Kun je leven zonder een gebroken hart? Akke-Jeanne Klerk onderzocht de psychologie erachter

Laatste update door Team AnkhHermes op 16 december 2021

"Ik denk dat je het leven niet kunt leven zonder een gebroken hart", vertelt auteur en coach Akke-Jeanne Klerk. Zij deed onderzoek naar de psychologie van een gebroken hart.

Wanneer je je hart openstelt en aan iemand of een droom hecht, dan kan het breken. Akke-Jeanne schreef het boek Psychologie van een gebroken hart. Na een verbroken liefde, maar ook na het verlies van een dierbare, een onvervulde levenswens of het verlies van een baan kunnen we ons hart breken. Een moeilijk en verdrietig proces, maar Akke-Jeanne laat ons zien dat het herstelproces begrijpen – het omzetten van een gebroken hart in persoonlijke groei – perspectief biedt. In deze video vertelt Akke-Jeanne wat haar ertoe bewoog om haar boek te schrijven.

“Als je kunt accepteren dat de ander zijn eigen beslissingen neemt en zijn eigen levenspad heeft en als je die in liefde kunt laten gaan, kun je jezelf ook bevrijden.”

Akke-Jeanne Klerk

Akke-Jeanne Klerk: “Ik denk dat je het leven niet kan leven zonder een gebroken hart. Eigenlijk, sterker nog, als het goed is breek je je hart meermaals. Omdat het gewoon aangeeft dat je je hart ergens aan gehecht hebt.

In 2007, toen ik een nieuw gebroken hart had in de liefde, toen dacht ik, ja, dit is het zoveelste gebroken hart in mijn leven. En tegen wil en dank ben ik eigenlijk wel expert geworden.

Bij dat gebroken hart realiseerde ik me ook, wat heb ik eigenlijk nodig om te herstellen van een gebroken hart? Ik heb in mijn werk als coach heel veel mensen begeleid en het gebroken hart is vaker onderdeel van die gesprekken geweest. En toen dacht ik, die ga ik opschrijven.

De fysieke pijn van een gebroken hart

Als een ander jou afwijst, schiet ons hele zenuwstelsel allereerst in de stress. Maar bovenal laten hersenscans bijvoorbeeld ook zien dat mensen zoveel pijn ervaren. Fysieke pijn ook, dat die vergelijkbaar is met pijn van mensen die gemarteld worden.

Wat helpt, als je je hart wil openstellen, is stilstaan bij de ervaring, maar uiteindelijk wil je dus dat die bescherming, dat je die een beetje naar beneden haalt, zodat je het liefde toe kunt laten. Maar ook dat je liefde durft te geven, zonder dat je bang bent dat het afgewezen wordt.

Kun je de barrières wegnemen die tussen jou en de liefde instaan? Vaak zijn dat zelfbeschermende maatregelen, of een zelfbeschermingsmechanisme.

Wat ik tot nu toe heb teruggekregen over mensen die mijn boek hebben gelezen, is dat er veel herkenning is. Ik ben niet de enige. En vooral ook die ervaring van pijn en verdriet: Oh, die hebben we dus ook allemaal. En die heb ik ook. En het feit dat ik me zo ontzettend rot voel is niet omdat er iets mis met me is, maar omdat dit bij het leven hoort.

Als je kunt accepteren dat de ander zijn eigen beslissingen neemt en zijn eigen levenspad heeft en als je die in liefde kunt laten gaan, kun je jezelf ook bevrijden.”

Akke-Jeanne Klerk


Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart

‘Psychologie van een gebroken hart’ van Akke-Jeanne Klerk laat zien dat een gebroken hart kan helen, en dat je er zelfs sterker uit kunt komen!

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,50 met gratis verzending.

Bestellen

Videoportret door: Video’s met Hart en Ziel www.marjoy.nl

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de marketingassistent en de hoofdredacteur van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Stoppen met zoeken: De uitnodiging van Gangaji
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *