Zelfherstel van binnenuit: leer meer over de helende kracht in jezelf

Laatste update door Team AnkhHermes op 5 april 2024

Je lichaam is tot meer in staat dan je denkt. In 'Zelfherstel van binnenuit' vertelt Pascale Bruinen over het zelfhelend vermogen.

In hoeverre ben je je bewust van wat je de hele dag tegen jezelf zegt? Welke gedachten, emoties, en overtuigingen je hebt geïnternaliseerd? Pascale Bruinen gaat deelt in Zelfherstel van binnenuit naast wetenschappelijk onderzoek ook haar persoonlijke ervaring om de kracht van je zelfhelend vermogen te laten zien.

Het is lang geleden dat ik een boek las met een zeer hoge informatiedichtheid dat me maar bleef boeien. Ik pakte het steeds weer op om verder te lezen. Komt het door de schrijfstijl, of de samenstelling en opbouw van het boek? In elk geval leest het boek prettig en, ondanks de vele onderzoeken, vrij gemakkelijk.

Tevens is het geen negatief boek. Het gaat over wat de negatieve gedachten en overtuigingen die je om je heen hoort, en vooral die je tegen jezelf zegt, teweeg kunnen brengen. Maar naarmate ik verder in het boek kwam kreeg ik juist meer het gevoel ‘ik kan zelf zoveel doen!’ in plaats van een moedeloos gevoel.

Een boek voor iedereen

Het woord vooraf geeft duiding aan het boek. Het boek is eigenlijk voor iedereen, voor degenen die gezond zijn en dat willen blijven, maar ook voor degenen die juist worstelen met (chronische) ziekte of herstel en daarin meer regie willen pakken.

Op de afbeelding is het omslag van Zelfherstel van binnenuit te zien. Het boek heeft een wit omslag, met gekleurde lijnen aan de linkerkant. In het midden is in limegroen de titel te lezen. Onderaan het omslag is in blauwe letters de ondertitel te lezen en helemaal bovenin vind je in roze letters de naam van de auteur.
Zelfherstel van binnenuit, geschreven door Pascale Bruinen

Pascale Bruinen legt uit dat de onderwerpen en oefeningen die dit boek bevat een hele positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid of herstel van ziekte, maar dat het geen vervanging is van een medische behandeling.

Het is goed dat dit expliciet wordt benadrukt, dat maakt het ook direct een stuk minder zweverig. Ze wijst er vooral op hoe het zelfhelend vermogen een aanvulling kan zijn op reguliere medische behandeling.

Meer algemeen neemt Pascale Bruinen je mee in de kracht van je gedachten, emoties, en overtuigingen op je welbevinden. Zo eindigt ze het eerste hoofdstuk ook met de zin: “Samengevat kan gesteld worden dat de kracht van de menselijke geest ver reikt. Heel ver.”

Geestkracht

Het boek begint vervolgens met een hoofdstuk over geestkracht. Direct komt er een lijstje waar de kracht van je geest allemaal op van invloed kan zijn. Het prikkelt je als lezer direct: kan dit echt?

Het mooie van het boek is dat naast toelichting die is geschreven door de auteur zelf, er ook veel onderzoek wordt aangehaald. Vaak in gekleurde blokken, met het symbool van een vergrootglas, als indicator dat dit wetenschappelijk onderzoek betreft.

Een enkele keer volgen zoveel onderzoeken elkaar op dat je het amper nog kunt bevatten. Maar omdat ze zo zorgvuldig beschreven zijn en met elkaar samenhangen is de essentie van alle onderzoeken samen toch helder.

Wetenschappelijk onderbouwd

Als wetenschapper ben ik ook meer gewend om een korte omschrijving van een bevinding te lezen, die in meerdere onderzoeken is gevonden, waar dan een rijtje auteurs van de diverse onderzoeken achter staat.

Je moet dan bij interesse, of wanneer je wil weten hoe de onderzoeksgroep of- opzet eruit ziet, zelf in de referentielijst opzoeken welke onderzoeken dit betreft en die doornemen om meer te weten.

Dat is in dit boek anders. Haast elk onderzoek wordt apart besproken in een blok, vaak met toelichting over welke doelgroep is onderzocht, al dan niet hoeveel proefpersonen en hoeveel personen in de controlegroep zaten, en hoe het onderzoek was opgezet, bijvoorbeeld welke taakjes werden gedaan en tot welke bevindingen dit leidde.

Soms is dat wat overweldigend. Het blijft toch boeiend, omdat het zo goed wordt afgewisseld met persoonlijke verhalen. Denk aan cliënten uit haar eigen praktijk, tips en vooral, haar eigen ervaring.

Kennis en inzicht

Elk onderdeel heeft een eigen symbool of aanduiding, en haar eigen ervaring loopt als een rode draad door het boek. Dat maakt voor mij ook het boek tot één geheel.

Steeds laat ze zien hoe de kennis en inzichten die ze bespreekt samenhangen met haar eigen ervaring en hoe ze dat heeft opgepakt, en vooral; hoe positief het voor haar uitwerkte.

Daarbij is de auteur wel realistisch en zowel bij de algemene tekst als bij bespreking van onderzoek of persoonlijke ervaring benoemt ze ook dat het niet altijd duidelijk is of bijvoorbeeld de positieve affirmaties of overtuigingen de directe oorzaak zijn van een positieve (medische) uitkomst, maar wel dat ze daarvan overtuigd is, of dat het in elk geval geen kwaad heeft gedaan.

“Dit keer ga ik bewust vertrouwen op mijn intuïtie. Op de wijsheid, de kracht en het zelfherstellende vermogen van mijn lichaam. En op de deskundigheid van mijn arts.”

Het hoofdstuk over geestkracht wordt gevolgd door hoofdstukken over gedachten, gevoelens en overtuigingen, stuk voor stuk met veel verdieping en onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek over de relatie met het lichaam en het zelfhelend vermogen ervan.

De hoofdstukken bieden veel diepgang en de auteur biedt een zeer breed perspectief op elk onderwerp. Toch is ze in staat om de complexe materie helder over te brengen, mede door de afwisseling met ervaringen van anderen, het bieden van handvatten hoe je zelf iets kunt veranderen of proberen, en haar eigen ervaring.

Persoonlijke ervaring

Het eigen ervaringsverhaal van Pascale Bruinen loopt als een rode draad door het boek en zorgt voor samenhang tussen de hoofdstukken, en tussen de verschillende onderdelen.

Ze omschrijft hoe zij dingen heeft aangepakt, laat daarmee zien hoe ze de praktische handvatten die ze in het boek geeft ook zelf in de praktijk brengt, en de uitleg en wetenschappelijke studies onderbouwen haar ervaring en versterken het verhaal.

Omdat het verhaal verweven is in alle kennis en omschrijving, ben je enerzijds benieuwd hoe de omschreven kennis terugkomt in haar persoonlijke verhaal, en anderzijds hoe het verder gaat.

Juist dit persoonlijke en zeer open verhaal, maakt het boek compleet en zorgt ervoor dat je als lezer door wil blijven lezen en je nieuwsgierigheid geprikkeld blijft.

Gelukkige afloop

Het laatste hoofdstuk gaat over meditaties, affirmaties en visualisaties. Bruinens persoonlijke verhaal kent een gelukkige afloop. De vele inzichten komen bij elkaar. Het geeft je als lezer al veel handvatten om bepaalde dingen te integreren in je leven.

Tijdens het lezen viel me op hoe het lezen zelf diep vanbinnen al bepaalde dingen in werking zet. Wanneer iemand in je omgeving je aanspreekt met ‘voel je je wel oké?’, ontvang je eigenlijk de suggestie dat je er ziek of moe uit zou zien. Dit soort dingen beginnen je op te vallen, net als in reclames en sociale media.

Hoe je daar vervolgens mee om gaat: je wordt je er door dit boek veel bewuster van. Je voelt dat je de keuze hebt om het anders te doen. Ook praktische tips zoals welke meditatiemuziek de auteur luisterde tijdens haar meditaties, maken het laagdrempelig. Welke affirmaties heeft ze gebruikt? Ze licht allemaal toe. Ook geeft ze een stappenplan voor succesvolle visualisaties.

De persoonlijke citaten moedigen daarbij aan om het ook zelf te proberen, zoals:

“Bij elke meditatie voelde ik ook mijn zelfvertrouwen, compassie en vergevingsgezindheid toenemen, terwijl mijn onzekerheden en angsten meer en meer vervaagden.”

Het zelfhelend vermogen

De auteur sluit het boek af door zich te richten tot de lezer. Ook spreekt ze huisartsen, medisch specialisten, psychologen en beleidsmakers aan. Door te benadrukken hoe het zelfhelend vermogen van patiënten veel meer aangesproken kan worden, ter voorkoming van ziekten, bij veelvoorkomende klachten, en ook bij het doorlopen van ernstigere ziekteprocessen.

Als lezer kun je je na het lezen van dit boek daar alleen maar bij aansluiten. Je hoopt dat de medische wereld steeds meer van deze kennis gaat toepassen en integreren in reguliere behandelingen.

Door het boek heen lees je dat het begin hier en daar al wordt gemaakt. Patiënten worden voorbereid op operaties middels een mindfulness of meditatiecursus, yoga en andere vormen die het zelfhelend vermogen kunnen versterken. Er valt echter nog veel te winnen.

Het laatste deel van het boek biedt de lezer een uitgebreide handleiding om jouw doel, ‘de best mogelijke uitkomst’, te bereiken.

Je hoeft niet eerst een medische diagnose te ontvangen om aan de slag te gaan om meer liefdevol met jezelf en je lichaam om te gaan. Je kunt zelf veel doen om minder stress toe te laten, gezond te eten en drinken en vaker de natuur in te gaan. Na het lezen van het boek geloof je dat je daar al heel veel gezonde, positieve jaren mee wint!

Geschreven door: Danelien van Aalst


Zelfherstel van binnenuit

Zelfherstel van binnenuit

Met ‘Zelfherstel van binnenuit’ van Pascale Bruinen activeer je je zelfhelend vermogen met behulp van je geestkracht, gedachten, gevoelens en overtuigingen.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Wat is de Voice Dialogue-methode?
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *