Leer meer over je ziel en bewustzijn met de klassieker Seth spreekt

Laatste update door Fabienne Peters op 10 mei 2024

Wil je meer leren over bewustzijn, vorige levens, God en de multidimensionale persoonlijkheid? Lees dan Seth spreekt van Jane Roberts.

Als je de reikwijdte van bewustzijn tot in de puntjes wilt leren kennen, lees dan Seth spreekt. In dit boek vertelt de niet-fysieke entiteit, ook wel ‘energiebewustzijnspersoonlijkheid’ Seth over zijn ervaringen als ziel door dimensies heen.

Door zijn gedetailleerde beschrijvingen van wat de ziel is, biedt hij de lezer een nieuw perspectief. Hoe deze niet-fysieke gedaante zich hoorbaar maakt? Via medium Jane Roberts. Haar echtgenoot Rob maakt aantekeningen van wat Seth zegt.

Seth spreekt is een New Age klassieker uit het jaar 1979. In 2022 is het boek herzien en herdrukt. Gelukkig is de ziel tijdloos, sterker nog: voor de ziel is tijd helemaal geen begrip.

Seth spreekt neemt de lezer mee langs vorige levens, het ervaren van doodgaan en geboren worden, stadia van bewustzijn, God en de multidimensionale persoonlijkheid. Kortom: riemen vast en laat verder alles los tijdens het lezen van Seth spreekt.

‘Ik hoop […] je mee te nemen op een rondreis door alle lagen van werkelijkheid die tot je beschikking staan en door de dimensies van je eigen psychologische structuur – om hele terreinen van je eigen bewustzijn, waarvan je je betrekkelijk onbewust bent, open te leggen.’

Iedereen multidimensionaal

Seth valt met de deur in huis. Wat je ziet, ben je zelf, zegt hij. Ieder schept zijn eigen realiteit. Dooddoener, ben je misschien geneigd te denken. Maar Seth gaat verder. Fysieke wezens zien hun lichaam als leidraad, houvast, als bron van alles. Als begin en als einde. Maar dat is het niet, volgens Seth.

‘Je bent geen waardeloos brok materie en je bewustzijn zal niet in rook opgaan.’

In het onbewuste weten we dit allemaal, maar we vinden het lastig er de focus op te leggen. Iedere fysiek aanwezige is multidimensionaal. Dit kun je ontkennen door gedurende je hele leven je kop in het zand te steken, maar uitvlakken kun je het feit niet. Het fysieke bestaan is erop gericht alles lineair te ervaren, legt Seth uit.

Ook taal is lineair en daarom in feite niet geschikt voor het overbrengen van multidimensionale voorvallen en ervaringen. Ons vasthouden aan taal, tijd en lichaam houdt de gerichtheid op persoonlijkheid in plaats van ziel in stand.  

Blijven spoken

Op deze afbeelding is het omslag van 'Seht spreekt' te zien. De afbeelding op het omslag is een wolkendek in pasteltinten. Boven aan het omslag is de naam van de auteur, Jane Roberts, in witte letters te zien. In het midden staat in blauwe letters 'Seth spreekt'. 
Onderaan is in witte letters de subtitel te lezen, namelijk: 'De eeuwige waarde van de ziel'.
Seth spreekt van Jane Roberts

Fysiek of niet-fysiek; iedereen is in staat verschillende vormen tegelijk aan te nemen. ‘Je fysieke vorm kan slapend op het bed liggen, terwijl je bewustzijn in een droomvorm naar verre plaatsen reist.

Tegelijkertijd kun je een ‘gedachtevorm’ van jezelf creëren, in ieder opzicht identiek, en deze kan in de kamer van je vriend verschijnen zonder dat jij je daarvan bewust bent.’

Als je nu denkt: dit gaat mijn pet te boven, weet dan dat dit pas een tipje van Seths sluier is. Hij legt uit dat niet-fysieke aanwezigheden vrijer zijn in van vorm veranderen dan diegenen met een lichaam. Hoe dat komt? Omdat ze zich continu bewust zijn van de rekbaarheid van bewustzijn.

Dat geldt zeker niet voor alle niet-fysieken, vertelt Seth later in het boek. Sommige blijven ‘spoken’ ofwel vasthouden aan de plek waar ze lang hebben geleefd en negeren hun multidimensionaliteit net zo fanatiek als hun in materie gemanifesteerde collega’s dat doen.

Meer dan bewustzijn

Seth maakt duidelijk dat eendimensionaliteit niet bestaat. Vanuit geen enkel perspectief. Je kunt jezelf eendimensionaliteit voorhouden door oogkleppen op te doen, maar het bestaat niet echt.

‘Als je aankomt of opduikt in het fysieke leven ben je geen onbeschreven blad, maar ben je al uitgerust met een geheugenbank die iedere computer overtreft.’

Je komt niet zozeer op aarde met een missie, maar met een waarnemingsfocus, volgens Seth. Bijvoorbeeld: fysieke grenzen leren kennen. Of: ontdekken wat vrijheid is.

Alles in jouw fysieke bestaan zul je door die bril bekijken en ervaren. De focus geeft je richting, maar betekent niet dat je niet in staat bent een multidimensionale bril op te zetten.

‘Op mijn bestaansniveau ben ik me eenvoudig bewust van het feit dat ik niet mijn bewustzijn ben. Mijn bewustzijn is een attribuut door mij te gebruiken. Dit geldt voor iedereen, zelfs al is de kennis verborgen. Dus de ziel of het wezen is meer dan bewustzijn.’

Meerdere levens tegelijk

De momenten waarop Seth spreekt, worden in het boek ‘zittingen’ genoemd. Opvallend is dat deze heel secuur aan tijd worden gebonden. Bijvoorbeeld: “Zitting 521, 30 maart 1970, maandagavond, 21:08 uur”.

En dat terwijl tijd volgens Seth onze grootste illusie is. Tijd bestaat niet. Het leven lineair ervaren, is simpelweg niet mogelijk, zegt hij. Maar we doen wel ontzettend ons best om aan tijd vast te houden.

Interessant in dit licht is natuurlijk reïncarnatie; een onderwerp dat in Seth Spreekt onverdeelde aandacht krijgt. ‘Je begrijpt je eigen multidimensionaliteit niet, waardoor het vreemd of ongelooflijk lijkt als ik je vertel dat je vele levens tegelijk leeft. Je kunt je moeilijk voorstellen dat je op meer plaatsen tegelijk bent, laat staan in meer tijdperken.’

Je werkt geen thema uit als gevolg van een vorig leven, je werkt een thema uit in meerdere levens tegelijk. En met je multidimensionaliteit kun je inzoomen en ervaren vanuit een bepaald perspectief, een bepaald leven.

Tussen waken en dromen

Een ander fascinerend onderwerp dat Seth aankaart, is slaap. Doordat wij door de komst van elektriciteit zelf kunnen kiezen wanneer we het licht uitdoen, is ons slaapritme veranderd. In plaats van twee of drie slaapcycli met tussendoor wakkere momenten, slapen de meeste mensen aan een stuk door.

‘Je hebt je bewustzijn erop getraind bepaalde patronen te volgen die niet altijd natuurlijk zijn; deze patronen vergroten het gevoel van vervreemding tussen het wakend en het dromend zelf.’

Voor mensen die ernstig ziek zijn, vormt het terugkeren in het lichaam na een lange nacht slaap – al of niet met slaapmedicatie – een te grote spanning. Dit kan voor desoriëntatie en paniek zorgen. Het laatste wat je wilt in ernstig zieke toestand.

Seth: ‘Vele ziekten worden eenvoudig veroorzaakt door deze scheiding van het zelf, deze lange periode van lichamelijke passiviteit en het speciale gericht zijn op de werkelijkheid van óf het waken óf het dromen.’

De dood is er al

Slaap vormt een brug naar de dood. Definitief doodgaan, doe je aan het einde van je leven. Maar je leven behelst een knipperlichtrelatie van leven en dood zijn, volgens Seth. ‘Het lichaam dat je tien jaar geleden had, mijn lieve lezers, is dood.’

Met dit citaat verwijst hij naar de afstervende cellen en organismen. Het definitieve sterven ervaar je net als de rest van je leven in eerste instantie vanuit jouw perspectief. Ben je overtuigd van de hemel? Dan kan dat in eerste instantie zijn wat je ziet, maar dat beeld verdwijnt snel.

‘De omgevingen [na de dood] bestaan, ongezien door jou, te midden van de fysieke wereld die je kent. Je waarnemingsmechanisme staat je eenvoudig niet toe op hun bereik af te stemmen.’ Leven en dood zijn in wezen dus veel minder van elkaar gescheiden dan we doorgaans denken.

Onderga de magische essentie

Seth spreekt is niet geschikt om doorheen te bladeren. Het is het best te vergelijken met een filosofisch meesterwerk en vergt behoorlijke focus en toewijding van de lezer. Maar dat je van dit boek zult leren, staat vast.

Er is geen zin overbodig, elke regel biedt informatie die je nog niet had. Het is geen boek dat je in een ruk uitleest, het vraagt om herlezen, ervaren en weer lezen. En steeds een beetje wijzer en vooral bewuster worden.

‘Vergeet het kruiperig zelf dat jullie soms ook zijn en denk in plaats daarvan aan de magische essentie van je eigen wezen, dat tintelt tot in je vingertoppen. Dat is de realiteit waarnaar jullie op zoek zijn. Onderga haar totaal.’


Seth spreekt

Seth spreekt

In ‘Seth spreekt’ channelt Jane Roberts de entiteit Seth en geeft vele waardevolle inzichten over het enorme potentieel van het menselijk bewustzijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Fabienne Peters

Schrijver die zich bezighoudt met zingeving, literatuur en theater, dat ben ik: Fabienne Peters. Mijn streven? Op zoveel mogelijk plekken artikelen en verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Die geen dagelijkse kost zijn, maar wel leven. Onderwerpen die raken en die net een beetje verder gaan; daarover schrijf ik. Vanuit mijn tekstbureau FAABL Blogs & Verhalen schrijf ik naast artikelen en recensies over zingeving ook verhalen en theaterteksten.

Lees ook

Ben jij een oude ziel? Ainslie MacLeod biedt handvatten en herkenning met zijn boek
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *