De spirituele uitgeverij van Nederland

Wat gebeurt er als je doodgaat? Hans Stolp vertelt

Laatste update door Anouschka van Wettum op 8 juli 2021

In deze video vertelt Hans Stolp over nieuwsgierigheid naar wat er na de dood gebeurt en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

“Ik zoek steeds naar een groter kijken. Bijvoorbeeld als mensen doodgaan, wat gebeurt er dan? Dus dat je niet ophoudt bij de grenzen die door dit beperkte aardse leven worden aangegeven”, vertelt Hans Stolp.

Hans Stolp heeft meer dan 60 boeken op zijn naam staan waarin hij steeds zoekt naar een groter kijken, over thema’s zoals de dood en hoe we ons daartoe verhouden. Bekende titels zijn bijvoorbeeld Wat gebeurt er als je doodgaat?, Als een geliefde sterft…, Stervensbegeleiding in een nieuwe tijd. In deze video vertelt hij over zijn eigen ervaringen met overlijden van naasten en zijn nieuwsgierigheid naar de geestelijke wereld. Bekijk de video of lees de transcriptie eronder.

Hans Stolp: “Toen mijn broer overleed, ik was 30 jaar en in het jaar na zijn dood, stond hij drie keer zomaar in mijn kamer. Als een stralende licht gestalte. Dat was zo mooi. En toen kreeg ik dus ook antwoord op wat de dood echt is.

Ik zoek steeds naar een groter kijken, naar verbanden en hoe zit het dan? Dat was bijvoorbeeld ook als mensen doodgaan, wat gebeurt er dan?

Wat gebeurt er als je doodgaat?

Dus dat je niet ophoudt bij de grenzen die door dit beperkte aardse leven worden aangegeven, maar er is meer mogelijk om te ontdekken en te beleven. En dat krijg je als je langzamerhand gaat leven in verbinding met die geestelijke wereld.

Het is heel belangrijk hoe mensen sterven. Hoe ze sterven, dat bepaalt ook de manier waarop ze aan de overkant beginnen. Dat gaat automatisch, vloeit dat in elkaar over.

En ik vind het belangrijk dat je je daarop voorbereid en dat je weet wat werkt er dan? En hoe kan ik mij dan voorbereiden op dat nieuwe leven?

Ik merk juist in deze tijd dat steeds meer mensen aan de overkant, als het ware verdwalen. De weg niet weten, omdat ze überhaupt niet bewust meer zijn, dat het leven daar door gaat en om een andere levenshouding vraagt.

Toen mijn man was overleden, was één van de eerste dingen die hij na zijn dood zei, bijna verbaasd en ik hoorde zijn stem zo heel luid in de kamer, van: sterven is helemaal niet erg. Het is eigenlijk een zegen. Zo zeer genoot hij van die nieuwe wereld en dat bevrijd zijn van de zwaarte van het lijf en van het aardse leven.

En na de dood kom je daardoor meteen in een groter bewustzijn. Nou, dat is een feest.

Op zoek naar antwoorden in onszelf

Maar we moeten nu op zoek gaan naar antwoorden in onszelf. Die ons vrede geven, waarvan we voelen: dat is het.

Maar we zitten nog steeds in die overgang. De oude antwoorden zijn ons ontvallen. We kunnen niet meer geloven in wat allerlei autoriteiten buiten ons aanreiken. Maar we hebben nog niet geleerd hoe we nou van binnenuit die nieuwe antwoorden vinden kunnen. En het vinden van die antwoorden hangt natuurlijk samen met een diepere gevoeligheid ontwikkelen, in jezelf. Waardoor je leert kijken tot voorbij de buitenkant.

Eén van mijn eerste boeken heet ‘Eerlijk kijken naar jezelf’. Dus heel simpel mensen methodes aanreiken, waardoor ze duidelijker en eerlijker met zichzelf om leren gaan en ook gevoeliger kunnen worden. Door allerlei overtollige dingen los te leren laten.

In wezen is dat wat vroeger in de mysteries centra, door de grote ingewijden aan uitverkorenen geleerd werd. Maar nu mag het openbaar. Iedereen mag leren om verder te kijken dan de buitenkant. Maar je moet het willen.

Dus sterven vraagt bezinning op het leven en hoe meer je hier helder krijgt, hoe meer je aan de overkant zult kunnen zien. Dat is een parallel.”

Hans Stolp

Videoportret door: Video’s met Hart en Ziel www.marjoy.nl


Wat gebeurt er als je doodgaat?

Wat gebeurt er als je doodgaat? van Hans Stolp is ook beschikbaar als e-book en als luisterboek.

Bestellen

Als een geliefde sterft...

Als een geliefde sterft… van Hans Stolp is ook beschikbaar als e-book en als luisterboek.

Bestellen

Stervensbegeleiding in een nieuwe tijd

Stervensbegeleiding in een nieuwe tijd van Hans Stolp is ook beschikbaar als e-book.

Bestellen
Anouschka van Wettum

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.

Lees ook

Hoe herstel je van burn-out? Je leven voor en na burn-out volgens Mieke Lannoey
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *