Innerlijke stilte ervaren: 7 tips om rust en balans terug te vinden

Laatste update door Team AnkhHermes op 16 december 2021

Innerlijke stilte ervaren met tips van Eckhart Tolle, Gangaji, Hans Stolp en anderen.

Vanuit innerlijke stilte vinden we rust, herstel en nieuwe inzichten. Maar vanbinnen kunnen we onrustig zijn of we horen door zorgen en spanning de stilte niet. Informatie komt ons van alle kanten tegemoet en  kan overweldigend zijn wanneer we niet de tijd nemen om alles te verwerken. Hoe kun je je terugtrekken en werkelijke stilte en rust ervaren?

Onze spirituele boeken geven niet alleen antwoord op die vragen, maar helpen je ook om inzichten te verwerven om de vloed aan informatie anders te bekijken. Sharon Blackie houdt een pleidooi voor eenvoudig leven in Het betoverende leven om meer verwondering te ervaren. Jan Prins schrijft in Nu even niets over ons gevoel van spiritueel heimwee. Werkelijke stilte ontdekken we door onze gedachten tot rust te brengen, daar is de spirituele leermeester Eckhart Tolle met De kracht van stilte een bron van inspiratie voor.

Onze auteurs geven 7 tips om in deze tijd van connectie verbinding te maken met innerlijke stilte in jezelf.

1 Wees je bewust van waar je nu bent (plak het desnoods op je badkamerspiegel)

Tips om innerlijke stilte te ervaren: Wees je bewust van waar je nu bent
Nu even niets van Jan Prins

“Wees bewust van waar je nu bent. Kom de dingen onder ogen, zonder verwachtingen, zonder in te grijpen, zonder het te willen veranderen of weg te willen hebben. Dit is geen optie, of een stap die je kunt overslaan. Dit is de eerste stap. Als deze stap is gezet volgt de rest vanzelf. Plak het desnoods op je badkamerspiegel, stel het in als een reminder op je telefoon of maak er een mantra van: Stop, haal adem, kijk naar binnen, voel en bied geen weerstand.” Jan Prins, Nu even niets.

2 Neem gewoon even – op dit moment – de tijd om alles los te laten

“Neem gewoon even – op dit moment – de tijd om alles los te laten: de zoektocht, de verdringing, de afwijzing, de gehechtheden. Laat alles los en rust even in de waarheid van je wezen. Dan kun je alles wat daarna komt zien en ervaren in de context van het heiligdom van het zijn.” Gangaji, De diamant in jezelf

3 Zoek de natuur op om stilte te ervaren

“Overal in de natuur is die stilte aanwezig. De natuur produceert weliswaar allerlei geluiden via dieren, wind of water, maar onder die geluiden is altijd een subtiele, diepere dimensie van intense stilte voelbaar. Het heeft weinig zin om daarover na te denken: die stilte is alleen te ervaren. Op het moment dat jij je bewust wordt van de stilte in de natuur, ben je zelf ook stil. Het verrassende is dat die stilte in jezelf en de stilte van de natuur eigenlijk dezelfde is. De stilte in de natuur en in jezelf verruimen zich en worden één. Opeens is er een ‘klik!’ De stilte heeft de uitknop van onze gedachten gevonden. Alles valt weg. Een oneindige, uitgestrekte ruimte blijft over. ” Jan Prins, Nu even stil

4 Maak een nachtwandeling

“Het doel van ons leven heeft weinig te maken met dat wat het grootste gedeelte van onze dagen in beslag neemt: verkrijgen en verbruiken. Als we de waarde van het leven willen ontdekken – de échte waarde, niet de financiële of sociale waarde – moeten we midden in de nacht wakker worden en kijken wat er in het duister gebeurt.” Clark Strand, auteur van Wakker zijn in de nacht, is zenmonnik en loopt graag in het donker buiten. Waarom? “Als iemand me zou vragen waarom ik midden in de nacht opsta voor een wandeling, kan ik daar niets anders op antwoorden dan dat ik het louter doe voor wat het is: het opstaan, het lopen en het bidden in het donker. Dat moment van overdenking en communie is op zich al een beloning.”

Tips om innerlijke rust te ervaren: Maak een nachtwandeling
Wakker zijn in de nacht van Clark Strand

5 Luister naar de innerlijke stilte in jezelf

“Het equivalent van lawaai van buitenaf is het van binnenuit komende lawaai van het denken. Het equivalent van stilte van buitenaf is de innerlijke stilte in jezelf. Telkens als het stil is om je heen, moet je naar die stilte luisteren. Dat betekent gewoon dat je de stilte opmerkt. Besteed er aandacht aan. Door te luisteren naar de stilte wek je de dimensie van de innerlijke stilte in jezelf, omdat je je alleen door innerlijke stilte bewust kunt worden van de stilte om je heen.
Merk op dat je op het moment dat je de stilte om je heen opmerkt, niet denkt. Je bent je van alles om je heen bewust, maar je denkt niet.”  Eckhart Tolle, De stilte spreekt

6 Keer steeds terug naar een zitplek

“Een zitplek is een plek waar je het beste regelmatig naartoe kunt gaan (als het lukt elke dag) om er een poosje te zitten en je dan af te stemmen op wat er gebeurt in de wereld om je heen. Idealiter is hij dichtbij de plek waar je woont. Het zou een plek moeten zijn waar je de natuur kunt observeren, waar je je veilig voelt en een poosje ongestoord alleen kunt zijn. Dat zou in je tuin kunnen zijn, een park in de stad, een bos, een veld, op een strand, het maakt niet uit. Belangrijk is dat je er regelmatig naartoe kunt en op dezelfde plek kunt zitten.
De bedoeling is om gewoon op te letten wat er gebeurt. Je gaat zitten, richt je gedachten op het nu en merkt de stroom van leven om je heen op.
Het gaat er ook om al je zintuigen te gebruiken. Niet alleen je zicht, maar ook je reuk, gehoor en tastzin. Zelfs je smaak, als dat veilig kan. Ga erheen bij alle soorten weer. Ja, ga er ook naartoe als het regent, hagelt of stormt! Bij zulk weer is de aarde anders, heeft ze haar eigen magie. Kijk naar de dieren: de vogels, de insecten. Zie hoe het plantenleven door de seizoenen heen verandert. Kijk  omhoog naar de lucht. Stem je af op het ritme en de cyclus van het seizoen; zie hoe het licht door het jaar heen verandert.” Sharon Blackie, Het betoverende leven

7 Wanneer alleen zijn omslaat in eenzaamheid: eenzaamheid is in staat de ziel genezing te brengen

In Eenzaamheid, troost door inzicht laat Hans Stolp zien hoe eenzaamheid niet alleen een moderne plaag is, maar ook noodzakelijk is voor onze spirituele groei. “Onze eenzaamheid is dus niet alleen maar negatief: het schenkt ons de innerlijke ruimte die wij nodig hebben om ons bewust te worden van onze binnenwereld en het gezag over die wereld te leren aanvaarden. Maar dat kan alleen wanneer wij bereid zijn onze eenzaamheid te accepteren, onder ogen te zien en ermee te leven,” schrijft hij. Dat neemt niet weg dat eenzaamheid ook echt pijn kan doen en juist in stilte naar boven kan komen. Hans Stolp geeft troostende woorden: “Maar te midden van die tranen en die gevoelens van verlorenheid zul je gaandeweg het stille bewegen van je ziel opmerken die je met haar antwoorden op niet gestelde vragen een dieper, hoger inzicht in je eigen wezen geeft.”

Meer tips om innerlijke stilte te ervaren

Zou je meer willen lezen over innerlijke stilte en het creëren van stilte in je leven? Op onze zustersite Inspirerend leven staan artikelen vol overdenkingen, wijsheden en inzichten om verder te lezen.

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de marketingassistent en de hoofdredacteur van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *