Weg van de pijn

De mind-body-connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen.

Weg van de pijn - cover
Weg van de pijn - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

In ‘Weg van de pijn, de mind-body connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen’ laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten.

In ‘Weg van de pijn, de mind-body connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen’ laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten. Veel mensen lijden aan chronische en vaak onverklaarbare pijn. Velen gaan langs bij doktoren maar komen niet verder. Al snel volgt dan het alternatieve circuit. Wanneer beide niet blijken te werken eindigt de zoektocht vaak bij berusting. In 'Weg van de pijn, de mind-body connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen' laat Saskia de Bruin zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, heling het gevolg kan zijn.

Lees meer ➔

In ‘Weg van de pijn, de mind-body connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen’ laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten. Veel mensen lijden aan chronische en vaak onverklaarbare pijn. Velen gaan langs bij doktoren maar komen niet verder. Al snel volgt dan het alternatieve circuit. Wanneer beide niet blijken te werken eindigt de zoektocht vaak bij berusting. In 'Weg van de pijn, de mind-body connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen' laat Saskia de Bruin zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, heling het gevolg kan zijn.

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud
Over

Saskia de Bruin

Saskia de Bruin

Saskia de Bruin is eigenaar en oprichter van De GeluksOnderneming. Ze begeleidt mensen in hun zoektocht naar een creatief, bezield en liefdevol leven. Ze houdt zich bezig met biodanza, ontspanning door middel van lichaamsgewaarzijn, mindfulness, dance for health en ze geeft regelmatig schrijfworkshops. 

Ze schreef diverse boeken, waaronder 'Weg van de pijn' en 'SOLK' In deze boeken laat ze zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Ook wel SOLK genoemd: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020214895
 • Pagina's: 192 pagina's

Wat vinden anderen van Weg van de pijn van Saskia de Bruin?

Wat heb je te verliezen (behalve je klachten)?

 • René Kars
 • 19/08/2020

Saskia de Bruin deelt met de lezer, op een heel open manier, haar eigen persoonlijke (lange) weg die ze heeft afgelegd om haar pijnklachten te ...

Lees recensie

Saskia de Bruin deelt met de lezer, op een heel open manier, haar eigen persoonlijke (lange) weg die ze heeft afgelegd om haar pijnklachten te verminderen.
Het boek heet “Weg van de pijn,” is grotendeels gericht op pijnklachten, en is daarnaast zeker toepasbaar op andere fysieke klachten.
Om te beginnen snap je na het lezen waarom het boek zo is vormgegeven. De cover geeft je al een sneak preview van wat je te wachten staat in het boek. Een vrouwfiguur in aquareltinten blauw en groen (hoofd en hart) waar de bevrijding van afspat…..
Saskia behandelt TMS, wat (in het kort) staat voor spanning in je spieren en pezen die pijn veroorzaken. Echter de oorzaak is vaak niet mechanisch. De klachten komen volgens Saskia voort uit emoties die er niet mogen zijn, er wel degelijk zijn, onderdrukt worden en zich vervolgens vastzetten in je lichaam.

De boodschap van Saskia is gestructureerd opgebouwd, waarbij de onderwerpen in een logische volgorde aan bod komen. Na een grondige uitleg van TMS, geeft Saskia allerlei tips voor schrijfoefeningen. Om van je af te schrijven, tegelijk ook om inzicht te krijgen in de weg die je tot nu toe hebt bewandeld, en bovenal om te helen. Echt een aanrader! In het begin even onwennig, maar toen ik eenmaal losging, bleef de inkt uit mijn pen vloeien. En oh zo verrassend als je jouw weg door de jaren heen zo samengevat op papier ziet staan. Want als je blijft worstelen met onderdrukte emoties, zal je lichaam signalen blijven geven. Dat is volgens Saskia ook de reden dat veel mensen zo’n lange (ziekte)geschiedenis kunnen hebben. Want het lichaam probeert je altijd te beschermen tegen de emoties die er van jezelf of anderen niet mogen zijn.

“Achter iedere vorm van spanning, achter iedere weerstand, ligt een tedere, kwetsbare plek verborgen die wij proberen te beschermen.”

Alleen het inzicht (hoofd) zal je klachten niet oplossen. In het boek word je geholpen om je bewust te worden van alle gedachten, gevoelens en emoties die onder je klachten verborgen liggen. Daarbij geeft Saskia ook diverse oefeningen om te ontspannen, zodat je vanuit die staat gewaar kunt worden wat er in je lichaam en hoofd gaande is. Uiteraard worden de ademhaling en beweging daar ook bij betrokken. En vanuit dat totale proces geef je je klachten een kans om te verdwijnen.

Het boek is overweldigend. Op een gegeven moment buitelden alle leraren en stromingen, die Saskia had gevolgd tijdens haar eigen zoektocht, over elkaar heen voor mij. En precies op dat punt in het boek beantwoordde zij deze vraag. Dit is haar verhaal, en zij wil je echt alle mogelijke oplossingen voor je klachten aanreiken. Probeer ze uit, en ontdek wat voor je werkt. En door haar eigen verhaal zo moedig te delen geeft Saskia de hoopvolle boodschap: geef niet op, blijf zoeken. Zolang je lichaam dit soort signalen afgeeft…..ga door!

Wat ik sterk vind aan dit boek, is de eigen schrijfstijl van Saskia, soms een ongebruikelijke woordkeus, waardoor ik het gevoel had dat ze persoonlijk tegen mij sprak. Haar boodschap is realistisch: je lichaam en het leven zijn complex en niet altijd te begrijpen. Dit boek belooft geen altijd werkend tovermiddel. Zijn je klachten niet helemaal weg, dan is er geen sprake van ‘jouw” schuld. Het is zoals het is, en je hebt kennelijk jouw weg nog niet helemaal gevonden. Maar blijf zoeken!

Mensen met steeds weer terugkerende (pijn)klachten, zal dit boek zeker helpen om meer inzicht te krijgen in eventuele emoties die deze klachten veroorzaken. Om daar vervolgens mee aan de slag te kunnen gaan. In die korte tijd dat ik al lezend een aantal oefeningen heb gedaan ben ik aangenaam verrast wat mij dat nu al opgeleverd heeft. Wees gewaarschuwd, dit is niet een eenmalig doe-het-zelf boek, maar een boek dat je vraagt om vol te houden en te blijven oefenen. Het heeft Saskia en anderen in ieder geval opgeleverd dat hun vaak onverklaarbare klachten sterk zijn verminderd of zijn verdwenen. Je hoeft het niet te geloven, ga het gewoon proberen. Wat heb je te verliezen (behalve je klachten ;-)?

Lees minder

Pijn als emotionele barometer

 • Marlou Ansems
 • 23/09/2020

Weg van de pijn: een boek over chronische klachten waarvan geen duidelijke oorzaak is achterhaald. Saskia de Bruin geeft inzichten en methoden ...

Lees recensie

Weg van de pijn: een boek over chronische klachten waarvan geen duidelijke oorzaak is achterhaald. Saskia de Bruin geeft inzichten en methoden welke bijdragen aan het ontsnappen uit het beschermingspatroon dat wij met ons meedragen.

Onbewust is dit beschermingspatroon ontstaan om ons als mens staande te houden. Waar dit patroon eeuwen geleden diende als overlevingsstrategie, lijkt het zich nu als een probleem tegen ons te keren. Vage klachten als chronische pijn, spierknopen, verkramping, stijfheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen, angst, maagklachten en geprikkelde darmen heeft iedereen wel eens gehad. Haar methoden zorgen voor de heling van onbegrepen klachten met als resultaat de herstel van de mind-bodyconnectie.

Het omslag is zeer licht met een heldere titel die bijna voor zich spreekt. Mijn eerste indruk van het boek is licht en niet al te zwaar waar het vaak bij omschrijvingen van pijn wel over gaat. De ontspannende lichaamsoefeningen zorgen voor directe verlichting, zo heb ik ervaren bij spierpijn.

Doordat er praktisch toepasbare oefeningen in staan wilde ik er ook direct mee aan de slag. Pijn als emotionele barometer waar het volgens Saskia de Bruin ook voor is bedoeld. Ik kan me absoluut vinden in deze filosofie en doordat het sterk is onderbouwd met diverse bronnen geloof ik dat dit voor veel mensen zal gelden!  Zeker een aanrader voor een groot publiek!

Lees minder

Inleiding 7

Deel I – Het patroon doorbreken met inzicht 11
1 – Mijn eigen reis 12
2 – Het fenomeen pijn 18
3 – Onbewuste oorzaken van pijn 25
4 – De behandeling van TMS 49

Deel II – Het patroon doorbreken met oefeningen en beoefening 75
5 – Schrijven voor inzicht en gewaarzijn bij TMS 76
6 – Mindfulness, het beoefenen van gewaarzijn 92
7 – Ontspanning door lichaamsgewaarzijn 104
8 – Het wonder van adem en ruimte 130
9 – De kracht van visualisaties 144
10 – Gewaarzijn van emoties 150
11 – Bewegen, dans en de kracht van muziek 164
12 – Ondersteunende therapie 173

12 kernprincipes van TMS 177
Nawoord 183
Dankwoord 184
Verder lezen en zoeken 186

Wat je kunt verwachten van 'Weg van de pijn' van Saskia de Bruin

Dit boek laat zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, ‘genezing’ het gevolg kan zijn.

Dit boek gaat over de heling van chronische, onbegrepen pijnklachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden is. Denk aan nek-, schouder- en rugklachten, maar ook pijnlijke pezen en gewrichten in armen en benen.

De gebruikelijke aanpak van dit soort klachten is vaak: het wijten aan fysieke onregelmatigheden, het benoemen als psychosomatisch, het voorschrijven van medicijnen, het advies er maar mee te leren leven. Dit boek stelt een andere mogelijkheid voor: heling door inzicht, geruststelling, bewustzijn, leren voelen, expressie en meer gewaarzijn.

Ons onbewuste laat soms pijn ontstaan om ons bewustzijn af te leiden van emoties die we niet kunnen, durven of mogen ervaren. Dit gebeurt zonder dat we dit weten. Zo kan een pijnpatroon ontstaan; een onplezierig en soms zelfs ondragelijk patroon van werkelijke fysieke pijn. Dit pijnpatroon heet TMS (Tension Myositis Syndrome) en is een heel menselijke overlevingsstrategie.

Enkele mooie citaten uit het boek:

“Het is nodig opnieuw te leren voelen: meer gewaarzijn ontwikkelen ten aanzien van: dit moment, je lichaam en je emoties. Minder gericht zijn op het aanvoelen van de anderen, meer op het invoelen van jezelf. Hierbij helpen Mindfulness en lichaamsgewaarzijn.” – Saskia de Bruin

“Zorg voor voldoende ontspanning, geruststelling en gerustheid, lichtheid, creativiteit, plezier. Zorgen dat deze gerustheid er voldoende is voor jou (i.p.v. dat steeds te zijn voor de anderen). Je minder vaak afvragen: ‘Wat kan ik voor jou doen?’ en vaker afvragen: ‘En wat heb ik nodig?’ Wat is mijn behoefte? Wat is mijn gevoel hierover? Wat zou ik het liefste doen?” – Saskia de Bruin

24,50

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Luisterboek
€ 15.00
Ebook
€ 14.99

Meer info ➔

Paperback
Op voorraad
 • Gratis verzending
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Luisterboek
€ 15.00
Ebook
€ 14.99


Over de auteur ➔

Saskia de Bruin

Saskia de Bruin

Saskia de Bruin is eigenaar en oprichter van De GeluksOnderneming. Ze begeleidt mensen in hun zoektocht naar een creatief, bezield en liefdevol leven. Ze houdt zich bezig met biodanza, ontspanning door middel van lichaamsgewaarzijn, mindfulness, dance for health en ze geeft regelmatig schrijfworkshops. 

Ze schreef diverse boeken, waaronder 'Weg van de pijn' en 'SOLK' In deze boeken laat ze zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Ook wel SOLK genoemd: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020214895
 • Pagina's: 192 pagina's
Recensies ➔

Wat vinden anderen van Weg van de pijn van Saskia de Bruin?

Wat heb je te verliezen (behalve je klachten)?

 • René Kars
 • 19/08/2020

Saskia de Bruin deelt met de lezer, op een heel open manier, haar eigen persoonlijke (lange) weg die ze heeft afgelegd om haar pijnklachten te ...

Lees recensie

Saskia de Bruin deelt met de lezer, op een heel open manier, haar eigen persoonlijke (lange) weg die ze heeft afgelegd om haar pijnklachten te verminderen.
Het boek heet “Weg van de pijn,” is grotendeels gericht op pijnklachten, en is daarnaast zeker toepasbaar op andere fysieke klachten.
Om te beginnen snap je na het lezen waarom het boek zo is vormgegeven. De cover geeft je al een sneak preview van wat je te wachten staat in het boek. Een vrouwfiguur in aquareltinten blauw en groen (hoofd en hart) waar de bevrijding van afspat…..
Saskia behandelt TMS, wat (in het kort) staat voor spanning in je spieren en pezen die pijn veroorzaken. Echter de oorzaak is vaak niet mechanisch. De klachten komen volgens Saskia voort uit emoties die er niet mogen zijn, er wel degelijk zijn, onderdrukt worden en zich vervolgens vastzetten in je lichaam.

De boodschap van Saskia is gestructureerd opgebouwd, waarbij de onderwerpen in een logische volgorde aan bod komen. Na een grondige uitleg van TMS, geeft Saskia allerlei tips voor schrijfoefeningen. Om van je af te schrijven, tegelijk ook om inzicht te krijgen in de weg die je tot nu toe hebt bewandeld, en bovenal om te helen. Echt een aanrader! In het begin even onwennig, maar toen ik eenmaal losging, bleef de inkt uit mijn pen vloeien. En oh zo verrassend als je jouw weg door de jaren heen zo samengevat op papier ziet staan. Want als je blijft worstelen met onderdrukte emoties, zal je lichaam signalen blijven geven. Dat is volgens Saskia ook de reden dat veel mensen zo’n lange (ziekte)geschiedenis kunnen hebben. Want het lichaam probeert je altijd te beschermen tegen de emoties die er van jezelf of anderen niet mogen zijn.

“Achter iedere vorm van spanning, achter iedere weerstand, ligt een tedere, kwetsbare plek verborgen die wij proberen te beschermen.”

Alleen het inzicht (hoofd) zal je klachten niet oplossen. In het boek word je geholpen om je bewust te worden van alle gedachten, gevoelens en emoties die onder je klachten verborgen liggen. Daarbij geeft Saskia ook diverse oefeningen om te ontspannen, zodat je vanuit die staat gewaar kunt worden wat er in je lichaam en hoofd gaande is. Uiteraard worden de ademhaling en beweging daar ook bij betrokken. En vanuit dat totale proces geef je je klachten een kans om te verdwijnen.

Het boek is overweldigend. Op een gegeven moment buitelden alle leraren en stromingen, die Saskia had gevolgd tijdens haar eigen zoektocht, over elkaar heen voor mij. En precies op dat punt in het boek beantwoordde zij deze vraag. Dit is haar verhaal, en zij wil je echt alle mogelijke oplossingen voor je klachten aanreiken. Probeer ze uit, en ontdek wat voor je werkt. En door haar eigen verhaal zo moedig te delen geeft Saskia de hoopvolle boodschap: geef niet op, blijf zoeken. Zolang je lichaam dit soort signalen afgeeft…..ga door!

Wat ik sterk vind aan dit boek, is de eigen schrijfstijl van Saskia, soms een ongebruikelijke woordkeus, waardoor ik het gevoel had dat ze persoonlijk tegen mij sprak. Haar boodschap is realistisch: je lichaam en het leven zijn complex en niet altijd te begrijpen. Dit boek belooft geen altijd werkend tovermiddel. Zijn je klachten niet helemaal weg, dan is er geen sprake van ‘jouw” schuld. Het is zoals het is, en je hebt kennelijk jouw weg nog niet helemaal gevonden. Maar blijf zoeken!

Mensen met steeds weer terugkerende (pijn)klachten, zal dit boek zeker helpen om meer inzicht te krijgen in eventuele emoties die deze klachten veroorzaken. Om daar vervolgens mee aan de slag te kunnen gaan. In die korte tijd dat ik al lezend een aantal oefeningen heb gedaan ben ik aangenaam verrast wat mij dat nu al opgeleverd heeft. Wees gewaarschuwd, dit is niet een eenmalig doe-het-zelf boek, maar een boek dat je vraagt om vol te houden en te blijven oefenen. Het heeft Saskia en anderen in ieder geval opgeleverd dat hun vaak onverklaarbare klachten sterk zijn verminderd of zijn verdwenen. Je hoeft het niet te geloven, ga het gewoon proberen. Wat heb je te verliezen (behalve je klachten ;-)?

Lees minder

Pijn als emotionele barometer

 • Marlou Ansems
 • 23/09/2020

Weg van de pijn: een boek over chronische klachten waarvan geen duidelijke oorzaak is achterhaald. Saskia de Bruin geeft inzichten en methoden ...

Lees recensie

Weg van de pijn: een boek over chronische klachten waarvan geen duidelijke oorzaak is achterhaald. Saskia de Bruin geeft inzichten en methoden welke bijdragen aan het ontsnappen uit het beschermingspatroon dat wij met ons meedragen.

Onbewust is dit beschermingspatroon ontstaan om ons als mens staande te houden. Waar dit patroon eeuwen geleden diende als overlevingsstrategie, lijkt het zich nu als een probleem tegen ons te keren. Vage klachten als chronische pijn, spierknopen, verkramping, stijfheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen, angst, maagklachten en geprikkelde darmen heeft iedereen wel eens gehad. Haar methoden zorgen voor de heling van onbegrepen klachten met als resultaat de herstel van de mind-bodyconnectie.

Het omslag is zeer licht met een heldere titel die bijna voor zich spreekt. Mijn eerste indruk van het boek is licht en niet al te zwaar waar het vaak bij omschrijvingen van pijn wel over gaat. De ontspannende lichaamsoefeningen zorgen voor directe verlichting, zo heb ik ervaren bij spierpijn.

Doordat er praktisch toepasbare oefeningen in staan wilde ik er ook direct mee aan de slag. Pijn als emotionele barometer waar het volgens Saskia de Bruin ook voor is bedoeld. Ik kan me absoluut vinden in deze filosofie en doordat het sterk is onderbouwd met diverse bronnen geloof ik dat dit voor veel mensen zal gelden!  Zeker een aanrader voor een groot publiek!

Lees minder
Inhoud ➔

Inleiding 7

Deel I – Het patroon doorbreken met inzicht 11
1 – Mijn eigen reis 12
2 – Het fenomeen pijn 18
3 – Onbewuste oorzaken van pijn 25
4 – De behandeling van TMS 49

Deel II – Het patroon doorbreken met oefeningen en beoefening 75
5 – Schrijven voor inzicht en gewaarzijn bij TMS 76
6 – Mindfulness, het beoefenen van gewaarzijn 92
7 – Ontspanning door lichaamsgewaarzijn 104
8 – Het wonder van adem en ruimte 130
9 – De kracht van visualisaties 144
10 – Gewaarzijn van emoties 150
11 – Bewegen, dans en de kracht van muziek 164
12 – Ondersteunende therapie 173

12 kernprincipes van TMS 177
Nawoord 183
Dankwoord 184
Verder lezen en zoeken 186

Over ➔

Wat je kunt verwachten van 'Weg van de pijn' van Saskia de Bruin

Dit boek laat zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, ‘genezing’ het gevolg kan zijn.

Dit boek gaat over de heling van chronische, onbegrepen pijnklachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden is. Denk aan nek-, schouder- en rugklachten, maar ook pijnlijke pezen en gewrichten in armen en benen.

De gebruikelijke aanpak van dit soort klachten is vaak: het wijten aan fysieke onregelmatigheden, het benoemen als psychosomatisch, het voorschrijven van medicijnen, het advies er maar mee te leren leven. Dit boek stelt een andere mogelijkheid voor: heling door inzicht, geruststelling, bewustzijn, leren voelen, expressie en meer gewaarzijn.

Ons onbewuste laat soms pijn ontstaan om ons bewustzijn af te leiden van emoties die we niet kunnen, durven of mogen ervaren. Dit gebeurt zonder dat we dit weten. Zo kan een pijnpatroon ontstaan; een onplezierig en soms zelfs ondragelijk patroon van werkelijke fysieke pijn. Dit pijnpatroon heet TMS (Tension Myositis Syndrome) en is een heel menselijke overlevingsstrategie.

Enkele mooie citaten uit het boek:

“Het is nodig opnieuw te leren voelen: meer gewaarzijn ontwikkelen ten aanzien van: dit moment, je lichaam en je emoties. Minder gericht zijn op het aanvoelen van de anderen, meer op het invoelen van jezelf. Hierbij helpen Mindfulness en lichaamsgewaarzijn.” – Saskia de Bruin

“Zorg voor voldoende ontspanning, geruststelling en gerustheid, lichtheid, creativiteit, plezier. Zorgen dat deze gerustheid er voldoende is voor jou (i.p.v. dat steeds te zijn voor de anderen). Je minder vaak afvragen: ‘Wat kan ik voor jou doen?’ en vaker afvragen: ‘En wat heb ik nodig?’ Wat is mijn behoefte? Wat is mijn gevoel hierover? Wat zou ik het liefste doen?” – Saskia de Bruin