De spirituele uitgeverij van Nederland

Deze 6 spirituele boeken helpen je de winter door

Laatste update door Anouschka van Wettum op 11 december 2019

Deze zes boeken zijn ideaal voor de winter: diepgang, stof tot nadenken, en een verfrissing van je blik voor wanneer de lente komt.

Wanneer het buiten koud is en de nachten lang zijn, is het tijd voor boeken met diepgang om ondergronds ideeën te zaaien die met de lente kunnen beginnen te bloeien.

1 Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle

De seizoenen en de feestdagen maken de laatste dagen van het jaar tot de ideale tijd om het oude te overdenken en het nieuwe te verwelkomen. Daarom is de winter de ideale tijd om te lezen over een nieuwe tijd vol nieuwe dromen. Met Een nieuwe aarde schreef Eckhart Tolle zijn visie voor een bewustere en ontwaakte wereld:

“Is de mensheid rijp voor een transformatie van het bewustzijn, een zo radicaal en diep innerlijk opbloeien dat de bloei van planten, hoe mooi die ook is, daar maar een flauwe afspiegeling van is? Kunnen mensen van de dichtheid van hun geconditioneerde denkstructuren afkomen en worden als kristallen of edelstenen, zodat ze, zeg maar, het licht van het bewustzijn doorlaten?

Kunnen ze de aantrekkingskracht van het materialisme en de stoffelijkheid weerstaan en uitstijgen boven de identificatie met vorm die het ego in stand houdt en hen veroordeelt tot een gevangen zitten in hun eigen persoonlijkheid?” Eckhart Tolle

Voel je ook de drang om een nieuwe wereld tegemoet te gaan? Voel je ook dat er meer is op aarde? Hier kun je jouw exemplaar van Een nieuwe aarde bestellen

2 Inwijding van Elizabeth Haich

Een spirituele klassieker die al jaren in het fonds van AnkhHermes zit, maar blijvend nieuwe lezers inspireert. Als meisje droomde Elisabeth Haich dat ze de dochter was van een farao en het nichtje van een hogepriester. Als volwassene heeft ze nog veel meer herinneringen aan haar leven aan het Egyptische hof. Inwijding leest als een spannend boek, maar is ook nog eens blijvend herkenbaar voor wie spiritueel zoekende is, zoals in de opening van hoofdstuk 1:

“Ik ben een zoekende. Ik zoek een verklaring voor het leven op aarde. Ik zou graag willen weten wat de bedoeling is, dat de mens geboren wordt, met veel moeite van kind tot volwassene opgroeit, dan trouwt, op zijn beurt kinderen ter wereld brengt, die ook weer met evenveel moeite volwassen worden, ook in het huwelijk treden, nog weer meer kinderen ter wereld brengen, die dan met de oude dag moeizaam verkregen vermogens weer verliezen en dan sterven. Een eindeloze keten, zonder begin en zonder eind!

Steeds maar weer worden er kinderen geboren, ze leren, ze blokken, ze willen lichaam en verstand ten volle ontwikkelen – en na een betrekkelijk korte tijd is alles weer voorbij en dan worden ze onder de grond tot voer voor de wormen. Wat voor zin heeft dat alles? Alles alleen maar om steeds verder geslachten voort te brengen?” Elisabeth Haich

Waarom zijn we op aarde? Waarom worden we geboren om weer te sterven? Deze en andere vragen stelt Elisabeth Haich en op haar tocht naar de waarheid waarin haar droom in vervulling gaat ben je metgezel. Een aanrader voor wie zich spiritueel aan het ontwikkelen is. Hier kun je Inwijding bestellen

3 De Meesters van het Verre Oosten van Baird Spalding

Hoe zou het zijn als je wijze meesters ontmoet die je leven zo veranderen dat je niet anders kan dan je ervaringen delen? Meesters van het verre Oosten van Baird Spalding is een spannend en spiritueel reisverslag van zo’n ontmoeting. Deze klassieker introduceert de Meesters en hun wijsheid aan je, en vraagt je om je eigen conclusies te trekken. Baird Spalding opent zijn boek niet voor niets met:

“Een van de voorwaarden die de Meesters vooraf stelden, was dat we aanvankelijk alles waarvan we getuige waren als feit dienden te aanvaarden, en dat geen verklaringen mochten worden geëist voordat we ons grondig in het werk hadden verdiept, hun lessen hadden gevolgd, hun dagelijkse leven hadden meegemaakt en geobserveerd.

We zouden deze Meesters vergezellen, leven zoals zij, en zelf conclusies trekken. Het stond ons vrij zo vaak bij hen te zijn als we maar wilden, alle vragen te stellen die in ons opkwamen, onze eigen gevolgtrekkingen te maken om tot antwoorden te komen, en ten slotte dat wat we zagen als feit te aanvaarden of als bedrog te beschouwen. Op geen enkel moment werd enige poging gedaan om ons oordeel op wat voor manier ook te beïnvloeden. Ze wilden dat we volledig overtuigd raakten voordat we geloof zouden hechten aan dat wat we zagen of hoorden, wat het ook was.

Daarom leg ik de lezers deze gebeurtenissen voor en vraag hun ze naar goeddunken te aanvaarden of te verwerpen.” Baird Spalding

Onderwerpen waar de Meesters lessen over geven zijn astrale projectie, genezing, over water lopen, gedachtetrillingen en meer. Wil jij in de koude dagen je laten onderrichten door de Meesters? Hier kun je De Meesters van het Verre Oosten bestellen.

4 De vallei van de onsterfelijke meesters van Aaravindha Himadra

Een eeuw na Baird Spalding’s expeditie schreef ook Aaravindha Himadra over een raadselachtige ontmoeting met de Meesters. Het lijkt alsof de tijd geen vat op deze Meesters heeft. Himadra gaat op zoek naar het geheim van hun levenskracht en deelt zijn ervaringen in De vallei van de onsterfelijke meesters:

“Er zijn momenten in het leven waarop de hand van het lot uit het niets verschijnt. Ik heb geleerd van die momenten te genieten – van hun plotselinge en onvoorziene verschijning – te ongrijpbaar of te snel voor me om ze eenvoudigweg te negeren of er uit gewoonte op te reageren. Meestal ontdekte ik daarin dan een hemelse geest aan het werk. Ik had het sterke vermoeden dat dit een van die momenten zou kunnen zijn.

Al snel voelde ik me verstrikt in het verwarrende gevoel dat de tijd op een of andere manier sterk vertraagde. De ruimte tussen mijn gedachten was groter dan gewoonlijk. Ik was nu te gefascineerd om me te verzetten. Ik verkoos los te laten, wat onmiddellijk een bijna paranormaal gevoel van vurig verlangen, zowel pijnlijk als raadselachtig hoopvol, opriep. Het leek op het gevoel dat ik ooit als kind had toen ik na een lange reis weer thuiskwam.” Aaravindha Himadra

Wil je met Aaravindha Himadra in de leer gaan bij de meesters van Amartya? Verlang je naar een reiservaring zonder een vliegtuig in te hoeven stappen? Hier kun je De vallei van de onsterfelijke meesters bestellen.

5 Weg van het denken van Alan Watts

Wanneer je in de donkere dagen je gedachten onder de loep wil nemen, dan is Alan Watts een aanrader. In Weg van het denken biedt hij alternatieve wegen uit ons denken en leidt ons langs de grote spirituele thema’s. Wat gebeurt er als doorkrijgen dat ons lichaam en ons ego slechts een illusie zijn? Hoe kan het omarmen van de chaos ons helpen om ons levensdoel te ontdekken? En welke wonderen kunnen we verwachten als we stoppen met alles zo serieus te nemen?

“Je bent niet iets wat losstaat van de natuur. Je bent een aspect of verschijnsel van de natuur. Jij, als mens, komt net zo uit dit stoffelijk universum voort als een appel voortkomt uit een appelboom. Een boom die appels voortbrengt is een boom met appels, net zoals een universum waarin menselijke wezens verschijnen een universum met menselijke wezens is.

Het bestaan van mensen is symptomatisch voor het soort universum waarin we leven, maar onder invloed van onze twee grote mythen – het keramisch en het volautomatisch model van het universum – hebben we het gevoel dat we niet op de wereld thuishoren. In de volksmond zeggen we: ‘Ik kwam op de wereld’, maar dat is niet het geval – we kwamen uit de wereld.” – Alan Watts

Wil je met Alan Watts je gedachten onder de loep nemen? Hier kun je Weg van het denken bestellen.

6 Het betoverende leven van Sharon Blackie

Als zesde boek voor de winter, een bijzondere titel van de mytholoog Sharon Blackie. Sinds mensenheugenis vertellen we elkaar verhalen en vooral in mythen en sprookjes zien we hoe groot de rol van de natuur altijd is. Tegenwoordig raken we zo verstrikt in onze virtuele wereld dat we onze wortels beginnen te verliezen. Het betoverende leven nodigt ons uit om weer terug de natuur in te gaan om ons verhaal te herontdekken.

“We denken dat het goed met ons gaat, maar dat is niet zo. We hebben het laten gebeuren dat we teleurgesteld raakten over onszelf, elkaar en ons leven. Het is de prijs die we betalen voor onze energieke deelname aan de heersende westerse cultuur van groei en vooruitgang. Terwijl het moderne leven steeds mechanischer wordt en de sociale, economische en politieke systemen waarvan we dachten dat ze wel tegen een stootje konden steeds kwetsbaarder worden, merken we echter dat we hunkeren naar iets waar we ons aan kunnen vasthouden. Naar nieuwe verhalen die ons vertellen wie we zijn en wat onze plek in de wereld zou kunnen zijn.

We hunkeren naar zingeving, naar manieren om ons thuis te voelen in deze wereld. We verlangen ernaar haar te zien zoals we haar zagen toen we nog kind waren: een wereld vol mysterie, die barst van de mogelijkheden; een wereld waarin we alles kunnen worden wat we willen. En net als de helden in al die mooie oude verhalen weten we dat, al zal onze reis door deze wereld misschien niet altijd makkelijk zijn, zij niettemin essentieel, intens en waardevol zal zijn.” – Sharon Blackie

Wil je ook je wortels terugvinden en een betoverend leven beleven? Hier kun je Het betoverende leven bestellen.


Anouschka van Wettum

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.