Embodied spiritualiteit: leer je lichaam op een spiritueel niveau kennen

Laatste update door Lisa Ensing op 20 februari 2023

Wil je je bewuster worden van je lichaam en voelen wat het je te vertellen heeft? Met embodied spiritualiteit leer je luisteren naar de wijsheid van het lichaam.

We hebben onszelf het leven uit getraind naar een toestand die minder levendig is.’

Hoe vaak leef jij echt in je lichaam? Heb je de neiging om een beetje te zweven, meer in je hoofd te leven en niet in het nu te leven? Was je antwoord ‘af en toe’, ‘soms’ of ‘vaak’? Maak je geen zorgen: je bent niet de enige.

Spiritualiteit is vaak een ‘hoofd’-ding. ‘Identificeer je niet met je lichaam’ en ‘onthecht je van je lichaam’ zijn bekende spirituele boodschappen. Of spiritualiteit wordt per ongeluk een ‘hoofd’-ding wanneer we het lichaam vergeten mee te nemen in de spirituele reis.

Spiritueel leraar Susan Aposhyan pleit voor een andere aanpak, namelijk die van embodied spiritualiteit of belichaamde spiritualiteit. De geest, de ziel én het lichaam. Het lichaam mag weer gezien (en gevoeld!) worden als méér dan een voertuig van de ziel. Meer dan iets wat soms lastig en ziek is. Meer dan een ding waar je in leeft. Het mag geïntegreerd worden in je spirituele leven.

Wat is embodied spiritualiteit (of belichaamde spiritualiteit)? Susan legt het uit:

‘Belichaamde spiritualiteit is een benadering van het leven die zegt dat hoe vertrouwder we raken met de diverse aspecten en lagen van ons leven als lichamelijk wezen, des te meer verbonden en betrokken we zullen zijn met anderen en met de wereld van al onze innerlijke en uiterlijke ervaringen.’

Belichaamde spiritualiteit laat zich op allerlei manieren zien: mindfulness, meditatie, centrerend gebed, yoga, soefisme, ecodharma en methoden die op het hart gericht zijn.

Susan Aposhyan

Wanneer je belichaamde spiritualiteit toepast in je leven voel je bewust de vrije stroom van sensaties, emotie en gedrag door je lichaam stromen in plaats van het voelen uit te schakelen. Praktisch gezien betekent dit dat alles wat zich voordoet in je lichaam organisch tot uitdrukking mag komen in je gedrag.

Leidt dit uiteindelijk tot chaos? Niet echt volgens Susan.

Die angst voor chaos is een van de redenen waarom we onszelf beperken en inhouden. Echte belichaming is voor bijna iedereen in de westerse wereld een probleem. We horen het cliché vaak: ‘onze huidige maatschappij gaat te snel, we leven te veel in ons hoofd en ervaren te veel prikkels’. Dit is zo, maar een ander probleem van onze maatschappij is dat we geconditioneerd zijn om braaf te zijn.

We hebben ónszelf geconditioneerd om braaf te zijn: om niet te bewegen wanneer ons lichaam dit wil, om te ademen op een manier die niet bij het lichaam past en om emoties niet te voelen. Denk maar aan iets simpels als lachen of huilen inhouden. Dit klinkt misschien onschuldig maar volgens Susan ‘sijpelt dit uiteindelijk door in je algehele fysiologie: in onze spieren, hartfunctie, hersenfunctie, vertering – in alle celfuncties. Ze beïnvloeden zelfs onze genetische expressie. We raken er in onze fysiologie aan gewend. Dat is de ingewikkelde training van de ‘beschaafde’ mensheid. We hebben onszelf enigszins het leven uit getraind naar een toestand die minder levendig is.’

Hoe jammer is het om niet volledig te leven, om je lichaam en jezelf te onderdrukken? Waarom zou je voor iemand anders een beschaafde versie van jezelf voorschotelen als je lichaam daardoor lijdt? Hoe fijn zou het zijn om voluit te lachen wanneer je dit voelt opkomen, om te huilen wanneer je je ziel wil reinigen van verdriet en om de wijsheid van je emoties te ervaren?

Basisprincipes van embodied spiritualiteit

Embodiment is wijs en wild.

Susan Aposhyan

Hoe wakker je de vrije stroom in je lichaam aan? Embodied spiritualiteit kan je hierbij helpen. Susan Aposhyan heeft haar methode geperfectioneerd na tientallen jaren van studie en onderzoek. Van religies tot neurowetenschap en van spiritualiteit tot kunst en anatomie: ze heeft vele stromingen bestudeerd en haar eigen methode ontwikkeld. Gelukkig voor ons heeft ze het beste van het beste beschreven in haar boek Embodied spiritualiteit.

Embodied spiritualiteit bestaat uit 4 stappen:

1. Open je hart.

2. Voel je lichaam.

3. Laat je raken door dat wat je in je hart en lichaam ontdekt.

4. Ontdek hoe je hart, je lichaam en de wereld elk moment opnieuw in elkaar overgaan.

Oftewel: we beginnen daar waar we zijn zoals we zijn met wat er ook op dit moment in het lichaam opkomt.

Deze stappen zijn onderling met elkaar verweven en hebben een spiraalvormig karakter. ‘Als we werkelijk ons hart willen openen kunnen we beginnen met het mindful voelen van ons lichaam; als we ons lichaam steeds vollediger beginnen te voelen, kunnen we erop vertrouwen dat ons lichaam meer zal kunnen uitdrukken.’

Wat heb jij aan embodied spiritualiteit?

‘Hoe meer we ons bekwamen in belichaming, des te meer we geneigd zijn tot compassie voor, verbinding met en oog voor de wereld om ons heen. Dit wederzijds ontvouwen van innerlijke bewustwording en uiterlijke expressie is de sleutel tot het begrijpen van de verbinding tussen belichaming en spiritualiteit.’

  • Minder gedachten en moeiteloos meditatief leven

Heb je tijdens het mediteren last van gedachtes die maar door je hoofd blijven razen? En heb je daar ook last van wanneer je niet aan het mediteren bent? Dan kan het zo zijn dat de frontale kwab van je brein de leiding heeft. Dit is het rationele gedeelte van je brein.

Wanneer dit gedeelte de leiding heeft, komen boodschappen van je ziel en intuïtie minder goed door en heb je waarschijnlijk last van angst en stress. Voor de frontale kwab draait alles om logica en analyse.

Wanneer je belichaming toepast in je leven, je hart de leiding geeft en goed voor je lichaam zorgt, kan je geest (en je frontale kwab) ontspannen. Een wonderbaarlijk effect is dat je gedachten vanzelf verminderen. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen: hoe meer je je bewust bent van de sensaties in je lichaam, hoe minder je denkt. 

  • Beslissingen in lijn met je zijn

Wanneer je rationele brein de macht heeft over je leven, dan zal je niet snel vanuit je levensmissie/zielsmissie leven. Je leeft minder in de flow en probeert waarschijnlijk dingen te forceren. Het leven stroomt niet en het voelt alsof je vast zit.

Het rationele brein als ‘baas’ is een echte micromanager en soms zelfs een dictator. We neigen er dan naar informatie te negeren wanneer deze in tegenspraak is met dit gedeelte van het brein. Je weet waarschijnlijk wel hoe het voelt als het rationele brein ergens niet mee eens is of vindt dat iets nú gedaan moet worden. Het wordt obsessief en weet van geen ophouden zolang we niet aan de eisen hebben voldaan.

Het hart is een ontspannen ‘baas’ en weet precies waar het naartoe wil. Het trekt niet luidruchtig de aandacht. Wanneer je met embodied spiritualiteit bezig bent, geef je het hart de leiding en fungeert het rationele brein als adviseur. Dit is de perfecte verhouding: de beste beslissingen zijn namelijk soms niet rationeel te onderbouwen. Een ander gevolg van deze dynamiek is dat je beslissingen dan meer in lijn zijn met je hele zijn.

  • Oude pijn en vastzittende lichamelijke klachten oplossen

Oude patronen, emoties en trauma’s blijven vaak vastzitten in het lichaam en kunnen voor problemen zorgen. Onderdrukte emoties en het onderdrukken van je authentieke zelf zijn belangrijke oorzaken van lichamelijke klachten. Wanneer je dankzij embodied spiritualiteit je gevoelens, emoties en sensaties vrij laat stromen zorg je voor zo minder nieuwe blokkades.

Wist je dat je dankzij deze methode ook oude patronen kunt bevrijden?

Susan schrijft: ‘Ik heb gezien dat belichamingsoefeningen mensen helpen bij het genezen van hun fysieke klachten, het oplossen van oude, diep ingebedde emotionele patronen, het zichzelf bevrijden van de tirannie van trauma en het uitstralen van veel meer vriendelijkheid en leiderschap. Bovendien heb ik dit allemaal zelf ervaren. Ik ben een bescheidener, vriendelijker en optimistischer mens geworden. Natuurlijk zijn er geen garanties en zal de weg vol hobbels en kuilen zijn, maar als we belichaming open en volwassen benaderen lijkt het erop dat het oneindig loont om ons erin te verdiepen.’

Uiteindelijk moeten we feitelijk alle oude patronen die in ons lichaam zijn verankerd opgraven, erkennen, tot uitdrukking brengen en opruimen. Deze patronen, die ons veilig in leven hebben gehouden toen ze ontstonden, blijven vaak nog lang nadat ze hun dienst bewezen hebben aanwezig.

Susan Aposhyan
  • Wijsheid van emoties ervaren

Het beste én goedkoopste (lees: gratis) kompas voor een gelukkig leven zit in je! Het zijn je emoties…

Het menselijk brein is een wonderbaarlijke biologische computer: het kan niet alleen kiezen óf een emotie geuit wordt maar ook hóé de emotie geuit wordt. Je creëert vervolgens je persoonlijkheid door te oefenen welke emoties je uit en welke je onderdrukt. Na vele jaren oefenen onderdruk je waarschijnlijk veel belangrijke emoties omdat je jezelf onbewust geconditioneerd hebt om deze emoties te onderdrukken. De persoonlijkheid die je daardoor onbewust hebt gecreëerd heeft vervolgens weer effect op je lichaam. Je lichaam is namelijk de klei die wordt gevormd door deze gewoontes en de geconditioneerde ideeën over jezelf.

Wanneer je bewust leeft in het moment door bijvoorbeeld belichaamde spiritualiteit toe te passen in je leven, kom je in contact met wat je echt voelt en denkt. Zo herken je na een tijdje je patronen en je overtuigingen over wie je bent. Je kunt dan ook de wijsheid van je emoties ontvangen en ontrafelen.

Emoties zijn je kompas naar een relaxter leven. Wanneer je je emoties transformeert, geven ze je een schat aan informatie. Je kunt beter onderscheiden wat je écht waarneemt in plaats van vast komen te zitten in mentale constructies of projecties die uit het verleden gevormd zijn. Als je geen helderheid hebt over wat je zelf precies ervaart, projecteer je de aspecten van jezelf waar je niet bewust van bent op anderen met alle gevolgen van dien.

Het klinkt simpel maar als je opgegroeid bent in de westerse cultuur dan mag je flink oefenen om de wijsheid van emoties te ontrafelen. De wijsheid zit namelijk goed verstopt.

Tijd om aan de slag te gaan!

Dit boek is onmisbaar voor iedereen die optimaal gebruik wil maken van het ‘voertuig’ waar we ons hele leven in verblijven: het lichaam. Het lichaam is een enorm intelligent organisme wat je veel wijsheid kan influisteren, als je maar weet hoe je moet luisteren.

Ook als al veel kennis hebt van belichaamde spiritualiteit (yoga, reiki, meditatie, enzovoorts), lesgeeft of behandelingen geeft op het gebied van spiritualiteit is dit boek een echte aanrader. Het neemt je namelijk mee op een reis langs onbekende kennis en verborgen schatten.

Als yogadocent die boeken over spiritualiteit verslindt, vond ik dit boek een fijne herinnering om weer volledig het lichaam te bewonen. Het gaf me veel nieuwe kennis ondanks dat ik al jaren aan yoga doe en al veel over spiritualiteit gelezen heb.


Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Leer je lichaam te ervaren als bron van kennis en spirituele groei in ‘Embodied spiritualiteit’ van Susan Aposhyan.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Lisa Ensing

Lees ook

Laat je bedwelmen door de spirituele poëzie van Hafiz
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *