Met zen beginnen

Met zen beginnen - cover
Met zen beginnen - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Shunryu Suzuki heeft er enorm toe bijgedragen dat de zentraditie voor het Westen toegankelijk werd. Zijn leven was een volmaakte expressie van zen; man en methode vielen samen. Bij zen gaat het om openstaan, opnieuw beginnen.

Shunryu Suzuki heeft er enorm toe bijgedragen dat de zentraditie voor het Westen toegankelijk werd. Zijn leven was een volmaakte expressie van zen; man en methode vielen samen. Bij zen gaat het om openstaan, opnieuw beginnen. Er moet ruimte zijn voor twijfels, vragen en het vermogen de dingen steeds nieuw en fris te zien. Zen beoefenen is eindeloos beginnen .

Lees meer ➔

Shunryu Suzuki heeft er enorm toe bijgedragen dat de zentraditie voor het Westen toegankelijk werd. Zijn leven was een volmaakte expressie van zen; man en methode vielen samen. Bij zen gaat het om openstaan, opnieuw beginnen. Er moet ruimte zijn voor twijfels, vragen en het vermogen de dingen steeds nieuw en fris te zien. Zen beoefenen is eindeloos beginnen .

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

Shunryu Suzuki

Shunryu Suzuki (1904-1971) behoort tot de Soto zenschool en is een directe afstammeling van de grote zenmeester Dogen. In Japan was hij al een gerespecteerd zenmeester toen hij in 1958 op drieënvijftigjarige leeftijd voor een kort bezoek naar Amerika ging. Daar raakte hij zo onder de indruk van de westerse belangstelling voor zen dat hij besloot zich in Amerika te vestigen. Er ontstond een zencentrum waaruit naderhand weer een aantal andere centra zijn ontstaan, onder andere het eerste zenklooster buiten Azië.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020218145
 • Pagina's: 168 pagina's
 • Vertaler: Rif Noorbeek

Wat vinden anderen van Met zen beginnen van Shunryu Suzuki?

Zen is een zachte methode

 • Joanna van Beek
 • 01/09/2021

Mijn blik werd bij het lezen van de beschrijving op de achterkant direct getrokken naar het volgende gedeelte:
‘Bij zen gaat het om openstaan, ...

Lees recensie

Mijn blik werd bij het lezen van de beschrijving op de achterkant direct getrokken naar het volgende gedeelte:
‘Bij zen gaat het om openstaan, opnieuw beginnen. Er moet ruimte zijn voor twijfels, vragen en het vermogen de dingen steeds nieuw en fris te zien. Zen beoefenen is eindeloos ‘beginnen’.’

Hoe vaak ben ik niet met meditatie begonnen en heb ik mezelf niet op de kop gegeven? Zijn mijn verwachtingen niet uitgekomen? Ging ik er vol enthousiasme tegen aan? Wat ik eerst mocht leren is dat ik veel te hoge eisen stelde, ik leg de lat vaak te hoog waardoor ik de moed verlies en vervolgens afhaak.

Voor het eerst maak ik nu kennis met zen zoals beschreven in dit boek. Zen is een zachte methode, de schrijver schrijft vol warmte en passie over zen. Is hier en daar soms een beetje streng, om de lezer toch enig discipline bij te brengen. Voorop gesteld dat uitdrukkelijk benadrukt wordt dat er niets te behalen valt. Zen is geen ego-competitie, verre van dat, geadviseerd wordt om de tijd te nemen om het zen beoefenen bewust op te bouwen.

Eerlijkheidshalve is mijn ervaring dat het even duurde voordat de tekst tot mij door kon dringen. De nieuwe termen, ik had even een aantal bladzijden nodig maar gaandeweg het boek vorderde ging het lezen prettiger en werd ik er soms zelfs door gegrepen. Ik heb nu meerdere handvatten om te onderzoeken. Zo zijn er interessante inzichten ontstaan. De eerste voorzichtige stappen in zen heb ik nu gezet.

De omslag van het boek trok mijn nieuwsgierigheid, de begeleidende tekst op de achterkant haalde mij over om mij hiervoor open te stellen. Ik vind dat iedereen die met zen in contact wil komen dit boek in de kast zou moeten hebben. En ik zou het zeker aanraden. Dit is een boeiend en compact boek. Ook zo’n pluspunt want het formaat is heel handig om overal mee naar toe te nemen.

Lees minder

Belangrijk hierbij is dat het steeds weer opnieuw beginnen is

 • Zazana
 • 01/02/2022

Shunryu Suzuki kunnen we beschouwen als de grondlegger van de zen-traditie in het Westen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de zen-traditie hier in het Westen ...

Lees recensie

Shunryu Suzuki kunnen we beschouwen als de grondlegger van de zen-traditie in het Westen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de zen-traditie hier in het Westen toegankelijk werd, en vele zen- en meditatiecursussen zijn van zijn oorspronkelijke denkwijze en werk afgeleid.

Zen-Traditie

In dit boekje wordt de zen-traditie uiteengezet. Belangrijk hierbij is dat het steeds weer opnieuw beginnen is. Elk moment, elke meditatieoefening is een nieuw begin. In die zin bestaat er dus ook geen ‘steeds beter worden in’. Het boekje is in hoofdstukken onderverdeeld, waarin je op een reis wordt meegenomen in de zen-beoefening. Het eerste deel van het boekje is gericht op hoe je de juiste oefening doet, het tweede deel op hoe je de juiste instelling daarbij kunt bereiken en het derde deel  op het juiste begrip. Ademhaling, controle houden over je geest en gedachten en het accepteren van woelige gedachten komen daarbij uitgebreid aan bod. Het is niet noodzakelijk dat je je een soort van ‘verheven’ of ‘goddelijk’ gaat voelen, volgens Suzuki is het juist belangrijk dat je jezelf vragen blijft stellen, kritisch bent en dat er ruimte is voor twijfels en vragen.

Filosofisch boek

Het is leuk om iets te lezen wat geschreven is door de grondlegger van de zen-traditie, en te weten dat het ‘hiermee allemaal begon’. Het boek en de uitleg zelf vond ik alleen niet altijd even toegankelijk, zeker niet als je een beginner bent (en dat is toch de doelgroep waarop de schrijver zich richt). De instructie over een juiste lichaamshouding en ademhaling tijdens het mediteren zijn nog wel duidelijk en goed te volgen, maar naarmate de instructies meer betrekking krijgen op het ‘geestelijke’ (en minder op de praktische kant) wordt het lastig. Het is zeer filosofisch en soms moeilijk te volgen. Een voorbeeld is de uitleg over de begrippen ‘jij en ik’:

‘Meestal is onze kijk op het leven dualistisch: jij en ik, dit en dat, goed en slecht. Maar in feite zijn beide het universele bestaan. ‘Jij’ betekent dat je je bewust bent van het universum in de vorm van jou, en ‘ik’ betekent dat je je er bewust van bent in de vorm van ik. ‘Jij’ en ‘ik’ zijn niets anders dan klapdeuren. (…) Als we werkelijk worden wie we zijn, worden we een klapdeur en zijn we volledig onafhankelijk en tegelijkertijd afhankelijk van alle dingen – zonder lucht kunnen we niet ademen.’

Dit soort redeneringen komen we steeds meer tegen, naarmate het boek vordert. Ik vind dit soort gedachtes soms moeilijk te volgen en echt te filosofisch. Vooral omdat de titel suggereert dat dit een boekje is voor beginners had ik een iets makkelijker te volgen tekst verwacht. Ik zou dit dan ook juist aanraden aan de wat gevorderde zen-beoefenaars, die wat meer diepgang willen. Een echte beginneling op het gebied van meditatie kan zich wellicht beter wenden tot een wat makkelijker, praktischer en minder filosofisch boek!

Lees minder

Verfijnde, zorgvuldige uitgave

 • NBD Biblion
 • 01/05/2021

Er zijn van die boeken die het tijdelijke overstijgen en ook nu nog actueel zijn. Dit boekje bevat de lessen van de befaamde Japanse zenmeester Suzuki in ...

Lees recensie

Er zijn van die boeken die het tijdelijke overstijgen en ook nu nog actueel zijn. Dit boekje bevat de lessen van de befaamde Japanse zenmeester Suzuki in een moderne bewerking van de tekst. Oorspronkelijk was de titel: ‘Zen mind, beginner’s mind’. Een halve eeuw geleden heeft Suzuki de Soto-zen vanuit Japan naar het westen gebracht. Door een leerling zijn de op band opgenomen toespraken en vraag en antwoord bijeenkomsten uitgewerkt en weergegeven. Zij verdeelde, in samenspraak met de leraar, het boekje in drie gedeelten waarin de nadruk ligt op de juiste oefening, de juiste instelling en het juiste begrip. Dit kleine boekje bevat de zen-beginnersgeest, de geest en de instructie voor zazen-beoefening, kortom het gaat over het zen-leven, over de levenshouding van zen en over inzichten die men kan verkrijgen door het beoefenen van zen. Als we leren onze eigen ware natuur te bevrijden, dan verdwijnen grenzen tussen leraar en leerling in een diepe stroom van zijn en van vreugde in de ontplooiing van de boeddhageest. Verfijnde, zorgvuldige uitgave.

Lees minder

Voorwoord 7
Inleiding 11
Proloog: Beginnersgeest 20

Deel 1 – De juiste oefening 23
Lichaamshouding 24
Ademhaling 29
Controle houden 32
Golven in de geest 36
Onkruid in de geest 38
Het merg van zen 40
Geen dualisme 44
Buigen 48
Niets bijzonders 52

Deel 2 – De juiste instelling 57
De doelbewuste weg 58
Herhaling 61
Zen en opwinding 64
De juiste inspanning 66
Geen spoor 70
Door God gegeven 74
Fouten in de oefening 79
Je activiteit beperken 83
Bestudeer jezelf 86
Een tegel polijsten 90
Onveranderlijkheid 95
Communiceren 99
Negatief en positief 104
Nirwana, de waterval 107

Deel 3 – Het juiste begrip 113
De traditionele zengeest 114
Vergankelijkheid 118
De aard van zijn 121
Natuurlijkheid 125
Leegte 129
Bereidheid, aandachtigheid 133
In niets geloven 136
Gehechtheid, niet-gehechtheid 139
Rust 143
Ervaring, geen filosofie 145
Oorspronkelijk boeddhisme 148
Het bewustzijn voorbij 151
Boeddha’s verlichting 156

Epiloog 159
Zengeest 160

18,50

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 12.99

Meer info ➔

Paperback
Op voorraad
 • Gratis verzending vanaf €19,95
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 12.99


Over de auteur ➔

Shunryu Suzuki

Shunryu Suzuki (1904-1971) behoort tot de Soto zenschool en is een directe afstammeling van de grote zenmeester Dogen. In Japan was hij al een gerespecteerd zenmeester toen hij in 1958 op drieënvijftigjarige leeftijd voor een kort bezoek naar Amerika ging. Daar raakte hij zo onder de indruk van de westerse belangstelling voor zen dat hij besloot zich in Amerika te vestigen. Er ontstond een zencentrum waaruit naderhand weer een aantal andere centra zijn ontstaan, onder andere het eerste zenklooster buiten Azië.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020218145
 • Pagina's: 168 pagina's
 • Vertaler: Rif Noorbeek
Recensies ➔

Wat vinden anderen van Met zen beginnen van Shunryu Suzuki?

Zen is een zachte methode

 • Joanna van Beek
 • 01/09/2021

Mijn blik werd bij het lezen van de beschrijving op de achterkant direct getrokken naar het volgende gedeelte:
‘Bij zen gaat het om openstaan, ...

Lees recensie

Mijn blik werd bij het lezen van de beschrijving op de achterkant direct getrokken naar het volgende gedeelte:
‘Bij zen gaat het om openstaan, opnieuw beginnen. Er moet ruimte zijn voor twijfels, vragen en het vermogen de dingen steeds nieuw en fris te zien. Zen beoefenen is eindeloos ‘beginnen’.’

Hoe vaak ben ik niet met meditatie begonnen en heb ik mezelf niet op de kop gegeven? Zijn mijn verwachtingen niet uitgekomen? Ging ik er vol enthousiasme tegen aan? Wat ik eerst mocht leren is dat ik veel te hoge eisen stelde, ik leg de lat vaak te hoog waardoor ik de moed verlies en vervolgens afhaak.

Voor het eerst maak ik nu kennis met zen zoals beschreven in dit boek. Zen is een zachte methode, de schrijver schrijft vol warmte en passie over zen. Is hier en daar soms een beetje streng, om de lezer toch enig discipline bij te brengen. Voorop gesteld dat uitdrukkelijk benadrukt wordt dat er niets te behalen valt. Zen is geen ego-competitie, verre van dat, geadviseerd wordt om de tijd te nemen om het zen beoefenen bewust op te bouwen.

Eerlijkheidshalve is mijn ervaring dat het even duurde voordat de tekst tot mij door kon dringen. De nieuwe termen, ik had even een aantal bladzijden nodig maar gaandeweg het boek vorderde ging het lezen prettiger en werd ik er soms zelfs door gegrepen. Ik heb nu meerdere handvatten om te onderzoeken. Zo zijn er interessante inzichten ontstaan. De eerste voorzichtige stappen in zen heb ik nu gezet.

De omslag van het boek trok mijn nieuwsgierigheid, de begeleidende tekst op de achterkant haalde mij over om mij hiervoor open te stellen. Ik vind dat iedereen die met zen in contact wil komen dit boek in de kast zou moeten hebben. En ik zou het zeker aanraden. Dit is een boeiend en compact boek. Ook zo’n pluspunt want het formaat is heel handig om overal mee naar toe te nemen.

Lees minder

Belangrijk hierbij is dat het steeds weer opnieuw beginnen is

 • Zazana
 • 01/02/2022

Shunryu Suzuki kunnen we beschouwen als de grondlegger van de zen-traditie in het Westen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de zen-traditie hier in het Westen ...

Lees recensie

Shunryu Suzuki kunnen we beschouwen als de grondlegger van de zen-traditie in het Westen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de zen-traditie hier in het Westen toegankelijk werd, en vele zen- en meditatiecursussen zijn van zijn oorspronkelijke denkwijze en werk afgeleid.

Zen-Traditie

In dit boekje wordt de zen-traditie uiteengezet. Belangrijk hierbij is dat het steeds weer opnieuw beginnen is. Elk moment, elke meditatieoefening is een nieuw begin. In die zin bestaat er dus ook geen ‘steeds beter worden in’. Het boekje is in hoofdstukken onderverdeeld, waarin je op een reis wordt meegenomen in de zen-beoefening. Het eerste deel van het boekje is gericht op hoe je de juiste oefening doet, het tweede deel op hoe je de juiste instelling daarbij kunt bereiken en het derde deel  op het juiste begrip. Ademhaling, controle houden over je geest en gedachten en het accepteren van woelige gedachten komen daarbij uitgebreid aan bod. Het is niet noodzakelijk dat je je een soort van ‘verheven’ of ‘goddelijk’ gaat voelen, volgens Suzuki is het juist belangrijk dat je jezelf vragen blijft stellen, kritisch bent en dat er ruimte is voor twijfels en vragen.

Filosofisch boek

Het is leuk om iets te lezen wat geschreven is door de grondlegger van de zen-traditie, en te weten dat het ‘hiermee allemaal begon’. Het boek en de uitleg zelf vond ik alleen niet altijd even toegankelijk, zeker niet als je een beginner bent (en dat is toch de doelgroep waarop de schrijver zich richt). De instructie over een juiste lichaamshouding en ademhaling tijdens het mediteren zijn nog wel duidelijk en goed te volgen, maar naarmate de instructies meer betrekking krijgen op het ‘geestelijke’ (en minder op de praktische kant) wordt het lastig. Het is zeer filosofisch en soms moeilijk te volgen. Een voorbeeld is de uitleg over de begrippen ‘jij en ik’:

‘Meestal is onze kijk op het leven dualistisch: jij en ik, dit en dat, goed en slecht. Maar in feite zijn beide het universele bestaan. ‘Jij’ betekent dat je je bewust bent van het universum in de vorm van jou, en ‘ik’ betekent dat je je er bewust van bent in de vorm van ik. ‘Jij’ en ‘ik’ zijn niets anders dan klapdeuren. (…) Als we werkelijk worden wie we zijn, worden we een klapdeur en zijn we volledig onafhankelijk en tegelijkertijd afhankelijk van alle dingen – zonder lucht kunnen we niet ademen.’

Dit soort redeneringen komen we steeds meer tegen, naarmate het boek vordert. Ik vind dit soort gedachtes soms moeilijk te volgen en echt te filosofisch. Vooral omdat de titel suggereert dat dit een boekje is voor beginners had ik een iets makkelijker te volgen tekst verwacht. Ik zou dit dan ook juist aanraden aan de wat gevorderde zen-beoefenaars, die wat meer diepgang willen. Een echte beginneling op het gebied van meditatie kan zich wellicht beter wenden tot een wat makkelijker, praktischer en minder filosofisch boek!

Lees minder

Verfijnde, zorgvuldige uitgave

 • NBD Biblion
 • 01/05/2021

Er zijn van die boeken die het tijdelijke overstijgen en ook nu nog actueel zijn. Dit boekje bevat de lessen van de befaamde Japanse zenmeester Suzuki in ...

Lees recensie

Er zijn van die boeken die het tijdelijke overstijgen en ook nu nog actueel zijn. Dit boekje bevat de lessen van de befaamde Japanse zenmeester Suzuki in een moderne bewerking van de tekst. Oorspronkelijk was de titel: ‘Zen mind, beginner’s mind’. Een halve eeuw geleden heeft Suzuki de Soto-zen vanuit Japan naar het westen gebracht. Door een leerling zijn de op band opgenomen toespraken en vraag en antwoord bijeenkomsten uitgewerkt en weergegeven. Zij verdeelde, in samenspraak met de leraar, het boekje in drie gedeelten waarin de nadruk ligt op de juiste oefening, de juiste instelling en het juiste begrip. Dit kleine boekje bevat de zen-beginnersgeest, de geest en de instructie voor zazen-beoefening, kortom het gaat over het zen-leven, over de levenshouding van zen en over inzichten die men kan verkrijgen door het beoefenen van zen. Als we leren onze eigen ware natuur te bevrijden, dan verdwijnen grenzen tussen leraar en leerling in een diepe stroom van zijn en van vreugde in de ontplooiing van de boeddhageest. Verfijnde, zorgvuldige uitgave.

Lees minder
Inhoud ➔

Voorwoord 7
Inleiding 11
Proloog: Beginnersgeest 20

Deel 1 – De juiste oefening 23
Lichaamshouding 24
Ademhaling 29
Controle houden 32
Golven in de geest 36
Onkruid in de geest 38
Het merg van zen 40
Geen dualisme 44
Buigen 48
Niets bijzonders 52

Deel 2 – De juiste instelling 57
De doelbewuste weg 58
Herhaling 61
Zen en opwinding 64
De juiste inspanning 66
Geen spoor 70
Door God gegeven 74
Fouten in de oefening 79
Je activiteit beperken 83
Bestudeer jezelf 86
Een tegel polijsten 90
Onveranderlijkheid 95
Communiceren 99
Negatief en positief 104
Nirwana, de waterval 107

Deel 3 – Het juiste begrip 113
De traditionele zengeest 114
Vergankelijkheid 118
De aard van zijn 121
Natuurlijkheid 125
Leegte 129
Bereidheid, aandachtigheid 133
In niets geloven 136
Gehechtheid, niet-gehechtheid 139
Rust 143
Ervaring, geen filosofie 145
Oorspronkelijk boeddhisme 148
Het bewustzijn voorbij 151
Boeddha’s verlichting 156

Epiloog 159
Zengeest 160

Dit boek is onderdeel van AnkhHermes Klassiekers