Last van pijn door vastzittende emoties? Saskia de Bruin vertelt hoe je emotioneel in beweging komt

Laatste update door Team AnkhHermes op 16 december 2021

In deze video vertelt Saskia de Bruin over chronische pijn die veroorzaakt wordt door vastzittende emoties en hoe je ze weer los kunt maken.

“Zodra je die beweging, dat uiten van die emotie, weer mogelijk kan maken, dan is de verstoring opgelost. En dan kunnen je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen”, vertelt Saskia de Bruin.

Saskia de Bruin had 25 jaar lang last van chronische pijn en zocht noodgedwongen naar antwoorden en oplossingen. Ze ontdekte dat vastzittende emoties de bron van haar pijn waren en zocht naar manieren om emotioneel weer in beweging te komen. Daar schreef ze Weg van de pijn over, een waardevol boek vol inzichten en vele oefeningen om aan de slag te gaan. Daarna onderzocht ze met voormalig neuroloog Marten Klaver de wetenschap achter deze klachten. SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Welke manieren zijn er om emotioneel in beweging te komen? Wat zijn dan die klachten? Saskia de Bruin vertelt erover in deze video, of je kunt de transcriptie eronder lezen.

Saskia de Bruin: “Ik heb zo’n 25 jaar chronische pijn gehad aan mijn nek en schouders. Zo ontstond noodgedwongen mijn zoektocht naar wat er met me aan de hand was. Het heeft heel lang geduurd voordat ik een aanknopingspunt vond.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60, 70 procent van de klachten waar mensen mee bij de huisarts komen, heel goed SOLK klachten kunnen zijn. Denk hierbij aan rugpijn, een schouder die alsmaar zeer doet, hoofdpijn, migraine en vermoeidheid, burnout, duizeligheid, piepen in je oren.

Scheiding tussen lichaam en geest in de zorg

De scheiding tussen lichaam en geest ligt daaraan ten grondslag. We zitten nog steeds gevangen in dat narratief. Dat zie je terug in hoe onze zorg georganiseerd is. Eigenlijk kun je geen diagnose behandelen die lichamelijke en geestelijke zorg nodig heeft. Dat kun je niet declareren.

Wat je nodig hebt, is een behandelaar die heel erg op zijn gemak is met emoties. En dat is in de medische wereld heel lastig.

Emoties willen ons in beweging zetten

Onze emoties willen ons in beweging zetten. Als we die emoties verstillen, stilhouden, en opsluiten, dan kan die beweging niet ontstaan. Die beweging kan een actie zijn, een grens aangeven, of iets uiten. Maar het kan ook een letterlijke beweging zijn: dat de tranen over je wangen rollen, of dat je geluid maakt. De emotie wil geuit worden of vorm krijgen door tekenen, door schrijven. Als je die beweging verstilt, dan gaat die emotie, wat neurologisch goed te verklaren is, de functies die in datzelfde gebied in je hersenen worden aangestuurd, verstoren.

Dan kun je moe worden, of pijn krijgen, duizelig worden of depressief. Zoals je ziet kan de verstilde emotie allerlei functies gaan verstoren.

Dus zodra je die beweging, dat uiten van die emotie, weer mogelijk kan maken, dan is die verstoring opgelost. Dan kunnen die klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Verschillende manieren om emotioneel in beweging te komen

Ik denk niet dat er één juiste ingang is. Het helpt sommige mensen om te lezen over hoe dit patroon in elkaar zit. Die hebben het nodig om het eerst te begrijpen. Zij beginnen cognitief en pas als ze het begrijpen en helder hebben, dan kunnen ze een ingang zoeken naar die emoties.

Anderen hebben het nodig om iets heel lichamelijks te doen, te bewegen, te dansen, iets met lichaams-gewaarzijn te doen. Weer anderen vinden een ingang in creativiteit, door te schrijven, stemwerk te doen. Of zij zoeken een emotionele ingang.

We doen veel impressies op. Maar er is ook expressie nodig.

In depressie zit ook het woord “pressie”: wanneer je je niet uit kunt drukken. Misschien zijn SOLK-klachten een soort fysieke depressie. Je bent letterlijk ziek van het binnenhouden, van wat je binnenin aantreft.”

Saskia de Bruin


Weg van de pijn

Weg van de pijn

In ‘Weg van de pijn’ laat Saskia de Bruin zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, genezing het gevolg kan zijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

SOLK

SOLK

In ‘SOLK’ van Saskia de Bruin krijgen somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten een naam en krijg je inzichten om een gevoelvoller leven te leiden.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Videoportret door: Video’s met Hart en Ziel www.marjoy.nl

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Manifestatie van de scheppende bron van liefde: Willem Glaudemans vertelt over zijn Biblos-serie
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *