De spirituele uitgeverij van Nederland

Last van pijn door vastzittende emoties? Saskia de Bruin vertelt hoe je emotioneel in beweging komt

Laatste update door Anouschka van Wettum op 8 juli 2021

In deze video vertelt Saskia de Bruin over chronische pijn die veroorzaakt wordt door vastzittende emoties en hoe je ze weer los kunt maken.

“Zodra je die beweging, dat uiten van die emotie, weer mogelijk kan maken, dan is die verstoring opgelost. En dan kunnen je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen”, vertelt Saskia de Bruin.

Saskia de Bruin had 25 jaar lang last van chronische pijn en zocht noodgedwongen naar antwoorden en oplossingen. Ze ontdekte dat vastzittende emoties de bron van haar pijn waren en zocht naar manieren om emotioneel weer in beweging te komen. Daar schreef ze Weg van de pijn over, een waardevol boek vol inzichten en vele oefeningen om aan de slag te gaan. Daarna onderzocht ze met voormalig neuroloog Marten Klaver de wetenschap achter deze klachten. SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Welke manieren zijn er om emotioneel in beweging te komen? Wat zijn dan die klachten? Saskia de Bruin vertelt erover in deze video, of je kunt de transcriptie eronder lezen.

Saskia de Bruin: “Ik heb 25 jaar ongeveer chronische pijn gehad aan mijn nek en mijn schouders. Het is  noodgedwongen, de zoektocht van wat is er met me aan de hand? Wat heb ik? Het heeft heel lang geduurd voordat ik een aanknopingspunt vond.

Uit onderzoek blijkt wel dat zo’n 60, 70 procent van de klachten waar mensen mee bij de huisarts komen, heel goed SOLK klachten kunnen zijn. En dan gaat het over rugpijn, over een schouder die als maar zeer doet, over hoofdpijn, over migraine en over vermoeidheid, over burnout, over duizeligheid, over piepen in je oren.

Scheiding tussen lichaam en geest in de zorg

Dat heeft heel erg te maken met de scheiding tussen lichaam en geest, waar we gewoon nog steeds in gevangen zitten, een beetje in dat narratief.

En dat zie je ook gewoon in hoe we onze zorg georganiseerd hebben. Want je kan eigenlijk niet een diagnose behandelen die lichamelijke en geestelijke zorg nodig heeft. Dat kun je niet declareren.

Wat je nodig hebt is, denk ik, een behandelaar die heel erg op zijn gemak is met emoties. En dat is in de medische wereld heel lastig.

Emoties willen ons in beweging zetten

Onze emoties, die willen ons in beweging zetten. En als we die emoties verstilen, stilhouden, opsluiten, dan kan die beweging niet ontstaan. En die beweging is soms een actie, een grens aangeven, of iets uiten. Maar dat kan ook letterlijk een beweging zijn, dat de tranen over je wangen rollen, of dat je geluid maakt. Dus die wil er uit, geuit worden. Of vorm krijgen door tekenen, door schrijven. Als je die beweging verstilt, dan gaat die emotie en dat is heel neurologisch goed te verklaren, die gaat die functies die in datzelfde gebied in je hersenen worden aangestuurd, gaat die die functies verstoren.

En dat kan zijn dat je dan moe wordt, of pijn krijgt, of duizelig of depressief wordt. Allerlei functies kan het gaan verstoren.

Dus zodra je die beweging, dat uiten van die emotie, weer mogelijk kan maken, dan is die verstoring opgelost. En dan gaan die klachten, kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Verschillende manieren om emotioneel in beweging te komen

Ik denk niet dat er één juiste ingang is. Sommige mensen helpt het om te lezen over hoe dit patroon in elkaar zit. Die hebben het nodig om het eerst te begrijpen. Die beginnen meer met het cognitieve en pas als ze het begrijpen en helder hebben, dan kunnen ze een ingang zoeken naar die emoties.

Anderen hebben het nodig om iets heel lichamelijks te doen, te bewegen, te dansen, iets met lichaams gewaar zijn te doen. En weer anderen hebben het nodig om creatieve ingang te zoeken, te schrijven, stem werk te doen. Of emotionele ingang.

Je hebt heel veel impressies, doen we op. Maar er is ook expressie nodig. In depressie zit ook het woord “pressie”, dat je het niet uit kan drukken.

En misschien zijn SOLK klachten soms ook een soort fysieke depressie. Dat je letterlijk ziek bent van het binnenhouden, van wat je binnenin aantreft.”

Saskia de Bruin

Videoportret door: Video’s met Hart en Ziel www.marjoy.nl


Weg van de pijn

Weg van de pijn is ook beschikbaar als e-book.

Bestellen

SOLK

Solk is ook beschikbaar als e-book.

Bestellen
Anouschka van Wettum

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.

Lees ook

Manifestatie van de scheppende bron van liefde: Willem Glaudemans vertelt over zijn Biblos-serie
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *