De spirituele uitgeverij van Nederland

Het betoverende leven

rust, verbinding

Het betoverende leven van Sharon Blackie is een pleidooi om meer te genieten van de magie van de natuur, en eigenlijk van het leven in het algemeen. Want wie af en toe naar buiten gaat weet het: de natuur is betoverend. De natuur brengt je meteen in het nu, maakt je rustiger in je hoofd en dankbaar voor kleine dingen als een fluitende merel en een mooie oude eik in volle bloei.

Volgens Sharon Blackie is een betoverend leven mogelijk voor iedereen. Het betekent dat je een intuïtief leven leidt in verbinding met de natuur, jezelf en de mensen om je heen. Een leven waarin je verwondering kunt omarmen en je creatieve verbeelding de vrije loop durft te laten.

Voor kinderen is betovering heel gewoon, maar naarmate we ouder worden en alle sociale en culturele conventies de overhand krijgen, verliezen we deze natuurlijke spontaniteit, want hoe vaak gunnen we onszelf nou zo’n magisch moment? Gelukkig is het een manier van denken die we kunnen cultiveren.

Met als uitgangspunt de inspiratie en wijsheid uit mythes, sprookjes en volksvertellingen geeft Sharon Blackie je vele praktische tips en handvatten om betovering terug te brengen in je leven. Ze leert je om weer écht connectie te maken met de natuur, jezelf en je omgeving. De prachtige natuurbeschrijvingen sprankelen en inspireren en maken bovendien dat je meteen zin hebt om naar buiten te gaan.

Het betoverende leven is het antigif tegen de vervreemding van onszelf in een wereld die steeds sneller, materialistischer en virtueler wordt. Het laat je zien dat de magische momenten juist schuilen in genieten van het alledaagse.

Lees meer >
Over de auteur
Recensies
Van de auteur
Beschikbaar als audioboek

Sharon Blackie

Sharon Blackie auteur van Het betoverende leven

Sharon Blackie is schrijver, psycholoog en mytholoog. Ze schrijft over het belang van mythen, sprookjes en folklore voor de persoonlijke, maatschappelijke en milieuproblemen waarmee we kampen.

Meer boeken van deze auteur

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van Het betoverende leven door Marlou Ansems

Het Betoverende Leven is een diepgaand boek geschreven door Sharon Blackie over verwondering. De omslag geeft duidelijk weer dat de inhoud draait om het vinden van rust en er mag dan ook de tijd voor worden genomen zowel voor het lezen van het boek als voor de oefeningen en vragen die er rond het thema worden beschreven. Er zijn geen transcendentale ervaringen nodig om verwondering te kunnen ervaren is duidelijk na het lezen van dit boek. Mysterie komt voort uit de zintuiglijke reacties en tevens uit de fysieke reacties van ons lichaam. Het gaat uiteindelijk allemaal om de dagelijkse fysieke en denkbeeldige wereld waarin we leven. Een verhaal gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de schrijfster en individuele werkelijkheid dat een gevoel van synchroniciteit bij de lezer creëert. Verwondering als het belangrijkste instrument waar kennis afkomstig van de huidige systemen uit de maatschappij bijzaak worden. De verwondering leidt tot de werkelijke voeding van de ziel in tegenstelling tot ontzag in de alledaagse snelle maatschappij.

Een krachtig geschreven boek met inhoud diepgaander dan de wetenschap met grote inzichten voor ieder op zijn of haar eigen manier. Een uitnodiging naar nieuwe mystieke ervaringen die de logica te boven gaan en niet kunnen worden ervaren met het rationele verstand. Sharon Blackie biedt handige tools in de vorm van focuspunten en levensvragen om meer bewustzijn op te roepen rondom mythen, sprookjes en persoonlijke mystieke ervaringen.

“Wanneer we opnieuw vervuld zijn met verwondering is het alsof we de aarde voor het eerst hebben ontmoet in al haar schoonheid en mysterie.” aldus Sharon Blackie.

Ik zou dit boek persoonlijk aanraden aan mensen die vaker boeken lezen in deze categorie denk hierbij aan lezers van Eckhart Tolle en andere boeken omtrent spiritualiteit, antropologie & psychologie.

Wat vinden anderen van onze boeken? Ali Manenschijn-Ponssteen deelt haar leeservaring.

In een woord: prachtig! De mooie, rustige omslag nodigt uit om het boek open te slaan en te lezen. En er valt heel wat te lezen.

Sharon Blackie heeft de gave om in eenvoudige, warme woorden de lezer mee te nemen in haar verhaal. Ze laat ons zien dat we het ‘kijken met de ogen van een kind’ zijn kwijtgeraakt en daarmee ook onze verbondenheid met de natuur en alles om ons heen. Ze laat ons zien hoe we onttoverd zijn geraakt en neemt ons mee op reis om aan de hand van eigen voorbeelden en ervaringen, woorden van filosofen, schrijvers en kunstenaars uit te komen bij wat we verloren zijn. We moeten terug naar de verwondering, de verwondering om alles wat er op aarde leeft en groeit of er gewoon is. Het zien van een oude boom, een vogel, het ruisen van de wind of het voelen van een steen. Er is geen onderscheid tussen levende en niet-levende dingen. Het is een pleidooi om te genieten van eenvoudig leven in al z’n facetten en alles wat daarbij hoort. Ze geeft aan dat folklore, verhalen en traditie hierbij heel belangrijk zijn.

Mythen en volksverhalen kunnen ons weer in aanraking brengen met de mijlpalen en seizoenen van het jaar en ze kunnen er voor zorgen dat we weer de onvermijdelijke levenscycli gaan accepteren, aldus Sharon.

Het boek leest makkelijk, maar omdat er veel wordt verteld, moet je soms het boek even wegleggen en over de woorden nadenken. Ik heb geregeld teruggebladerd naar deze mooie woorden:

“Ik zie een libelle; wat ‘ziet’ hij als hij mij ziet? Er zijn patronen, netwerken en structuren – ontstaanslijnen overal om mij heen – waarvan ik geen idee heb hoe ze eruitzien. De aarde leeft, en in haar oneindig extravagante levendigheid met vele gezichten is ze weer vol mysterie. Wat kan er betoverender zijn dan dat?”

Een inspirerend boek waar je warm en blij van wordt en dat je aanzet om anders in het leven te staan.

Wat vinden anderen van Het betoverende leven? Jan Koenen deelt zijn ervaring.

Het betoverende leven: deze Ierse psychologe herinnert ons aan de betekenis van de mythen. Zij verhaalt over de Aarde. Zij zingt met de vogels. Zij droomt met de Aboriginals. Zij gaat diep in op de communicatie met de natuur. Als voorbeeld neemt ze o.a. de betoverende ervaringen van kinderen. Kinderen staan meer open voor de veranderingen. Dit boek is voor alle leeftijden, die open staan voor het verwonderen.

Het citaat van Sioux filosoof Vine Deloria heeft me intens geraakt: ‘Stenen zijn de meest perfecte wezens als autonome entiteiten, die hun onderlinge relaties hebben bepaald en veel weten over de vraag, hoe iedere andere entiteit zou moeten leven’. De natuur is onze bewuste informatiebron. Verbind je gerust daarmee. Inspiratie zal je leven verrijken!

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van Het betoverende leven door Hannie van Dijk-Christ

Met heel veel bewondering, verwondering en herkenning heb ik genoten van het boek Het betoverende leven, geschreven door Sharon Blackie. Voor mij was het lezen een weer even ‘wakker’ schudden van een gevoel dat wel in mij zit maar soms/vaak diep is weggezakt. Herkenning ook! De prachtige wonderen die de natuur mij elke dag weer laat zien en van laat genieten! Soms zoals een kind dit zou kunnen beleven. Puur en vol dromen. Mooi te lezen de tocht die Sharon aflegt in haar leven, de gemaakte beslissingen en daar uit voortvloeiende veranderingen/omslagen die ze naar aanleiding  daarvan  is aangegaan. Bijzonder vind ik dat ze de betovering vanuit heel veel hoeken belicht en de handvaten waarmee we die betovering weer kunnen zoeken en weer (opnieuw) leren ontdekken. Ook de prachtige gedichten en spreuken zorgen bij mij voor heel veel inspiratie en bewustwording.

Een mooie opbouw om te beginnen met de kindertijd, opvoeding, religie, dromen, sprookjes… Om vervolgens door te gaan in alles waar wij mee te maken hebben in -onze(!)- jachtige, materiële wereld. Steeds weer de brug te slaan naar alles wat de aarde ons geeft aan dieren, planten, gesteenten, folklore… Dus naar betovering!

Ik heb het boek bijna aan een stuk gelezen, het spreekt mij enorm aan. Zet aan tot scherpte!

Ook de vormgeving is erg smaakvol en bescheiden vormgegeven in prachtige groentinten.

De verwachting die ik had van het boek maakte dat ik dacht dat het mogelijk een verteld verhaal zou zijn. Dit is het ook wel, alleen een verhaal met heel veel kanten, en beschrijvingen van vele facetten en verwijzingen.

De manier van schrijven vind ik verrassend omdat het zo rijk is aan de vele informatiebronnen en verwijzingen in diverse richtingen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat Het betoverende leven mij weer gaat helpen op zoek te gaan naar hoe het voor mij mogelijk wordt mijn leven langzamer en bewuster te maken van alle facetten van -onze- aarde en meer met aandacht te leven.

Dank voor de mooie woorden en zinnen!

Zeker zal ik het boek aanraden aan anderen. Te meer omdat het mij meer wakker heeft gemaakt en het bewustzijn hierdoor is aangeraakt. Een mooi cadeau voor mensen in mijn omgeving. Ze zullen er blij van worden, net als ik!

Graag besluit ik met het gedicht dat mij erg ontroerde, genaamd:

Een zinvol leven leiden

Het is zoals het is

Je volgt een draad. Hij loopt tussen dingen die veranderen. Hijzelf verandert echter niet. Mensen vragen zich af wat je najaagt. Je moet het uitleggen van de draad. Voor anderen is dat echter moeilijk te begrijpen. Jij houdt hem vast, dus jij kunt niet verdwalen. Tragedies gebeuren; mensen raken gewond of gaan dood, en jij lijdt en wordt oud. Wat je ook doet, je kunt niet voorkomen dat de tijd zich ontvouwt. Je laat de draad niet los.

William Stafford

Voor een ieder die zal gaan lezen… geniet ervan!!!

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van Het betoverende leven door Fabienne Peters

Het betoverende leven is een interessante mix van wetenschap en verwondering, van feiten en introspectie. Het boek vraagt je scherp en aandachtig te lezen en tegelijk los te laten wat je weet en met open vizier om je heen te kijken. Het Betoverende Leven is een boek voor rationeel ingestelde mensen die een treffend betoog willen lezen over waarom het geoorloofd en noodzakelijk is meer te ervaren dan je weet.

Zweverig en naïef
Sharon Blackie is psycholoog en onderzoeker met een grote liefde voor het mystieke. Ze nodigt je uit om te zien waar je onderdeel van bent: de natuur, de dieren, het weer, ofwel: het leven op aarde in alle facetten. Eerst ben je geneigd te denken: ja, dat weten we nu wel. Maar Blackie houdt je een treffende spiegel voor. Hoe meer we weten, hoe groter de afstand van de wereld waarin we leven wordt, zegt ze in andere woorden. Dieren verstaan ons niet, dood is dood en dromen zijn bedrog. Je mag heus wel anders geloven, maar het is niet wáár. Het is verbeelding: zweverig en naïef. Het is alsof we onszelf betovering misgunnen. Want de waarheid hebben we in pacht, zo wensen we te denken.

Kletsen met kraaien
Zwart-wit gesteld natuurlijk, want dit geldt lang niet voor iedereen en om dat onderscheid te maken, heeft Blackie het over mevrouw A en mevrouw B. Mevrouw A dwingt zichzelf te genieten van een boswandeling, maar is met haar gedachten ergens anders, mevrouw B kletst met kraaien en gaat ook als het regent naar haar favoriete bankje om te ervaren hoe het er dan is. Over mevrouw B wil Blackie het hebben. Mensen, verwonder je! Dat heeft, volgens haar, niets met fantasie of zweverigheid te maken. Door je te verwonderen verbind je je met je lichaam, de aarde en de natuur.

(H)erken het betoverende leven
Om je op weg te helpen heeft Blackie een uitgebreid aantal vragen opgenomen in het boek. Dus: neem een schriftje mee en ga in je tuin of het park in de buurt zitten lezen. Welk sprookje heeft grote indruk op je gemaakt? Op welke manieren is jouw huis een weerspiegeling van wie jij bent? Wat waren jouw eerste liefdes en obsessies? Laat Blackie je aan de hand nemen het betoverende leven in, dat je allang kent, maar weer moet (h)erkennen.

Wat vinden anderen van Het betoverende leven? Jan Koenen deelt zijn ervaring.

Het betoverende leven: deze Ierse psychologe herinnert ons aan de betekenis van de mythen. Zij verhaalt over de Aarde. Zij zingt met de vogels. Zij droomt met de Aboriginals. Zij gaat diep in op de communicatie met de natuur. Als voorbeeld neemt ze o.a. de betoverende ervaringen van kinderen. Kinderen staan meer open voor de veranderingen. Dit boek is voor alle leeftijden, die open staan voor het verwonderen.

Het citaat van Sioux filosoof Vine Deloria heeft me intens geraakt: ‘Stenen zijn de meest perfecte wezens als autonome entiteiten, die hun onderlinge relaties hebben bepaald en veel weten over de vraag, hoe iedere andere entiteit zou moeten leven’. De natuur is onze bewuste informatiebron. Verbind je gerust daarmee. Inspiratie zal je leven verrijken!

Laatst vroeg iemand me wat mij geïnspireerd heeft om het boek te schrijven en waar het idee vandaan kwam. Het betoverende leven gaat over het gevoel dat we behoren in de wereld waarin we leven en dat we een verantwoordelijkheid hebben voor de plekken waar we wonen en de plekken die ons leven geven. We kunnen wel praten over erbij horen, over ons verbinden met de natuurlijke wereld waar we onderdeel van zijn, en over onszelf en onze relatie met de wereld opnieuw betoveren, maar hoe doen we dat eigenlijk? Hoe ziet het eruit – of nog beter, hoe voelt het? Wat is de levende ervaring en hoe creëren we die in ons dagelijks leven?

‘Erbij horen’ en ‘betovering’ zijn voor mij ideeën die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in een glinsterend web. Zoals ik schrijf in de introductie van het boek;

‘Omdat betovering, volgens mijn definitie, niets te maken heeft met fantasie, escapisme of magisch denken. Ze is gebaseerd op een duidelijk besef te behoren tot een rijke en zeer gelaagde wereld, een intensieve en serieuze deelname aan het avontuur van het leven’.

En net zoals in al mijn andere werk, staat de mythische verbeelding centraal.

– Sharon Blackie

Uitgeverij AnkhHermes biedt een deel van haar fonds aan als audioboek, beschikbaar via o.a. Storytel, Bol, Kobo en Luisterrijk. Benieuwd naar Het betoverende leven, maar beluister je liever een boek dan dat je er een leest? Op onze Soundcloud bieden we een voorproefje van het boek aan.

22,50

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
paperback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020215205
 • Pagina's: 288
 • Publicatiedatum: 28-11-2018

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Het betoverende leven van Sharon Blackie is een pleidooi om meer te genieten van de magie van de natuur, en eigenlijk van het leven in het algemeen. Want wie af en toe naar buiten gaat weet het: de natuur is betoverend. De natuur brengt je meteen in het nu, maakt je rustiger in je hoofd en dankbaar voor kleine dingen als een fluitende merel en een mooie oude eik in volle bloei.

Volgens Sharon Blackie is een betoverend leven mogelijk voor iedereen. Het betekent dat je een intuïtief leven leidt in verbinding met de natuur, jezelf en de mensen om je heen. Een leven waarin je verwondering kunt omarmen en je creatieve verbeelding de vrije loop durft te laten.

Voor kinderen is betovering heel gewoon, maar naarmate we ouder worden en alle sociale en culturele conventies de overhand krijgen, verliezen we deze natuurlijke spontaniteit, want hoe vaak gunnen we onszelf nou zo’n magisch moment? Gelukkig is het een manier van denken die we kunnen cultiveren.

Met als uitgangspunt de inspiratie en wijsheid uit mythes, sprookjes en volksvertellingen geeft Sharon Blackie je vele praktische tips en handvatten om betovering terug te brengen in je leven. Ze leert je om weer écht connectie te maken met de natuur, jezelf en je omgeving. De prachtige natuurbeschrijvingen sprankelen en inspireren en maken bovendien dat je meteen zin hebt om naar buiten te gaan.

Het betoverende leven is het antigif tegen de vervreemding van onszelf in een wereld die steeds sneller, materialistischer en virtueler wordt. Het laat je zien dat de magische momenten juist schuilen in genieten van het alledaagse.

Sharon Blackie

Sharon Blackie auteur van Het betoverende leven

Sharon Blackie is schrijver, psycholoog en mytholoog. Ze schrijft over het belang van mythen, sprookjes en folklore voor de persoonlijke, maatschappelijke en milieuproblemen waarmee we kampen.

Meer boeken van deze auteur

Lees het gratis Fragment