Loslaten, hoe doe je dat? 11 boeken die daarbij kunnen helpen

Laatste update door Team AnkhHermes op 18 maart 2024

Deze tips van Alberto Villoldo, Louise Hay, Thomas Moore e.a. helpen je om anders naar loslaten te kijken en vandaag een begin te maken.

In een cultuur waarin het vooral draait om meer hebben, krijgen en ervaren, is loslaten een grote uitdaging. We hechten ons graag aan mensen, ideeën en spullen en kunnen moeilijk afscheid nemen om iets nieuws – iets onbekends! – toe te laten.

Belangrijke spirituele instrumenten zoals vergeven, niet-oordelen en zonder verwachtingen kijken zijn gebaseerd op loslaten. Zoals Louise Hay zegt: ‘Het is een vereiste voor onze eigen heling dat wij het verleden loslaten en iedereen vergeven.’

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Waarom is loslaten zo moeilijk voor ons? We identificeren ons overmatig met wie we zijn, de verhalen die we ons vertellen en de patronen die ons gedrag bepalen. Maar we zijn, zoals Eckhart Tolle schrijft in De kracht van het NU, geen bundel geconditioneerde reflexen. Wij zijn meer dan dat: we hebben een keuze.

Zodra we doorhebben dat deze patronen en verhalen ons niet meer dienen, kunnen we beginnen met loslaten. Vergeving, neutraal observeren, aanwezig zijn in het nu. Altijd ontstaat er ruimte, zodat er nieuwe dingen kunnen gaan groeien en transformatie binnen handbereik komt.

Elf tips & tricks (plus bijbehorende boeken!)

In dit artikel delen we elf tips van onze auteurs om anders naar loslaten te kijken en misschien vandaag al een begin te maken.


Je kunt je leven helen

1. Als we het verleden willen loslaten, dienen we bereid te zijn te vergeven.

Louise Hay laat in Je kunt je leven helen zien hoe belangrijk het is om je overtuigingen te onderzoeken en los te laten wat je niet meer dient. We kunnen ervoor kiezen het verleden los te laten en iedereen te vergeven, inclusief onszelf.

Misschien weten we niet hoe en misschien willen we wel helemaal niet vergeven, maar alleen al het feit dat we zeggen bereid te zijn om te vergeven zet het helingsproces in gang.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Leed heeft niet het laatste woord

2. Acceptatie van wat is: loslaten als bevrijding

“Leed willen we allemaal niet. Als iemand ernstig ziek wordt, wordt vaak gezegd: Nu weet ik pas wat echt belangrijk is. Best apart eigenlijk, dat zoiets nodig is om een betekenisvoller leven te leiden,” zegt Klaas-Jan Pos in een interview met het AD naar aanleiding van zijn boek Leed heeft niet het laatste woord.

Lijden en geluk zijn twee kanten van dezelfde medaille: zonder lijden geen geluk. Vaak is het ons verzet tegen wat is wat juist de pijn veroorzaakt.

“Bij verzet horen gebalde vuisten, loslaten vraagt om het openen ervan. We staan met lege handen. De houding is meer ontspannen. We hoeven misschien ook niet alles vast te houden? Dat kan bevrijdend aanvoelen, maar lege handen voelen ook eng. Je betreedt een nieuw pad. In die zin is acceptatie geheel anders dan berusting.

Acceptatie is de eerste aanzet tot verandering. Acceptatie ís de eerste verandering. Alleen zijn het niet onze omstandigheden, maar wijzelf die veranderd zijn.

De bereidheid om oordeelvrij de werkelijkheid te accepteren biedt ruimte om die werkelijkheid te onderzoeken, te ervaren wat de betekenis ervan is, zonder de belemmerende en verhullende krachten van ons verzet.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 18,50

Bestellen

De hoeders van de aarde

3. Laat het verhaal over wie je bent los, en leef vanuit wat je bent

In De hoeders van de aarde introduceert Alberto Villoldo de vier inzichten van de sjamanen uit de Amazone en de Andes. In het sjamanisme ligt er grote nadruk op het verschil tussen wat echt is en wat men gelooft. We leven in zelfgemaakte of geërfde illusies met alle verwachtingen van dien.

“Geen van je verhalen is waar, ze zijn jouw verzinsels. Ze zijn niet je leven, omdat ze je nog steeds in het verleden laten leven, vastzittend in het scenario van een onbegrepen zoon, een ondergewaardeerde kunstenaar, of als slachtoffer van een chronische ziekte.

Zelfs de sterke verhalen die je leert maken en gebruiken om de oude, verstikkende te vervangen, zullen nog altijd maar simpele landkaarten zijn. Ze zullen je helpen de weg door het leven te vinden en de berg te beklimmen, maar ze zijn niet de berg zelf.

Als je [dit] begrijpt en gaat werken met de vier toepassingen ervan, zul je je langzamerhand niet meer met je ego vereenzelvigen en je verhalen makkelijker loslaten.

In plaats van de bedoeling en betekenis te zoeken op het letterlijke vlak, vind je ze op het mythische niveau, waar de verhalen heroïsch en heilig zijn. Als dat gebeurt, sterft degene van wie je jezelf overtuigd had dat je was en word je een mysterie voor jezelf.

Jouw vraag zal anders worden; ‘Wie ben ik?’ wordt: ‘Wat ben ik?’ Je zult je realiseren dat je van de stof van de sterren gemaakt bent, dat je God bent die verschijnt in de vorm van jouzelf. Je bent zoveel meer dan je verhalen en je moet nog zo veel van je potentieel ontdekken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Gelukkiger dan je denkt

4. Je voorwaarden voor geluk loslaten: je bent al gelukkiger dan je denkt

Volgens Alan Watts is geluk niet iets wat je hoeft na te streven: je hoeft niet je omgeving te veranderen en ook jezelf niet:

“De mens is altijd gebonden zolang hij voor zijn geluk afhankelijk is van een gedeeltelijke ervaring. Vreugde moet altijd plaatsmaken voor verdriet, anders kan zij nooit worden gekend als vreugde. Maar de ‘gehele ervaring’ heeft geen tegengestelde.

Alle paren van tegengestelden bestaan in de gehele ervaring, en daarom kan deze ervaring worden omschreven als de volledige acceptatie van ervaring zoals wij haar nu kennen, op dit en elk ander moment.

Er is geen grotere vrijheid dan de vrijheid te zijn wat je nu bent.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Stop met pleasen

5. Waarom intense emoties van belang zijn bij loslaten: woede als eerste stap naar heelheid

In Stop met pleasen pleit Andrea Mathews voor een leven vanuit authenticiteit. Door van binnenuit te kiezen wat bij jou past in plaats van iedereen proberen te pleasen, laat je verwachtingen van buitenaf steeds meer los.

Daarmee creëer je ruimte om ook je verwachtingen voor jezelf bij te stellen. Woede is hierin een eerste stap naar heelheid:

“Als ik boos op je ben omdat je me gekwetst hebt, dan voelt mijn woede als de bevestiging van een ik. Een ik is gekwetst en het moet beschermd worden. Dit is een eerste belangrijke stap naar de realisatie van heelheid. Er dient een ik te zijn.

Mijn woede zegt: hier ben ik, ik besta en ik doe ertoe. […] Dus als ik boos ben, stapt mijn authentieke Zelf naar voren om voor zichzelf op te komen. Daarom is woede zo belangrijk. Het is een bevestiging van het authentieke Zelf.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Ongetemde wijsheid

6. Radicaal loslaten als spirituele oefening: “De ontmanteling van onze valse structuren is een heilig werk”

Mirabai Starr schrijft in Ongetemde wijsheid over wat we in deze tijd kunnen leren van mystici: zij durfden zich over te geven aan het Heilige en afstand te doen van hun ego, hun vastgeroeste overtuigingen en verwachtingen.

Loslaten is hiermee een heilig werk: het opent de ruimte om de Ene binnen te laten. Mirabai Starr schrijft:

Grenzen kunnen de Heilige buitensluiten en ons gevangen houden in een denkbeeldige ervaring van afgescheiden zijn. En wat dan nog? Laat de grenzen verdwijnen.

De mystica doet dat door zich over te geven, het valse zelf te laten sterven en herboren te laten worden als het ware zelf, God zelf, het verlichte, goddelijke wezen dat we feitelijk zijn. Niet dat het oude zelf – onze persoonlijkheid, ons ego, de verhalen die we vertellen over ons leven – slecht is of verkeerd.

Wanneer we de essentiële leegte van onze persoonlijke identiteit zien in het licht van het glorieuze geschenk van onze wederzijdse verbinding met de Ene, wordt het veel minder noodzakelijk om onafhankelijk te zijn. En dat is de weg van het vrouwelijke: de weg van verbinding.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

De ziel kent geen leeftijd

7. Loslaten om voor jezelf te gaan denken en je eigen keuzes te maken

Misschien is het proces van ouder worden de grootste inwijding in loslaten. Hoewel dat lastig kan zijn, laat Thomas Moore in De ziel kent geen leeftijd juist de mogelijkheden zien.

Zo maak je je minder druk om wat anderen van je denken en hoef je niet met iedere modegril mee te waaien:

“Als je ouder wordt, kun je het diepgewortelde materialisme van deze tijd mogelijk beter loslaten en voor jezelf gaan denken. Je hoeft helemaal nergens in te geloven – ergens in geloven is niet zo heel moeilijk.

Maar je kunt jezelf openen voor mogelijkheden. Je kunt in een oneindig en zinvol universum leven. Je hoeft je visie op de werkelijkheid niet door moderne ‘mensen van de wereld’ te laten beperken. Je kunt je verbeelding helemaal de vrije loop laten.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

De geheimen van space clearing

8. Spullen opruimen om blokkades en hindernissen in je leven los te laten

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. In De geheimen van space clearing legt Denise Linn verschillende technieken uit om je huis op te ruimen en de energie te reinigen.

De spullen die we niet meer nodig hebben kunnen we wegdoen, wat spiritueel gezien staat voor het loslaten van blokkades en hindernissen in je leven:

“Rommel (fysiek of emotioneel) vertegenwoordigt altijd meer dan de fysieke voorwerpen of dingen en hun functie. Rommel verwijst naar wat er onder het oppervlak speelt.

Een paar voorbeelden vanuit dit perspectief gezien: een buffer tegen het leven (bijvoorbeeld uit angst om gezien te worden, om afgewezen te worden of om beoordeeld te worden), iets om de emotionele leegte te vullen die is ontstaan door onopgeloste problemen in de kindertijd, een uiterlijk teken van goed genoeg zijn, omdat je dat innerlijk onvoldoende voelt.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Attitudinal Healing en Een cursus in wonderen

9. We kunnen het verleden en de toekomst loslaten

Els Thissen laat in Attitudinal healing en Een cursus in wonderen zien hoe je de lessen van de Cursus en AH kunt gebruiken om je triggers te temmen en ego-patronen te doorbreken.

Het resultaat is bevrijdend: stoppen met oordelen, leven in het nu, innerlijke vrede, je kern kennen en onschuld ervaren. Zo schrijft Els Thissen in het boek hoe je het verleden kunt loslaten en in het NU kunt leven. Ze zegt er het volgende over:

“Ben je helder, dan snap je dat je vrij bent van verleden en toekomst. Dat er niets anders is dan het NU en dat alle opties openliggen. Dan valt er niets los te laten. Loslaten kan sowieso niet want verleden en toekomst bestaan niet.

Wat niet bestaat kun je niet loslaten. Wat je wel kunt doen is stoppen met het patroon of de verslaving om die verhalen te vertellen. In feite gaat het over het loslaten van de gehechtheid aan die prehistorische verhalen.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Psychologie van een gebroken hart

10. Loslaten is een liefdevolle daad

Akke-Jeanne Klerk schreef met Psychologie van een gebroken hart een prachtig, hoopvol boek over iets wat ons allemaal overkomt in ons leven: een gebroken hart.

Na een verbroken liefde, maar ook na het verlies van een dierbare, een onvervulde levenswens of het verlies van een baan kunnen we ons hart breken. Ze vertelt in het boek dat het soms belangrijk is om een dierbare los te laten. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Loslaten is namelijk ook een liefdevolle daad. Ze zegt er het volgende over:

“Ik realiseerde me dat ik me jarenlang verzet heb tegen het natuurlijke proces van hechten en verliezen. Het is deze droom geweest die iets wezenlijks op dat vlak veranderd heeft.

Meermaals ben ik nog teruggekeerd naar het droombeeld om opnieuw te beleven hoe het is om vast te houden aan iets waar geen leven meer in zit. Hoe weerzinwekkend het ook was, het was precies het beeld met de emotionele en fysieke ervaring uit die droom, dat me hielp los te laten.

Het was daarna ook zonneklaar dat het al lang tijd was Manuel los te laten en dat ik me had verzet tegen iets wat onvermijdelijk was. Dat besef hielp bij het loslaten en de uitkomst van verlies accepteren. Ik ontdekte in die tijd dat liefde nodig is om los te laten.

Loslaten betekende dat ik Manuel in vrijheid zijn eigen levensloop liet bepalen. Dat loslaten een liefdevolle daad is, hielp me ook nog iets van de oude pijn rondom het verlies van mijn vader te genezen.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Puur Lichter leven

11. Word je bewust van het emotionele gewicht dat je met je meedraagt zodat je de keus kunt maken om lichter te gaan leven

Tot slot een bonustip als het gaat om inspiratie om steeds meer los te laten: Puur lichter leven is het handboek voor loslaten wat zwaarte geeft. Jolijn gaat alle facetten van zwaarte langs.

Dit boek is speciaal voor wie (hoog)gevoelig is: Wie ben je echt – los van het ‘dragen’, het aanpassen, het helpen en redden van anderen? Wie wil je zijn? Wat wil je met je leven? Met andere woorden: wie ben je in essentie?

“Als je je bewust wordt van het emotionele gewicht dat je met je meedraagt, kun je de keus maken lichter te gaan leven. Je gaat dan het pad op van ‘creatie’, je wordt Schepper van je eigen leven.

Creatorschap wil zeggen dat je door het afleggen van de zwaarte in je leven ruimte maakt om te ontdekken wie je werkelijk bent.”

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Nu je deze elf inzichten gelezen hebt, is het de vraag of we nog een inzicht missen. Welke auteur heeft jou geïnspireerd om los te laten wat niet meer nodig is? Laat het ons weten in de reacties.

Mocht je meer willen lezen over bovenstaande onderwerpen, dan kun je terecht op onze zustersite Inspirerend leven. Daar staan veel inspirerende artikelen. Hier delen we een paar van Inspirerend leven:

Bekijk hier ook onze top 25 spirituele boeken aller tijden.

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

8 levenslessen uit de sjamanistische traditie
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *