Ayahuasca

een sjamanistische zoektocht

Ayahuasca - cover
Ayahuasca - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Ayahuasca, een sjamanistische zoektocht van Rinske Warner beschrijft wat het sjamanisme voor iemand persoonlijk kan betekenen, en hoe het voelt om een Ayahuasca ceremonie met een bewustzijnsverruimende trance mee te maken. Steeds meer mensen zijn op zoek naar methoden om te komen tot zelfvervulling, spiritueel ervaren en verbondenheid met anderen in de natuur. De sjamanistische traditie met behulp van Ayahuasca is zo'n methode.
Ayahuasca, een sjamanistische zoektocht van Rinske Warner beschrijft wat het sjamanisme voor iemand persoonlijk kan betekenen, en hoe het voelt om een Ayahuasca ceremonie met een bewustzijnsverruimende trance mee te maken. Steeds meer mensen zijn op zoek naar methoden om te komen tot zelfvervulling, spiritueel ervaren en verbondenheid met anderen in de natuur. De sjamanistische traditie met behulp van Ayahuasca is zo'n methode. Dit Ankertje Ayahuasca biedt een goede en gedegen introductie voor mensen die meer willen weten over Ayahuasca.
Lees meer ➔
Ayahuasca, een sjamanistische zoektocht van Rinske Warner beschrijft wat het sjamanisme voor iemand persoonlijk kan betekenen, en hoe het voelt om een Ayahuasca ceremonie met een bewustzijnsverruimende trance mee te maken. Steeds meer mensen zijn op zoek naar methoden om te komen tot zelfvervulling, spiritueel ervaren en verbondenheid met anderen in de natuur. De sjamanistische traditie met behulp van Ayahuasca is zo'n methode. Dit Ankertje Ayahuasca biedt een goede en gedegen introductie voor mensen die meer willen weten over Ayahuasca.
Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud
Over

Rinske Warner

Rinske Warner is landbouw-econome en cultureel antropologe. Toen ze bij de VN werkte raakte ze in 1993 verzeild in Chili en vervolgens Peru, waar ze geboeid raakte door het sjamanisme van de Amazone. Op di moment is ze samen met haar man de drijvende kracht achter het centrum Dakini voor energetische therapieën in Lima (Peru). Daarnaast begeleidt ze mensen tijdens sjamanistische retraites in de Peruaanse Amazone. 

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020211306
 • Pagina's: 128 pagina's

Wat vinden anderen van Ayahuasca van Rinske Warner?

Een mooi, persoonlijk verhaal over groei en ontwikkeling

 • Vivianne Vissers
 • 12/08/2021

Ayahuasca  is een Ankertje, maar wel anders dan anders. Het is vooral een heel persoonlijk verhaal van Rinske’s ervaring met Ayahuasca ...

Lees recensie

Ayahuasca  is een Ankertje, maar wel anders dan anders. Het is vooral een heel persoonlijk verhaal van Rinske’s ervaring met Ayahuasca ceremonies. Ayahuasca is een geestverruimend middel wat bij bepaalde sjamanistische ceremonies wordt gebruikt om trance reizen te maken. Rinkse heeft in de loop van de jaren aan vele van deze (korte en lange) ceremonies deelgenomen, ook met andere middelen. Vrijwel altijd onder begeleiding van dezelfde sjamaan. De spirituele/sjamanistische groei die zij hierdoor heeft meegemaakt beschrijft ze in dit ankertje.

Kwetsbaar energetisch systeem

Ik vind het op zich wel mooi om iemands groei zo te lezen en de weg die iemand heeft afgelegd. Maar ik vind het ook eng dat ze het zo ophangt aan geestverruimende middelen. Ik ben daar geen voorstander van, omdat het je energetische systeem kwetsbaar maakt en je het zo buiten jezelf zoekt en er ook vele andere wegen (zonder middelen) zijn om hetzelfde te bereiken. Dat er meerdere wegen zijn geeft ze zelf in het laatste zinnetje van haar verhaal ook wel aan, maar dat is dan ook gelijk de enige ‘tegen geluid’. Verweven door haar verhaal geeft ze ook wel achtergrond informatie over dit soort ceremonies, het sjamanisme, Ayahuasca en aanverwante middelen en ceremonies enzovoorts. Maar het gaat toch hoofdzakelijk over de rol ervan in haar persoonlijke leven en onder de vleugels van die ene sjamaan. Hierdoor is het nogal een eenzijdig verhaal. Wat ik wel erg mooi vind is hoe ze alles ziet als een levend wezen met een ziel, en het ook als zodanig benadert, dus ook de plant en dergelijke. Door haar manier van vertellen liet ze met meer dingen, zo tussen de regels door, wat zien van een sjamanistische kijk op de wereld. Dat vond ik erg mooi en gaf mij ook wat meer inzicht en begrip daarvan. Ze neemt je echt mee op haar weg, haar ontwikkeling. Het is echt een verhaal zo en het leest lekker makkelijk weg. Het laatste deel is wel wat algemener over het sjamanisme van het Amazone volk. Het zijn stukken uit papers die ze hierover voor de universiteit schreef. Dat is wat breder informatief over deze stroming & ceremonies binnen het sjamanisme, maar ook heel anders en minder toegankelijk geschreven dan het eerste deel.

Handvaten

Ik ben het boekje gaan lezen om te bekijken of het mijn visie op trance-reizen onder invloed van geestverruimende middelen zou veranderen of wellicht nuanceren. Inhoudelijk ben ik wel wat wijzer geworden, en dan vooral over wat men er onder verstaat en er mee wil/kan bereiken en ik ben regelmatig geraakt door haar verhaal. Maar het heeft mijn mening zeker niet veranderd, eerder versterkt omdat ik weet dat eenzelfde resultaat zonder middelen te halen valt, waarbij meer wordt uitgegaan van iemands interne kracht. Ik vind ook dat er een duidelijker kader geschetst had mogen worden. Zij heeft altijd onder zeer goede, zorgvuldige en verantwoorde begeleiding ‘gereisd’, maar ik weet dat dit ook anders kan zijn, de effecten behoorlijk desastreus kunnen zijn en bepaalde kwetsbare mensen er echt niet aan moeten beginnen. Graag had ik wat dat betreft wat meer waarschuwingen, kritische noten en aandachtspunten gezien. Zodat men handvaten heeft mocht men ooit aan zo’n ceremonie deel willen gaan nemen. Hoewel zij ook wel pittige reizen heeft gehad is het vooral een erg positief verhaal, zonder de keerzijde te benoemen en dat vind ik erg jammer. Ik zie het boekje meer als een mooi, persoonlijk verhaal over groei en ontwikkeling dan als een informatief boekje wat ik eigenlijk wel verwacht van een Ankertje.

Lees minder

Inleiding 9

I DE UITNODIGING OM DE WERELD VAN AYAHUASCA BINNEN TE TREDEN 11
Mijn eerste ceremonie 13
Een week naar het oerwoud 17
Ayahuasca doet je zien waar je nooit gekeken hebt 26
Verandering doet goed 38
Het magische jaar 2000 41
De maestros in Santiago de Chile 43
Wendingen in het leven 46
De weg van de initiatie 50
Spontaan in opleiding tot alternatieve genezers 54
Je bestemming aanvaarden 56

II DE SJAMANKA IN MIJ, OP ZOEK NAAR DE INHEEMSE ZIEL 61
Adelaarsvleugels 64
Nieuwe horizonten 66
Op de proef gesteld 70
De icaro van de morgenstond 73
Verbonden met de natuur 77

III HET SJAMANISME VAN DE AMAZONEVOLKEN: EEN SPECIALE PERCEPTIE VAN DE WERELD 83
Het sjamanisme in de wetenschappelijke literatuur 86
De context voor het sjamanisme in de Amazone 87
De wereldvisie of kosmosvisie van de Amazonevolken 90
De sjamanistische praktijk in de Amazone 92
Dromen en trance in sjamanistische gemeenschappen 94
Geluid, icaros 99
Sjamanisme en ziekte 100
Het neosjamanisme: een zoektocht naar zin en zingeving in de (post)moderne wereld 104
Hoe kunnen we met onze westerse visie het sjamanisme begrijpen? 106
De inheemse ziel 110
Tot slot 119

Geraadpleegde literatuur 121
Noten 125

Wat kan je verwachten van dit boek?

Waar gaat Ayahuasca van Rinske Warner over?
De auteur geeft verslag van hoe het in de jungle van de Amazone was, en hoe ze de ayahuasca-ceremonie onderging. Ze omschrijft daarbij wat ze zag, hoorde, voelde, etcetera, en hoe ze op zoek ging naar de sjamanka in haarzelf.

Ze vertelt over de spirit van de meesterplant ayahuasca, de initiaties en spontane opleiding in alternatief genezen die ze daar heeft gehad. Ze biedt een beknopte samenvatting van de praktijk van het sjamanisme. Warner laat zien waar ayahuasca oorspronkelijk vandaan komt en beschrijft de meesterplant in haar boek in de originele inbedding van het sjamanisme. Daarnaast geeft ze ons handvaten vanuit antropologische studies voor hoe de Westerse mens het sjamanisme zou kunnen begrijpen.

Voor wie is Ayahuasca van Rinske Warner bedoeld?

Dit boek is bij uitstek iets voor wie nieuwsgierig is naar wat ayahuasca in sjamanistische context kan betekenen. Ook is het boek een aanrader als je je je herkent in het vastzitten in oude patronen en benieuwd bent naar Warners ervaring met ayahuasca. Voor ze ayahuasca gebruikte was ze op een punt dat ze vastzat in haar werk en in de liefde en was ze bereid om haar onderliggende onzekerheid aankijken, zodat de zaken weer gestroomlijnder konden verlopen.

Uit het boek: “Door omstandigheden in het leven kwam ik in Peru terecht, waar ik in contact kwam met een sjamaan uit de Amazone. Dit heeft een enorme verandering in mijn leven teweeggebracht. Dankzij de verbreding van mijn bewustzijn, via de wijsheid van de meesterplant ayahuasca, gecombineerd met de professionele begeleiding van de sjamaan, heb ik antwoorden op vele van mijn existentiële vragen kunnen vinden en heb ik meer zin in het leven kunnen ontdekken.”

Welke rol speelt het sjamanisme in Ayahuasca van Rinske Warner?

Het sjamanistische gebruik van ayahuasca is een traditie van ruim vijfduizend jaar oud. Vele volken van de Amazone hebben de traditie tot op de dag van vandaag bewaard. Ze zetten de ayahuasca ceremonie in voor zowel de gezondheid van individuen als van de hele gemeenschap. Dit doen ze niet alleen met ayahuasca maar ook met andere plantas maestras (meesterplanten) die het bewustzijn verruimen en de gebruikers confronteren met dingen die ze in zichzelf hebben weggestopt. Daarbij kunnen trauma’s of onverwerkte ervaringen naar boven komen, maar ook mystieke ervaringen en informatie uit hersengebieden die normaliter niet benut worden.

15,00

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Luisterboek
€ 12.99
Ebook
€ 9.99

Meer info ➔

Paperback
Op voorraad
 • Gratis verzending vanaf €19,95
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Luisterboek
€ 12.99
Ebook
€ 9.99


Over de auteur ➔

Rinske Warner

Rinske Warner is landbouw-econome en cultureel antropologe. Toen ze bij de VN werkte raakte ze in 1993 verzeild in Chili en vervolgens Peru, waar ze geboeid raakte door het sjamanisme van de Amazone. Op di moment is ze samen met haar man de drijvende kracht achter het centrum Dakini voor energetische therapieën in Lima (Peru). Daarnaast begeleidt ze mensen tijdens sjamanistische retraites in de Peruaanse Amazone. 

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020211306
 • Pagina's: 128 pagina's
Recensies ➔

Wat vinden anderen van Ayahuasca van Rinske Warner?

Een mooi, persoonlijk verhaal over groei en ontwikkeling

 • Vivianne Vissers
 • 12/08/2021

Ayahuasca  is een Ankertje, maar wel anders dan anders. Het is vooral een heel persoonlijk verhaal van Rinske’s ervaring met Ayahuasca ...

Lees recensie

Ayahuasca  is een Ankertje, maar wel anders dan anders. Het is vooral een heel persoonlijk verhaal van Rinske’s ervaring met Ayahuasca ceremonies. Ayahuasca is een geestverruimend middel wat bij bepaalde sjamanistische ceremonies wordt gebruikt om trance reizen te maken. Rinkse heeft in de loop van de jaren aan vele van deze (korte en lange) ceremonies deelgenomen, ook met andere middelen. Vrijwel altijd onder begeleiding van dezelfde sjamaan. De spirituele/sjamanistische groei die zij hierdoor heeft meegemaakt beschrijft ze in dit ankertje.

Kwetsbaar energetisch systeem

Ik vind het op zich wel mooi om iemands groei zo te lezen en de weg die iemand heeft afgelegd. Maar ik vind het ook eng dat ze het zo ophangt aan geestverruimende middelen. Ik ben daar geen voorstander van, omdat het je energetische systeem kwetsbaar maakt en je het zo buiten jezelf zoekt en er ook vele andere wegen (zonder middelen) zijn om hetzelfde te bereiken. Dat er meerdere wegen zijn geeft ze zelf in het laatste zinnetje van haar verhaal ook wel aan, maar dat is dan ook gelijk de enige ‘tegen geluid’. Verweven door haar verhaal geeft ze ook wel achtergrond informatie over dit soort ceremonies, het sjamanisme, Ayahuasca en aanverwante middelen en ceremonies enzovoorts. Maar het gaat toch hoofdzakelijk over de rol ervan in haar persoonlijke leven en onder de vleugels van die ene sjamaan. Hierdoor is het nogal een eenzijdig verhaal. Wat ik wel erg mooi vind is hoe ze alles ziet als een levend wezen met een ziel, en het ook als zodanig benadert, dus ook de plant en dergelijke. Door haar manier van vertellen liet ze met meer dingen, zo tussen de regels door, wat zien van een sjamanistische kijk op de wereld. Dat vond ik erg mooi en gaf mij ook wat meer inzicht en begrip daarvan. Ze neemt je echt mee op haar weg, haar ontwikkeling. Het is echt een verhaal zo en het leest lekker makkelijk weg. Het laatste deel is wel wat algemener over het sjamanisme van het Amazone volk. Het zijn stukken uit papers die ze hierover voor de universiteit schreef. Dat is wat breder informatief over deze stroming & ceremonies binnen het sjamanisme, maar ook heel anders en minder toegankelijk geschreven dan het eerste deel.

Handvaten

Ik ben het boekje gaan lezen om te bekijken of het mijn visie op trance-reizen onder invloed van geestverruimende middelen zou veranderen of wellicht nuanceren. Inhoudelijk ben ik wel wat wijzer geworden, en dan vooral over wat men er onder verstaat en er mee wil/kan bereiken en ik ben regelmatig geraakt door haar verhaal. Maar het heeft mijn mening zeker niet veranderd, eerder versterkt omdat ik weet dat eenzelfde resultaat zonder middelen te halen valt, waarbij meer wordt uitgegaan van iemands interne kracht. Ik vind ook dat er een duidelijker kader geschetst had mogen worden. Zij heeft altijd onder zeer goede, zorgvuldige en verantwoorde begeleiding ‘gereisd’, maar ik weet dat dit ook anders kan zijn, de effecten behoorlijk desastreus kunnen zijn en bepaalde kwetsbare mensen er echt niet aan moeten beginnen. Graag had ik wat dat betreft wat meer waarschuwingen, kritische noten en aandachtspunten gezien. Zodat men handvaten heeft mocht men ooit aan zo’n ceremonie deel willen gaan nemen. Hoewel zij ook wel pittige reizen heeft gehad is het vooral een erg positief verhaal, zonder de keerzijde te benoemen en dat vind ik erg jammer. Ik zie het boekje meer als een mooi, persoonlijk verhaal over groei en ontwikkeling dan als een informatief boekje wat ik eigenlijk wel verwacht van een Ankertje.

Lees minder
Inhoud ➔

Inleiding 9

I DE UITNODIGING OM DE WERELD VAN AYAHUASCA BINNEN TE TREDEN 11
Mijn eerste ceremonie 13
Een week naar het oerwoud 17
Ayahuasca doet je zien waar je nooit gekeken hebt 26
Verandering doet goed 38
Het magische jaar 2000 41
De maestros in Santiago de Chile 43
Wendingen in het leven 46
De weg van de initiatie 50
Spontaan in opleiding tot alternatieve genezers 54
Je bestemming aanvaarden 56

II DE SJAMANKA IN MIJ, OP ZOEK NAAR DE INHEEMSE ZIEL 61
Adelaarsvleugels 64
Nieuwe horizonten 66
Op de proef gesteld 70
De icaro van de morgenstond 73
Verbonden met de natuur 77

III HET SJAMANISME VAN DE AMAZONEVOLKEN: EEN SPECIALE PERCEPTIE VAN DE WERELD 83
Het sjamanisme in de wetenschappelijke literatuur 86
De context voor het sjamanisme in de Amazone 87
De wereldvisie of kosmosvisie van de Amazonevolken 90
De sjamanistische praktijk in de Amazone 92
Dromen en trance in sjamanistische gemeenschappen 94
Geluid, icaros 99
Sjamanisme en ziekte 100
Het neosjamanisme: een zoektocht naar zin en zingeving in de (post)moderne wereld 104
Hoe kunnen we met onze westerse visie het sjamanisme begrijpen? 106
De inheemse ziel 110
Tot slot 119

Geraadpleegde literatuur 121
Noten 125

Over ➔

Wat kan je verwachten van dit boek?

Waar gaat Ayahuasca van Rinske Warner over?
De auteur geeft verslag van hoe het in de jungle van de Amazone was, en hoe ze de ayahuasca-ceremonie onderging. Ze omschrijft daarbij wat ze zag, hoorde, voelde, etcetera, en hoe ze op zoek ging naar de sjamanka in haarzelf.

Ze vertelt over de spirit van de meesterplant ayahuasca, de initiaties en spontane opleiding in alternatief genezen die ze daar heeft gehad. Ze biedt een beknopte samenvatting van de praktijk van het sjamanisme. Warner laat zien waar ayahuasca oorspronkelijk vandaan komt en beschrijft de meesterplant in haar boek in de originele inbedding van het sjamanisme. Daarnaast geeft ze ons handvaten vanuit antropologische studies voor hoe de Westerse mens het sjamanisme zou kunnen begrijpen.

Voor wie is Ayahuasca van Rinske Warner bedoeld?

Dit boek is bij uitstek iets voor wie nieuwsgierig is naar wat ayahuasca in sjamanistische context kan betekenen. Ook is het boek een aanrader als je je je herkent in het vastzitten in oude patronen en benieuwd bent naar Warners ervaring met ayahuasca. Voor ze ayahuasca gebruikte was ze op een punt dat ze vastzat in haar werk en in de liefde en was ze bereid om haar onderliggende onzekerheid aankijken, zodat de zaken weer gestroomlijnder konden verlopen.

Uit het boek: “Door omstandigheden in het leven kwam ik in Peru terecht, waar ik in contact kwam met een sjamaan uit de Amazone. Dit heeft een enorme verandering in mijn leven teweeggebracht. Dankzij de verbreding van mijn bewustzijn, via de wijsheid van de meesterplant ayahuasca, gecombineerd met de professionele begeleiding van de sjamaan, heb ik antwoorden op vele van mijn existentiële vragen kunnen vinden en heb ik meer zin in het leven kunnen ontdekken.”

Welke rol speelt het sjamanisme in Ayahuasca van Rinske Warner?

Het sjamanistische gebruik van ayahuasca is een traditie van ruim vijfduizend jaar oud. Vele volken van de Amazone hebben de traditie tot op de dag van vandaag bewaard. Ze zetten de ayahuasca ceremonie in voor zowel de gezondheid van individuen als van de hele gemeenschap. Dit doen ze niet alleen met ayahuasca maar ook met andere plantas maestras (meesterplanten) die het bewustzijn verruimen en de gebruikers confronteren met dingen die ze in zichzelf hebben weggestopt. Daarbij kunnen trauma’s of onverwerkte ervaringen naar boven komen, maar ook mystieke ervaringen en informatie uit hersengebieden die normaliter niet benut worden.

Dit boek is onderdeel van Ankertjes