I.M. Willem de Ridder (1939-2022)

Laatste update door Obe Alkema op 3 februari 2023

Op de valreep van 2022 overleed kunstenaar, radiomaker en mediapionier Willem de Ridder. Uitgeverij AnkhHermes herdenkt deze markante verhalenverteller.

Een foto van Willem de Ridder die zijn hand uitsteekt naar de kijker, in de camera kijkt en een rode bril draagt. Hij is gekleed in een grijs-gestreept colbert.

De naoorlogse geschiedenis van Nederland is niet te vertellen zonder Willem de Ridder te noemen. Hij was niet alleen een internationaal bekende Fluxus-kunstenaar, die samenwerkte met figuren als Wim T. Schipper en Nam June Paik, maar ook medeoprichter van de Amsterdamse poppodia Melkweg en Paradiso en oprichter van tijdschriften als Hitweek en Aloha. Iedereen aan de macht, was zijn motto.

Vanaf de jaren zestig is hij een prominente aanwezigheid in het kunst- en medialandschap. De meeste mensen kennen hem van de radio, als sprookjesverteller bij de VPRO. Een aantal van die sprookjes zijn nog steeds te beluisteren, zoals de Pancha Tantra, een krachtig, eeuwenoud verhaal over hoe het leven werkt.

Word je eigen fan – nog zo’n gevleugelde uitspraak van De Ridder en de insteek van zijn boek Spiegelogie. Hoe krijg je je leven weer in beweging nadat je van je kindertijd tot je volwassen leven bent geconditioneerd om op de automatische piloot te leven? In dit handboek vertelt hij hoe: gewoon, door iedere dag even met jezelf oefenen om je eigen fan te worden:

Er beginnen zomaar wonderen te gebeuren. Ik zal je nu meteen een voorbeeld geven. Als je somber bent, je zorgen maakt, piekert, je ongelukkig en ontevreden voelt, heeft je lichaam een wondermiddel bij de hand om je daar meteen van af te helpen. Glimlachen! Probeer het nu maar even. Glimlach en probeer terwijl je glimlacht je somber, zwaar en zwartgallig te voelen. Hihihihi. Leuk hè! Je merkt dat het dan niet meer lukt. Voor een simpele glimlach zijn zoveel spieren nodig, dat je hele lichaam meteen ontspant. Ziezo. Ga nu dit boek maar lezen zodat je snel glimlachend met een fanclubje kunt beginnen.

Oefen niet alleen met jezelf, maar ook met anderen: kom samen met een fanclub en overtuig elkaar ervan hoe geweldig jullie zijn. Dat is volgens De Ridder de sleutel tot geluk.

Willem de Ridder (1939-2022) laat een veelzijdige en rijke erfenis na. Hij was iemand die de grenzen en regels van de kunst opzocht en overschreed en zodoende liet zien dat alles mogelijk is. Niets moet, alles mag. Hij heeft vanaf de jaren zestig de jeugd- en tegencultuur een bijzondere impuls gegeven, waar we vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. En hij was een begenadigde en markante verteller, wiens verhalen ons nog lang zullen heugen.


Handboek Spiegelogie

Handboek Spiegelogie

De klassieker Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder mag in geen enkele boekenkast ontbreken, zeker niet als je je op het spirituele pad begeeft.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending.

Bestellen

Het leven als sprookje

Het leven als sprookje

Het ‘Handboek Spiegelogie’ opnieuw tot leven gebracht door meesterverteller Willem de Ridder. Een welkome bron van nieuwe inspiratie, ook voor hen die al jaren met het boek bezig zijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 15,00

Bestellen

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

Lees ook

Wat is embodied spiritualiteit?
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *