De I Tjing stap voor stap: het belang van intuïtie

Laatste update door Team AnkhHermes op 9 april 2024

Wat is de I Tjing en hoe werkt het orakel? Harmen Mesker legt het uit en benadrukt de rol van je intuïtie.

Als je werkt met een orakel als de I Tjing, het oude Chinese Boek der Veranderingen, dan is intuïtie een prettig hulpmiddel. Je kunt orakels gebruiken of raadplegen zonder intuïtie, maar als puntje bij paaltje komt, komen de werkelijke antwoorden via andere wegen dan de rechtlijnige ratio.

Toch heb ik lange tijd moeite gehad met het woord ‘intuïtie’. Ik vond dat het te vaak werd gebruikt om een besluit of mening er door te drukken of om een discussie helemaal dood te slaan: ‘Mijn intuïtie vertelt me dat.’ Daar kan je niet veel tegen inbrengen.

Wat intuïtie nu precies was, wist ik niet. Dus toen mij een paar jaar terug werd gevraagd om een lezing te geven over de I Tjing en intuïtie, had ik een probleem: wat zou ik in hemelsnaam kunnen vertellen over een onderwerp waarmee ik op gespannen voet stond?

Het Chinese begrip van ‘intuïtie’

Ik ging mij verdiepen in het Chinese begrip van ‘intuïtie’. Als je intuïtie in het oude China wilt onderzoeken, kom je al snel terecht bij het werk van Wang Yangming (1472-1529). Wang schreef heel zinnige dingen over liangzhi, wat wij tegenwoordig vertalen als ‘intuïtie’, maar wat letterlijk betekent ‘kennis van het goede’. Wang zei,

Je intuïtieve kennis van het goede is de basis van jouw eigen normen. Je gedachten kunnen alle kanten op gaan, maar je intuïtieve kennis weet dat iets goed is als het goed is en dat iets slecht is als het slecht is. Niets blijft er voor verborgen. Probeer het niet te misleiden maar volg het oprecht en natuurlijk in je handel en wandel. Dan blijft het goede en verdwijnt het slechte.

Intuïtie leidt altijd tot dat wat wezenlijk goed is, zei Wang Yangming. En ieder mens heeft het. Maar niet alleen mensen hebben het:

De Intuïtieve Kennis van de mens is hetzelfde als de Ware Kennis van planten, bomen, aarde en stenen.

De natuur heeft zhenzhi, ‘ware kennis’, en de mens heeft ‘intuïtieve kennis’, maar in essentie zijn die hetzelfde. Ware kennis is het ware weten zonder enig gebruik van intelligentie.

Intuïtie is overal

Intuïtie zit niet alleen in jou, maar ook in je omgeving – in alles. Dit besef raakte een snaar, want het was heel herkenbaar. De oude Chinezen gebruikten hun omgeving voor het verkrijgen van antwoorden en inzicht over problemen en dilemma’s waar ze mee worstelden.

Voortekenen en andere ‘toevallige’ gebeurtenissen waren niet meer dan een uiting van intuïtie waar je gebruik van kunt maken wanneer je maar wilt. Intuïtie is niet iets wat op zichzelf staat: het heeft een verbinding nodig met jou, je omgeving, een gebeurtenis, of een handeling.

Als je die verbinding hebt ervaren, dan kan je intuïtie toepassen waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft niet te wachten tot het spontaan komt, het is niet een kwestie van ‘het is er of het is er niet’ want het is er altijd.

Werkelijk alles kan gebruikt worden om contact te maken met je intuïtie: ‘Hemel en aarde zouden zonder de intuïtieve kennis van de mens geen hemel en aarde zijn. Hemel, aarde, alle dingen en de mens zijn in beginsel één lichaam,’ zei Wang Yangming.

Als je door intuïtie weet hoe de dingen zijn, hoe je situatie in elkaar steekt en wat je moet doen, moet je er ook naar handelen: ‘Weten en handelen zijn één.’

Toeval of intuïtie?

Toen ik vervolgens in Wang z’n werk las, “Intuïtieve Kennis, dat is de I Tjing”, was voor mij de cirkel rond. Ik wist wat ik ging vertellen in mijn lezing. Maar ik wist meer: ik wist dat intuïtie niet iets is wat uitsluitend uit jezelf moest komen. Intuïtie is overal, en dat wat wij ‘toeval’ noemen is een uitnodiging om je intuïtie te ervaren en toe te passen.

Vorige maand liep ik over een parkeerplaats en viel mijn oog op een Duits kenteken. De nummers bleken een prachtig antwoord van de I Tjing te bevatten. Daar hoefde ik niet over na te denken – ik wist het, zonder twijfel. Want zo werkt dat met intuïtie.

Iemand vroeg me eens of ik met de I Tjing een zoekgeraakt boek terug kon vinden. Toen ik het antwoord van de I Tjing zag in de vorm van een hexagram, toen was mijn eerste (intuïtieve) gedachte: ‘Ik zie er een stapel boeken in!’ En inderdaad bleek het bewuste boek verstopt te zitten tussen een stapel boeken.

De I Tjing stap voor stap doorlopen

De I Tjing is een prachtig hulpmiddel voor het ervaren van je intuïtie. In mijn nieuwe boek De I Tjing stap voor stap vertel ik je hoe je dit Chinese wijsheidsboek kunt leren gebruiken.

Intuïtie is niet een bekwaamheid, het is geen competentie – je hebt het én je vindt het. Overal. De wereld staat je hiermee tot je dienst. Wat wil je nog meer?


De I Tjing stap voor stap

De I Tjing stap voor stap

De I Tjing stap voor stap van Harmen Mesker ontsluiert de beginselen van dit eeuwenoude Chinese orakelboek en leert je hoe je adviezen van het boek in je leven kunt toepassen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 19,50

Bestellen

I Tjing

I Tjing

De I Tjing, de bron van het taoïsme en confucianisme, een van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur, is het eeuwenoude Boek der Veranderingen, afkomstig uit het oude China.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 37,50 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen over de I Tjing?

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Wat wij van aartsengelen kunnen leren
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *