.

Het basisboek voor holistische gezondheid van Louise Hay: laat oude gedachtepatronen los en creëer je nieuwe werkelijkheid

Van brandwonden tot heupproblemen, van eczeem tot suikerziekte en van een depressie tot een beroerte: achter elke lichamelijke of emotionele ziekte gaat een bepaald gedachtepatroon schuil. Deze veronderstelling vormt de kern van het klassieke en nog altijd populaire werk Je kunt je leven helen, geschreven door Louise Hay.

Het boek verscheen voor het eerst in 1984 in de Verenigde Staten, waar het al snel de bestsellerlijsten bereikte en zijn weg vond naar andere delen van de wereld. Vandaag de dag is het boek een standaardwerk in de alternatieve geneeskunde en wordt het geraadpleegd door iedereen die op een holistische wijze aan zijn of haar gezondheid wil werken.

Verantwoordelijkheid nemen

Omslag van Je kunt je leven helen van Louise HayEen gedachte als veroorzaker van een complexe of ernstige kwaal lijkt in eerste instantie misschien een al te ‘makkelijke’ veronderstelling. Daar is Hay zich terdege van bewust; ze schrijft regelmatig boze of afwerende cliënten te hebben meegemaakt. Maar het zijn juist deze reacties die de theorie lijken te bevestigen en een levend voorbeeld vormen van de oorzaak van het probleem en de weerstand tegen verandering – tegen genezing.

Hay: ‘Vaak als ik een cliënt een oplossing aan de hand doe – een nieuwe manier om naar een probleem te kijken of het vergeven van iemand – raakt zijn kaak gespannen en vouwt hij de armen stijf over elkaar. Soms balt hij zijn vuisten. Er komt weerstand naar boven. Dan weet ik dat we in de roos geschoten hebben en is het duidelijk wat ons te doen staat.’ (p. 67)

Verantwoordelijkheid nemen over je gedachten

Wat is dan precies datgene wat ons te doen staat? Volgens Hay begint het bij je verantwoordelijkheid nemen over je gedachten. We hebben allemaal gedachtepatronen ontwikkeld tijdens onze jeugd als reactie op de omstandigheden en mensen om ons heen.

We leerden wat we moesten denken over onszelf en de wereld, en zijn deze gedachten als realiteit en waarheid gaan zien. Dat kunnen voedende, positieve overtuigingen zijn, maar ook destructieve, beklemmende of beperkende – helaas heeft deze laatste categorie vaak de overhand.

‘Wat we geloven over onszelf en over het leven wordt waar voor ons.’

Een ding hebben al deze gedachten in elk geval gemeen: ze vormen onze huidige ervaringen. ‘Wat we geloven over onszelf en over het leven wordt waar voor ons.’ (p. 20) De boodschap is helder: als we negatieve omstandigheden ervaren – zij het in ons werk, onze thuissfeer, onze relaties of onze gezondheid – is het tijd. Tijd om het verleden los te laten en opnieuw de verantwoordelijkheid voor onze gedachten te nemen.

‘Als je jezelf hoort zeggen: “Iedereen doet altijd zus of zo tegen me”, “Iedereen bekritiseert me”, “Niemand steunt me”, “Iedereen gebruikt me als voetveeg” of “Mensen maken misbruik van me”, dan is dat jouw patroon. Je denkt een gedachte die mensen aantrekt die zich zo gedragen.’ (p. 25)

De diepere oorzaak die door deze theorie schemert, is niet het hébben van (negatieve) gedachten, maar onze identificatie ermee. Ons geloof erin. Uiteindelijk zijn gedachten immers slechts gedachten, zowel de positieve als negatieve, die niets wezenlijks zeggen over onszelf en de wereld. Dat betekent niet dat ze geen impact kunnen hebben; niemand wordt beter van een wereld vol beperkende en negatieve denkpatronen.

Een kritische herziening van ingesleten gedachten is daarom altijd zinvol, maar zodra we de ene ‘waarheid’ inruilen voor de andere, simpelweg omdat die beter voelt, zullen we in dezelfde cirkels door blijven gaan. Er valt daarom iets voor te zeggen om direct naar de wortels van het probleem te gaan, en ons geloof in onze gedachten als waarheden te ontmantelen.

Veroorzakers van ziekte

Omslag van werkboek bij Je kunt je leven helen van Louise Hay

Het werkboek bij Je kunt je leven helen van Louise Hay

Als de vier veroorzakers van de grootste problemen in ons lichaam en ons leven noemt Hay wrok, kritiek, schuldgevoel en angst. Deze gevoelens zijn stuk voor stuk het gevolg van anderen de schuld geven en geen verantwoordelijkheid nemen voor onze ervaringen.

Zo kan diep gekoesterde wrok aan het lichaam gaan vreten en uitmonden in kanker, steeds kritiek leveren leiden tot artrose, schuldgevoelens verschillende soorten pijn veroorzaken en angst resulteren in spanningsgerelateerde aandoeningen zoals kaalheid en maagpijn.

Zodra we beseffen dat wíj degenen zijn die hier verantwoordelijk zijn, kunnen we de weg inslaan van verandering en heling. Dat begint altijd met vergeving, stelt Hay. Zonder vergeving is het onmogelijk om het verleden los te laten. Aan de hand van verschillende oefeningen helpt ze de lezer om dit proces aan te gaan.

Ruimte voor verandering en heling

Op het moment dat we ons bewust zijn van onze gedachten en overtuigingen en inzicht hebben in hoe deze onze huidige ervaringen bepalen, we onze verantwoordelijkheid hiervoor nemen en we het verleden hebben vergeven en losgelaten, ontstaat er ruimte. Ruimte voor nieuwe, liefdevolle gedachten, voor zelfliefde en vertrouwen in het leven. Ruimte voor verandering en heling.

Die omslag vindt niet plaats van de ene op de andere dag; er zal nog vaak weerstand tegen verandering optreden en oude gedachten zullen de kop op blijven steken, soms zonder dat je het doorhebt.

Weerstand herkennen

Hay beschrijft hoe deze weerstand op verschillende manieren tot uiting kan komen: in non-verbale signalen zoals te laat zijn, van onderwerp veranderen, ziek worden, weigeren op te letten, het aangaan of beëindigen van een relatie en voortdurend dingen uitstellen, en in veronderstellingen en overtuigingen zoals ‘Het helpt toch niet’, ‘Mijn geval is anders’, ‘Ik wil ze niet lastig vallen’, ‘Het is te veel werk’, ‘Ik geloof er niet in’, et cetera.

Dit is allemaal angst, relativeert Hay. Laat je niet ontmoedigen. Zie elk moment als een nieuw begin waarin je opnieuw de macht in handen kunt nemen en je bereidheid om te veranderen frisse moed kunt inblazen.

Affirmaties als mantra’s

doosje affirmatiekaarten Je kunt je leven helen van Louise Hay

Doe inspiratie op met de affirmatiekaarten van Louise Hay

Een belangrijk hulpmiddel in het veranderingsproces zijn positieve affirmaties – zinnen die je als een mantra tegen jezelf blijft uitspreken (in gedachten of hardop, misschien zelfs voor de spiegel) net zolang tot ze hun negatieve tegenpool hebben vervangen.

Gedachten zoals Ik wil niet dik zijn, Ik wil deze relatie niet, Ik wil niet ongelukkig zijn, Ik wil niet ziek zijn creëren enkel meer van dat wat je níet wilt, simpelweg doordat je je er veel mee bezighoudt.

Positieve affirmaties van Louise Hay

In plaats daarvan kun je ze vervangen door de positieve affirmaties Ik ben slank, Ik heb een prachtige nieuwe relatie, Ik ben blij en gelukkig en vrij, Ik ben helemaal gezond. Hiermee laat je het negatieve los en richt je je op wat je werkelijk wilt. In het begin voelt dat misschien onnatuurlijk. Het is een kwestie van trainen, zegt Hay.

Herhaal de positieve gedachten minstens 300 tot 400 maal per dag! Zeg ze bijna non-stop, zodat de negatieve rommel en ruis geen kans meer krijgt.

Affirmaties toepassen op gezondheidsproblemen

In het laatste deel van het boek bespreekt Hay hoe de affirmaties toe te passen zijn in je relaties, werk, successen, welvaart en lichamelijke gezondheid. Ze eindigt met een uitvoerige tabel van de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen, hun mogelijke onderliggende oorzaak (het ingesleten gedachtepatroon) en de nieuwe helende gedachte die daarvoor in de plaats mag komen. Enkele voorbeelden:

SymptoomMogelijke oorzaakNieuwe gedachte
Artritis; gewrichtsontstekingOns niet geliefd voelen. Kritiek, rancune.Ik zie met liefde en begrip. Ik bezie al mijn ervaringen in het licht der liefde.
CholesterolVerstopping van de vreugdekanalen. Angst om vreugde toe te laten.Ik besluit nu van het leven te houden. Mijn vreugdekanalen staan wijd open. Het is veilig om te ontvangen.
HoofdpijnZichzelf niet in zijn/haar waarde laten. Zelfkritiek. Angst.Ik houd van mezelf en waardeer mezelf. Ik bezie mezelf en wat ik doe met liefdevolle ogen. Ik ben vrij.
LongproblemenDepressie. Verdriet. Angst om het leven in ons op te nemen. Niet waard zijn volledig te leven.Ik heb het vermogen om de volheid van het leven in mij op te nemen. Liefdevol leef ik het leven volledig.
Rugklachten, laagAngst voor geld. Gebrek aan financiële steun.Ik vertrouw het levensproces. Er wordt altijd gezorgd voor alles wat ik nodig heb. Ik ben veilig.
   

We hoeven niet eerst ziek te worden

Portretfoto van Louise Hay

Louise Hay

Louise Hay was zelf het sprankelende bewijs van haar theorieën. Ze had een moeilijke en pijnlijke jeugd, raakte zichzelf volledig kwijt, verloor al haar eigenwaarde en kreeg uiteindelijk kanker. Deze ziekte was haar wake-up call: ze stelde de noodzakelijke operatie uit en dook diep in haar mentale en emotionele toestand, las alles wat ze in handen kreeg over (zelf)genezing en gezondheid en werkte door elke laag van haar verleden heen. De operatie bleek uiteindelijk niet meer nodig; de kanker was verdwenen.

Om te veranderen hoeven we niet eerst ziek te worden

Natuurlijk is niemand hetzelfde en vraagt elk lichaam, elke geest en elke situatie om een unieke aanpak. Toch kunnen we na het lezen van dit boek de kracht en impact van onze gedachten niet langer ontkennen. Om te veranderen hoeven we niet eerst ernstig ziek te worden. We kunnen vandaag beginnen, op dit moment, en zien hoe omstandigheden zich gaan spiegelen aan onze steeds liefdevollere innerlijke wereld.

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben,
is alles volmaakt, heel en compleet.
Mijn leven is altijd nieuw.
Elk moment is nieuw en fris en sprankelend.
Ik gebruik affirmaties om te creëren wat ik wil.
Dit is een nieuwe dag. Ik ben een nieuwe mij.
Ik denk anders. Ik praat anders.
Ik gedraag me anders.
Mensen benaderen mij anders.
Mijn nieuwe wereld is een weerspiegeling
van mijn nieuwe denken.
Het doet me veel plezier om nieuwe zaadjes te planten,
want ik weet dat deze zaadjes
zullen uitgroeien tot nieuwe ervaringen.
Alles is goed in mijn wereld. (p. 101)


Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

‘Je kunt je leven helen’ is hét basisboek voor een gelukkiger leven. De liefdevolle inzichten van bestsellerauteur Louise Hay helpen jou jezelf beter te leren kennen. Gun jezelf dit mooie boek!

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de marketingassistent en de hoofdredacteur van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

De 10 beste spirituele boeken van 2020
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *