De spirituele uitgeverij van Nederland

In de bibliotheek van Uitgeverij AnkhHermes zijn veel verschillende boeken over sterven, de dood en het erop volgende rouwproces te vinden. Zowel spirituele klassiekers als Het Tibetaanse dodenboek als meer praktische en troostrijke boeken: we bieden veel perspectieven op rouw en sterven aan.

Lees onder de galerij over de verschillende boeken.

   

De dood is een enorm ingrijpende gebeurtenis in het leven. Het confronteert ons met vragen over onze levensloop, relaties en identiteit. We zijn op zoek naar kennis over en begrip van het leven en de dood. De boeken in deze categorie bieden stuk voor stuk inzicht over het leven en de dood en beantwoorden de grote vragen die erbij komen kijken.

Een van de klassiekers op dit gebied is Het Egyptische dodenboek, een verzameling teksten uit de periode 1500 tot 400 v.Chr. Het zijn rituele teksten, bezweringen, gebeden en spreuken die bedoeld waren de overledene te helpen bij zijn tocht door het hiernamaals. Een ander invloedrijk boek vol oude wijsheid is Het Tibetaanse dodenboek. Deze  tekst wijdt ons in in de zin van het leven dat de doodservaring omvat, niet als gebeuren op een bepaald tijdstip, maar als een voortdurend bereid-zijn, dat werkelijk leven pas mogelijk maakt.

In Als een geliefde sterft… beschrijft Hans Stolp de transformatieve kracht van een rouwproces. Na het overlijden van een geliefde breekt er een periode van rouw, verdriet en eenzaamheid aan, omdat we ons realiseren dat deze geliefde nooit meer terugkomt. Behalve een periode van verdriet kenmerkt dit rouwproces zich ook door de start van een nieuwe spirituele levensweg die ons uiteindelijk tot een ander mens maakt. Gary Kowalski laat dit in Afscheid nemen van je huisdier ook zien, maar dan toegespitst op het verlies van je beste maatje. Het moment van afscheid nemen van een huisdier kan namelijk zwaar zijn, zeker wanneer dat een volwaardig lid van het gezin vormt.

In In het licht van sterven geeft Ineke Koedam inzicht in levenseinde-ervaringen, want hoe bereidt een stervende mens zich voor op de dood? Wij weten niet wat diegene innerlijk doormaakt, maar dierbaren en sensitieve zorgverleners aan het sterfbed aanschouwen en erkennen het wezenlijke karakter van het proces waarin de stervende is verwikkeld. Zo kunnen zij diegene beter ondersteunen in het proces van acceptatie en overgave dat sterven heet.

Ook over het contact met overledenen biedt Uitgeverij AnkhHermes boeken aan. Het leven van onze doden is Matthew McKays verkenning van het verlies van een kind en het leven na de dood. Hij ontdekte dat er een soort ’tussenleven’ is, vanwaaruit het contact tussen levenden en overledenen mogelijk is. Steffany Barton schreef met Contact met dierbaren na zelfdoding een troostrijk boek voor nabestaanden die achterblijven na een zelfdoding. Door overleden dierbaren een stem te geven en te vertellen dat ze aan de andere kant van de dood rust en lichtheid gevonden hebben, biedt Barton nabestaanden troost en erkenning voor hun verdriet en verwarring.