Spiritueel ontwaken: laag na laag wakker worden

Laatste update door Fabienne Peters op 16 december 2021

Recensent Fabienne Peters las 'Gids voor spiritueel ontwaken' en schrijft: "Wil je wel écht ontwaken? Ontwaken wordt je nu eenmaal niet op een presenteerblaadje aangeboden."

Spiritueel ontwaken is een hype. Veel mensen hebben het idee ‘in proces’ te zijn, alleen miste er een checklist die ze ervan verzekert dat dat echt zo is. In dat gat is Mary Mueller Shutan gesprongen; een veelzijdige spirituele genezer die mensen helpt op hun pad naar verlichting. In haar eigen ontwakingsproces kwam ze hobbels, vragen en situaties tegen die ze in Gids voor spiritueel ontwaken uitgebreid en helder belicht.

Gedurfd boek

Mueller Shutan: ‘Shoppen, televisie, drugs, alcohol, roddelen, technologie en andere bezigheden zorgen ervoor dat we verdoofd blijven, ons afsluiten voor onze gevoelens en emoties, en niet ontwaken.’ Als jij ervaart, weet of denkt dat spiritueel ontwaken onderdeel (aan het worden) is van jouw levenspad, dan wacht dit boek op je. Niet om je te pamperen, wél om je handvatten te geven en een bewuste blik op leven, spiritualiteit en jezelf. De Gids voor spiritueel ontwaken is het interessantst voor lezers die zelf al een idee hebben bij het concept spiritueel ontwaken. Het is een boek dat verdiept en aanzet om zelf woorden te vinden en inzichten te formuleren over wat spiritueel ontwaken voor jou betekent. Een gedurfd boek dat een groot spiritueel thema voorzichtig kadert; een boek dat je niet snel vergeet.

Wil jij écht ontwaken?

Criteria opstellen voor een allesomvattend spiritueel proces; dekt dat de lading? Dat is een vraag die tijdens het lezen van het boek een aantal keer opkomt. Mueller Shutan kaart in het begin het spirituele ego aan, ofwel: mensen die zich voordoen als goeroe, maar nooit een ontwakingsproces hebben doorgemaakt. Waardevolle kanttekening, alleen heeft het boek vervolgens een hiërarchische opbouw (die begint bij slapen en eindigt bij ontwaken) waardoor juist het ego van de lezer wordt getriggerd: “ik sta heus niet meer beneden aan die trap, hoor!”

En toch, juist dat tijdens het lezen aanwezige ego maakt het boek immens fascinerend om te lezen. Durf jij te zien waar jij staat? Wil je wel écht ontwaken? Ben je je bewust van je gedachtepatronen? Na het lezen van dit boek heb je de antwoorden op die vragen helder en dat is hoe dan ook confronterend, want ontwaken wordt je nu eenmaal niet op een presenteerblaadje aangeboden.

Geen makkelijke weg

Hoe ziet die reis van slapen naar ontwaken eruit? Volhouden, je er doorheen slaan en jezelf verdoven; de slaper ziet het leven als een zware weg. Een martelgang eigenlijk die de tendens is van ieders leven, dus maak het vooral niet rooskleuriger dan het is. Het leven is een bittere pil, dus kappen met dat gezweef, jezelf met voldoende materie omringen en vooral niet teveel voelen, want dat leidt af. Slapers zijn vaak slecht in contact met hun lichaam en creëren een verwachtingspatroon (positief of niet) dat ze aangenaam vinden, beschrijft Mueller Shutan. Want als je ook maar enigszins ontwaakt, zet je de deur open naar de donkerste nachten van je ziel en wie zit daar nu op te wachten?

‘De patronen van het Zelf – emoties, trauma’s en verwondingen uit het verleden – zijn veelvoorkomende thema’s die tijdens therapie aan de orde komen en zich vaak als eerste aandienen. Als we met het ontwakingsproces beginnen, komen onze issues aan de oppervlakte,’ legt Mary Mueller Shutan uit. De eerste stap richting ontwaken, is geen makkelijke. Zeker niet als je weet dat je het lang hebt uitgesteld. Ontwaken betekent, simpel gezegd, leven met je volle bewustzijn. Wat kom je tegen in dit proces?

Patronen, blokkades en energieën

Auteursfoto van Mary Mueller Shutan gefotografeerd door David Shutan
Auteursfoto van Mary Mueller Shutan, (c) David Shutan

Het ontwakingsproces heeft twaalf lagen, vertelt Mueller Shutan. De weg door die lagen is niet lineair – je schiet heen en weer -, maar komt vanaf de buitenste laag wel steeds dichter bij de kern. Wat die lagen zijn? Het Zelf bevrijden, vorige levens, naaste familiesysteem, voorouderlijke patronen, maatschappelijke en collectieve conditionering, karmische patronen, mondiale en kosmische processen, de dood van het ego, gedachtevormen begrijpen en loslaten, archetypische invloeden, mytische invloeden en tot slot de vernietiger.

Kortom: een scala aan mogelijkheid om diep bij jezelf naar binnen te keren en na te gaan welke patronen, blokkades en energieën jou beïnvloeden. De uitgebreide beschrijving van de twaalf lagen en de opdrachten die erbij horen, vormen het deel van het boek dat de lezer de meeste inzichten verschaft omdat je diep afdaalt in jezelf. Zo is er een visualisatieopdracht die ingaat op de voorouderlijke patronen: verbeeld of teken je voorouderlijk tapijt. Mueller Shutan: ‘Ons voorouderlijk tapijt is een raster van energie dat vol kan zitten met chaos en trauma, maar ook geladen kan zijn met kracht, waardoor we ons er in ons leven kunnen laten inspireren en ons erdoor gesterkt kunnen voelen.’ Door opdrachten als deze kom je als lezer op een toegankelijke manier dicht bij je essentie.

Afgescheiden en één

Het Zelf, vorige levens, naaste familiesysteem en voorouderlijke patronen zijn lagen die tot de verbeelding spreken. Iedereen die wel eens geschampt heeft aan spiritualiteit en bewustwording heeft een (vaag) beeld bij deze thema’s. Maar dan: de andere lagen met namen als maatschappelijke en collectieve conditionering, de dood van het ego en de vernietiger. Deze thema’s klinken een stuk abstracter en zijn dat ook. Hoe komt dat? De eerste lagen zijn te benaderen vanuit identiteit en ego: “dit ben ik en dit is mijn familie” of “dit ben ik en dit verhaal kwam ik tijdens een regressiesessie tegen over mijn vorige levens”.

De diepere ontwaaklagen kunnen alleen begrepen worden vanuit eenheidsperspectief. In het hoofdstuk over ‘de dood van het ego’ legt Mueller Shutan dit kernachtig uit: ‘Als we de eenheid eenmaal hebben gevonden, is er een tijdelijke ontbinding van het ego, ‘ik’, een sterven. (…) We zijn zowel eenheid als afgescheiden. Daar zit geen tegenstrijdigheid in.’ Het tegelijkertijd kunnen ervaren van het eenheidsperspectief én het ego is een belangrijke stap in het proces van spiritueel ontwaken, volgens Mueller Shutan. Een voorwaarde zelfs om de verschillende lagen te doorleven.

Geen vaste staat van zijn

Na de intensieve reis door alle lagen beschrijft Mary Mueller Shutan een leegte waarin je terecht komt. Die kan beangstigend zijn, maar als je je eraan overgeeft, ervaar je verlichting: ‘Er is gelukzaligheid, vreugde, en het gevoel dat je zoektocht voltooid is. Je kunt uitrusten.’ Wie wil dat niet? Interessant is ook dat ze beschrijft dat verlichting geen vaste staat van zijn is: je kunt erin en eruit schieten. Wat op dit punt niet voor de hand ligt, is dat het boek als een stappenplan geschreven is, getuige de twaalf lagen en hoofdstukken met namen als ‘na de leegte’ en ‘na het ontwaken’.

Cognitief en theoretisch gezien zit er een logische opbouw in, maar het lijkt soms te afgescheiden, mentaal en gekaderd binnen de thematiek van spiritueel ontwaken. Dit valt op omdat het boek op het punt dat je verdere uitdieping van het ontwaakproces zou verwachten, ingaat op de verschillende manieren waarop je kunt ontwaken – geleidelijk, plotseling of door een piekervaring bijvoorbeeld. Het is fascinerend om de verschillende vormen te ontdekken en bijzonder ook dat één mens zo’n breed scala kan belichten waarin je je al dan niet herkent, maar hierdoor blijf je in een mentale modus, terwijl je eigenlijk verder wilt ontwaken.

We zijn vrij

Het verlangen en de nieuwsgierigheid naar het proces van ontwaken, wakkert Mary Mueller Shutan hoe dan ook aan. Ze raakt diep met beschrijvingen over wat ontwaakt zijn is als: ‘We kunnen ons leven leiden op de manier die we zelf kiezen. We staan volledig in verbinding met onze eigen waarheid en het goddelijke. We laten ons door het goddelijke leiden en we laten het door ons heen stromen. We zijn vrij.’ De Gids voor spiritueel ontwaken helpt je een aardig eind op weg én zorgt dat je het heft van je eigen proces zelf in handen neemt en houdt.

Fabienne Peters, mei 2021


Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Een diepgaande gids vol inzichten en oefeningen als waardevolle steun op het pad van spiritueel ontwaken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Fabienne Peters

Schrijver die zich bezighoudt met zingeving, literatuur en theater, dat ben ik: Fabienne Peters. Mijn streven? Op zoveel mogelijk plekken artikelen en verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Die geen dagelijkse kost zijn, maar wel leven. Onderwerpen die raken en die net een beetje verder gaan; daarover schrijf ik. Vanuit mijn tekstbureau FAABL Blogs & Verhalen schrijf ik naast artikelen en recensies over zingeving ook verhalen en theaterteksten.

Lees ook

Een boek om met je hart te lezen: De vallei van de onsterfelijke meesters
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *